Ja mogę powiedzieć, że mam RTX 4070Ti od PNY (PNY GeForce RTX 4070 Ti XLR8 Gaming Verto TF OC) i jestem bardzo zadowolony. Dwie wcześniejsze karty miałem od MSI w wersji Gaming X i wydawało mi się, że jak karta to tylko ten model, ale różnica w cenie była zbyt duża gdy kupowałem (ponad 500 zł). Na dodatek i tak można było znaleźć pełno recenzji negatywnych dot. piszczących cewek w przypadku droższych modeli. Więc pomyślałem - po co przepłacać. Zdecydowałem się na PNY bo miałem już dobre doświadczenia z dyskiem M.2 od nich. Karta chodzi bez zastrzeżeń, świetna kultura pracy, cichutka, nic nie piszczy, chłodzenie półpasywne, temperatury w trakcie grania nie przekraczają 65C.
Żeby była jasność, nie tyle chcę polecić konkretny model, co raczej podejście, że nie ma co przepłacać za markę. Jeśli coś ma spoko recenzje (plus dla mnie wymóg obowiązkowy - chłodzenie półpasywne) to wybieram najtańszy model. Tym bardziej, że teraz wszędzie możesz wylosować crap, nawet w produktach premium, za które płacisz extra (np. MSI Suprim X).
Chociaż wiadomo, że każdy wyrabia sobie jakieś większe czy mniejsze preferencje odnośnie marki i ja staram się kupować od producentów, na których osobiście jeszcze się nie sparzyłem (o ile jest to racjonalne cenowo). Dlatego na przykład nie widzę siebie kupującego (przepłacającego) za produkty marki ASUS.

Każdy ma swoje doświadczenia.