Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502579 razy)

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #810 dnia: Kwietnia 01, 2008, 21:29:55 »
1. Za ile mogę sprzedać GF6600 256/128 Palit?

Wystarczy wejść na allegro i zobaczyć po ile się sprzedają takie karty.
Pozdrawiam.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #811 dnia: Kwietnia 02, 2008, 00:23:34 »
Tomahawk, rozumiem, że kwestia finansowa jest istotna, ale warto przemyśleć raz jeszcze wydatek na kartę, bo za ok. 450zł już dostaniesz kilkukrotnie wydajniejszego od GF8600GT oraz Radeona HD3650 - GeForce'a 9600GT. Jeśli jednak 200-250zł (ok. 70-90zł może dostaniesz za GF6600) to maksimum maksimorum sugerowałbym jednak GF8600GT - mimo wszystko wypada trochę lepiej od Radeona i po włączeniu wygładzania i filtrowania anizotropowego wydajność tak drastycznie nie spada jak w karcie AMD/ATI.

« Odpowiedź #812 dnia: Kwietnia 02, 2008, 14:26:30 »
Komputer zmodernizowany  :003: Dziękuję wszystkim fachowcom z forum a szczególnie Mazakowi i Some dzięki którym zakup sprzętu przeciągnął się około tygodnia  :118: Czas ten nie poszedł na marne i teraz wiem że dokonałem dobrego wyboru.
Oto nowy zestawik. Proc Intel Core 2 Quad 6600 2.40 , płyta Asus P5K Pro, 2x1GB Patriot 800MHz , Sapphire HD 3870 x2, do tego zasilator HX Corsair 520 W  :banan Wszystko razem za 2500 PLN. Jak widać z powyższej konfiguracji do końca miesiąca jadę o chlebie i wodzie ale co tam :004:
Jeszcze raz dzięki, osobne podziękowania dla Jurka i Kelso, którzy mieli tyle cierpliwości żeby mi, totalnemu laikowi wytłumaczyć co nieco.   
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 02, 2008, 14:33:01 wysłana przez Arkadivs »
" Na wojnie są trzy rodzaje ataków - udane, nieudane i desant z powietrza..."

Mój hangar: (Iris) T-6A, PC-9, A-10A, F-14, F-15E, F-16 D.  (CS) C130, B-767-300, B-777 200.

Kamyk

• Gość
« Odpowiedź #813 dnia: Kwietnia 02, 2008, 16:30:11 »
Proponuję zmienić nazwę tematu na:"Podaj nam za ile chciałbyś zmodernizować swój komputer, a pomożemy Ci wydać więcej". :121:

« Odpowiedź #814 dnia: Kwietnia 03, 2008, 15:18:52 »
Panowie. Ostatnio zostałem zmuszony do przesiadki na płytę główną firmy ECS P6S5AT rev 1.0 - s.370 :) Pracuje na niej celeron 800MHz i chciałem sobie go podkręcić troszkę. Problemem okazał się BIOS, który nie oferuje zbyt wielkich możliwości o/c. Sprawdziłem, BIOS jest z 97 roku :)
Chciałem znaleźć jak najnowszy i go uaktualnić, jednak nie mogę znaleźć BIOSu dla tej rewizji płyty. Jedynie jaką znajduję to rewizja 1.6.
Czas na pytania:)
1. Czy ktoś może ma nowszy bios niż ten z 97 roku, lub też wie gdzie taki mogę znaleźć?
2. Na stronie producenta jest tylko BIOS dla PCB 1.6, a nie 1.0. Czy mogę go wgrać do mojej płyty? Wiem, że są inne PCB, ale czasami różnica opiera się na samym  oznaczeniu, rozplanowaniu elementów oraz na wersji BIOSu, dlatego pytam :) .
Pozdrawiam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #815 dnia: Kwietnia 04, 2008, 12:31:42 »
Ad1. Nie mam, jedynie to szukaj w google może gdzieś się znajdzie. Niemniej szanse są małe.
Ad2. Raz się da, raz się nie da. Niemniej ja bym nie próbował, bo możesz wysadzić kompa w kosmos.

Poszukaj zworek na płycie, bo jesli jest możliwe jakieś przetaktowanie to pewnie jedynie w ten sposób. Oczywiście istnieje możliwość, że takiej opcji nie ma. Osobiście to bym tego nie ruszał, bo efekt może być bolesny.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #816 dnia: Kwietnia 04, 2008, 15:25:47 »
Skąd w ogóle przypuszczenie że nowszy BIOS zmieni cokolwiek? '97 to nie te czasy kiedy każdy kto umiał wcisnąć del przy bootowaniu kompa był w stanie podkręcić komputer. Dla przykładu tutaj jako sposób na zwiększenie FSB podawane jest zmiana jednej z komórek pamięci CMOS:

http://www.ocforums.com/showthread.php?t=153465

Proponuję zostawić tak jak jest, bo już chyba jeden przypadek Cię nauczył że robienie dziwnych rzeczy z BIOS'em do bezpiecznych nie należy.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #817 dnia: Kwietnia 04, 2008, 15:53:40 »
Ależ to były piękne i rzeźnickie czasy :D

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #818 dnia: Kwietnia 06, 2008, 13:40:02 »
Były :)

Chyba zostawię tak jak jest ;)
Zmiana BIOSu bardziej mnie interesuje pod kątem obsługiwanych CPU. Wiem, że wersja 1.6 ruszy z Pentium III-s ~1.4GHz, ale nic nie wiem jaki maksymalnie procek mogę włożyć w wersję 1.0.
Wiem, że na pewno ruszy na 1GHz Copermine - czy jakoś tak. Ale czy wyżej, to już nie mam pojęcia.
Informacja przydałaby mi się bardziej na przyszłość bo jutro wraca moja płyta z serwisu :) Mała rzecz, a cieszy :)
Pozdrawiam.

Offline CF23-BoozerEX

• *
  • Wherever you are...
« Odpowiedź #819 dnia: Maja 06, 2008, 16:20:21 »
Witam wszystkich!

Mam pytanie do speców. Wkrótce, jeżeli finanse i moja lepsza połowa pozwolą  :020:, będę robił pewien upgrade sprzętu. W chwili obecnej mam:

Core2Duo E6300 1,86 Ghz 2GB RAM (2x1Gb 533MHz Kingston) i GeForce7900 GT Zasilacz Antec True Power 530W

Chciałbym kupić Core2Duo E8800 (chyba) 3,0 Ghz i GeForce 8800GT 512MB (kręcona fabrycznie z chłodzeniem Zalmana).
Problem z tym, że to, co do tej pory posiadam siedzi na płycie podanej poniżej:

---------------------------------------------------------------------

Asus P5VD2-MX SE Motherboard

- Socket 775 for Intel Core 2 Dual / Pentium D / Pentium 4 / Celeron
- 2 x DIMM, max.  2 GB, DDR2 533/400, Non-ECC, un-buffered memory     
- ALC660  6-ch Audio
- RTL  8201C 10/100 LAN controller
- 8 x USB 2.0
- 2  x SATA support RAID 0,1,JBOD

-------------------------------------------------------------------

Ta płyta ma magistralę 266 Mhz (mój procek to 266x9) i NIE MA możliwości podniesienia taktowania tej magistrali - nawet specjalny program Asusa do overclockingu wywala mi komunikat, że z tą płytą nie współpracuje.

O ile jestem spokojny o kartę grafiki, o tyle martwię się, czy procesor który chcę kupić nie wymaga wyższego taktowania magistrali??? A jeżeli nie ten, to jaki (w miarę mocny) będzie pasował do mojej płyty? Pomóżcie proszę.

Dzięki

~S~

Booze 

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #820 dnia: Maja 06, 2008, 18:15:19 »
Kto Ci taką krzywde zrobił i pod taki proc VIA wsadził?

Osobiście wywaliłbym tą płytę i wsadził cokolwiek innego zaczynając od Gigabyte GA-P31-DS3L, a kończąc na czymkolwiek na P35 lub ewentualnie coś starszego na 965P. Aczkoliwek w sytuacji jak za 180zł jest P31 to trochę bzdura.

Ta płyta to obecnie twoja kotwica. Nawet jakbyś wsadził tam Nahalema to nic Ci to nie da. Poza tym E8xxx trzeba czymś napędzić, a przy takiej sekcji zasilania to raczej mało prawdopodobne. Druga sprawa to pamięci które wymagały by uwagi. Nie wykluczone, że na 400MHz pójdą ale trzeba będzie je odpowiednio ustawić i dać papu. Sądzę, że na 333MHz polecą, a później trzeba będzie ustawić CL 5-5-5-20, dobić do 2.2v i wskoczą na 400MHz :D. Podsumowując w najgorszym wypadku otrzymasz 7x333=2333MHz, w najlepszym 7x400=3200Mhz. Osobiście bym powalczył, bo o ile niski mnożnik wymusza walkę o wysokie FSB tak P31 daję większą wydajność. Poza tym E6300 miały spory potencjał, zwłaszcza jak to byłby jeden z pierwszych egzemplarzy jaki trafił na rynek.

Generalnie ten proc+nowa płyta = zbliżona wydajność co na E8xxx, za mniejsza kasę. A zresztą nawet jesli się nie czujesz na siłachi  weźmiesz E8xxx to wymiana płyty i pamięci też Cię czeka, bo mogą nie chceć iść na 333MHz.

Ps. regulacja musi tam gdzieś być, od wieków nie spotkałem się z płytą bez możliwości magistrali... no przynajmniej bym sie mocno zdziwił jakbym nie znalazł.
Ps2. twój procek ma mnożnik 7x266=1860Mhz
« Ostatnia zmiana: Maja 06, 2008, 18:23:25 wysłana przez KosiMazaki »

Offline CF23-BoozerEX

• *
  • Wherever you are...
« Odpowiedź #821 dnia: Maja 06, 2008, 19:14:20 »
Dzięki za szybką odpowiedź  :)

Krzywdę zrobił mi Vobis - wróciłem wtedy na krótko do domu na urlop, strasznie chciałem coś porządnego kupić, a że kupowałem wcześnie (lipiec 2006 chyba) i wtedy dużo jeszcze się o możliwościach overclockingu Core2Duo nie mówiło - ponieważ miałem już wypatrzoną kartę 7900 GT za fajną cenę (ten zestaw Vobisu miał 1GB RAM, tego proca, grafę zintegrowaną na tej cholernej płycie i też nie był drogi), więc ożeniłem jedno z drugim i byłem cały happy. Po jakimś miesiącu albo dwóch poczytałem sobie trochę artykułów na temat kręcenia Core2Duo no i rzuciłem się do biosu, a tam kicha  :icon_evil: - nic nie można było zrobić. Instrukcję płyty przeczytałm dokładnie i niczego o przezworkowaniu się nie dowiedziałem, ale ja jestem z tej bardziej humanistycznej strony mocy, więc mogłem coś przegapić...

Co do tej humanistycznej strony - rzeczywiście 9x266MHz to nie jest 1860MHz :icon_redface:, my bad, ale...

Podsumowując w najgorszym wypadku otrzymasz 7x333=2333MHz, w najlepszym 7x400=3200Mhz.

czy na pewno 7x400MHz=3200MHz?  :icon_eek: ;)

Ale tak na poważnie - rozumiem, że mógłbym przy odrobinie szczęścia mieć proc chodzący na 2,8 GHz i pamięci na 800 MHz. Czy myślisz, że potrzebowałbym wtedy jakiegoś Zalmanowiatraka do proca, czy na boxowym by poszedł? Czy ja dobrze myślę, że na pamięci można kupić radiatory? (wiem, że zmiana timingów i woltażu jest konieczna, ale może by się przy tym mniej grzały). Czy myślisz, że ten mój Antec wytrzymałby taką kombinację overclockingową, gdybym do tego jeszcze dokupił tę 8800GT 512Mb?

~S~

Booze

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #822 dnia: Maja 06, 2008, 20:37:22 »
Czyli generalnie dałeś się zrobić w konia, bo tak naprawdę tylko tego typu sklepy dawały taka ofertę. Żaden normalny sprzedawca nie zaproponował by kombinacji C2D+VIA tylko na bank C2D+Intel. Jakiż opór był aby przekonać ludzi do C2D+nforce, a co dopiero VIA. Wracając do meritum. Najwiekszym wrogiem podkręcania E6300 był jego mnożnik. Otóż tak niski mnożnik bardzo rzadko występował (podobnie jak połowiczne) stąd różne płyty mogły mieć z nimi problemy i nic się na to nie poradzi. O wiele ciekawszymi sa serie E2xxx poniewaz one mają mnożniki 8,9,10 i 11 a taka 8 czy 9 spokojnie wystarcza aby na standardowej magistrali dołaczyć do klubu z pekniętą trójką :D

Ja w twojej sytuacji nawet bym się nie zastanawiał. Wolałbym wycisnąć max. z tego E6300 niż wydać 700zł na nowy procek który tak naprawdę aby rozwinąć skrzydełka potrzebuje dobrego zasilania, chłodzenia (przy 4,8GHz BOX może być za mało) i droższych pamiatek, nie wspominając o jakimś P35.

Dobry E6300 w dogodnych warunkach potrafił latać na 7x500=3500GHz na 965P. To już było grubo sam procek i chipset się kończył ale się dawało. Wszystko co z rodziny C2D jest bardzo puszczalskie i łatwiejsze do osiągnięcia niż wyrwanie chomika z łap YoYka w trakcie zabawy. Chyba nawet Intel się przeliczył w zapasie evil mocy, bo w nowym syjonistycznym Nahalemie ponoć nie będzie możliwość krętactwa. Narazie to plotka ale biorąc pod uwagę dobrą renomę i fakt, że C2D zmył plamę po kaliekim kaloryferze Prescocie wcale nie takie odległe. Anyway przy odrobinie wczucia i wgłebienia się w temat jestem zdania, że na BOXie te 3,2 G(ejo)Hz są do osiągnięcia (pogooglaj w tym temacie). A jak chcesz mu lepsze warunki zapewnić to Arctic Freezer albo Pentagram HP100 styknie. Twój zasilator spokojnie styknie, a zamiast radiatorów na pamięci lepiej zobaczyć na ile pójdą, bo może się okazać, że radiatory nic nie dadzą i trzeba będzie je zmienić. Dopóki nie bedziesz szalał z napięciami obędzie się bez radiatorów.  Dla smaku masz fotkę z mojego proca - pierwszego lepszego Pentiuma E:

E2160 (BOX mocowany na śruby M3 bo Qrdl połamał zapinki  :118: ) 1.4v w biosie (reszta napięć normalna)
Gejobajt 965P-DS3 rev. 1.0
2x512 (667) i 2x1024 (800) zwyczajne niebieskie Patrioty CL5

Orthos na priorytecie 10+Small FFT na grzanie w celu sprawdzena do ilu max. dojdzie temperaturka która tak mniej więcej po 45 minutach się ustabilizowała na 68C dla obu jajek.
Żaden wyczyn, aczkoliwek biorąc pod uwagę różne wielkości pamięci oraz ich taktowania to jest to jakis wyczyn, bo nie powinno działać. Przecież dual wymaga takich samych pamięci... looooooooooool  :020: Jak na proca za 199zł chyba nie mogę narzekać ;)
« Ostatnia zmiana: Maja 06, 2008, 20:43:00 wysłana przez KosiMazaki »

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #823 dnia: Maja 06, 2008, 21:14:09 »
E2160 (BOX mocowany na śruby M3 bo Qrdl połamał zapinki  :118: )

Się same połamały, widać kruchy wadliwy materiał  :118:

Offline CF23-BoozerEX

• *
  • Wherever you are...
« Odpowiedź #824 dnia: Maja 06, 2008, 21:17:50 »
Wow Herr Flamajster :010:

Nawet jako osoba nie siedząca w temacie jestem pod wrażeniem stopnia podrasowania Twojego sprzętu. I bardzo Ci dziękuję za tak szczegółowy opis wszystkiego - zacznę się rozglądać za płytą wkrótce. Mam nadzieję, że pamięci wytrzymają, a jak nie, to mówi się trudno - pójdą do komputera córki (jeszcze świeże i dymiące) a ja kupię nowe - i tak wyjdzie mi taniej niż mój pomysł.
Jak tylko to wszystko sklecę to się pochwalę jak działa, choć to trochę potrwa (finanse pajut romanse) ale przed końcem Maja powiniennem zdążyć.

Jeszcze raz wielkie dzięki

:564:

~S~

Booze