Autor Wątek: Interesujące zdjęcia z czasów II WŚ.  (Przeczytany 200781 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Ciekawe zdjęcia z czasów II WŚ
« Odpowiedź #75 dnia: Sierpnia 14, 2006, 12:50:26 »
Tak samo jak Stg44 i Bf110 :D
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #76 dnia: Sierpnia 14, 2006, 13:19:01 »
Heniek He-111 w oznaczeniach lotnictwa wojskowego Iraku. Zakładając że to zdjęcie jest autentyczne, ma ktoś jakąś teorię na temat jak ten samolot mógł się tam znaleźć?

Ano ktoś ma jakąś "teorię"  :004:
Więc tak: Irak zajęty przez Angoli (kolonia). Tubylcy raczej wzburzeni na "okupanta". Powstanie o krok - maj 1941. Więc szef  :004: rozkazowywuje wysłać pomoc w celu wsparcia powstania. Wysyła jakieś tam parę (dosłownie) samolotów, ze znakami... irackimi. (znane jeszcze są zdjęcia Me-110).
Tak w skrócie. Może mnie ktoś poprawi i uzupełni.
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Evingolis

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: Sierpnia 14, 2006, 14:10:46 »
To Heniek z "grupy specjalnej Juncka", fotografia z lotniska polowego pod Palmirą.
Dawno, dawno temu, konkretnie 3 kwietnia 1941 roku, za górami za lasami a konkretnie w Bagdadzie pewien pan Rashid Ali el-Gailiani (germanofil) dokonuje przewrotu pałacowego "zastępując" emira Abd al-Ilah (anglofil). Irak to ropa więc w tym rejonie Anglicy nie mają ochote na żadne figle. 18 kwietnia w Basrze lądują wojska brytyjskie i indyjskie pod dowództwem generała Frasera. Anglicy "opiekujący się" Irakiem mają tu 2 bazy lotnicze: Habbaniyja i Shaibach. 30 kwietnia pierwsza z nich zostaje otoczona przez iracką armię. 2 maja ktoś zaczął strzelac do kogos i tak się zaczeło. Tego samego dnia Gailiani prosi wąsika o pomzoc. Następnego dnia irackie siły lotnicze przekonują się że głupio z RAFem zadzierać i tracą 1/3 stanu. 9 maja lekcja zostaje powtórzona z takim samym skutkiem. W Iraku pojawiają się spece z Abwehry i pułku "Brandenburg" w ramach bratniej pomocy zaminowujący rafinerie irackie. Teraz mięsko, główną pomocą Adiego oprócz 700 ton zaopatrzenia okazały się 4/4 KG i 4/76 ZG. Otrzymują one w Atenach oznaczenia irackie i zostaja przerzucone do Iraku. Problemów było sporo, samoloty nie miały odpowiedniego wyposarzenia trop a sam Junck twierdzi że brakowało nawet map a bomb było śmiesznie mało. 14 maja brytyjczyci niszczą w Palmirze 2 Heńki. 15 maja Niemcy zaczynają loty wspierające ale bez jakichs znaczących sukcesów. 16 maja w "podzięce" za zbombienie bazy RAF w Habbaniya brytyjczycy wpadają do Mosulu i z lotu koszącego niszczą 1 Heńka i 2 Bf-110. 17 maja brytyjczycy odblokowują bazę w Habbaniya i znowu atakują bazę w Mosulu skreślając tym razem po jednym Mietku i Heńku. 25 maja Adi spokojnie informuje Gailnianiego że w ciągu 2 najbliższych miesięcy na nic więcej nie może liczyć. Jeszcze tego samego dnia większośc irackiego rządu i rodzina premiera ląduje w Ankarze. 26 maja, nieco po ptokach w Mosulu zjawia się 11 Fiatów CR 42 z 155a i także otrzymuje irackie oznaczenia. Wynik ich działalności to 2 Fiaty za 1 Hawker Hardy RAFu. 29 maja wieczorem "grupa specjalna Juncka" w 3 Heńki i 5 Mietków ląduje na Rodos dając sobie na wstrzymanie, w Iraku stracili przynajmniej 10 maszyn. 30 maja Gailiani decyduje się na "urlop zdrowotny" w Iranie. 4 czerwca kończą się ostatnie walki.
Bajeczka skończona.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: Sierpnia 14, 2006, 16:24:39 »
Wielkie dzięki. Rozruchy w Iraku oczywiście obiły mi się o uszy, o niemieckiej działalności w tamtym kraju słyszałem także, ale nie miałem pojęcia iż bawili tam także chłopcy z Luftgangsta :003:

Evingolis

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: Sierpnia 14, 2006, 19:50:42 »
Przeczytałem sobie teraz ten post i widzę że zalęgła się kupa ortografów. Sprawdziłem go opcją "Sprawdź ortografię" ale chyba coś nie tak nacisnąłem bo ten zamieszczony jest w wersji przed edycją. To takie tłumaczenie w ramach akcji ochrony zagrożonych kolan  :003: .

« Odpowiedź #80 dnia: Września 05, 2006, 05:09:57 »

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #81 dnia: Września 06, 2006, 10:15:37 »
Wielkie dzięki. Rozruchy w Iraku oczywiście obiły mi się o uszy, o niemieckiej działalności w tamtym kraju słyszałem także, ale nie miałem pojęcia iż bawili tam także chłopcy z Luftgangsta
John,
Tutaj masz historię i przebieg całej awantury, praktycznie dzień po dniu.
 :001:

Bis zum bitteren Ende.

« Odpowiedź #82 dnia: Września 11, 2006, 18:36:45 »
Coż to za dziwny tempest ? Bo to tempest prawda ?

[załącznik usunięty przez administratora]
Go to your brother
Kill him with your gun
Leave him lying in his uniform
Dying in the sun.

Elwood

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: Września 12, 2006, 09:31:28 »
http://www.hawkertempest.se/annular.htm
Jeśli mnie zajęło to dwadzieścia sekund, z wpisaniem w google włącznie, to oznacza że Ty również poradziłbyś sobie. Gdybyś oczywiście tylko chciał.
Chyba że nie władasz językiem świata, w takim razie przepraszam i służę tłumaczeniem, ale to już na PW.

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

MARTINEZ

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: Października 06, 2006, 15:24:36 »
To zdjęcie Łosia w słóżbie(służbie) u rumunów :003:
Tak nawiasem mówiąc,czy ktoś szukał na bezkresnych stepach
wschodniego brata okruchów naszych PZLi :011:

Proszę zwracać większą uwagę na poprawność pisowni. Dziadek Kos

« Ostatnia zmiana: Października 06, 2006, 15:59:12 wysłana przez Kos »

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #86 dnia: Października 06, 2006, 15:30:32 »
Jedź i szukaj :D
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Markuz

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: Października 11, 2006, 15:02:23 »
Galeria pokolorowanych zdjęć z tego okresu.

http://www.ww2incolor.com/gallery/german-luftwaffe?page=1

Grzesio

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: Października 11, 2006, 15:39:43 »
Pokolorowanych, jak pokolorowanych - znakomita część z nich po prostu jest kolorowa. ;)
Bardzo ładne.

Pzdr

Grzesiu

PS Chociaż znalazłem już falsa - sławny Do 335 "żółta 10".  :karpik

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: Października 11, 2006, 16:13:23 »
http://www.ww2incolor.com/gallery/albums/german-luftwaffe/anh.sized.jpg

zwróccie uwagę na statecznik ostatniej foki
Jakis wyjątkowo zdeklarowany hitlersyn musiał nią latac :D bo po tym jak gestapo zabrało poprzedniego pilota na krótki spacer po Sprewaldzie, aby porozmawiać o fakcie zamalowania przez niego hakenkrojca,ten odnowił regulaminowe oznakowanie :