Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502636 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #3645 dnia: Marca 19, 2018, 19:33:44 »
Ktoś mi gdzieś, kiedyś poradził, że lepiej mieć nadwyżkę mocy i tak już zostało. :)

W takim razie, skoro radzicie, żeby jeszcze nie zmieniać - to się posłucham. :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3646 dnia: Marca 19, 2018, 21:02:50 »
Nadwyżkę tak ale obecne kompy pod obciążeniem bujają się na 300-400W, a zasilacz jak obciążony jest na 3/4 swojej przewidzianej wydajności jest najsprawniejszy jak dobrze pamiętam. Mniejsza o większość. Poza tym nie tylko moc się liczy ale to co ma w środku - podzespoły, luty, kable, Ampery. Jak zasilacz jest z dobrych części to pożyje bardzo długo. Wiele razy wspominałem o swoim adwentowym Taganie BZ600 który działa do dziś wyśmienicie.

W każdym razie dopóki nic złego Ci się nie dzieje, komp nie resetuje się, nie zawiesza się i nie ma innych czary mary to znaczy, że nie ma powodów do wymiany. Te co podałem wcześniej to jak dobrze pamiętam bliźniaki na bdb podzespołach, więc nawet jakbyś się zdecydował to posłużą długo i może nawet lepiej niż niejeden mocniejszy.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3647 dnia: Kwietnia 03, 2018, 20:25:23 »
Witam,
przymierzam się do zakupy komputera w granicach 3,5-4 k.  Chciałbym aby DCS 1,5 śmigał w FULL HD i w miarę wysokich detalach (możliwie jak najlepsze tekstury kokpitu). Dodatkowo będę renderował materiały video (też full hd). Która z poniższych konfiguracji będzie lepsza do tych zastosowań :

i5-7500, Quad Core, 3,40 Ghz
16GB RAM 2133Mhz - Patriot Signature DDR4
GeForce GTX 1060, 6GB
MSI B250M PRO-VDH

czy

AMD Ryzen 5 1600X, 3.6GHz,
2x8GB RAM 3000 Mhz - G.Skill Aegis
MSI Radeon RX 570, 8GB
GA-AB350M-Gaming 3

Dodam, że będę również kupował monitor AOC G2790PX , który posiada AMD Free-Sync. Czy w związku z tym warto inwestować w AMD czy jednak i tak Intel będzie w tym wypadku wydajniejszy?

W obu przypadkach dysk SSD Silcon Power Dysd SSD Slim S55. Czy rekomendujecie jakiś inny? 
Może macie jakieś ogólne sugestie odnośnie zestawu?

Pozdrawiam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3648 dnia: Kwietnia 04, 2018, 08:13:05 »
Ile ludzi tyle opinii. Ciężko powiedzieć jak będzie działał DCS. To dość kapryśny tytuł. Kiedyś w ciemno powiedziałbym bierz Intela, bo miał lepszą wydajność i sam DCS używał dwóch rdzeni do zabawy. Jak jest teraz to nie wiem, wszak po wersji 2.5 mogło coś się pozmieniać. W dodatku Ty jeszcze zamierzasz bawić się w renderowanie video stąd dwa dodatkowe rdzenie i wielowątkowość sprawi, że w pracy będzie wydajniejszy.

Nie ma co ukrywać, że AMD i Radeon są nieco mniej wydajniejsze. W rożnych grach różnie to wygląda. Sam DCS od zawsze lepiej działał na kartach Nvidii, więc przynajmniej moje doświadczenia w tej materii pokazały, że pod DCS moją następną kartą także będzie Nvidia. Choć przez sporo lat używałem Radeonów.

Co do Freesync-a to się nie wypowiem ale to softowe rozwiązanie to cudów bym się nie spodziewam (no i musisz mieć stałę 60 fps zapewne aby to działało podobnie jak przy G-sync). Nie wiem jak to działa w DCS i czy warto się na to sępić. Natomiast jeśli chodzi o dysk SSD to od kilku stron podawane są modele tzn. pewniaki :).

Moja sugestia to kompromis. Procek AMD i GTX 1060 zamiast Radeona.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3649 dnia: Kwietnia 09, 2018, 18:24:26 »
Witam,
w firmie, w której pracuję padła decyzja o zakupie oprogramowania Autodesk Inventor i przy okazji komputera do kompletu. Niestety nie jestem na bieżąco ze sprzętem, a tym bardziej takim odpowiednim do CAD-a. Co wybrać przy budżecie ok 4-4,5k na samo "wnętrze" czyli procesor, płytę, RAM, dysk/dyski? Na szybko dobrałem takie elementy:

- procesor Intel Core i7-8700K, 3.70GHz, 12MB, BOX (Coffe Lake)
- płyta MSI Z370-A PRO
- RAM GoodRam IRDM DDR4, 2x8GB, 2400MHz, CL15
- karta graficzna MSI GeForce GTX 1050 Ti GAMING 4GB GDDR5, chyba że lepsze jest jakieś Quadro lub coś w tym stylu?

Zastanawiam się czy miałoby sens zastosowanie dwóch dysków - jeden SSD na złączu M.2 powiedzmy 256 GB na system i programy i drugi tradycyjny 1TB na same pliki? Jakie dyski zarówno SSD i HDD są godne polecenia? Czy dobrym wyborem byłby
SSD Plextor M8SeGN 256GB oraz Western Digital WD Blue 1TB ?

Największe wątpliwości mam odnośnie procesora i karty graficznej bo spotkałem się z różnymi opiniami. Jedni mówią, że karty gamingowe nadają się do projektowania, inni że nie. Czytałem również opinie że Inventor nie wykorzystuje wszystkich rdzeni procesora. Dlatego dobrze byłoby gdyby ktoś bardziej doświadczony doradził co wybrać.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #3650 dnia: Kwietnia 09, 2018, 18:35:38 »
A nie lepiej sprawdzić bezpośrednio u źródła ? Np tu: http://www.pccpolska.pl/branza-mechaniczna/autodesk-inventor/inventor-wymagania/
Generalnie oprogramowanie CAD nie wymaga specjalnie b. wydajnych komputerów, chyba, że projektowanie polega na modelowaniu i renderowaniu w czasie rzeczywistym. A tu pojawia się pytanie, czy program jest zoptymalizowany pod procesor czy kartę graficzną ?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3651 dnia: Kwietnia 09, 2018, 19:32:34 »
Procesor na pewno bez litery "K", bo nie ma sensu. Nikt nie będzie podkręcał stacji roboczej. Płytę też można wziąć tańszą która spełnia wymagania tzn. wejdzie pod nią i7 i  SSD na gnieździe m.2. Co do SSD to lepiej sobie wziąć większy dysk SSD na m.2 + tradycyjny twardziel. Ewentualnie odpuścić sobie m.2 i wziąć zwykłego SSD 2,5 cala na SATA ale np. 960GB. Druga sprawa to szukałbym dysku na pamięciach MLC żeby coś się nie posypało, bo może być dużo zapisów itp. operacji. TLC to jest dobry do domu i zabawy, bo jak polecą dane to nie ma strachu. Goodramy z serii Iridium nie mają limitu na zapis jak dobrze pamiętam, a co istotne Dyska na SATA w razie padziochy sprzętu podepniesz bez problemu do zwykłego kompa. Z m.2 może być problem, bo to świeże gniazdo. Do tego dużo pamięci RAM - nawet 2x16GB. Tego w wołku roboczym nigdy za mało.

Quadro pewnie byłoby lepsze ale jest też drogie, więc odpowiedź nasuwa się sama. Najlepiej sprawdź sobie w specyfikacji programu co zalecają.

« Odpowiedź #3652 dnia: Kwietnia 09, 2018, 21:12:11 »
Dzięki za rady, może rzeczywiście lepiej zdecydować się na jeden dysk SSD SATA na MLC, dobrać procesor bez K (oznacza odblokowany mnożnik tak?), zejść trochę na płycie i może dałoby się dorzucić trochę RAM-u lub zapakować jakieś Quadro. Co do optymalizacji właśnie nie wiem jak to wygląda w przypadku Inventora, ale jeszcze poszukam konkretów. Autodesk ma całą listę zatwierdzonych kart Quadro i FirePro także jest w czym wybierać. Moja wątpliwość bierze się stąd, że czytałem, że Inventor pracuje na DirectX 11, a podobno Quadro bardziej nadają się do OpenGL, ale czy to prawda to nie wiem.
W każdym razie jeszcze raz dzięki za pomoc.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3653 dnia: Kwietnia 09, 2018, 21:49:33 »
K= odblokowany mnożnik.

Offline HAV

• *
  • LAST CAT STANDING
« Odpowiedź #3654 dnia: Kwietnia 11, 2018, 13:37:13 »
Co myślicie o SSHD? Myślę nad nowym dyskiem. Mój zewnętrzny WD 2TB 3,5" ma już chyba dosyć, a potrzebny mi jakiś "magazyn".
Działam głównie na lapku i dysk zewn., jako taki, rzadko kiedy jest mi potrzebny, dlatego pomyślałem na upchnięciu jeszcze jednego 2,5" w zatoce BD.
Świadomie rezygnuję z 3,5", bo jako zewn., jest trochę upierdliwy i za dużo gratów muszę ze sobą nosić.
Wstępnie rozważam:
https://www.x-kom.pl/p/339129-dysk-hdd-seagate-2tb-5400obr-128mb-25-sshd-firecuda.html
https://www.x-kom.pl/p/338375-dysk-hdd-seagate-2tb-25-5400obr-128mb-barracuda.html

Kusi ta 5 letnia gwarancja w SSHD i różnica tych 80,- byłby do zaakceptowania, natomiast zastanawiam się czy odczuje jakoś znacząco SSHD na pokładzie.
Całkiem możliwe, że postawiłbym na nim system i stałby się zarazem głównym dyskiem.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3655 dnia: Kwietnia 11, 2018, 18:52:22 »
Nie ma sensu. Nigdy nie będzie tak szybkie jak zwykły SSD i w tak przystępnej cenie jak klasyczny HDD. SSD jako główny dysk + dokup sobie zwykły HDD, wsadź w adapter napędu i zapomnij o temacie :). Tudzież odwrotnie.

Offline HAV

• *
  • LAST CAT STANDING
« Odpowiedź #3656 dnia: Kwietnia 11, 2018, 19:44:16 »
Dzięki Kosi, tak myślałem że to pic na wodę będzie. Jedynie gwarancja atrakcyjnie wygląda.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3657 dnia: Kwietnia 11, 2018, 20:14:14 »
Może nie jest to pic na wodę ale są lepsze rozwiązania. Gwarancja to żaden atut, bo są SSD co mają 60 miesięcy gwarancji. Poza tym taki SSHD ma 5400 obr./min, więc też żadna rewelacja. Jak dla mnie gra nie warta świeczki :).

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #3658 dnia: Kwietnia 12, 2018, 18:49:23 »
Witam,
w firmie, w której pracuję padła decyzja o zakupie oprogramowania Autodesk Inventor i przy okazji komputera do kompletu. Niestety nie jestem na bieżąco ze sprzętem, a tym bardziej takim odpowiednim do CAD-a. Co wybrać przy budżecie ok 4-4,5k na samo "wnętrze" czyli procesor, płytę, RAM, dysk/dyski? Na szybko dobrałem takie elementy:

- procesor Intel Core i7-8700K, 3.70GHz, 12MB, BOX (Coffe Lake)
- płyta MSI Z370-A PRO
- RAM GoodRam IRDM DDR4, 2x8GB, 2400MHz, CL15
- karta graficzna MSI GeForce GTX 1050 Ti GAMING 4GB GDDR5, chyba że lepsze jest jakieś Quadro lub coś w tym stylu?

Zastanawiam się czy miałoby sens zastosowanie dwóch dysków - jeden SSD na złączu M.2 powiedzmy 256 GB na system i programy i drugi tradycyjny 1TB na same pliki? Jakie dyski zarówno SSD i HDD są godne polecenia? Czy dobrym wyborem byłby
SSD Plextor M8SeGN 256GB oraz Western Digital WD Blue 1TB ?

Największe wątpliwości mam odnośnie procesora i karty graficznej bo spotkałem się z różnymi opiniami. Jedni mówią, że karty gamingowe nadają się do projektowania, inni że nie. Czytałem również opinie że Inventor nie wykorzystuje wszystkich rdzeni procesora. Dlatego dobrze byłoby gdyby ktoś bardziej doświadczony doradził co wybrać.

Głównym problemem i granicą wydajności jest RAM.
W zwykłym cadzie czasami robię sobie przy modelowaniu 3d przenikanie wielu różnych brył.
Nie jest to ani Inventor czy SolidWORK, tylko zwykły CAD 2000. I potrafi się wysypać - czytaj "przerwać wykonywanie bieżącej operacji z powodu braku dostępnej pamięci" - przy przenikaniu około setki brył.
Ale mój komp do pracy to jest stareńki AMD z 2006 roku. I do zwykłej pracy nadal daje radę.
Nie szedł bym w koszty proca, tylko w pamięć i ewentualnie lepsza karta - ale i tak max to 4GB.

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #3659 dnia: Maja 05, 2018, 21:05:05 »
W niedalekiej przyszłości planuję wymianę karty na GTX 1070 Ti, karta może mieć max 260mm długości (obudowa optiplex 990 Dell). Znalazłem na razie tylko 2 karty spełniające ten wymóg:  Gainward GTX 1070 Ti, oraz ZOTAC GTX 1070 Ti Mini. Z początku byłem praktycznie zdecydowany na Zotaca ale trochę przestraszyłem się jego głośnością, ponoć wyraźnie głośniej pracuje od innych modeli 1070Ti. Ktoś z forumowiczów posiada ten model i mógłby się wypowiedzieć? Ewentualnie może ktoś poleciłby inny model który przeoczyłem?
Obecnie mam Asusa GTX 1050Ti, daje radę ale chciałoby się jeszcze trochę przesunąć suwaczki w ustawieniach DCSa ;-)

Reszta gratów to i7-2700K, 16GB RAM, zasilacz 650W Corsair.
« Ostatnia zmiana: Maja 05, 2018, 21:44:03 wysłana przez KosiMazaki »