No to śniadanko... tj. zestawik

01. Płyta - Abit AB9 Pro ~470zł
02. Procesor - Intel Core 2 Duo E4300 ~570zł
03. Pamięć - GeIL/Patriot 2x 1GB 667MHz DDR2 ~550zł
04. Karta graficzna - Radeon X1950 GT z 512MB i puścić AtiToola, co by się do taktów Pro zbliżyła ~600zł
05. Dysk - Seagate Barracuda 10 320GB (wydajniej, głośniej) ~290zł / Hitachi T7K500 320GB (ciszej) ~ 330zł
06. Nagrywarka - Asus DRW-1814BLT (jedyna sensowna obecnie w moim odczuciu - cicha, szybka i na SATA2) ~130zł
07. Zasilacz - Topower TOP-480SPW EZA (popieram tu Some1 - zapasik mocy ma, dobrej marki i w dobrej cenie) ~270zł
08. Obudowa - Najlepiej Coolermaster Elite330 ~150zł lub jakiś Centurion za ~200zł
09. System operacyjny - Windows Vista Home Premium 64bit ~330zł
10. Ciche chłodzenie procesora - Arctic Cooling Alpine 7 ~35zł
11. Wentylator 120mm - Arctic Cooling Fan12 ~25zł
RAZEM: ~3460 + ew. przesyłka
Wszystkie ceny brałem wchodząc do Skąpca i zaokrąglając w górę do najbliższej bądź kolejnej dziesiątki złotych, więc teoretycznie winno być taniej. Radeona zaokrągliłem mocniej w górę na wszelki wypadek, bo przeważnie X1950GT chodzą za ok.550zł. Procesor, płyta, pamięć dostępne w sklepie Apollo. Reszta niestety z innych sklepów, ale skoro ktoś będzie to dla Ciebie składał to nie ma to takiego znaczenia. Różnicy w wydajności dysków raczej się nie zauważy, a w ciszy owszem. Szkoda tylko, że dużo cichsze Hitachi są o tyle droższe od Barracudy, co raczej czyni tę ostatnią bezkonkurencyjną. Pamięć można kupić GoodRAMa zamiast markowych GeILa czy PDP Patriota, jeśli nie zamierzasz podkręcać. Kolejne 50zł w kieszeni, o ile nie więcej. Płytka i procesor w moim odczuciu to najlepszy w chwili obecnej wybór. Do wentylatora i coolera na procek chyba warto dorzucić, bo będzie chłodniej i ciszej (wiatraki dołączane do obudów są przeważnie średniej jakości, że o chłodzeniach pudełkowych procesorów nie wspomnę). RAMu minimum 2GB, bo w nowe gry, jak np. STALKER czy pewnie Storm of War raczej się bez tego nie pogra za dobrze.
Nie powiem czy IŁ2 działa na Viście, bo już od dawna nie mam go na dysku. Działa za to X3 Reunion

Sterowniki do Saiteka są do Visty 64bit, nie ma tylko jeszcze oprogramowania SSL czy jak mu tam.
Tak jak napisałem, nie od razu Rzym zbudowano... w moim odczuciu warto zaczekać tę chwilę, niż się potem bujać ze starym systemem.
Na moim przykładzie mogę powiedzieć, że chodzi mi Thunderbird, Opera/Firefox, TotalCommander, WinRAR, Miranda (komunikator GG, ICQ, Skype w jednym), e-M-u-l-e (czemu nie mogę wpisać normalnie, pytajta adminów forum

), Ashampoo (program do wypalania), Adobe Reader, Skype, Office, Everest, są kodeki do filmów itp.. Niedługo sprawdzę czy chodzi Half-Life 2. Póki co, więcej mi nie trzeba. Ale może Janweg czegoś jeszcze potrzebuje.
Mam Vistę Ultimate 64bit
I to tyle

Pozdrawiam serdecznie!