Autor Wątek: Orbiter - symulator lotów kosmicznych  (Przeczytany 18326 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Orbiter - symulator lotów kosmicznych
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 12, 2006, 22:07:15 »
Ja już się zaopatruje we właściwe wsparcie  :002: :002: :002:

Mam te książkę od kilkunastu lat - naprawde warto !

PS. jakby ktoś nie wiedział to Track IR już obsługuje Orbitera  :banan
« Ostatnia zmiana: Listopada 12, 2006, 22:12:43 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 12, 2006, 22:33:49 »
Hehe, też mam taką, dostałem dawno temu razem z:

http://www.allegro.pl/item140458150_krzyk_w_kosmosie_marek_jarosinski.html
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 13, 2006, 09:11:10 »
PS. jakby ktoś nie wiedział to Track IR już obsługuje Orbitera  :banan
Vector też?

Ja te książkę nawet gdzieś mam, przeszukałem piwnicę i nic - nie wiem, wcięło czy odleciała więc stwierdziłem, że lepiej kupić  :001:
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 13, 2006, 09:11:47 »
Vector też?

Też  :010: :001:

Trzeba mieć odpowiedni "plugin", więc Track jest kompatybilny tylko z Orbiterem w edycji 2006.
Odpowiednie sterowniki do Tracka są oczywiście na stronie Naturalpoint

http://www.naturalpoint.com/trackir/03-enhanced-games/game-orbiter.html
« Ostatnia zmiana: Listopada 13, 2006, 09:38:43 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 10, 2007, 12:06:03 »
Wlasnie wlazłem w posiadanie S.S. od CS (po instalacji przybywa nam 520 Mb) to za jakiś czas recka na www:

Fajnie gadają kosmonauci - daje to fajny klimat misji, oby tylko nie było "Huston, mamy problem"  :wink:

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 10, 2007, 12:25:13 »
Prom wygląda bardzo zgrabnie.

Sądząc po kolorze tekstur to to lotnisko gdzieś pod Warszawą?  :118:

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 10, 2007, 13:20:18 »
Akurat ta to pas w Edwards (nie śmiałbym wziąść EPWA ;) ) ale ostatnio ktoś się pochwalił ładnym screenem z FSX z nad Taiwanu  na forum simflight i od razu się posypało "ta wyspa jest zielona mieszkam tam od 15 lat" "a ja od 35 potwierdzam" Over  :002: /bo pustynia była/

tu więcej screenów http://www.screenshotartist.co.uk/cs_shuttle.htm
« Ostatnia zmiana: Stycznia 10, 2007, 15:19:41 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 11, 2007, 14:44:01 »

www.yoyosims.pl

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 14, 2007, 11:04:45 »
Fajna recenzja  :!: Ten fragment jest dobry: "o  Polaku w kosmosie nieprędko coś usłyszymy, choć niektórych z naszego rządu to przydałoby się wystrzelić bez biletu na powrót choćby już dziś"  :020:
« Ostatnia zmiana: Stycznia 14, 2007, 11:10:36 wysłana przez Kusch »
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 14, 2007, 14:38:20 »
Dzięki!  :001:

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 15, 2007, 21:20:02 »
No i przeczytałem recenzję Yoya na temat dodatku.

Jest tak jak wykrakałem gdzieś tu na forum, czyli jajco mamy a nie latanie w kosmosie, można sobie zrobić "SLEW" najwyżej. Jak szybowcem normalnie. Jaki pożytek z procedur, skoro da się lecieć na pałę i tak nic się nie stanie. ograniczenia enginu - ja dziękuję.

Za to recenzja bardzo dobra. Tylko w jednym miejscu nie bardzo rozumiem:
to do pewnego momentu, powyżej jej mamy próżnię ale nawet nie tą kosmiczną – po prostu nic, jedynie działanie uwaga - grawitacji (?) Wow FS X Wow.

Mógłbyś wyjaśnić ten "stan"? ;)

I tak jeszcze z ciekawości mały OT. Czy w FSX jakoś lepiej wygląda i działa HUD? Bo to co robiło za HUD w dodatkach do FS2004 to na to miano w ogóle nie zasługuje...

Offline Jeremak

• *
  • It's full of stars...
    • Moje profile
« Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 30, 2007, 20:29:12 »
Widzę panowie że znacie linki do głównej strony Orbitera, więc podrzucę wam trochę polskich linków:
www.orbiter.rox.pl :Nieoficjana, ale skupiająca polską społeczność strona Orbitera. Ciekawe i świetnie napisane przewodniki w języku polskim
www.orbiter.rox.pl/forum :Polskie Forum Orbitera. Jeśli nie znajdziecie odpowiedzi na stronie, do dostaniecie ją na forum. Także: relacje i zapowiedzi startów, dyskusje na różne tematy związane z astronautyką i nie tylko.
www.pvsa.shedalier.net :Polska Wirtualna Agencja Kosmiczna. Działamy jak wirtualne linie lotnicze, Wspólnie planujemy, przygotowujemy i wykonywujemy loty historyczne i oparte na historycznym sprzęcie.

Zapraszam do współpracy i wymiany linków/bannerów z PVSA (akronim używany często zamiast nazwy agencji, skrót od angielskiego tłumaczenia) wszystkie strony związane z symlatorami, astronomią, astronautyką, kosmosem, lotnictwem, wirtualne linie lotnicze. Ewentualne propozycje proszę składać na polskim forum orbitera (wymagana rejestracja), lub słać mi na adres jeremak@o2.pl.

A, pamiętajcie panowie: Orbiter do naprawdę świetny symulator mechaniki orbitalnej z pojazdami w swoich początkach zaimpletowanych "przy okazji". Jednak wyewoluował w kierunku symulatora lotów kosmicznych, ciągle z doskonałym modelem fizycznym (możliwe są np. proce grawitacyjne), także dzięki fanom tworzącym wiele dodatków (np. na www.orbithangar.com oraz część starszych na AVSIM). I chwała tworcy Obitera dr. Martinowi Schweigerowi z Londynu że ciągle udostępnia swoje dzieło za darmo. A to że loty atmosferyczne nie są 100% realistyczne. No cóż pan doktor skupił się na kosmosie, od niskiego latania jest FS  :001: I dzięki za uwagę.
Czemu w Eurodisneylandzie nie można odpalać fajerwerków? Po pierwszej próbie poddał się garnizon Paryża.
http://jeremak-j.deviantart.com/

Offline Jeremak

• *
  • It's full of stars...
    • Moje profile
« Odpowiedź #27 dnia: Maja 29, 2007, 18:34:32 »

Duże, ale poznajecie?
Tak to X-15, coś na czym także piloci PVSA.
Czemu w Eurodisneylandzie nie można odpalać fajerwerków? Po pierwszej próbie poddał się garnizon Paryża.

Offline Jeremak

• *
  • It's full of stars...
    • Moje profile
« Odpowiedź #28 dnia: Maja 29, 2007, 18:51:54 »
Tak to X-15, coś na czym latają także piloci PVSA. (screenshot wykonany w Orbiterze podczas jednego z lotów, nie obrobiony)

No dobra. Jak nie będzie odzewu to nie musicie się mnie bać, nie będę próbował dalej. Sam jestem także miłośnikiem lotnictwa, ale moja przygoda komputerowa z nim ogranicza się niestety do dema IŁa-2, Orbitera i WW2 Fighters (stary symulator myśliwców z II wojny, tytułu dokładnie nie pamiętam, to co ostało sie w mojej pamięci to to że teatrem działań były Ardeny, producentem EA, a można było latać P-51, P-47, P-37, Spitfirem, Me-109, Me-262 i Fw-190. Dosłownie zarzynałem z radości te maszyny)

A teraz przedstawię wam porównanie X-15 z Orbitera i Promu z FS:
Wygląd: jaki koń każdy widzi możecie sobie porównać na screenach z tego i poprzednich postów.
Kokpit: X-15:dekoracja, brak możliwości przełączania jakichkolwiek przycisków za pomocą "wirtualnej ręki". Shuttle: pełnoprawny kokpit
Możliwości: I to przemawia głównie na korzyść X-15: brak ograniczeń: możecie polecieć ponad 100km i wrócić, nie ma stałej granicy: jest nią jedynie ilość paliwa, ciąg silnika (realistycznie odtworzone) i umiejętności pilota: nie radzę lecieć w górę pod kątem 80*, chba że zakupiliście pakiet Samobójstwo+kremacja+samolot za parę milionów: co prawda porządnym modelem uszkodzeń może się w Orbiterze na razie pochwalić jedynie Delta Gilder IV (info: google), ale płomienie przy powrocie wyglądają ciekawie, no i nie znam nikogo kto wyprowadził piętnastkę po powrocie tak stromym jak wznoszenie. Zwykle kończy się to z nosem w ziemi.
I zapraszam do rozmowy, rozejrzenia się i spróbowania zrozumienia mnie, mimo mojego zawiłego toku myślowego :)

O ... rzesz ty. Chyba jednak troszkę nie radzę sobie z mechanizmami tego forum.

« Odpowiedź #29 dnia: Maja 29, 2007, 20:20:01 »
@ Jeremak

Naprawdę nie musisz nikogo zapraszać. Na tym Forum jest naprawdę kilku "poważnych ludzi" :004: bawiących się Orbiterem. Wrzuciłem dzisiaj zresztą post na Wasze forum (dotyczący zmiany pozycji stanowisk startowych Space Shuttle) - bo udało mi się przypomnieć hasło.  :020:

Tylko nie namawiaj nas do korzystania w Orbiterze z samolotów latających w atmosferze - bo to porażka. Orbiter najlepiej symuluje to co ponad atmosferą i niech tak zostanie! Nie należy psuć tego co dobre!

Jak poczytasz to Forum to sam dojdziesz do wniosku, że większość tutejszej, nieźle "porąbanej" klienteli szuka tego co najlepsze w symulatorach.

Jedyną wadą Orbitera jest niestety brak multiplayera co niestety powoduje, że ludziska bawią się tym w zaciszu swojego komputera ... i nie ma "wspólnych przeżyć" - to niestety nieco hamuje dyskusję.

I zapraszam do rozmowy, rozejrzenia się i spróbowania zrozumienia mnie, mimo mojego zawiłego toku myślowego :)
O ... rzesz ty. Chyba jednak troszkę nie radzę sobie z mechanizmami tego forum.

Hehehe! Tylko jeżeli chcesz podyskutować na temat realnego X-15 to proponuję Ci stworzyć wątek w dziale "Technika lotnicza" - a moim zdaniem znajdziesz kilku chętnych dyskutantów!

A wirtualnego X-15 wypada spróbować ... masz to u mnie jak w banku  :003: