Autor Wątek: Kto lubi komputerowe RPG?  (Przeczytany 121558 razy)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Kto lubi komputerowe RPG?
« Odpowiedź #45 dnia: Marca 13, 2006, 10:42:07 »
No film zaiste nie był oazą błogości przed TV  :003: choć nie da się zaprzeczyc , że elementów z D&D było co nie miara i chociażby z tego tytułu warto było poślęczyć 2h nie licząć kochanych reklam przed TV.
A idąc za ciosem zassałem sobie SpellForce II (demko). Oczywiści graficznie wypasik i można siię zapatrywać w moniotor cały czas. Fabuła tu jest ale jako że liniowość okrutna i bardziej to idzie w stronę crpg to nie ma jakiegoś super klimatu. Dialogi - ich wybor tez został mocno ograniczony.

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Boba Fett

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Marca 13, 2006, 11:06:41 »
No film zaiste nie był oazą błogości przed TV  :003: choć nie da się zaprzeczyc , że elementów z D&D było co nie miara i chociażby z tego tytułu warto było poślęczyć 2h nie licząć kochanych reklam przed TV.
A idąc za ciosem zassałem sobie SpellForce II (demko). Oczywiści graficznie wypasik i można siię zapatrywać w moniotor cały czas. Fabuła tu jest ale jako że liniowość okrutna i bardziej to idzie w stronę crpg to nie ma jakiegoś super klimatu. Dialogi - ich wybor tez został mocno ograniczony.

Zagrywałem się w jedyneczkę, całkiem przyjemne to było, nie licząc idiotycznych zachowań polskiego dystrybutora (cd projekt) który wydawał dodatki do gry rok po premierze, żałość serce ściska. Jak jest z kwestią budowy bazy ? Dalej można to robić ? czy nacisk poszedł w drugą stronę ?

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #47 dnia: Marca 20, 2006, 00:55:46 »
Dla mnie podstawa to Neverwinter z wszystkimi dodatkami i Community Expansion Pack.Jazda w sieci jest niesamowita.Szczególnie jak się wciśnie na serwer,gdzie główną rolę gra...........granie roli :020:
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

« Odpowiedź #48 dnia: Marca 20, 2006, 01:24:26 »
A dla mnie "debeściak" to Star Wars Knights Of The Old Republic. Część pierwsza ma się rozumieć.
Żadna inna fabuła mi tak do gustu nie przypadła. Te wybory moralne... ehhh Ciemna strona mocy kusi. :003: Masa questów, kapitalny rozwój postaci (atrybuty, featsy i moce jedi), dialogi że miooodzio. Ale właśnie fabuła to kluczowa zaleta tej gry. Ten nagły zwrot akcji pod koniec (zdradzał nie będę, kto grał ten wie :002:), no ja praktycznie z krzesła spadłem....
SWKotOR 2 zwiększyła co prawda możliwości rozwoju i dodałą możliwość wpływu na członków ekipy, nie wspominając o zmianie wyglądu bohatera w zależności od jasnej/ciemnej strony mocy. Ale fabuła, kurde już nie ta jednak. Obsidian to nie BioWare w końcu...

W każdym razie jak ktoś nie grał w SWKotOR 1 to polecam gorąco! Ja sam amatorem RPG nie jestem, ale giera wciągnęła mnie nie na żarty. Tym bardziej, że tanio stoi. Ja chyba już z rok temu za niecałe 50 złociszy to cudo zakupiłem, a na wiele godzin zabawy starczyło.

Pozdrawiam :001:

PS. + Fallout 1 & 2 to rzecz oczywista, więc nie wspominam nawet. :004:

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #49 dnia: Marca 22, 2006, 21:38:49 »
A za chwilę premiera w Europie The Elder Scrolls IV: Oblivion 24 III, w stanach już jest od 20 III. W PL poczatkowo będzie sprzedawana wersja angielska w cenie 99zł od 24 III, 159zł edycja kolekcjonerska a 30 III (choc w to nie wierzę, że już) premiera w języku polskim > http://www.elderscrolls.com/home/home.htm

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #50 dnia: Marca 23, 2006, 09:43:43 »
A skąd masz informacje o  wersji angielskiej za 99zł? I to od 24 III?
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #51 dnia: Marca 23, 2006, 13:36:58 »
Heh, własnie datę dzis zmienili na 4 IV 2006 albo 30 III 2006
http://wirtus.pl/shop/produkt.php?KategoriaID=4&ProduktID=9740 lub http://www.3kropki.pl/p/9/0/the_elder_scrolls_iv_oblivion.php
Za 159zł masz edycję kolekcjonerską z bajerami do masturbacji
http://www.sklep.cenega.pl/index.php?m1=kp&m2=prod&p_id=3612

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #52 dnia: Marca 25, 2006, 23:12:18 »
Nadaję sam do siebie ale nic to  :004:, z ostatniej chwili od Cenega:

"Jako wyłączny dystrybutor firmy Take 2 Interactive w Polsce, mamy przyjemność poinformować, iż w chwili obecnej prowadzone są intensywne prace nad lokalizacją najgoręcej oczekiwanej premiery roku – The Elder Scrolls IV: Oblivion. Gra opracowana zostanie w polskiej wersji z napisami. Do przetłumaczenia jest ponad 2200 stron tekstu, z czego 1000 stron to dialogi, a ponad 800 - teksty książek ze świata gry. W procesie lokalizacji bierze udział aż sześciu tłumaczy oraz pięcioosobowy zespół korektorów i konsultantów. Aby zapewnić jak najlepszy klimat rozgrywki, w proces tłumaczenia został zaangażowany specjalistyczny serwis Wortalu Phoenix - Adamantytowa Wieża, zajmujący się grami z serii The Elder Scrolls. Bliższe informacje na temat dokładnej daty wydania, ceny, zawartości polskiej edycji oraz procesu lokalizacji podawane będą na bieżąco."

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #53 dnia: Marca 31, 2006, 20:58:53 »
Pograłem małą chwilę (4 godziny) w Oblivion. I powiem tylko:

ŁAŁ

Gorąco polecam wszystkim, którzy narzekali kilka stron wcześniej na współczesne cRPG'i (heh, ja też).
O grafice to nawet trudno coś powiedzieć, 3DMarki wymiękają przy niej.
Engine naprawdę dopracowany, żadnych zwisów a czas wczytywania znacznie krótszy niż w Morrowind.
Sposób rozwoju postaci znany z poprzednich części, żadnych punktów doświadczenia za zabijane stwory czy całej tej metodologii z D&D. Jak machniesz mieczem i przeciwnik będzie w pobliżu to go trafisz, jak zastawisz się tarczą to cios zatrzyma się na niej (i obrażenia mniejsze będą). Jak spudłujesz z łuku bo źle wycelowałeś i strzała zatrzyma się na drzewie (a nie na przeciwniku), to po walce możesz podejść do drzewa i ją wyjąć (albo poszukać w krzakach obok).
No i  przede wszystkim klimat, bliższy "klasycznemu" fantasy niż poprzednia część. Jeśli miałbym z czymś porównywać to Gothic II i Daggerfall. Sporo rzeczy przypomina mi Władcę Pierścieni (Zwłaszcza jak wyszedłem z pierwszych podziemi i zobaczyłem wieże Cyrodil: coś jak Orthank, a samo miasto jest podobne do Minas Tirith). Ale największą przyjemność daje świadomość, że za tymi górami na horyzoncie rozciąga się dalsza kraina, wystarczy tylko pójść w tamtą stronę...

Gra doskonała to nie jest. Ale jest baaardzo blisko.  :002:

No i na koniec mały rys historyczny pod tytułem ewolucja ludzkiego szkieletu:

1994 - TES1: Arena

1996 - TES2: Daggerfall

2002 - TES3: Morrowind

2006 - TES4: Oblivion

Na tym screenie to bardziej widać Cyrodil a nie szkielet. Ale co tam  :003:

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

jimm

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: Marca 31, 2006, 22:06:30 »
A jak się sprawdza system walki   :011:

VanKrawiec

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Kwietnia 01, 2006, 17:05:44 »
A jak się sprawdza system walki   :011:
Troszkę ogólnikowe pytanie, ale postaram się podzielić własnymi wrażeniami i pierwszymi spostrzeżeniami:*
1) Bardzo fajne jest to (szczególnie dla mnie jako maga :002:), że nie ma oddzielnego trybu magi. Oznacza to, że możemy rzucić czar trzymając dowolną broń w ręku.
2) Walka jest dużo bardziej dynamiczniejsza: chociażby samo "machanie" mieczem nie odbywa się "na baczność" jak w Morrowindzie. Przy mocniejszych atakach twoje ciało przesuwa się, co powoduje kołysania kamery.
3) Przeciwnicy też nie są statyczni. Czasem odpoczywają, czasem śpią, ponadto mogą przemieszczać się między lokacjami(czyli zwiewanie do innej lokacji nie zawsze ratuje jak kiedyś). :118:

Na twoje pytanie Jimm odpowiem bardzo prosto: Uważem, że system walki sprawdza się bardzo dobrze, chociaż trzeba się do pewnych zmian przyzwyczaić. :004:

Jeśli ta odpowiedź was nie zadawala to napiszcie konkretniej co chcielibyście wiedzieć...(może :020: uda mi się odpowiedzieć)
*moje spostrzeżenia dotyczą grania 5 godzin magiem Bretonem.

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #56 dnia: Maja 31, 2006, 11:25:17 »
Trochę odświeżam temat bo trafiłem na ciekawy test pt. "Wybieramy optymalne karty do Oblivion". Poczytać można tutaj
Ten test przekonał mnie do jednego. Nawet jakbym miał się żywić korzonkami to przy kupnie nowego kompa (tak, tak, kiedyś to nastąpi) wybiorę najmocniejszą z możliwych kart graficznych. Lepiej potem mieć spokój przez 1,5 roku albo nawet dłużej (co zresztą stwierdził Qrdl w innym temacie) niż co chwila się szarpać na jakiś upgrade...

Pozdrawiam
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

Miszon

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: Maja 31, 2006, 11:55:00 »
Chyba każdy szanujący się fan prozy Sapkowskiego nie powinien przechodzić obojętnie obok faktu, że już od dłuższego czasu powstaje erpeg, który bazuje na książce. Co ciekawe, robią go Polacy. Wiem, wiem, po totalnej klapie jaką był film człowiek ma niesmak do wszystkiego co wychodzi pod szyldem wiedźmina, ale wygląda na to, że tym razem, przynajmniej w sferze wizualnej będzie nieźle. Gra ma biegać na silniku Aurora firmy Bioware. Zresztą sami zobaczcie. Co by nie mówić, screeny i trailery robią wrażenie. Jak będzie naprawdę, zobaczymy pewnie dopiero w 2007.

http://www.thewitcher.com

jimm

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Maja 31, 2006, 12:18:33 »
Ja dalej mam niesmak po filmie :005:, dlatego nie mam ochoty robić sobie nadziei na grę.

« Odpowiedź #59 dnia: Maja 31, 2006, 12:30:16 »
Ale oni robią tę grę "od przedwojny" chyba jeszcze w Gamblerze były zapowiedzi że już nedługo wyjdzie.
Może być ja Duke Nuk'em  :002: