Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502366 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2850 dnia: Marca 19, 2015, 22:45:12 »
Proponuję Edifier R1600TIII (LINK) - tylko przysiągłbym że kupowałem za 350 PLN, no ale takie czasy.

Przejrzałem wiele porównań i wydały się najsensowniejsze. Microlab SOLO 6C są dużo większe gabarytowo i potrzebują dla siebie więcej przestrzeni, zaś kupienie dobrze działających Modecom SHF-56 to loteria (odesłałem zamówienie).

Odnośnie Edifiera R1600TIII to po przesiadce z Logitecha X-230 (zestaw 2.1) było od razu "czuć" brak basu, ale po tygodniu z Edifierem i przyzwyczajeniu uszu, ponowne podłączenie Logitecha X-230 zakończyło się sporym zaskoczeniem, ponieważ X-230 nie był w stanie odtworzyć części dźwięków, które Edifier zapewniał. Na Logitechu kawałki były jakby w wersji uproszczonej.
Niestety odgłosy wystrzałów, a szczególnie wybuchy granatów (Crysis) to nie jest mocna strona Edifiera.

Edit: Kolega Freeman 13 mnie ubiegł i bardzo dobrze wyjaśnił, ale zostawię swoje spostrzeżenia.

PS. Używam karty Xonar DS

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2851 dnia: Marca 20, 2015, 12:25:02 »
W swoim czasie Genius miał jakiś taki zestaw zrobiony całkiem porządnie. Dwie drewniane kolumny. Modelu nie pamiętam ale sąsiad sobie takie sprawił i złego słowa powiedzieć nie mogę. Te głośniki całkiem dobre recenzje zbierały nawet. Spróbuję ustalić co to za model.

Osobiście używam Xonar DX, Trends TA-10.1 i Tonsil Space86. Pamiętam jak po przesiadce z różnych komputerowych zestawów 5.1 (przeważnie Creative, Logitech) włączyłem sobie na tym jakąś muzyczkę i nie mogłem się nasłuchać, bo tak ładnie zagrało :D. Stare ale jare ;). Teraz mi się marzy jakiś wzmacniacz i podpięcie wszystkiego po optyku ;). Życzę Ci takich samych odczuć :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2852 dnia: Marca 20, 2015, 13:23:06 »
W swoim czasie Genius miał jakiś taki zestaw zrobiony całkiem porządnie. Dwie drewniane kolumny. Modelu nie pamiętam ale sąsiad sobie takie sprawił i złego słowa powiedzieć nie mogę. Te głośniki całkiem dobre recenzje zbierały nawet. Spróbuję ustalić co to za model.

Chodzi pewnie o SP-HF2000X  :) Miałem te Gienki, grało to w miarę przyzwoicie ale chyba jednak Solo 6C grają troszkę lepiej. Ale cena też jest zupełnie inna, Geniusy można było kiedyś kupić za 250zł. Swoją droga zanim Microlab zrobił u nas jakąś renomę ich zestawy też były sporo tańsze. 

Rozwiązanie którego używa Kosi jest też godne uwagi. Dzięki temu masz możliwość podpięcia do wzmacniacza całej gamy kolumn podstawkowych (monitorów pasywnych). Praktycznie ogranicza Cię tylko budżet i wyobraźnia.
Ja korzystam z podobnego patentu, mam zamontowane w dwóch zatokach 5,25" wzmacniacz Scythe Kama Bay AMP 2000 i bufor lampowy CoolerMaster Musketeer 3. Dzięki temu mogę podpinać kolumny bezpośrednio do kompa. 

Offline Elian

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #2853 dnia: Marca 23, 2015, 11:10:28 »
W DCS na co postawić jeśli chodzi o wydajność: Procesor czy karta graf ?

« Odpowiedź #2854 dnia: Marca 23, 2015, 11:23:56 »
Zdecydowanie na grafikę. No chyba że ogranicza Cię procesor, to wtedy jedno i drugie ma znaczenie.

« Odpowiedź #2855 dnia: Marca 23, 2015, 14:16:12 »
Podobno godnym następcą SP-2000X jest SP-HF20202 V2. Nie mam zbyt szerokiego biurka, a centralnie stoi 24" monitor.

« Odpowiedź #2856 dnia: Marca 23, 2015, 14:33:40 »
Musiał byś gdzieś tego posłuchać. Ja nie miałem z nimi żadnego kontaktu więc się nie wypowiem na temat brzmienia. Ludzie piszą że dają radę, ale to są często subiektywne opinie.  Na plus w nich jest cyfrowa sekcja wzmacniacza, możesz np. podłączyć do nich cyfrowo (coaxialem) odtwarzacz CD. Osobiście nie przemawiają do mnie takie konstrukcje gdzie trzy identyczne głośniki w kolumnie pełnią tą sama rolę, bo raczej wątpię aby były tutaj spięte przez zwrotnicę. Ale kto wie może w tym przypadku się to sprawdza. Jeśli nic szczególnego poza nimi Ci nie wejdzie na biurko to i tak dużego wyboru nie masz.

« Odpowiedź #2857 dnia: Marca 30, 2015, 18:18:58 »
Posiadam te głośniki SP-HF20202 V2. Na początku może brakować basu, zwłaszcza jeśli wcześniej mieliśmy zestaw 2+1. Jednak jakość dźwięku jest bardzo dobra, zwłaszcza w odniesieniu do produktów takich marek jak Creative, czy Logitech. Trzeba też pamiętać, że to system 2.0 i pewnych efektów po prostu się nie uzyska. Ale nie ma róży bez kolców. Najlepsze efekty mamy, kiedy siedzimy w odległości minimum 1 m od głośników, głośniki po odłączeniu zasilania sieciowego nie pamiętają ustawień, jeżeli korzystasz z wejścia optycznego, minimalną głośność musisz skorygować ustawieniami w systemie. W tryb standby głośniki można wprowadzić tylko z pilota. Jeśli mam ocenić te głośniki, to dam im 5 za jakość dźwięku i 3 za ergonomię użytkowania w skali od 1 do 6.
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

« Odpowiedź #2858 dnia: Kwietnia 20, 2015, 09:20:45 »
Jeszcze zapytam, jaką na dzień dzisiejszy warto kupić kartę graficzną? Produkcje takie jak: FSX, CoD, BoS, DCS, GTA V. Obecnie posiadam i5-3570, MSI GTX-660 2GB, 8 GB RAM, Zasilacz OCZ - 750W. Obecna rozdzielczość mojego monitora to FHD, ale nie wykluczam w przyszłości przesiadki na 2560x1440.  Ogólnie chciałbym uniknąć kupna GTX 970 (Troszkę za drogi, i wg niektórych mój procesor tę kartę ograniczy). Widzę, że w granicy 1000 zł, ludzie polecają GTX 960 2/4 GB lub R9 280X. W kartach zielonych podoba mi się możliwość nagrywania, to że dodają teraz Wiedźmina 3, półpasywne chłodzenie i generalnie nie miałem nigdy z tymi kartami żadnych problemów. Co do AMD, to wykresy pokazują, że jest to karta wydajniejsza od 960, ale jednak ma już swoje lata, w końcu to chyba odświeżony 7970. Kiedyś wymieniłem GTX260 na HD5770 i było gorzej (A na wykresach było porównywalnie), HD6870 mi się po tygodniu użytkowania zepsuł. Argument, że R280X pobiera więcej prądu nie przemawia do mnie na niekorzyść tej karty. Do tego słyszałem, że karty AMD nie mają problemów z kolorami przy przesyłaniu obrazu przez HDMI. I na koniec dodam, że korzystam też ze steam'a na linuxie, więc fajnie by było, jakby tam też wszystko działało.
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2859 dnia: Kwietnia 20, 2015, 13:49:16 »
Radeon R9 280 będzie wydajniejszy, Gejoforce 960 zyska na kulturze pracy choć jak popatrzysz na ofertę to na pewno znajdziesz kartę z rozbudowanych chłodzeniem, które zapewni nie gorszą kulturę pracy. Proca masz dobrego i nawet jakbyś się zdecydował na 970-tkę to nic nie powinno ograniczać. Teoretycznie jakiego CPU byś nie wziął to patrząc na moce obliczeniowe procki wymiękają. Podobnie przy konfiguracjach CF/SLI. Z rozdziałką dramatu być nie powinno na obu kartach, zasilacz pociągnie z zapasem każda z tych kart. Z 970-tką przy wyższych rozdzielczościach też może częściej ujawniać się babol z wolniejszą pamięcią o którym bywało głośno w ostatnim czasie.

Trudno mi powiedzieć co tutaj będzie złotym środkiem. Jedne gry lubią bardziej jednego producenta, drugie drugiego i nie przeskoczysz. U siebie mam dobre wspomnienia z każdym z producentów. Optymistycznie zakładam, że na każdej z tych kart pograsz komfortowo. Na swoim przykładzie mogę jedynie powiedzieć, że jak testowałem 6950 vs 2x 6950 vs jedną 780 to DCS dostał takiego kopa, że aż sam nie wierzyłem w to co widzę.

Alternatywą jest szukanie używanej 780-tki z dobrych łapek.

Natomiast co do pozostałych pytań jak to będzie działać czy też problemów to nie ma różnicy. Gry idą tak szybko do przodu, że pół roku okaże się, że ta karta puchnie przy większej zadymie w FHD, kolory to subiektywna sprawa, a awaryjność, problemy sprzętowe, ze sterownikami czy w grach to chleb powszedni u każdego z nich.

W przypadku 960-tki plusem jest dorzucenie Wiedźmaka 3 ;).

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2860 dnia: Kwietnia 20, 2015, 14:41:03 »
W DCS na co postawić jeśli chodzi o wydajność: Procesor czy karta graf ?

Zdecydowanie Procesor.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2861 dnia: Kwietnia 20, 2015, 16:31:43 »
Zdecydowanie Procesor.

Tu bym polemizował. Jakiś czas temu robiłem testy w Mig-21 w kokpicie w misji Free Flight:

i7 920 puknięte na 4,2GHz bez HT + 10GB DDR3 1333MHz  + HD6950 PE/OC 2GB + ustawienia high = 43 fps, to samo tylko 2x HD6950 PE/OC 2GB (CF) = 13-23 fps.
i5 2500K 4,2GHz + 8GB 1600MHz + HD6950 PE/OC 2GB + ustawienia high = nie więcej niż 45 fps, to samo tylko 2x HD6950 PE/OC 2GB (CF) = 13-23 fps.
i5 2500K 4,2GHz + 8GB 1600MHz + GF780 + ustawienia high = 75 fps i w górę.

Rozdziałka była 1920x1200, w sterownikach ustawione tak aby aplikacja sobie zarządzała ustawieniami 3D. Nawet po przerzuceniu na "jakość" to nie było mnie niż 48 fps. Wnioski były takie, że DCS nie lubi HT, oraz tandemu z kart przynajmniej od AMD. Zresztą po przekopaniu forum ED doszedłem do wniosku, że to bardzo kapryśna aplikacja korzystająca z dwóch jajek i nie radząca sobie z większa ilością grafik. Poza tym większy przyrost mocy był po zmianie grafiki niż całej platformy CPU+Mobo+RAM.

« Odpowiedź #2862 dnia: Kwietnia 20, 2015, 18:33:30 »
Tu bym polemizował. Jakiś czas temu robiłem testy w Mig-21 w kokpicie w misji Free Flight:

i7 920 puknięte na 4,2GHz bez HT + 10GB DDR3 1333MHz  + HD6950 PE/OC 2GB + ustawienia high = 43 fps, to samo tylko 2x HD6950 PE/OC 2GB (CF) = 13-23 fps.
i5 2500K 4,2GHz + 8GB 1600MHz + HD6950 PE/OC 2GB + ustawienia high = nie więcej niż 45 fps, to samo tylko 2x HD6950 PE/OC 2GB (CF) = 13-23 fps.
i5 2500K 4,2GHz + 8GB 1600MHz + GF780 + ustawienia high = 75 fps i w górę.

Rozdziałka była 1920x1200, w sterownikach ustawione tak aby aplikacja sobie zarządzała ustawieniami 3D. Nawet po przerzuceniu na "jakość" to nie było mnie niż 48 fps. Wnioski były takie, że DCS nie lubi HT, oraz tandemu z kart przynajmniej od AMD. Zresztą po przekopaniu forum ED doszedłem do wniosku, że to bardzo kapryśna aplikacja korzystająca z dwóch jajek i nie radząca sobie z większa ilością grafik. Poza tym większy przyrost mocy był po zmianie grafiki niż całej platformy CPU+Mobo+RAM.

Jest roznica miedzy pamiecia z predkoscia 1600MHz do pamieci np. 1866 czy 2400? To co wyczytalem na forum dcs`a ze gra korzysta najbardziej z wysokiej predkosci jednej a nie z ilosci rdzeni.
Gram na i5 4670K 8GB Crucial Ballistix ( 1600MHz ), Gigabyte Z87HD3 jak i Gigabyte GTX 750ti, gra dziala stabilnie i na ustawieniach "high".

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2863 dnia: Kwietnia 20, 2015, 20:48:49 »
Wątpię aby była jakaś znacząca (odczuwalna) różnica między 1600MHz, a 2400Mhz. Wszystko zależy też jaki proc z jakim kontrolerem pamięci, bo np. w Sandy to i tak więcej niż 1333Mhz się nie wyciągnie, w Ivy 1600Mhz Jak dobrze pamiętam. Z Haswellami jest nieco lepiej, bo tam jeszcze bardziej dopracowany kontroler, więc wyższe taktowania łyka. Niemniej DCS lubi czysty "brute force", więc im większym potworem na starcie jest proc tym lepiej będzie DCS działał. Może jak wyjdzie nowy silnik to może to się zmieni na lepsze.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #2864 dnia: Kwietnia 20, 2015, 22:10:17 »
Uzupełniając jeszcze słowa Kosiego - w Radeonach też maż możliwość nagrywania. Apka "Gaming Evolved Powered By Raptr" to oferuje w postaci funkcji GVR, która również działa w pełni płynnie i nie obciąża procesora.