Witam,
w firmie, w której pracuję padła decyzja o zakupie oprogramowania Autodesk Inventor i przy okazji komputera do kompletu. Niestety nie jestem na bieżąco ze sprzętem, a tym bardziej takim odpowiednim do CAD-a. Co wybrać przy budżecie ok 4-4,5k na samo "wnętrze" czyli procesor, płytę, RAM, dysk/dyski? Na szybko dobrałem takie elementy:
- procesor Intel Core i7-8700K, 3.70GHz, 12MB, BOX (Coffe Lake)
- płyta MSI Z370-A PRO
- RAM GoodRam IRDM DDR4, 2x8GB, 2400MHz, CL15
- karta graficzna MSI GeForce GTX 1050 Ti GAMING 4GB GDDR5, chyba że lepsze jest jakieś Quadro lub coś w tym stylu?
Zastanawiam się czy miałoby sens zastosowanie dwóch dysków - jeden SSD na złączu M.2 powiedzmy 256 GB na system i programy i drugi tradycyjny 1TB na same pliki? Jakie dyski zarówno SSD i HDD są godne polecenia? Czy dobrym wyborem byłby
SSD Plextor M8SeGN 256GB oraz Western Digital WD Blue 1TB ?
Największe wątpliwości mam odnośnie procesora i karty graficznej bo spotkałem się z różnymi opiniami. Jedni mówią, że karty gamingowe nadają się do projektowania, inni że nie. Czytałem również opinie że Inventor nie wykorzystuje wszystkich rdzeni procesora. Dlatego dobrze byłoby gdyby ktoś bardziej doświadczony doradził co wybrać.