Dzięki za odpowiedzi na mój post - każda rada rzuca więcej światła na kwestię modernizacji.
Oczywiście mój sprzęt nie jest taki słaby żeby go zaraz sprzedawać, ale jak już wspomniałem prawdopodobnie nadarzy się okazja sprzedania płyty, proca i pamięci za całkiem niezłe pieniądze i to głównie od tego uzależniam jakiekolwiek ruchy w kierunku zmian.
Czytając Wasze posty zacząłem myśleć także o wzmocnieniu tego co mam a nie o kompletnej wymianie. Jednak rzeczywistość skutecznie ostudziła mój zapał. Patrząc na cenniki to na dzień dzisiejszy kupno w miarę mocnego X2 i dobrych pamięci (2Gb 400MHz Dual Channel) jest zdecydowanie nieopłacalne. Taki przykład:
KomputronikAMD Athlon 64 X2 4200+ BOX (Socket 939) - 475.00
GeIL 2 x 1GB PC-400 CL2.5 - 539.00
ApolloAMD Athlon 64 X2 3800+ BOX - 541.00 (taki mają akurat najszybszy X2 na stanie pod 939)
Pamięć DDR 2x1GB PC3200 400MHz GeIL CL2,5 GE2GB3200BHDC - 520.00
Czyli na dzień dzisiejszy wygląda to tragicznie i zdecydowanie lepiej sprzedać stare i kupić nowe części, choćby zestawik C2D z płytą Asus P5N-E SLI, C2D E4300 i 2x1GB PC6400 800MHz OCZ SpecialOps CL5 za nieco ponad 1100 PLN.
Cenowo mocno to jest zbliżone do tego co można kupić pod 939 a wydajnościowo na pewno różnica jest spora.
Oczywiście nie brałem pod uwagę Allegro (niektórzy mówią "alledrogo"

) - wole jednak kupować nowy sprzęt, możliwie najtaniej oczywiście.
No ale jak już pisaliście wcześniej i ja się z tym zgadzam - ceny skaczą i wszystko się zmienia. Tak pod koniec czerwca, albo w lipcu pewnie będzie wiadomo co i jak i pewnie rozstrzygnie się mój dylemat

P.S. W pracy dodatkowo oprócz pracy w 2D i 3D opiekuję się również sprzętem - niedawno kupiłem 2x zestawiki z AMD X2 4600 a teraz kupuję kolejne dwa - postanowiłem że będą to C2D

Także w kwestii wydajności obu platform będę miał pełną jasność.
W miarę możliwości i wolnego czasu postaram się zrobić jakieś testy wydajnościowe X2 i C2D.
Pozdrawiam.