Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502966 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kapulet

• Gość
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #570 dnia: Września 19, 2007, 11:29:13 »
Jak chcesz kręcić to kup płytę na chipsecie NVIDIA 650i Ultra http://pclab.pl/art26750.html.  Dzięki takiemu rozwiązaniu będziesz mógł podkręcać procesor niezależnie od pamięci. Co do procesora to z tych co pisałeś to jedynie E4400, jest on na rdzeniu Conroe, czyli tym samym co te z serii 6000. Kręci się on spokojnie do wartości 3.2 GHz. Te Geile 800 Ultra są wypasione bo chodzą na CL 4 4 4 12, ale musisz pamiętać, że potrzebują minimum 2,1 V. Co do karty to na dzien dziesiejszy tylko 8800 GTS 320 MB. 8600 to sprzęt do komputerów biurowych. Jeśli zaś chodzi o system to myślę, że bardziej przyszłościowy jest Vista z DX10, ale może zaczeksz bo podobno pod koniec roku ma być obniżka cen. Tylko nie kupuj OEM bo przypisuje się do płyty głównej i jak bedziesz zmieniał sprzęt to możesz stracić i Vistę.  Zasilacz, to jak z pamięciami im więcej tym lepiej :003:

Taka moja sugestia, jak ktoś ma lepszy pomysł niech zapoda :banan
« Ostatnia zmiana: Września 19, 2007, 11:36:22 wysłana przez kapulet »

« Odpowiedź #571 dnia: Września 19, 2007, 12:06:05 »
Płyty na P35 są równie dobre. Np. taki Foxconn P35A (P35 + ICH9)
Do poczytania: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2521

Grafika 8600GT czy 7900GS na dziś owszem. Jesli kupujesz kompa na dłużej (nie planujesz rozbbudowy w najbliższym czasie) to tak jak napisano wyzej, tylko 8800GTS.
Bartek
Aztec.pl

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #572 dnia: Września 19, 2007, 12:21:58 »
Zgadzam się z Kapuletem - skoro nie zamierzasz inwestować w procesor na szynie FSB1333 to nie ma sensu chyba kupować płyty na Bearlake P35 - lepiej EVGA na nforce 650 Ultra z powodów, o których wspomniał Kapulet.

Nie zamierzam zniechęcać do sklepu Tylda - aczkolwiek ograniczając się do niego, z tego co widzę, ogranicza się nieco wybór... i podnosi cena całości. Obudowa z dostępnych w Tyldzie chyba najlepsza w rozsądnej cenie to Coolermaster Centurion. Szkoda, że wybór chłodzenia i wentylatorów jest po prostu marniusieńki. Szkoda też, że nie ma tam pamięci OCZ, bo ta firma ostatnio sprzedaje całkiem fajne, bo tanie pamięci 800 z CL4.

O kartach graficznych nie piszę, bo mnie koledzy zjedzą za moje podejście. :P Dla mnie znaczącym jest fakt, że GF8600GT wypada znacznie słabiej od GF7900GS w uznanej za dobrze zoptymalizowaną grze Bioshock. W moim odczuciu nie warto wydawać pieniędzy na kastraty zarówno od ATI jak i nVidii. Albo dać na 8800GTS albo poczekać na Radeona HD2900Pro/GT, które mają się niedługo objawić. Ewentualnie warto również poczekać na kartę Sapphire HD2600XT X2, która to ma dwa GPU HD2600 na pokładzie, a która to ma również niedługo się pojawić na rynku. Obawiam się, że wobec rychłego wejścia na rynek tych kart na GPU od ATI 8800GTS może potanieć, więc jest to kolejny argument za poczekaniem do choćby do początku października.

Spośród nagrywarek wybrałbym chyba tylko LiteOna LH-20A1S. Zbiera całkiem niezłe noty.

Tyle ode mnie.
Pozdrawiam

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #573 dnia: Września 19, 2007, 12:32:19 »
650i Ultra może pracować równiez na FSB 1333 i ma saport dla Core2Quad.

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #574 dnia: Września 19, 2007, 12:43:25 »
Labienus, bardzo dziękuję.  Pozostaje jeszcze sprawa jaki procesor, zasilacz i pamięć byś polecił, z tych na stronie Tyldy, (sorry, za ograniczenie wyboru, ale taki mam układ. Co do cen to dla mnie sa do negocjacji). Proszę o podpowiedź.

Na teraz wygląda to tak:

Płyta głowna - EVGA 122-CK-NF66-T1 nVidia 650i ULTRA Socket 775
Procesor:? E4400 lub E2160 (co lepsze?)
Pamięć:  Goodram PC800 2GB? (jeżeli na tej płycie można osobno ustawiać częstotliwość FSB procesora i RAM, to niema po co przepłacać).
Grafika: 8800GTS
Obudowa: Coolermater Centurion
Nagrywarka: LITEON LH-20A1S DL/RAM SATA BULK
Zasilacz: CoolerMaster - eXtreme Power 430W (RS-430-PCAP) PFC (?)
System Operacyjny: MS Vista Home basic

Proszę o komentarze.

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #575 dnia: Września 19, 2007, 12:49:04 »
Procesor:? E4400 lub E2160 (co lepsze?)

E4400

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #576 dnia: Września 19, 2007, 13:04:37 »
Dla mnie znaczącym jest fakt, że GF8600GT wypada znacznie słabiej od GF7900GS w uznanej za dobrze zoptymalizowaną grze Bioshock.

Natomiast w uznanym za kiepsko zoptymalizowanego S.T.A.L.K.E.R. znacznie lepiej wypadają nowe karty:
http://twojepc.pl/artykuly.php?id=test_pcie_iii_2007&strona=9

Więc pytanie czy symulatory należą do grupy dobrze czy źle zoptymalizowanych? :P Żartuję oczywiście, lol, co kto lubi i co komu pasuje ;)

Na chwilę obecną 8800GTS będzie się nudził w symulatorach, wystarczyłoby coś w przedziale do 400zł, ale jak chcesz mieć święty spokój to bierz. Tylko jeśli używasz czegoś na ATA, to upewnij się, czy 8800GTS nie zasłoni portu na tej EVGA.

I czemu Vista Basic, nie lubisz Aero?
« Ostatnia zmiana: Września 19, 2007, 13:13:18 wysłana przez some1 »
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #577 dnia: Września 19, 2007, 13:53:24 »
Dorzucę swoje 3 grosze a propos GeForce 8800 GTS (wersji podstawowej). Otóż znalazłem tutaj ciekawy test 12 kart z tej serii. Jako benchmarki służą Call of Juarez, Far Cry, Prey NFS Carbon. Nie ma niestety żadnego symulatora no i trochę mało tych gierek. Jednak najciekawszy w tym teście jest fragment poświęcony podkręcaniu. 5 spośród testowanych kart przekroczyło taktowanie 600 MHz dla GPU oraz 2000 MHz dla pamięci co przekłada się na całkiem konkretny wzrost wydajności.
Warto sobie poczytać bo testowane były modele dobrze znane jak i mniej popularne co takim osobom jak Janweg może ułatwić wybór konkretnego producenta.
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #578 dnia: Września 19, 2007, 13:57:21 »
Na chwilę obecną 8800GTS będzie się nudził w symulatorach

E tam. Ustawi sobie wszystko na High i ze dwa lata pośmiga. Jak kupi 8600 to w przyszłym roku będzie pluł sobie w brodę. Kolega właśnie się załapał na taką i na drugi dzień latał wymieniać na 8800. Bez sensu jest kupować coś z serii 7 bo ani DX10, ani HDR w nich nie ma.

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #579 dnia: Września 19, 2007, 13:59:18 »
No właśnie, czy akurat  w IŁku 8800GTS będzie się nudził? Bo w FS-X napewno. Może jednak warto powrócić do koncepcji 7900GS (różnica w cenie to 600PLN.
Nie lubię wodotrysków i najchętniej to wogóle zostałbym przy XP.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #580 dnia: Września 19, 2007, 14:31:45 »
Z kupnem karty pod FSX to bym poczekał aż SP2 wyjdzie. Wówczas może się okazać, że to 8800 tak bardzo się nudzić nie będzie i różnica w wydajności pomiędzy 7900, a 8800 będzie dość duża.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #581 dnia: Września 19, 2007, 14:50:57 »
Powiem że u mnie się nudzi 8800GTX :), ale nie żałuję. Karta jak sprawdzałem prawie sięnie wysila w iłku. Co innego w MoH:A tam już trochę działa. Co do wodotrysków w Viscie to chyba jakaś pomyłka ;), mam na kompie wersję Ultimate ( w przystępnej cenie dostałem) ale od wodotrysków to ja mam na drugim dysku Fedorę z compiz-fusion :P.

Btw. z tymi wypasionymi kartami pod Dx10 jest jakiśproblem że nie będą kompatybilne z planowanym Dx10.1, ale to chyba plotka bo chyba bym sobie w łeb strzelił.
« Ostatnia zmiana: Września 19, 2007, 14:56:46 wysłana przez rutkov »
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

empeck

• Gość
« Odpowiedź #582 dnia: Września 19, 2007, 14:58:24 »
To jest plotka, Microsoft już ją prostował.

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #583 dnia: Września 19, 2007, 15:14:02 »
A czy Iłek działa pod Vistą? A jak jest z Lock-On i Targetware? Czy jest różnica w wydajności między Vistą i XP w tych grach?
Nie wiadowo, czy SoW będzie obsługiwał DX10?
Przyznam się, że XP trochę znam, a Vistę ani dudu. Trochę się boję kionfiguracji np. WiFi, nie wiem czy moja obecna karta WiFi będzie działałą pod Vistą (sterowniki).

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #584 dnia: Września 19, 2007, 15:21:36 »
Dlatego napisałem: "na chwilę obecną". Co będzie za 2 lata, czy nawet za 3 miechy jak wyjdzie SP2 do FSX tego nie wie nikt.

Stojąc przed takim dylematem (nowy komp  do symulatorów, a nie Bioshocka, Obliviona czy MOH:A) sam najprawdopodobniej kupiłbym teraz 8600GT za 350zł i gdyby okazało się w przyszłości, że FSX DX10 podnosi poprzeczkę wobec komputera, sprzedał z niewielką stratą i kupił wtedy 8800GTS po niższej cenie. Nawet mimo tego, że gram w symulatory w 1680x1050 z AAx4 i anizo x8 więc grafiki nie oszczędzam.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"