Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502313 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #660 dnia: Listopada 14, 2007, 18:58:43 »
E5440   = E5440/12MB/2.83 GHz/1333/80W/45-nm
http://processorfinder.intel.com/details.aspx?sspec=slans

QX6700 = QX6700/8 MB/2.66 GHz/1066 MHz/65-nm
http://processorfinder.intel.com/details.aspx?sSpec=SL9UL

Xeon = stacje robocze/servery
Quad Extreme = do domu

Wnioski wyciagnij sam. IMHO do zabawy styka QX6700.

Edit
Nie wiem czemu ale zły link się wkleił, teraz jest ok ;]
« Ostatnia zmiana: Listopada 14, 2007, 21:42:40 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #661 dnia: Listopada 14, 2007, 20:59:23 »
Xeon nie jest na 775, przynajmniej nie ten którego wymieniłeś: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_Xeon_microprocessors
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #662 dnia: Grudnia 15, 2007, 15:27:26 »
Mam go  :004:
Obudowa - CoolerMaster Elite 331
Zasiłka - 400W AmacroxWarrior (fajna nazwa nie?  :003:)
Mobo - EVGA 122-CK-NF66-T1
Proc - C2D E4500  Box
Pamiątki 2G 800 Geil Dual Ultra CL-4 (te pomarańczowe, choć i tak wiadomo, że czerwone najszybsze :002:)
HDD 500GB Samsung SATA2 16MB Cache ( Barracudy strasznie zdrożały ostatnio  :005:)
DVDRW LiteOn LH-20A1S
VGA GF 8600GT Palit Sonic +

No i właśnie, jeżeli ktoś ma Sonic + to melduje mu się w systemie jako 8600GT tylko?
Z pamiątkami też mam zagwostkę. Zameldowały się w systemie jako 5-5-5-18 zamiast 4-4-4-12 jak podaje producent. Czy te typy tak mają i czy trzeba im ręcznie pomagać?  :???:

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #663 dnia: Grudnia 15, 2007, 15:51:31 »
No i właśnie, jeżeli ktoś ma Sonic + to melduje mu się w systemie jako 8600GT tylko?

Tak, sonic+ to tylko nazwa dodana przez producenta. Taki "chłyt maketingowy".

Z pamiątkami też mam zagwostkę. Zameldowały się w systemie jako 5-5-5-18 zamiast 4-4-4-12 jak podaje producent. Czy te typy tak mają i czy trzeba im ręcznie
pomagać?  :???:

Możliwe że tak.

Masz grafikę i płytę główną na chipsecie nVidii, więc ściągnij sobie nTune: http://www.nvidia.com/object/ntune_5.05.54.00.html
Wtedy większość parametrów będziesz mógł ustawić z poziomu Windowsa.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #664 dnia: Grudnia 15, 2007, 16:04:18 »
A co do pamięci to je poprostu popraw te timmingi ręcznie. Niestety płyty na Intelu mają coś ala "Zmysł" który ustawia napięcia i dzielniki. U Ciebie wybrał wygodniejsze ustawienia, więc trzeba go naprostować.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #665 dnia: Grudnia 15, 2007, 16:14:06 »
Dzięki !!!
Trochę mnie uspokoiliście  :004:
Na razie formatuje pozostałe partycje, jak się z tym upora to weźniemy się razem (ja i on  :004:) za poprawianie producentów...  :005:
Tak, sonic+ to tylko nazwa dodana przez producenta. Taki "chłyt maketingowy".
No, ale ustawili taktowanie dużo wyżej niż zaleca nVidia, a że od producenta = bezpieczniej (mam nadzieję :001:) W każdym razie muszę ściagnąć tego nTune, musi być BardzoWygodny tm :002:

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #666 dnia: Grudnia 15, 2007, 22:49:31 »
Popatrz jeszcze na napięcie. Na timingach 4-4-4-12 będą pracowały tylko przy 2.1 V. Na pudełku jest info.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #667 dnia: Grudnia 15, 2007, 23:33:36 »
Popatrz jeszcze na napięcie. Na timingach 4-4-4-12 będą pracowały tylko przy 2.1 V. Na pudełku jest info.

Bezedura...

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #668 dnia: Grudnia 16, 2007, 11:55:20 »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #669 dnia: Grudnia 16, 2007, 13:41:05 »
Jeżeli się okaże, że te pamieci pracują na napięciu 2v zamiast 2.1v to znaczy, że są wadliwe? A co kiedy płyta zaniża napięcia? pomimo, że w biosie jest 2.1 to ona podaje 1.9...wtedy też je bedziesz reklamował? Albo jak się nie będa tolerować np. Microny D9 i Gejobajt i trzeba będzie je dovoltować?

Wyobraź sobie, że miałem DDR Hxy które na 2.6v nie pracowały w dualu tak jak Kingston napisał na naklejce ale na 2.8v już były jak skała, przy 3.4v bujały nawet na FSB250. Czy to oznacza, że były wadliwe? Bo przecież powinno działać tylko na 2.6v i tylko z domyslną magistralą 200.

Poczytaj troszkę specyfikację układów, dowiesz się ze mają tolerancję od ... do ... Tak samo moduły pamięci działają od 1.8 do 2.2 czy 2.4 volta. Czasami nawet wyżej :)

Analogicznie z Dualem, też producent mówi co innego, a pomimo tego wszytko działa.

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #670 dnia: Grudnia 16, 2007, 15:10:20 »
Wiesz co, tak się akurat składa że mam właśnie te pamięci :118: Zanim jednak je kupiłem dowiedziałem się o tym fakcie. Akurat ten model działa z napięciem od 1.8 V do 2.3 V, jednak przy napięciach mniejszych niż 2.1 V nie da się ich ustawić z CL 4-4-4-12, no chyba, że obniży się taktowanie.  Zawsze standardowo po włożeniu w płytę meldują się na timingach 5-5-5-18. Należy te wartości zmienić ręcznie po wcześniejszym podniesieniu napięcia do 2.1 V. Jak znajdę czas to zeskanuję Ci ulotkę o tej informacji, którą zamieszcza producent w opakowaniu.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #671 dnia: Grudnia 16, 2007, 15:19:59 »
Gratuluję tylko co ma piernik do wiatraka? Naprawdę zanim coś napiszesz to zapoznaj się ze specyfikacją pamięci DDR2, bo albo ja o czymś nie wiem albo całe życie mnie okłamywano. Wiesz co zdradzę Ci pewną tajemnice moje działają od 1.8.do 2.3v, a na domyślnym i wjechały na 1000MHz, pomimo że producent mnie zapewniał że będą działały tylko na 667MHz.

Naprawdę poczytaj sobie o zakresie napięć dla DDR2 i timmingach również.

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #672 dnia: Grudnia 16, 2007, 15:36:05 »
Ta dyskusja przypomina mi tą z Core2Duo, że niby nie są 64-bitowe, więc nie chce mi się dalej z Tobą przekomarzać. Kupiłem te pamięci do mojej starej płyt GA-8N-SLI i musiałem zmienić płytę bo okazało się, że nie ma ona takich parametrów aby je uciągnąć na Ultra. Niech Glebas ustawi je sobie na 4-4-4-12 na napięciu niższym niż 2.1V i problem z głowy. Jak będzie chodzić to OK, a jak nie to musi zrobić tak jak napisałem. Ot taka akurat jest specyfikacja tych właśnie pamiątek. Tyle z mojej strony w tym temacie.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #673 dnia: Grudnia 16, 2007, 16:33:06 »
Bo nie masz argumentów by ze mną dyskutować. Opoerasz się na naklejce która mówi, że te Geile te 4-4-4-12 osiagają przy 2.1v. Ale np. na stronie Geil już informuje że:

http://www.geilusa.com/products/showSpec/id/65

Ty dalej się upierasz, że one chodzą tylko przy 2.1v na tym. W specyfikacji DDR2 wyraźnie jest napisane, że pamięci muszą mieścić się wprzedziale1.8-2.4v. Idąc dalej tym tropem pewnikiem dowiedziałbyś się, że twoje pamięci zbudowane są prawdopodobnie na 6-cio warstwowym PCB Brainpowera, co świadczy dobrze. W dalszej kolejności albo są na układach Microna D9GMH lub Elpediach.

Dodatkowo jakbyś coś wiedział w temacie to napweno byś był świadom, że granica DDR2 kończy się w przedziale 1066MHz, później już raczej DDR3. Im wyższa częstotliwość pracy tym gorsze timmingi, zwłaszcza kiedy jeszcze alphy w biosie są ciasne.  Dalej, im większy moduł pamięci tym mniej wyciągnie i będzie miał gorsze timmingi.

Podsumowując to co masz na naklejce to żadna wykładnia, wiele czynników wpływa na czas pracy układów. Prawda jest taka, że na innym kompie mogą utrzymywać swoje czasy dostępu na niższym/wyższym napięciu. Poza tym tak jak pisałem niektóe płyty jak Gigabyte na chipsecie 965 nie tolerował układów microna które beznadziejnie na niej działały, pomimo zabaw z czasami i voltarzem. A inni rekordy na nich kręcili.

Więc żeby nie wdawać się w szczegóły i żebyś zrozumiał błąd swojej wypowiedzi to. Te konkretne pamięci nie działają TYLKO na 2.1v ale ZALECANE do osiągnięcia tych konkretnych czasów dostępu potrzebne jest to napięcie. Niemniej to żadna wykładnia!. Na innym kompie mogą ruszać na 2.3v albo na 1.8v z wielu powodów. Ponadto CL4 jest już tak wyżyłowanym ustawieniem dla DDR2, że w zasadzie nie jest możliwe osiągnięcie niższego CL bez podnoszenia napięcia lub zmiany timmingów. Można je zmniejszyć a;e wtedy zmniejsza się napięcie pracy oraz resztę parametrów, w taki sposób dochodzimy do DDR3/4 i już 5. Kierując się dalej tym co pisze producent na tej naklejce, to żadne inne pamięci nie powinny wyskakiwać ponad to co tam napisali, czyli zero OC, zero zmiany timmingów, itp. Poza tym nie od dziś wiadomo, ze układach pamięci jest jest pewien zapas w mocy. Czasami są niedovoltowane i nie chcą się kręcić czy nawet działać stabilnie przy niższych timmingach. A dovoltowanie ich pozwala ustawić wyższą częstotliwość oraz zachować parametry, kosztem większej straty w postaci ciepła. Z powyższego wynika również to, że jedne i te same układy są montowane w pamięciach 533, 667, 800, 900 a nawet 1066. Stąd też wynika, dlaczego czasami płyty źle je rozpoznają na automatycznych ustawieniach. To też gwarantuje, że jak masz pamięci 667 i są one na takich samych ukladach jak 800 to z łatwością je podkrecisz do wartości fabrycznych 800-ek (oczywiscie  w dużym uogólnieniu).

Jeżeli dalej uważasz, że wiesz lepiej to dalej gadaj bzdury pokroju tego zdania co napisałeś wyżej ale najlepiej nie w tym dziale. Nie wspominając już, że przyjmując twój tok rozumowania musiałbym wymienić poł swojego kompa. A Glebas niech najpierw ustawi sobie na auto, a następnie ustawi timmingi i dzielnik zamiast odrazu szastać napięciem. Dopiero później w razie niestabilności volty zmienia. EOT.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 16, 2007, 16:40:07 wysłana przez KosiMazaki »

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #674 dnia: Grudnia 16, 2007, 16:58:52 »
Po pierwsze nie gadam bzdur i ani raz nie pisałem, że wiem lepiej, a z tego co napisałeś nie wynika nic innego jak to że jeśli nie dadzą się ustawić w auto na 4-4-4-12 to  będzie musiał i tak podnieś napięcie. Doceniam Twoją wiedzę na ten temat.