Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502631 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #420 dnia: Kwietnia 26, 2007, 07:42:29 »
Bo ja wiem, czy to dobra cena.... Ta karta jest na poziomie Radeona X1950XT, w sumie to 7900GTX z niższymi zegarami. Dokładając 230zł masz 8800GTS który jest jednak sporo wydajniejszy i jako bonus obsłuży FSX'a i inne nowe gry.  Zasilacz spokojnie wystarczy.

Jak dla mnie to trochę za droga karta na rozwiązanie tymczasowe. A do gry w symulatory podkręć procesor :)

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #421 dnia: Maja 02, 2007, 18:46:33 »
Witam.
To teraz ja zapytam (mam nadzieję, że założyciel wątku się nie pogniewa).
Prawie sprzedałem moje prawie stare pudło i dzięki temu pojawiła się szansa na zakup nowego za niewielką dopłatą.
Oto konfig, który chcę sobie sprawić (muszę zmieścić się w 1850zł):

płyta główna MSI K9N Platinum - nForce 570  lub  MSI K9N SLI-2F
procesor AMD Athlon 64 3800+ 
pamięć GOODRAM DDR2 512MB PC667 (3szt.)   
nagrywarka DVD
grafika   ASUS ATI Radeon X1950Pro 256MB DDR3 / 256bit TV / DVI PCI-E
zasilacz CHIEFTEC GPS-450AA-101A ATX 450 Watt
karta dźwiękowa CREATIVE SB AUDIGY SE OEM

Komputerek będzie służył głównie do gier (seria Ił2, X3 Reunion i jakieś gierki typu Blietzkrieg, Faces of War), internetu, trochę grafiki 2D, oglądanie filmów i słuchanie muzyki.
Nie konwertuję filmów i muzyki, do aplikacji 2D używam produktów Corela i Adobe.

Największe wątpliwości mam w stosunku do chipsetu płyty głównej i częstotliwości pamięci RAM.
Komputer, przez najbliższy rok, nie będzie "kręcony" - przynajmniej ram i grafika  :001:.

Może macie jakieś uwagi co do mojej konfiguracji ?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #422 dnia: Maja 02, 2007, 19:17:56 »
Czemu 3x512? Nie lepiej 2x1GB Goodram 667?
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #423 dnia: Maja 02, 2007, 19:33:01 »
Jeśli dołożenie 150-200zł do platformy na c2d jest niemożliwością, to na początek (o ile wcześniej nie widziałeś) radzę zapoznać się z tym artykułem (zwłaszcza część za 600zł):

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2685

Co do reszty:
chipset jak chipset, niczym nie błyszczy ale też nie ma za bardzo co na niego narzekać bo modele z AM2 na nForce4 są trudno dostępne a ATI to też egzotyka (choć ciekawa). Zresztą od czasu s.754 chipset u AMD nie ma nic do powiedzenia w kwestii wydajności komputera, można je porównywać co nawyżej w kwestii wyposażenia, energochłonności, możliwości oc.

U AMD bardziej liczą się opóźnienia pamięci niż ich częstotliwość pracy. Tak czy siak dużej różnicy w realnych zastosowaniach pomiędzy 800 a 677 nie będzie, raczej nie da się dostrzec bez stopera i licznika fps.

Współczesne płyty głowne raczej nie generują dużo gorszego dźwięku niż SB Audigy SE, zysk wydajności o ile nie są to produkcje wykorzystujące EAX też jest marginalny jeśli nie żaden. Nie wiem jaki to ma wpływ w Ił-2, ale proponuję kupić tylko jeśli będą problemy ze zintegrowaną dźwiękówką.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #424 dnia: Maja 02, 2007, 21:59:48 »
Do gier SE się nie nadaje, bo nie ma żadnego wsparcia dla gier. Wszystkie systemy jak EAX itp. są zrzucane na procesor. Ma za to mixer i bardziej się przyda słuchaczom muzyki czy początkującym DiDżejom ;) Wersja Audigy LS jest do gier bardziej odpowiednia - ale chyba dostępna tylko na Allegro już. Ma obsługę systemów do gier... ale nie ma mixera... ale rozumiem, że to Ci niepotrzebne :)

Polecałbym jednak kupić oddzielną dźwiękówkę - to po prostu mniej kłopotów ewentualnych. Ze zintegrowanymi kodekami bywa różnie.

O chipie nForce 570 naczytałem się trochę złych opinii. Przede wszystkim ze względu na bardzo słabe wsparcie sterowników. Obecnie jest chyba znacznie lepiej, ale nie wiem jak pod Vistą. Ja bym zastanawiał się nad dwoma płytami obecnie - Asusem M2R32-MVP (chipset ATI X3200) lub Abitem KN9 (wspominany przez Some1 nForce4 Ultra). Ta druga płytka jest bardzo dobrze oceniana... m.in. przez Tygodnik Komputerowy, do którego Some1 co chwila rzuca linkami ;) Ale fakt, to bardzo dobry serwis, jak na mój gust.

Nagrywarkę DVD wziąłbym chyba albo Pioneera DVR-212 albo Asusa DRW-1814BLT.

Poza tym nie mam uwag do konfiguracji (dołączam się tylko do pytania Kosiego - nawet pamiątki mogą być 533, byleby miały możliwie niskie timingi) - wygląda całkiem miodnie :) No może zastanowiłbym się, o ile nie byłaby dużo droższa, nad wersją Radeona z 512MB RAMu :roll:

A jak z chłodzeniem i obudową? :D

Pozdrawiam!

« Odpowiedź #425 dnia: Maja 02, 2007, 23:27:49 »
Czemu 3x512? Nie lepiej 2x1GB Goodram 667?
Bo to około 100zł więcej; jak będzie więcej kasy to dokupię jeszcze jedna kostkę 512MB.

Płytkę wezmę tą: Abit KN9 (nForce 4 Ultra).
Jeśli chodzi o dźwięk, to nie miałem pojęcia, że jest różnica między Audigy SE a LE; oczywiście kupię LE.
Pamięci takie: GOODRAM SO-DIMM DDR2 512MB PC667 CL4 (3 szt.).
Dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #426 dnia: Maja 03, 2007, 00:44:30 »
Pamięci takie: GOODRAM SO-DIMM DDR2 512MB PC667 CL4 (3 szt.).
No, no! Tylko nie SO-DIMM - to są pamięci do notebooków :roll:

Pozdrawiam

« Odpowiedź #427 dnia: Maja 03, 2007, 07:06:57 »
No, no! Tylko nie SO-DIMM - to są pamięci do notebooków :roll:

Pozdrawiam

Hm   :icon_redface: , z powyższego wynika, że wraz z wiekiem i ilością pobranych danego popołudnia browarków mój poziom percepcji drastycznie się obniża, czego Wam nie życzę.
Dzięki za zwrócenie mi na to uwagi  ;)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #428 dnia: Maja 03, 2007, 13:44:35 »
Doe to kup kostkę 1GB a jak gotówka wpadnie dokup drugą :)

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #429 dnia: Maja 16, 2007, 14:03:35 »
Witam!
Tak na przełomie lipca i sierpnia zbieram się do "lekkiej" modernizacji mojego blaszaka.
Mój konfig to:
A3000 64bit, Asrock Dual SATA2, 1Gb RAM DDR 333Mhz, GF7900 GS 1x160 SATA, 1x160 IDE, DVD-RW.

Po przejrzeniu ogromnej ilości cenników i postów na forach mam ogromny mętlik w głowie.
Chciałbym na modernizację przezeznaczyć ok. 1300 PLN. Wymianie podlega, procesor, mobo i pamięci - reszta jest mocna i jeszcze mi posłuży.

Początkowo chciałem pójść w stronę AMD X2, ale po przeczytaniu kilkunastu postów już naprawdę nie wiem czy nie lepiej C2D.

Może macie jakieś doświadczenia z X2 i C2D. Proszę o poradę, co byłoby lepsze.
Chodzi mi o uzyskanie jak najlepszej wydajności za takie pieniądze. Na codzień zajmuję się grafiką (3D,2D) i nie ukrywam, sporo gram (simy, fpp).

Przykładowy zestaw na C2D:
Płyta Asus P5N-E SLI - 374.00
Procesor Intel Core 2 Duo E4300 1.8GHz 2MB - 340.00
Pamięć DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ SpecialOps CL5 OCZ2SOE8002GK - 389.00
Razem - 1103.00    

Przykładowy zestaw na AMD X2 (AM2):
Płyta Płyta Abit KN9-SLI - 395.00
Procesor AMD Athlon 64 X2 5200+ BOX - 582.00
Pamięć DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ SpecialOps CL5 OCZ2SOE8002GK - 389.00
Razem - 1317.00

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #430 dnia: Maja 16, 2007, 18:23:26 »
Dwa miesiące temu procesory Core 2 kosztowały prawie dwa razy tyle co teraz, AMDki zresztą też. Tak że w kwestii jaki komputer kupić za dwa miesiące za 1300zł odpowiadam: zobaczymy za dwa miesiące. Teraz naprawdę nie ma co roztrząsać.  :002:

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #431 dnia: Maja 16, 2007, 22:45:37 »
Jestem tego samego zdania co Some1 - pogadajmy za miesiąc, kiedy będziesz chciał zrealizować, co masz do zrealizowania.

Osobiście jestem zdania, że zamiast wymieniać platformę warto byłoby kupić 2 kostki DDR400 (sprzedawszy swoją 333), wymienić procesor albo na jakiś mocny A64 X2 albo słabszy i go podkręcić. Resztę pieniędzy przeznaczyć zaś na porządną kartę grafiki - jakiegoś HD2900XT czy GF8800GTS 320/640MB.... sprzedając oczywiście uprzednio swojego GF7900, za którego powinieneś dość dużo jeszcze wziąć.

Płytę główną masz dobrą, a różnica w wydajności nie jest chyba szczególnie duża, o ile Athlon byłby wysoko taktowany.

Jeśli zaś nową platformę to pewnie na jakąś dobrą na chipie P35 Bearlake od Intela, ze slotami pod DDR2 i DDR3... i byleby bez finezyjnego chłodzenia.

Pozdrawiam :)

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #433 dnia: Maja 16, 2007, 23:22:26 »
http://twojepc.pl/news14526.html

To że potanieją to jedna sprawa ale czy to będzie działac z grami to druga. Sytuacja może być dokładnie taka sama jak w przypadku pojawienia się procesorów dwujajkowych. Pożyjemy zobaczymy.

Na dzięn dzisiejszy musze z przykrością stwierdzić, że brałbym C2D czyli zestaw numer jeden.

« Odpowiedź #434 dnia: Maja 17, 2007, 00:07:31 »
some1 => to że sprzęt tanieje to widzę jak na dłoni, a w tzw. martwym wakacyjnym okresie potanieje jeszcze nieco...spadek wartości sprzętu komputerowego to już raczej normalka. Bardziej mi chodziło o to czy wchodzić w Intela czy być wiernym AMD - jak wygląda porównanie dwujajowców AMD w stosunku do C2D...

Labienus => też o tym myślałem, ale chciałbym kupić jakąś porządną markową płytę i dobre pamięci DDR2, także nie ma sensu inwestować w platformę która już znika z rynku - dlatego właśnie albo AM2, albo coś pod 755 Intela...
Obawiam się tylko, że AMD może wraz z nadejściem nowych produktów znowu zmienić podstawkę (AM2+) i poniesiony teraz wydatek może się za pół roku okazać bezsensownym. Dlatego coraz poważniej myślę o czymś na Intelu.

KosiMazaki => ...a twoim zdaniem czy przesiadka z tego co mam na moją propozycję C2D dałaby przyrost mocy...Może masz jakieś doświadczenia z C2D?

W każdym razie odpuściłbym sobie tą modernizację gdyby nie to że będę miał kupca na moje części za dobrą cenę  :001: