Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502907 razy)

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #990 dnia: Września 03, 2008, 15:59:57 »
Mam jeszcze jedno pytanie czy zasilacz Chieftec 420 uciągnie sprzęt taki jak podał Labienus czy trzeba by było go zmienić?
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

« Odpowiedź #991 dnia: Września 03, 2008, 16:05:55 »
Jeżeli nie inwestujesz w SLI/Crossfire to każdy zasilacz 400W powinien dać radę.
Co do spadków FPS - pierwsze słyszę. Jedyne co chodzi mi po głowie to problem z doborem mipmap, ale nie jestem nikim, kto mógłby odpowiedzieć na to pytanie. Na pewno nie jest to powszechny problem, bo każda porządnie napisana aplikacja nie powinna mieć takich defektów. No chyba, że faktycznie ktoś stosuje wysoki FSAA, co przy dużej gęstości obiektów może zjadać trochę pamięci, ale na pewno nie tyle, by tekstury w 512MB się nie mieściły.
« Ostatnia zmiana: Września 03, 2008, 16:12:07 wysłana przez Majer »

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #992 dnia: Września 03, 2008, 16:49:42 »
Gram od dwóch dni w Bioshocka (UE3) na karcie z 512MB (8800GTS) i monitorze 22" (1680x150). Żadnych przycięć ani zwolnień nie stwierdziłem, mimo że mam antyczny procesor (Athlon 64 3000+). Detale na full ;)

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #993 dnia: Września 07, 2008, 19:51:08 »
Ok, przyszła pora na mnie.

Potrzebuję wymienić procek, płytę i ram za 600 (max 700) zł. Ram to stówka, więc liczmy proc + mobo za 500 (max 600).

Niedawno o podobny zestaw się pytał się bodajże Doe, ale ja mam ciut precyzyjniejsze wymagania. Mianowicie, chciałbym jak najlepszego transferu CPU-GPU, czyli PCIe 2.0 byłoby mile widziane (nawet jeśli to nie ma znaczenia w grach, głównie myślę o CUDA), fajnie by było mieć dwa sloty w razie czego (niekoniecznie SLI) przy czym, zgodnie z pierwszym wymaganiem, najlepiej żeby oba były x16 2.0  :118: Jeśli to nierealne w takich kwotach, to trudno. Oprócz tego, dobrze by było, żeby płyta miała 2 złącza ATA (bo mam 2 napędy DVD i jeden HDD w ATA, do tego jeden HDD w SATA). Większość płyt, które widziałem, miała jedno złącze ATA, co oznacza dla mnie konieczność rezygnacji z jednego HDD. Jakoś bym to przeżył, ale...

O/C niekoniecznie, choć nie wzgardzę. W życiu niczego nie kręciłem, więc nie nastawiam się na to specjalnie.

Obecnie kukam na Asusa P5Q Pro + e2180, jeno ten Asus ma tylko jedno zł. ATA i setup na dwa GPU sprowadzą każdą do 2.0 8x bodajże. No i cena już jest w okolicach 550zł plus przesyłka... Jakieś sugestie?

« Odpowiedź #994 dnia: Września 07, 2008, 20:08:55 »
Zawsze możesz kupić do dysku lub napędu przelotke z ATA na SATA, do dostania na allegro za jakieś 25 do 40zł, czyli konieczność posiadania dwóch złączy na cztery napędy. Wystarczy jedno na dwa i jedna przelotka ;) .
Pozdrawiam.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #995 dnia: Września 07, 2008, 20:13:43 »
nForce 780 byłby fajny (3x PCIe x16 :D) ale poza budżetem niestety, chyba że weźmiesz platformę AMD (nForce 780a) i tani procesor, wtedy http://www.techplanet.pl/index.php?id=19510. Płyty z 780i kosztują niestety tyle ile cały twój budżet.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #996 dnia: Września 07, 2008, 20:32:38 »
Zawsze możesz kupić do dysku lub napędu przelotke z ATA na SATA, do dostania na allegro za jakieś 25 do 40zł, czyli konieczność posiadania dwóch złączy na cztery napędy. Wystarczy jedno na dwa i jedna przelotka ;) .

Schmicht zaofiarował się podesłać mi taką przelotkę w ramach prezentu urodzinowego :D Schmicht jest The Gość ;)

nForce 780 faktycznie byłby niezły, ale za drogi. To już liga dla szurniętych gamerów IMHO ;) Ew. mogę spróbować 750i (np. Asus P5N-D), ale przeczytałem recenzję na necie, że to słabszy (wydajnościowo i O/C) chipset niż P45.

« Odpowiedź #997 dnia: Września 07, 2008, 23:07:24 »
W listopadzie ma wyjść nowa podstawka od Intela i oczywiście nowe procki. Warto wstrzymać się parę tygodni i zobaczyć jak będą wyglądać ceny.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #998 dnia: Września 07, 2008, 23:25:41 »
Masz na myśli Nehalemy? One zdecydowanie nie będą do kupienia za 500zł razem z płytą w listopadzie ;) A ceny tych elementów, które planuję kupić, raczej nie spadną już znacząco. Nehalem to inna półka, ona nie będzie stanowić przez najbliższe pół roku-rok konkurencji w segmencie średnim i nie ma powodu, żeby Intel obniżał ceny starych dual corów. Poza tym nie ma co się oszukiwać, za najbliższym zakrętem będzie następny i następny.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #999 dnia: Września 07, 2008, 23:41:59 »
napewno seria E2, E2 i E6 zniknie. Pozostanie E5, E7 i E8 oraz Q9. Tylko te drugie mogą potanieć. Aczkolwiek też bym jakoś nie nastawiał na to. To może trwać miesiąc, a może i następne pół roku.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #1000 dnia: Września 07, 2008, 23:51:49 »
Najtańsza płyta, jaką znalazłem, a która to w największym stopniu chyba spełnia Twoje oczekiwania to taki AsRock. Ponieważ jednak jego koszt to 482zł to procesor musiałby być najtańszym Celeronem DualCore z serii E1200, aby jako tako się wyrobić w 600zł.

« Odpowiedź #1001 dnia: Września 12, 2008, 17:30:47 »
Chciałbym kupić dysk 500Gb. Jaką firmę polecacie?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1002 dnia: Września 12, 2008, 19:24:29 »
Samsung seria F1 najlepiej 320 lub 640GB gdyż ten pierwszy jest na jednym talerzu, a ten drugi na dwóch. To się przekłada na szybkość, trwałość i kulturę pracy. 500GB też chyba jest na dwóch ale mniejszych talerzach.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline krmichal

• *
  • gg: 3008541
« Odpowiedź #1003 dnia: Września 12, 2008, 20:17:51 »
Ja właśnie kupiłem Samsunga F1 640 GB. Bardzo przyjemny i cichy. Szkoda, że tylko 16MB cache, ale nie wiem na ile to wpływa na wydajność. Za to w momencie zakupu ten dysk był najtańszym (licząc cenę za 1 GB pojemności) w Komputroniku.
"Każdy głupi umie latać z silnikiem."

« Odpowiedź #1004 dnia: Września 12, 2008, 22:27:24 »
No właśnie jaka jest różnica między 16mb a 32mb cache? Jest to odczuwalne?