Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 503792 razy)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2520 dnia: Listopada 13, 2013, 11:34:26 »
No i elegancko ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2521 dnia: Listopada 13, 2013, 11:38:53 »
Rozumiem :).
Wybiorś jakiegoś GTX 760 na razie, powinien być ok a za rok będziemy znów coś wybierać  8) 

Pozostaje jeszcze pytanie, czy nie lepiej dopłacić 300 zł do GTX 770 ;-)

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2522 dnia: Listopada 13, 2013, 12:10:35 »
W ten sposób podchodząc to wybierając się łodką na sandacze, zamiast tego moglibyśmy popłynąć jachtem na merliny ;)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #2523 dnia: Listopada 13, 2013, 15:39:44 »
Monitor chciałem wymienic ale doszedłem do wniosku że poza szerszym ekranem nic nie zyskuję  w stosunku do mojego Neca 20WGX2Pro. Miałem na oku Eizo ale się wahałem i kasa poszła na przelew :) .

Jak chcesz to mam na zbyciu tanio telewizor 32" fullhd, działa z komputerem jak ta lala :D
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Benek

• Gość
« Odpowiedź #2524 dnia: Listopada 13, 2013, 16:04:00 »
Rutkov sam myslę nad upgradem nie wiem jaka masz teraz grafę osobiście poczekam na bete tego BOS i zobaczę jak radzi sobie mój 560ti OC  i ew. zmienię ale jak już to na GTX770. I wlasnie do tego zmierzam ze IMHO doplacając circa about 300 PLN (czyli relatywnie malo wg morele jak ostatnio sprawdzalem) bedziesz mial grafe o level lepszą do symulatorów. Jak sobie patrze w podpisy na forach to jednak sporo ludzi którzy kiedyś się szarpnęli na porządną grafikę siedzą na niej parę lat (patrze po ludziach na ATAGu bo reaktywowalem cloda i nawet mi się podoba :) co przy długim procesie tworzenia nowy simow raczej sie opłaca. Tak mysle ze lepiej raz na 2 lata kupić coś mocnego niż np zmieniać co roku np gtx460 na 560ti a pozniej np 760 takie luzne przemyślenia na szybko w oparciu o moje doświadczenia :)

pzdr

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2525 dnia: Listopada 13, 2013, 16:45:09 »
Telewizora nie chcę :P No i Benek zasiał ziarno niepewności, ja mam dużo gorszą grafe niż Ty, tzn mam GTX 275. Jest juz pierwsza gra która mi nie rusza na niej (tak wyczytałem w necie - że to jej wina) a mianowicie CoD:Ghosts, Battlefield poszedł a to dziadostwo nie rusza. Nie martwię się bo ja tylko dla singla więc trochę poczekam.
GTX 770 Direct CU Asusa byłoby bardzo dobrym wyborem dla mnie, znów jestem więc wkropce i muszę przemysleć. W tym tygodniu i tak już nie kupię więc BoS-a przetestuje jeszcze na starej, a w przyszłym tygodniu się zobaczy :D.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Benek

• Gość
« Odpowiedź #2526 dnia: Listopada 13, 2013, 18:49:13 »
Nie dopatrzyłem jeszcze Rutkov ze ty jedziesz na trochę niższej rozdziałce, ale może z czasem kupisz większy monitor poza tym będziesz miał jakiś zapas mocy i gdyby np. trzeba było włączać jakieś wydumane filtrowania tekstur albo wygładzanie krawędzi żeby np. lepiej widzieć cony to zawsze masz jakiś zapasik żeby sobie zrobić dobrze. Pamiętam że któregoś razu też wziąłem kartę z wyższej półki niż zwykle i bylem bardzo zadowolony -  nie pamiętam czy to nie było coś własnie w okolicach GTX 275 czy wcześniej, myślę że u ciebie skok wydajności będzie kolosalny bo jakby nie patrzeć to 5 generacji nowsza karta i jeśli sobie sprawisz teraz taką kartę to posiedzisz na niej trochę zwłaszcza jeśli chodzi o symulatory. Sam przez długi czas siedziałem na kartach średnio dobrych :D bo myślałem że nie mam zasilacza 2x8pin PCIE ale mam wiec teraz już sobie kupie coś porządnego jeśli będę zmieniał. Co do Asusa to sam mam teraz ta 560Ti i nie polecam ze względu na hałas pod obciążeniem w drugim kompie dla dzieciaka mam 460 Gigabyte'a i jest mega cicha - ze swojej strony przyglądałem się kartom pod tym kątem i ja bym brał Gigabyte'a.

pzdr

« Odpowiedź #2527 dnia: Listopada 14, 2013, 13:08:21 »
Którego GTX`a 770 kupić? Budżet do 1300zł. W oko mi wpadły MSI GTX 770 2GB; Gainward GTX 770 Phantom 2GB; Palit GeForce GTX 770 JETSTREAM 2GB, tylko z tego co widziałem to na morelach są jakieś dwie rewizje (pomysły czym się różnią, bo po opisach nie mogłem się zorientować?)

Reszta sprzętu to MSI Z77A-GD55,  i5-3570K, Corsair 8GB, 1333MHz DDR3, XFX Core 650W.

« Odpowiedź #2528 dnia: Listopada 14, 2013, 13:50:41 »
Wszystko jedno IMO. Mój Palit GeForce GTX 770 JETSTREAM 2GB śmiga od czerwca i nie mam z nim żadnych problemów.

« Odpowiedź #2529 dnia: Listopada 14, 2013, 14:07:00 »
Dobrze jest brać coś z repertuaru MSI, Gigabyte'a lub Asus'a. Nie mówię, że Palit, czy Gainward robią tragiczne karty, ale zdarzało im się już ciąć po kosztach.

Jeżeli chodzi o Palita na Morele to ta wersja - http://www.morele.net/karta-graficzna-palit-geforce-gtx-770-jetstream-2gb-ne5x770h1042-1045j-582738/
jest chyba najświeższą rewizją, przynajmniej kod produktu zgadza się ze stroną producenta.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2530 dnia: Listopada 15, 2013, 07:38:52 »
Gainward i Palit to ta sama fabryka, podobnie jak Expert Vision, XFX, Pine oraz Galaxy. Także w ciemno bym obstawiał MSI lub Gigabyte'a. Ten Palit też nie wygląda tragicznie. O ile jakości materiałów nie sprawdzisz tak dobrze by było wiedzieć czy są to karty referencyjne czy też nie, bo zdarzało się, że na tych niereferencyjnych brakowało np. regulacji obrotów wentylatorów tudzież miały gorsza jednostkę zasilania. Oczywiście czasami to wychodziło na plus, bo dostawaliśmy jakiś "ficzer" do zabawy więcej. Tutaj dobrze by było zerknąć do recenzji albo dorwać jakiegoś użytkownika. Mnie natomiast nigdy nie zawiodły karty MSI ale to ruletka, więc zerknij na gwarancję. Im dłuższa tym lepsza.

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-gtx-770-2gb-ddr5-256-bit-hdmi-dp-dvi-gtx770-n770-tf-2gd5-oc-546561/

http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx770-2048mb-ddr5-256bit-dvi-hdmi-dp-1189-7010-wer-oc-overclock-potrojny-went-windforce-3-gv-n770oc-2gd-581346/

Ps. Z dwojga złego wolał bym Palita niż srASUSa.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2531 dnia: Listopada 15, 2013, 12:22:14 »
Kosi używałeś kiedyś albo miałeś do czynienia z Prolimatech Megahalems? Zastanawiam się czy sobie tego nie sprawić.
Aktualnie mam Zalman Cnps 10X Flex + Enermax Magma UCMA12 na i5 2500k@4,4GHz. Temperatury są w normie ale naszła mnie ochota na jakąś zmianę. Najlepszym wyborem był by Thermalright Archon ale to trochę większa kasa i tak myśle o Megahalems. Wydajnościowo jest identyczny jak Armagedon a gabaryty troszkę mniejsze, choć to też wielkie bydle. Nie chcę konstrukcji dzielonej z dwoma wentylami (NH-D14, Silver Arrow) bo nie mam później cierpliwości żeby to czyścić :|

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2532 dnia: Listopada 15, 2013, 13:03:52 »
Miałem Zalmana Flex i przy zmianie rozważałem zakup Prolimatech Megahalems albo Thermalright Silver Arrow. Zrezygnowałem z tego pierwszego tylko dlatego, że nie miał w komplecie wentylatorów, a jak wiesz zakup dobrych śmigiełek też kosztuje. Ostatecznie sprowadziłem sobie z zagramanicy Thermalright Silver Arrow SB-E Extreme i tak się w sumie temat zakończył. Zależało mi na jak największej wydajności z racji posiadania i7 920. To jak wiadomo jest straszna grzałka zwłaszcza przy podkręcaniu.

Podejrzewam, że Megahalems jak i Silver Arrow mają zbliżone osiągi. Przy normalnej pracy jakoś różnicy specjalnej nie poczujesz ale może zwiększyć się pojemność cieplna. To dość istotne jak wykręcasz ostatnie soki. Wtedy z racji gabarytów te dwie "krówki" sobie lepiej poradzą. U mnie nie było problemem mieć ponad 93 stopnie na rdzeniach jak mu dołożyłem do pieca. Teraz nie wyskakuje powyżej 76 stopni przy dobrze wietrzonej budzie. Piszę troszkę z pamięci, bo dawno nie bawiłem się w te klocki.  Upewnij się tylko czy wejdzie Ci tak duży radiator do obudowy. Swojego dziada boję się puszczać na pełny gwizdek, bo mi skarpety wciągnie i nie odda :P.

« Odpowiedź #2533 dnia: Listopada 15, 2013, 13:28:47 »
Dzięki, o taką odpowiedź mi chodziło :)
W takim układzie chyba zdecyduję się na Megahalems i będzie to już pewnie mój ostatni cooler powietrzny. 
Od pewnego czasu próbuję skompletować zestaw LC i kiedyś to w końcu doprowadzę od końca.
Prolimatech w obudowie zmieści mi się na pewno, mam dosyć dużą budę więc o to się nie martwię.
Póki co zostawię na nim Magmę a Flex'a wystawię do sprzedania, może komuś się przyda :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2534 dnia: Listopada 15, 2013, 16:50:26 »
Megahalems ma jeszcze ten atut, że dostępny jest w kilku kolorach. Puruści, ludzie z poczuciem estetyki i oknem w budzie to docenią :). W każdym razie na takim klocku spokojnie da się podkręcić kompa i mieć przyzwoity poziom hałasu.

LC przerabiałem. W tamtych czasach robiło się to samemu i nie było gotowych klocków jak teraz. Było to o tyle fajne, że wymagało myślenia, wiedzy i talentu do improwizacji. Niemniej woda ma ten minus, że niestety chcąc coś zrobić w kompie masz sprawę utrudnioną, bo musisz opróżnić układ, a potem go odpowietrzyć. Teoretycznie powinno się to samo zrobić ale przy złożonych układach z kilkoma chłodnicami nie zawsze to się udaje. Podobnie z blokami full cover. Jedne pasuja lepiej, drugie gorzej. Trafi Ci się jakiś krzywus i po karcie graficznej. Oczywiście pomijam zabawki typu Corsair H50/100, bo pomimo swojego kompaktowego wyglądu w zasadzie jak dla mnie zalet tam brak. Dobre do chłodzenia kompa (mój by to chyba stopił) ale nie do wyczynu. Tutaj bardziej do mnie firma Koolance przemawia. W sumie moja przygoda z LC zakończyła się w momencie kiedy mama mi nie dała pociąć lodówki :(. Nie rozumiała jak bardzo mi było potrzebne te -50 na procu :(.