1) Pamięć RAM DDR5. (...)Czy teraz są dedykowane pamięci pod Intel (profil XMP) i AMD (profil EXPO)?
Obecnie taki profil XMP/EXPO pójdzie i tu i tu. Producentom pamięci bardziej opłaca się zunifikować obie rzeczy niż wypuszczać osobno dwa standardy na rynek.
Ja
w swoim zestawie mam w BIOSie a w zasadzie w UEFI nastawy XMP na platdormie AMD...

Poza tym zastanawiam się jaka częstotliwość i opóźnienie ma znaczenie w normalnym użytkowaniu.
Dla Ryzena 7800X3D sweet spotem zalecanym przez AMD są pamięci 6000 MHz. Przy większych częstotliwościach (nie pamiętam, chyba od 6400 MHz) zmienia się wewnętrzny mnożnik częstotliwości szyny wymiany danych między rdzeniami, kontrolera pamięci oraz samych pamięci DDR5. Do 6 GHz jest mnożnik 1:1:1 co zapewnia optymalne osiągi, później się zaczynają dzielniki, oczekiwanie na synchronizację, spadki wydajności.
Platforma intela lubi iść w megaherce mniej więcej liniowo zwiększając osiągi.
Co do opóźnień, to wiadomo - im mniejsze, tym lepsze. Ale pod 1440p/4k, to już aż tak wielkiej różnicy nie uświadczysz. Decyduje portfel.
Coś do poczytania:
https://www.purepc.pl/intel-core-i5-13600k-vs-amd-ryzen-7-7800x3d-test-procesorow-z-szybkimi-pamieciami-ddr5-kingston-fury-rgbhttps://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-7800x3d/2.html - raczej dół strony
2) Chłodzenie AIO wytypowane wstępnie (priorytet cisza), jakieś lepsze alternatywy?
U mnie się sprawdza Arctic Liquid Freezer II 2x120mm. Na razie maks w okolicach 70-kilku, bądź 80 stopni przy wszystkich rdzeniach obciążonych. Ale jeszcze szukam jakiejś alternatywy dla RealTemp, która mi zarejestruje peak.
Ogólnie, to nie poszalejesz na 7800X3D, bo problemem jest pasta między rdzeniami a "czapką" - heatsink. Chyba, że ściągniesz (delid) i zamontujesz chłodzenie bezpośrednio na rdzeniach albo wymienisz pastę pod "czapką" bądź przylutujesz "czapkę".
3) Dysk HDD - dyski 4TB z RPM 7200 od Seagate znalazłem tylko w wersji NAS. RPM 5400 dla dysku na pobieranie i przechowywanie danych powinno być ok? Czy można zastosować taki dysk serwerowy?
Dla zastosowań archiwizacyjnych będzie OK. Dysk serwerowy, to po prostu dysk HDD dostosowany do ciągłej pracy 24h/dobę w gorszych warunkach zewnętrznych. Ma przeżyć w serwerowni x lat przy gorszych warunkach niż standardowy dysk w domowym kompie.
4) Karta graficzna PNY - czy ktoś miał styczność z tym modelem albo marką? Byłem zdecydowany na MSI Gaming X ale jest kilkaset złotych droższa. Ten model od PNY ma dobre opinie dot. kultury pracy i technologię fan stop.
Tutaj już "nie wiem, ale się wypowiem".
Ogólnie z generacji na generację karty coraz szybciej się lubią zepsuć a ich naprawa jest coraz mniej opłacalna (wymiana GPU, to powiedzmy 2/3 nowej karty albo i większy koszt).
A z doświadczeń życiowych, to jak na razie Gigabyte 2080TI był głośny na 3 wentylatorach, MSI 970 był cichy na 2 wentylatorach, MSI 3080 jest cicha na 3 wentylatorach. Jednak nie nazwałbym tego regułą. Trzeba poczytać testy konkretnych modeli.
Poza tym, to oprócz kilogramów miedzi i aluminium różnica może leżeć w PCB, w sekcji zasilania, w zastosowanych podzespołach.
Zawsze możesz sobie ustawić pod siebie krzywe np. w MSI Afterburner.
Z wyborem MSI jest podobnie jak z dodatkowym ubezpieczeniem w marketach. Płacisz te kilka stówek więcej, pewnie się nie przyda, ale jest też szansa że dzięki temu unikniesz większych wydatków jak karta padnie.
A żeby nie było, że psioczę na "tanie marki", to u bratanka od paru dobrych lat Palit Gamerock GTX 1070 działa w komputerze do pracy i sporadycznie do starszych gier.
W sensie, chodzi o początkowe problemy procesorów AMD serii 7000 z napięciem przy pamięciach w trybie EXPO, czy o co? Bo chyba mam za mało punktów intelektu na tę aluzję.
Nie. Raczej o włożenie jakiegoś paścia zasilacza do zestawu za 10k, który Ci spali flaki.

Co do zasilacza, to sugeruję nie oszczędzać. Brać topowe marki, topowe flaki z innym brandem.
Mi kiedyś mocny XFX na flakach Seasonica padł, ale dzięki zabezpieczeniom padł tylko zasilacz. Płyta, procek i reszta nie ucierpiały w najmniejszym stopniu.