Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502618 razy)

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #3660 dnia: Maja 14, 2018, 21:13:52 »
Potrzebuję pomocy w modernizacji kompa.
        Budżet na komputer: Nieznany
        Części do kupienia:
        - płyta główna
        - procesor
        - chłodzenie
        - ram

Zastosowanie komputera: Gry, głównie symulatory lotnicze.
        Preferowany sklep: Najtaniej :D
        Model posiadanego monitora (rozdzielczość, posiadane złącza): 24, 1080p DVI-HDMi
        Czy sprzęt będzie podkręcany: Nie wiadomo
        Termin zakupu komputera: Maj

Nastał w końcu ten piękny dzień, gdy czas zmodernizować swój komputer.

W planie wymiana tylko płyty głównej, procesora, chłodzenia jeśli potrzeba i ramu. Reszta zostaje jak obudowa:
http://www.aerocool.us/pgs/pgs-v/pgs_v_vx9pro.htm
Chłodzenie aktualne to Scythe Mugen II Rev.B jeśli jest opcja to chciałbym go dalej wykorzystać.
Karta graficzna to GTX960 chyba asusa podtuningowana już nie pamiętam co mi tam dokładnie siedzi. Dysk SSD.

Komputer będzie wykorzystywany głównie do symulatorów lotu jak DSC, War Thunder, Ace Combat i podobne. Jednym z wymogów to musi to być kompatybilne z win7, bo wiele starczych softów dotyczących symulatorów nie lubi się niestety z win10.
Co kupić aby to miało sens, zapewne karta graficzna może zostać kiedyś wymieniona na mocniejszą ale to już przyszłość, ewentualnie jeśli to będzie sugerowane mogę ją zmienić na nowszą lecz podstawowy wymóg to obsługa 3 monitorów na raz.

Budżet nieznany, bo nawet nie wiem ile to wyjdzie czy tysiąc czy np 2 tysiące.
Wiem tylko, że serce w 2010 budowałem na więc to trochę leciwy sprzęt, lecz sprawny więc:

1xAMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, AM3, MBOX/

1xAsRock 770 Extreme3 /AMD 770/

1xA-Data 4GB (2x2GB) 1600MHz CL8 Extreme Edition

Wraz z modernizacją kompa chciałbym dostosować go do działania z symulatorami. Wiem, bawię się głownie w casual jak Ace Combat, więc nie mam kompletnie praktyki.
Z tego co już się zorientowałem będę celować w DCS zapewne F-18 bo jest stosunkowo najnowszym urządzeniem.
Więc od razu pytanie monitor farto iść w wykrzywione lub szerokie czy to nie ma sensu?
Tak samo dodatkowe monitory ma to sens w ogóle w takim symulatorze? Nie mam praktyki wiec ciężko mi wyrokować w co iść a w co nie.
« Ostatnia zmiana: Maja 15, 2018, 07:37:05 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #3661 dnia: Maja 15, 2018, 11:47:44 »
Właśnie to przerabiałem i ze swojej strony mogę polecić:
- płyta ASRock Z370M PRO4, Z370
- pamięć Corsair Vengeance LPX DDR4, 2x8GB, 3000MHz
- procesor Intel Core i5-8600K
- chłodzenie Silentium Spratan Pro

Zalety :
- Zestaw wydajnością w grach przebija starsze generacje i7
- Całość nawet w 3 slotowymi grafikami, mieści się w obudowach Mini Tower
Wady:
- cena (2300zł za Asrocka i i5 to jednak sporo)
- brzydki tylni panel płyty ;-)
- brak obsługi 4 kanałów DDR

Jeśli nie chcesz topić kasy, szczególnie jeśli masz zamiar grać w DCS, odradzam tańsze warianty. Straciłem sporo na upgrade starego i5.

Ja całość wpakowałem w wypatroszoną obudowę po DELL Optiplex 990 i udało się to przeprowadzić nawet bez reinstalki Windows 10.
« Ostatnia zmiana: Maja 15, 2018, 13:36:47 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3662 dnia: Maja 15, 2018, 13:32:26 »
@samael16

Kilka ostatnich stron masz gotowe zestawy, propozycje, dyskusję z których możesz skorzystać. Tu naprawdę niewiele się zmienia. Natomiast skoro nie masz budżetu, nie masz większego pojęcia o kompach to sugeruję odpuścić i zlecić komuś składanie. Ewentualnie wtedy coś doradzimy.

PS. Wg mnie tyle w temacie: https://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_maj_2018?page=0,16

« Ostatnia zmiana: Maja 15, 2018, 13:38:55 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3663 dnia: Maja 15, 2018, 20:02:06 »
@gcze

Używasz na tym zestawie win7 czy nowszego?
Co do płyty głównej czyli nie ma sensu iść np w 4x4?

Obudowa to mid, więc płytę pewnie będę brać jako zwykłe ATX.
Co do samego DCS jakie są faktyczne wymogi czy aktualna karta grafiki sobie poradzi czy nie ma sensu nawet i od razu atakować coś nowszego?
Z ciekawości, bo dopiero rozczytuję tematy na forum jak wygląda komunikacja np takie MDF Cougar z dorobionymi panelami do DSC? czego tak faktycznie potrzeba?
Co do samego monitora typu "wide" atakować czy bardziej 3 zwykłe jak to wygląda w praktyce, na tą chwilę używam zwykłego 24 cale (24 co?) kg, mile, volty, lata świetlne?

Co do chłodzenia już widzę, że będę atakować producenta czy jest podstawka pod I5 do dokupienia osobno.

@KosiMazaki w przypadku laptopa którego brałem do firmy/grania to nie miałem kłopotu i tak ma chodzić na win10 więc kwestia tylko dobrania modelu jaki będzie dobry i tak skończyło się na ponad 6 tyś ale dobrany najtaniej i najlepiej jak się da.

W stacjonarce wymogiem jest win7, a jak wiadomo, nie każdy soft itp akceptuje win10, więc wolę uniknąć kłopotów.
« Ostatnia zmiana: Maja 15, 2018, 20:32:06 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3664 dnia: Maja 15, 2018, 20:27:11 »
W praktyce wygląda to tak, że co sobie nie nakombinujesz i nie wydumasz to DCS i tak ubije to z marszu albo po kolejnym patchu. To nie War Thunder, że pójdzie na byle czym. Każdy dodatkowy wyświetlacz to dodatkowe obciążenie dla sprzętu i nie pomogą SLI/CF, xxx kanałów pamięci, LGA2066, miliard rdzeni czy HT. DCS i tak będzie cisnął na 2-3 jajkach i jednej karcie.

Abstrahując od DCS to Windows 7 ma jeszcze jakieś tam wsparcie choć to już staruszek i na chwilę obecną będzie Ci to działać. Sam MS przyznaje, że jak chcesz się cieszyć maksymalną wydajnością to niestety ale będziesz zobligowany do kupna Windows 10 (w przyszłości najświeższego jaki jest na rynku). Natomiast Windows 10 jest obecnie już standardem czy komuś to się podoba czy nie. Coś za coś.

Natomiast ja widzę, że jesteś zielony jak szczypiorek na wiosnę i dlatego sugeruję skorzystać z pomocy osób które zajmują się tym na co dzień, bo skoro nie masz limitu kwotowego to po co du.. zawracać (w skrócie: bierzesz górną półkę i po temacie) i jeszcze coś ubić przy okazji. My się tu napiszemy, kolejny raz polecimy Intela (i5/i7) + Nvidię (1080/1080TI), a Ty i tak zrobisz po swojemu albo przekombinujesz. Tym bardziej, że od kilkudziesięciu stron tego wątku polecane są podobne zestawy. Na chwilę obecną tylko cudujesz, skupiasz się na ekranach, ramkach, itp. dopinanych pierdołach, a nie jesteś w stanie wydumać konfiguracji do grania.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3665 dnia: Maja 15, 2018, 22:20:07 »
@gcze

Używasz na tym zestawie win7 czy nowszego?
Co do płyty głównej czyli nie ma sensu iść np w 4x4?

Obudowa to mid, więc płytę pewnie będę brać jako zwykłe ATX.
Co do samego DCS jakie są faktyczne wymogi czy aktualna karta grafiki sobie poradzi czy nie ma sensu nawet i od razu atakować coś nowszego?

Windows 10, pozostałe systemy ze stajni MS to już przeszłość.
Za bardzo kombinować nie ma sensu. Będzie bardziej bolało, gdy szybko okaże się, że jednak coś trzeba wymienić.
Trochę testowałem wydajność przed wymianą i okazało się, że DCS ma wysokie wymagania dla każdego komponentu, więc wymaga szybkiego procesora, dysku, ramu, karty graficznej.
Stoi to trochę z sprzeczności z brakiem obsługi sli, czy szczątkową obsługą wielowątkowości.

« Odpowiedź #3666 dnia: Maja 15, 2018, 23:26:25 »
Bo gra z Rosji i to norma tak samo Supreme Commander ma podobne kłopoty.

Dziękuję wszystkim za bezcenną wiedzę nie pozostaje jak widzę, nic innego jak złożyć kompa od podstawy zgodnie z wytycznymi a potem się bawić.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3667 dnia: Maja 16, 2018, 08:14:22 »
Windows 10, pozostałe systemy ze stajni MS to już przeszłość.

Nie sądzę... on ma już tak ugruntowaną pozycję, że szybko z MS się nie pożegnamy.

Trochę testowałem wydajność przed wymianą i okazało się, że DCS ma wysokie wymagania dla każdego komponentu, więc wymaga szybkiego procesora, dysku, ramu, karty graficznej.
Stoi to trochę z sprzeczności z brakiem obsługi sli, czy szczątkową obsługą wielowątkowości.

Jedno wynika z drugiego. DCS lubi czysty "brute force" dlatego im więcej GHz na jajku, szybszy RAM tym kilka klatek więcej. Jak Proc będzie w stanie napędzić grafę to zyskasz na wydajności. Tylko czasami nie warto wywalać kilka stów więcej żeby zyskać 5% wydajności więcej. Kilka klatek Cię nie zbawi, a kilka stówek mniej już tak ;). Natomiast SLI/CF to już tylko ciekawostka i jak się ktoś bawi to głównie dla benchmarków albo jak ma pewność, że w konkretnej grze coś mu da. W innych wypadkach to tylko piecyk w domu.
« Ostatnia zmiana: Maja 16, 2018, 09:01:56 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #3668 dnia: Maja 16, 2018, 12:17:53 »
Nie sądzę... on ma już tak ugruntowaną pozycję, że szybko z MS się nie pożegnamy.
Nieprecyzyjnie się wyraziłem:
Windows 10, bo pozostałe systemy ze stajni MS to już przeszłość.
Z ugruntowaną pozycją to różnie bywa. Kto by pomyślał kilka lat temu, że MS zakończy projekt Windows Mobile, a jego twórca będzie się obnosił z androidem ;-)

Natomiast SLI/CF to już tylko ciekawostka i jak się ktoś bawi to głównie dla benchmarków albo jak ma pewność, że w konkretnej grze coś mu da. W innych wypadkach to tylko piecyk w domu.

A VR? Teraz to ledwo ciągnie w średnich detalach, bo tym faktycznie są ustawienia VR w DCS. SLI przy VR by się przydało, zapaleńcy z kasą chętnie by skorzystali. Brak obsługi SLI to spory minus DCS.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3669 dnia: Maja 16, 2018, 12:58:58 »
Windows ma się dobrze i będzie miał się dobrze. Przez chwilę miałem nadzieję, że jak Steam zapowiedział wsparcie dla Linuxa coś się coś ruszy ale pomysł zdechł. MS chciałby być jak Apple i mieć swoje urządzenia, swój sklep, swoich klientów ale jakoś nie ma do tego szczęścia i kolejne pomysły padają. Tak jak z zawojowaniem rynku mobilnego i wreszcie poszedł po rozum do głowy i zamiast na siłę robić urządzenia których nikt nie chce (oprócz Xboxa którego tylko nie chcą w Japonii) zajął się softem.

VR-owcy może i się bawią w SLI ale najprawdopodobniej większość z nich będzie tak długo zmieniać sprzęt aż dobiją do zadowalającej wydajności. Życie pokazało, że SLI/CF stało się kosztowną manierą i ilość wrzuconej kasy nie pokrywa się z wydajnością i o ile w mainstreamie jakoś to działało tak potem bez dobrych profili i chęci ze strony programistów przestało to spełniać swoją rolę. Zresztą tak jak dzisiaj wiele gier nie potrafi wykorzystać więcej niż dwóch/czterech jajek CPU, to co dopiero dwie karty. Paradoksalnie przeczekanie jednej, bądź dwóch generacji grafik pozwala osiągnąć lepsze rezultaty i mniejszym kosztem.

« Odpowiedź #3670 dnia: Maja 16, 2018, 13:43:19 »
Windows ma się dobrze i będzie miał się dobrze. Przez chwilę miałem nadzieję, że jak Steam zapowiedział wsparcie dla Linuxa coś się coś ruszy ale pomysł zdechł.

Niestety z ogromną przykrością muszę się z tym zgodzić. Główną przyczyną są DXy i śmierć OpenGL. Wine niczego nie załatwia, gdy trzeba walczyć o fpsy.
Ja zostałem zgwałcony koniecznością logowania się na stare IPMI, routery i inne wynalazki. Gdyby nie DCS, wystarczyłaby virtualka z windą, a tak muszę się męczyć z cygwinem i walczyć z utrudnieniami po każdej większej aktualizacji Windowsa.

VR-owcy może i się bawią w SLI ale najprawdopodobniej większość z nich będzie tak długo zmieniać sprzęt aż dobiją do zadowalającej wydajności. Życie pokazało, że SLI/CF stało się kosztowną manierą i ilość wrzuconej kasy nie pokrywa się z wydajnością i o ile w mainstreamie jakoś to działało tak potem bez dobrych profili i chęci ze strony programistów przestało to spełniać swoją rolę. Zresztą tak jak dzisiaj wiele gier nie potrafi wykorzystać więcej niż dwóch/czterech jajek CPU, to co dopiero dwie karty. Paradoksalnie przeczekanie jednej, bądź dwóch generacji grafik pozwala osiągnąć lepsze rezultaty i mniejszym kosztem.

Racja, ale w takim DCS z VR najlepsza dostępna konfiguracja to nadal za mało, dlatego dziwi brak wsparcia SLI. Podniesienie rozdzielczości VR, a taki sprzęt już jest dostępny, położy już kompletnie DCS-a.
SLI z prawidłowym wsparciem po stronie aplikacji potrafi dać ponad 90% przyrost FPS w wysokich rozdzielczościach, drobiazg to nie jest ;-)
https://babeltechreviews.com/gtx-1080-ti-sli-performance-25-games/3/

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3671 dnia: Maja 16, 2018, 17:25:56 »
VR to wciąż zajawka dla zapaleńców i nie zanosi się jakby po wyjściu konkretnych (w sensie parametrów) gogli wszyscy mieli się na nie przesiąść. W gruncie rzeczy sporo ludzi preferuje zwykły monitor i DCS przeżyje i to. DCS od zawsze tak działał i pamiętam jak ED miało wywalone na chrupanie. Jedyne co byli w stanie powiedzieć to: "be sure pogracie sobie płynnie za dwa lata jak wyjdzie nowa generacja komputerów i pocałujcie misia w d...dopalacz". Od tego czasu minęło dobre 15 lat...

Chyba wyobraźnia Cię poniosła z tym 90%... Vulkan API to dopiero daje... wciąga SLI nosem i to na jednej grafie ;). W najlepszym wypadku zyskasz realne 30%, a w niektórych wypadkach nic nie zyskasz, a w DCSie jeszcze stracisz. W sowim czasie na jednym Radeonie 6970 miałem 42 klatek w MiG-21, a na CF 20 klatek. Tak wyleczyłem się z takich konfiguracji, ponadto Qrdl wtedy na swoim legendarnym Duronie miał więcej fps'ów niż ja. Od tego momentu świat nie był już taki jak przedtem :).
« Ostatnia zmiana: Maja 16, 2018, 17:34:53 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #3672 dnia: Maja 16, 2018, 19:45:51 »
VR to wciąż zajawka dla zapaleńców i nie zanosi się jakby po wyjściu konkretnych (w sensie parametrów) gogli wszyscy mieli się na nie przesiąść. W gruncie rzeczy sporo ludzi preferuje zwykły monitor i DCS przeżyje i to.
Bo samo VR to za mało. Poza problemami z wydajnością i rozdzielczością, brakuje całej otoczki, czyli sensownych rozwiązań obsługi kokpitu. Ja też się na to nie przesiądę w najbliższym czasie. Całkowite odcięcie od realnego świata, zmęczenie wzroku i dużo machania głową, podziękuję ;-)

DCS od zawsze tak działał i pamiętam jak ED miało wywalone na chrupanie. Jedyne co byli w stanie powiedzieć to: "be sure pogracie sobie płynnie za dwa lata jak wyjdzie nowa generacja komputerów i pocałujcie misia w d...dopalacz". Od tego czasu minęło dobre 15 lat..
W DCSa bawię się od niedawna, ale już zdążyłem tego posmakować. Miało być lepsze zarządzanie pamięcią. Mając 16G RAM w becie nie ma mowy, abym mógł w tle otworzyć przeglądarkę, po chwili wywala się do pulpitu, w 2.5 tak się nie działo.

Chyba wyobraźnia Cię poniosła z tym 90%... Vulkan API to dopiero daje... wciąga SLI nosem i to na jednej grafie ;). W najlepszym wypadku zyskasz realne 30%, a w niektórych wypadkach nic nie zyskasz, a w DCSie jeszcze stracisz. W sowim czasie na jednym Radeonie 6970 miałem 42 klatek w MiG-21, a na CF 20 klatek. Tak wyleczyłem się z takich konfiguracji, ponadto Qrdl wtedy na swoim legendarnym Duronie miał więcej fps'ów niż ja. Od tego momentu świat nie był już taki jak przedtem :).
Powołałem się na te testy z linku, wynika z nich, że w wysokich rozdzielczościach przyrost jest zdecydowanie większy:
https://babeltechreviews.com/gtx-1080-ti-sli-performance-25-games/3/
VR to właśnie takie rozdzielczości, no i gra musi wspierać SLI, DCS nie dość, że nie odczuje żadnego przyrostu mocy, to jeszcze mogą być problemy z działaniem, co raportowano już na forum ED.
Nigdy nie byłem fanem Radeona, przez takie kwiatki właśnie. Stare Athlony, Durony, to były złote czasy overclockingu, a nie takie zabawy dla dzieci jak teraz ;-) Z pierwszymi Geforce 256 bawiłem się nawet ogniwami Peltiera.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3673 dnia: Maja 16, 2018, 20:19:36 »
W testach wszystko wygląda super ale w codziennym użytkowaniu można się rozczarować. W necie znajdziesz takie i takie testy, a jak jest dobrze napisana gra to będzie działać na jednej grafie (np. Wiedźmak 3). SLI/CF jest spoko jak wiesz, że dana gra to wspiera i nastawiasz się na ten tytuł. Wtedy budujesz konkretnie kompa pod to... ale DCS taki nie jest. Nie ma też znaczenia co lubisz. Radeon czy GeForce, Intel czy AMD. Prawda jest taka, że zarówno Radeon (9500, 9700, 9800 etc.) jak i AMD (A64) w swoim czasie kopało zady, tak samo jak Intel (od C2D do teraz) i Nvidia (od serii 6xx). Poza tym dodam, że to nie Radeon był winien takiej wydajności w DCS, a sam DCS. Być może nie było aktualnego profilu dla kart, więc wtedy faktycznie nieco winy AMD by w tym było ale to nie pierwszy raz kiedy DCS miał takie fochy. Niemniej to nie są "kwiatki" tylko Radeona przez które można go nie lubić. Ja sobie chwalę te czasy i te karty tak jak teraz chwalę Nvidię za lepszą wydajność. Mam jednak nadzieję, że coś się zmieni i zdrowa konkurencja powstanie zamiast monopolu, bo to da użytkownikom znacznie więcej niż taka hegemonia jak teraz. Poza tym zdrowiej będzie dla naszej kieszeni.

Problemy z VR są różne, jedni rzygają jak koty, innym w czajnik gorąco po 1,5h zabawy, innym przeszkadza brak widoku na przyrządy jak mają simpit (tak jak mówisz), innym ciężar, jeszcze innych oczy lub głowa boli, kąty widzenia itp. itd. Oczywiście są też tacy co w ogóle im to nie przeszkadza lub przymykają oko na niedociągnięcia i bawią się w najlepsze. Ogólnie co kto lubi ale ja wolę monitor ;). Z VRką u mnie jak z graniem na konsoli. Mogę godzinkę się pobawić, a potem wracam do kompa :).

« Odpowiedź #3674 dnia: Maja 17, 2018, 00:21:05 »
Radeony dawniej miały problemy ze sterownikami, Nvidia zawsze była bezproblemowa pod tym względem. Radeona miałem tylko raz i pamiętam, że nie byłem nim zachwycony. Zawsze byłem za to fanem procesorów AMD i ubolewam nad tym, że od lat trochę im nie idzie :-/. Czy to czasem zła passa nie zaczęła się po przejęciu ATI? Przypadek? ;-)  Wracając do DCS-a, to faktycznie jest w wiecznym stanie developerskim. Trudno specjalnie pod niego dobierać platformę, po kolejnym patchu, wszystko może stać się nieaktualne. Chciałem dokupić dysk SSD, powoli kończy mi się miejsce. Zobaczyłem co dzieje się z RAMem w becie i jednak zamówiłem kolejne 16G, dysk musi poczekać.