Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502870 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #315 dnia: Marca 22, 2007, 00:38:32 »
W formie rozeznania, co byście polecali do chłodzenia procka o którym pisałem?

Możliwe, że faktycznie przekroczyłem możliwości ninji.

Interesuje mnie głównie coś co wieje w dół (jak zwykłe boxowe wentylatory) ponieważ od razu chcę chłodzić radiator chipsetu. Wywale z obudowy taki mały wentylatorek, który dzięki temu, że jest podpięty przez regulator obrotów, jest akceptowalny.
Myślałem nad czymś takim:
http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_modding/Scythe/wentylatory_CPU/Scythe_Andy_Samurai_Master/pelny,id,37045/

Dlaczego: wieje w dół, duży wentylator, cichy (20db) Z resztą niesłyszalny bo taki jest na tej ninji co mam :)
Odpada bo ma paskudnie zaplanowane ciepłowody, nachodzą na 3 i 4 bank pamięci ram. U mnie t odpada, przynajmniej musze mieć wolny jeden z nich (pamięć w dualu), a szkoda, bo podobno ma dobrą wydajność.

Inny typ to:
http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_modding/Scythe/wentylatory_CPU/Scythe_Samurai_Z_Rev_B/pelny,id,33390/
Ale tu już widać, że jest o połowę mniejszy i ma tylko 2 ciepłowody, oraz o wiele mniejszy wiatrak.
Ale z 2 strony nie nachodzi na pamięć.

Wiem uparłem się tej firmy  :118:

A jak nie te, to jaki inny?
Może ten:
http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_modding/Thermaltake/wentylatory_CPU/Thermaltake_PIPE_101_Rev_2/pelny,id,29343/

Tylko wydaje mi się, że ten będzie głośny, a mi zależy na ciszy :)

Od razu mówię, że na wielkie wynalazki nie mam miejsca, scythe ninja to jest moje maximum, z resztą już nachodzi mi na slot pamięci i musi być minimalnie przesunięta aby jakoś się zmieścił ten mały wentyl na radiator chipsetu  :005:
Właśnie fajnie byłoby, gdyby wentyl wiał do dołu, to od razu schłodziłby chipset i trochę pamięć :), a jak nie pójdzie to może wiać w zdłuż płyty.

Wszelkie sugestie mile widziane :)

PS: Obecnie z C'n'Q w trakcie normalnej pracy z kompem mam 33*C :) Ale to nie rozwiązuje problemu.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #316 dnia: Marca 22, 2007, 10:20:58 »
W kwestii past termoprzewodzących to ja bym się nie zgodził iż arctic silver 5 jest liderem cena jakoś poszukajcie czegoś o jak już pisałem Zalmanie STG-1 rewelacja troszkę mniej wydajna niż Liquid a za pojemniczek 3,5g zapłacimy 24zł w komputroniku

5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #317 dnia: Marca 22, 2007, 17:23:41 »
Poza tym z moich doświadczeń wynika iż reagują dość panicznie na wzrost obciążenia np. po włączeniu jakiejś aplikacji nagle dostają sporo większą temperaturę i to naprawdę sporo np z 38 na 51 stopni by po kilku sekundach zejść już do 45

Ja tu nie widzę nic nowego. Jeżeli procesor jest nieużywany to jest chłodniejszy, jak zaczyna liczyć to się nagrzewa. Ten skok jest jeszcze wiekszy wprzypadku OC. Norma.

Widać że większość z Was nie miała kaleki od dziecka czyli Pentium 4, ten to dopiero ma skoki  :118:
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #318 dnia: Marca 22, 2007, 18:12:38 »
Całe szczęście ominęła mnie ta przyjemność
Wszystek łask i dobrodziejstw zawartych na tym świecie spłynął na osobę mą marną pod postacią C2D a wcześniej A64, S64, Antka1200, Antka450 i mego ukochanego 386DX. Zatem jak widać oprócz czasów obecnych(nie licząc rzecz jana tego kalkulatora o 33MHz prędkości choć nie powiem tęskno mi za Warcraftem, dwójka już się chol*** cięła 16MB RAMU wtedy potęga) nie splamiłem się kontaktami z "niebieskimi" :118: Jakkolwiek to rozumieć :D
« Ostatnia zmiana: Marca 22, 2007, 18:17:50 wysłana przez macias13_84 »
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #319 dnia: Marca 22, 2007, 20:35:33 »
Dziobas, Ty masz A8N32-SLI Deluxe, tak? :roll:
Jeśli zamierzasz się trzymać Scythe to zawsze wybór będzie "za duży" :D

Może więc kup Thermalrighta XP-120 i albo zachowaj wentylator od Ninjy, jeśli Ci pasuje, albo kup np. Coolinka VS12. I nie polecam Ci go tylko dlatego, że to Thermalright, ale dlatego, że już tego nie produkują i wyprzedają za całkiem niewielkie pieniądze... a jest to całkiem skuteczne chłodzonko. Następcy - SI-120 i SI-128 - kosztują już znacznie więcej.

115zł, 5 ciepłowodów, Thermalright - XP-120 to jest naprawdę całkiem niezły wybór. Choć oczywiście nie jest to już czołówka - Scythe Andy jest wydajniejszy, ale ten jest za to dużo mniejszy.

Jeśli Ci nie pasuje to określ ile chcesz na to przeznaczyć pieniążków to z chęcią coś innego doradzę... niekoniecznie od Thermalrighta ;)

Pozdrawiam

« Odpowiedź #320 dnia: Marca 22, 2007, 20:43:55 »
Tak, mam tą płytę :)

Do 200zł.
Pozdrawiam.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #321 dnia: Marca 22, 2007, 23:00:59 »
Tak, mam tą płytę :)

Do 200zł.
No to tak... najlepszym wyborem będzie... niestety Thermalright Ultra120 :D (IMHO oczywiście :roll: ), tylko nie mam pewności czy wejdzie na Twoją płytę. On jest szerszy i wyższy od Ninjy... ale za to węższy. Wentylator możesz wziąć ten z Ninjy (w komplecie nie ma). W tym sklepie jest też najtańszy, bo przeważnie kosztuje powyżej 220zł. Ze wszystkich podanych jest chyba najwydajniejszy.... i jakościowo nieporównywalny... no może tylko z Zalmanem.

Możesz też zdecydować się na Noctuę NH-U12F - będzie nieco mniej wydajnie od Ultry120, ale za to znacznie ciszej.... a wentylator powinien wytrzymać znacznie dłużej niż większość konkurencyjnych.

Całkiem fajne cacuszko robi Zalman - CNPS 9700 LED, który o dziwo w Komputroniku jest najtańszy. Niestety kosztuje 220zł... ale w przeciwnieństwie do Ultry120 jest już w komplecie wentylator.

A jeśli interesuje Cię chłodzenie w stylu Scythe Andy czy XP-120 to możesz zdecydować się na wspominanego wcześniej Thermalrighta SI-128. Tylko znów w komplecie wentylatora nie ma, więc albo możesz sobie wziąć ten, z którego jesteś zadowolony od Ninjy albo dokupić np. Coolinka. Wydajnościowo wypada różnie - przeważnie zaraz za Andym - do jego pojawienia się na rynku był zdaję się najwydajniejszy. Jest przy tym znacznie mniejszy i lżejszy. Że już o przepaści jakościowej nie wspomnę.

Chciałem Cię ostrzec przed wymiarami, ale skoro masz Ninję to Cię za bardzo nie zdziwią. Musisz tylko sprawdzić czy wymiarowo się zmieszczą. SI-128 powinien bez problemów, Noctua też chyba powinna, ale co do Zalmana 9700 i Ultry120 pewności nie mam, a na stronach niestety nie widnieją kompletne zestawienia kompatybilności tych chłodzeń.

Pozdrawiam :)

« Odpowiedź #322 dnia: Marca 22, 2007, 23:03:57 »
A może WC?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #323 dnia: Marca 22, 2007, 23:17:54 »
A może WC?

Koszt jest większy, a i z ciszą bywa różnie. Ponadto te wiatraki/radiatory oferują podobne możliwości i są praktyczniejsze. WC wymaga pewnego doświadczenia i wprawy. Sama obsługa go potrafi być kłopotliwa (dostęp do komponentw, odpowietrzanie, itp.)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #324 dnia: Marca 22, 2007, 23:36:00 »
Też myślałem o WC, ale to o czym pisze Mazak mnie odstraszyło :)

Thermalright Ultra120 - nie wejdzie, już ninja mi podchodzi pod samą ściankę obudowy.

Że już o przepaści jakościowej nie wspomnę.
Przepaści między czym, a czym?

Ale chyba wezmę tego: Thermalrighta SI-128 i dołoże do niego wentylator z ninji. Widziałem na stronie producenta jak to wygląda gdy jest zamontowane na płycie, nie koliduje z pamięcią, wystaje nad miejsce gdzie mam radiator od chipsetu.

Mam tylko nadzieję, że da sobie radę z tą temperaturą.
Pozdrawiam.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #325 dnia: Marca 23, 2007, 00:09:43 »
Przepaści między czym, a czym?
Między Scythe a Thermalrightem.
Mam tylko nadzieję, że da sobie radę z tą temperaturą.
Muszę uczciwie przyznać, że SI-128 jest mniejszy, lżejszy i generalnie odrobinę mniej wydajny od Ninjy. To porównywalne wartości, lecz jeśli planujesz zmienić chłodzenie tylko dla wydajności to raczej nie warto.... o ile Twoja Ninja ma odpowiedni docisk do procesora i równą podstawę. Wydajność SI-128 możesz jednak podnieść doprowadzając np. jakimś tunelem od Prescotta świeże powietrze z boku obudowy.

Możesz jeszcze spróbować Zalmana 9700... skoro Noctua i Ultra120 nie wejdą.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #326 dnia: Marca 23, 2007, 11:41:55 »
Właśnie przeczytałem coś takiego:

http://www.silentpcreview.com/article719-page4.html

Link do 4 strony. Niżej widać niebieską tabelę. Faktyczie widać różniecę w wydajności między ninja a si-128.

Głównie chodzi mi o to, aby nowy radiator zbił mi temperaturę przynajmniej do 36*C ( idle) i max 44*C w stresie. Jak będzie niżej to też fajnie :)
Oraz aby nie było na nim głośnego wentyla, przez cały czas staram się wyciszyć kompa tak, aby było co najwyżej słychać dyski (w końcu mi się to udało), kolejny wentyl z 40db odpada ;) Akceptowalne to <20db ;)

Może ktoś ma jakiegoś AMD z K8 i może napisać czym go chodzi i jakie temperatury uzyskuje, oczywiście zaznaczając ile ma dodatkowych witraków w obudowie.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #327 dnia: Marca 23, 2007, 12:34:37 »
Mój SanDiego 3700@2750 Mhz na płycie ECS nforce3 250 K8 według BIOSU ma 46 stopni w 10 sek. po uruchomieniu komputera. Jak go pokatuje to BIOS pokazuje 56 stopni. Te 46 stopni to moim zdaniem niemożliwe. Programy typu CPUCool  pokazują około 30 w idle i 40 w stress. Buda cały czas otwarta. Chłodzenie  to AC Freezer 64 pro. Ale nie jestem przekonany czy to zgodne z prawdą bo katując wczoraj proca prime95 temperatura nie szła w górę. Tylko jak gram w coś to idzie w góre. Natomiast sensor pokazujący zbliżoną temperaturę do biosowej stoi w miejscu.
Русский военный корабль, иди нахуй !!!

« Odpowiedź #328 dnia: Marca 23, 2007, 12:40:28 »
Jeszcze wziąłem i pomierzyłem odległości od koszyka do ścianki, slotu pamięci oraz zasilacza.

Wyszło tak:

koszyk - slot pamięci - 1cm
koszyk - zasilacz: 5cm
koszyk - scianka boczna: 7cm
koszyk - grafika: ok. 5cm (pomiar do radiatora grafiki, nie do slotu).

Problemem jest tu odległość koszyk - pamięć.

Chyba ten termalright nie wejdzie, będzie kolidował z pamięcią.

A może coś takiego:

http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_modding/Thermaltake/wentylatory_CPU/Thermaltake_Big_Typhoon_4_in_1/pelny,id,19610/

A do tego dołożyłbym wentyl od ninjy.

Ostatecznie:
http://www.coolermaster-europe.com/index.php?LT=polish&Language_s=12&url_place=product&p_serial=RR-CCH-ANU2-GP&other_title=%2BRR-CCH-ANU2-GP%2BGeminII

Loool :D

Już mierzyłem. Zmieści się ;) Od ścianki do napędów (z dwoma 12cm wiatrakami - takie 600rpm :) )
Ale to już jest ostateczność ;) Wątpię też żebym to wziął ;)
Pozdrawiam.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #329 dnia: Marca 23, 2007, 13:07:07 »
Właśnie przeczytałem coś takiego:

http://www.silentpcreview.com/article719-page4.html

Link do 4 strony. Niżej widać niebieską tabelę. Faktyczie widać różniecę w wydajności między ninja a si-128.
Silent PC Review robi chyba jedne z najlepszych testów w sieci i to dlatego, że ma jedną normę pomiarów do wszystkiego i podaje wiele wyników określając jakie towarzyszyły testowi warunki otoczenia.
Gdyby skupiać się tylko na wynikach to Ninja jest wydajniejsza od Infinity i Ultry120 ;)
Nie ulega jednak wątpliwości, że SI-128 jest mniej wydajny od tych coolerów. No, ale nie ma co oczekiwać cudów po kilkukrotnie mniejszej powierzchni oddawania ciepła. W swojej klasie jest w samej czołówce przebijany chyba tylko przez kloca Andy Samurai Master (co za kretyńska nazwa) oraz czasem Thermaltake'a BigTyphoon... w zależności od testów.
Głównie chodzi mi o to, aby nowy radiator zbił mi temperaturę przynajmniej do 36*C ( idle) i max 44*C w stresie. Jak będzie niżej to też fajnie :)
Oraz aby nie było na nim głośnego wentyla, przez cały czas staram się wyciszyć kompa tak, aby było co najwyżej słychać dyski (w końcu mi się to udało), kolejny wentyl z 40db odpada ;) Akceptowalne to <20db ;)
No to zapomnij o Thermaltake'u. Ich coolery są zdecydowanie głośniejsze od konkurencji.... pomimo tego, że piszą bzdury o 16dBa przy 1300rpm w swoich 12cm wentylatorach.
Oczywiście, co by nie było wątpliwości, wszyscy producenci piszą bzdury w kwestii głośności... ekhem... tj. natężenia dźwięku :roll: , ale Thermaltake przebija wszystko.
Może ktoś ma jakiegoś AMD z K8 i może napisać czym go chodzi i jakie temperatury uzyskuje, oczywiście zaznaczając ile ma dodatkowych witraków w obudowie.
Mam pisać? :D
Jeszcze wziąłem i pomierzyłem odległości od koszyka do ścianki, slotu pamięci oraz zasilacza.

Wyszło tak:

koszyk - slot pamięci - 1cm
koszyk - zasilacz: 5cm
koszyk - scianka boczna: 7cm
koszyk - grafika: ok. 5cm (pomiar do radiatora grafiki, nie do slotu).

Problemem jest tu odległość koszyk - pamięć.

Chyba ten termalright nie wejdzie, będzie kolidował z pamięcią.
Niestety te odległości niewiele mi mówią. Musisz zmierzyć rozmiar radiatora tak jak będzie u Ciebie mocowany nad koszykiem i sprawdzić czy wejdzie. Jeśli ciepłowody mogą kolidować z pamięcią, w co trochę wątpię, ale kto wie... to możesz dokupić zapinkę S-Clip, która pozwoli Ci go obrócić jak Ci się podoba i docisnąć do procesora jak mocno Ci się podoba.
A może coś takiego:

http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_modding/Thermaltake/wentylatory_CPU/Thermaltake_Big_Typhoon_4_in_1/pelny,id,19610/

A do tego dołożyłbym wentyl od ninjy.
No to jeśli dołożysz wentylator od Ninjy to będzie mniej wydajnie niż w przypadku Ninjy. Poza tym jest większy od SI-128, o ile dobrze pamiętam.... podobnie o jakości nie wspominając.
Ostatecznie:
http://www.coolermaster-europe.com/index.php?LT=polish&Language_s=12&url_place=product&p_serial=RR-CCH-ANU2-GP&other_title=%2BRR-CCH-ANU2-GP%2BGeminII

Loool :D

Już mierzyłem. Zmieści się ;) Od ścianki do napędów (z dwoma 12cm wiatrakami - takie 600rpm :) )
Ale to już jest ostateczność ;) Wątpię też żebym to wziął ;)
Noooo... tego Ci w życiu bym nie polecił, bo to kompletna pomyłka biorąc pod uwagę wcale nie jakąś olbrzymią wydajność (porównywalną do obecnie najlepszych tj. Infinity czy Ultry120) przy gigantycznych rozmiarach i wadze. Jakaś paranoja.

Możesz jeszcze pomyśleć nad mniejszym bratem wspominanego Zalmana - wersją 9500, ale wydajnościowo też na pewno nie będzie lepiej od Ninjy.

Większego wyboru spośród godnych uwagi chłodzeń raczej niestety nie ma.... póki co.

Pozdrawiam :)