Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502888 razy)

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #1110 dnia: Grudnia 15, 2008, 22:06:55 »
O FSX się nie wypowiadam, bo nie grywam. Nie znam procentowego przyrostu dla tej gry.

Co do GTX260 poniżej 900zł to chyba nie ma lepszego źródła niż Skapiec.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1111 dnia: Grudnia 15, 2008, 22:12:44 »
Z moich obserwacji wynika że karta graficzna w FSX możę się wykazać tylko przy dużym zachmurzeniu / mgle. Wtedy gdy patrzysz na horyzont faktycznie jest dość duży spadek klatek i bawiąc się zegarami karty wyszło mi że karta jest wąskim gardłem (bo FPS skalował się prawie 1:1 wraz ze wzrostem zegarów). Poza tym raczej nie odczujesz różnicy. Ile to będzie nie wiem, sam chciałbym wiedzieć mając w najbliszej perespektywie zakup jakiegoś monitora 24", ale nie spodziewałbym się ogromnych zysków. Co innego przejście małżonki z 7600 na 8800, tam powinna być wyraźna różnica. Również im więcej chmur, tym karta lepiej się wykaże.

Moim zdaniem póki co na samego FSX szkoda kasy na GTX 260.

Co do GTX260 poniżej 900zł to chyba nie ma lepszego źródła niż Skapiec.
Owszem, ale na skąpcu do jednego wora wrzucone są stare GTX260 i szybsze GTX260 core 216. Ale które to które to nie wiem, nie orientuję się. :D
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1112 dnia: Grudnia 15, 2008, 22:31:29 »
Chyba, że są jakieś inne GTX260 coś tam, coś tam - za "niecałe 900zł"?

A jest, np.:
http://www.techplanet.pl/index.php?id=28785

http://www.techplanet.pl/index.php?id=20070

http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=28124

Za kwotę 1246 chyba dostaniesz już GTX280 ;) .
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #1113 dnia: Grudnia 15, 2008, 22:37:25 »
Owszem, ale na skąpcu do jednego wora wrzucone są stare GTX260 i szybsze GTX260 core 216. Ale które to które to nie wiem, nie orientuję się. :D

Właśnie dlatego (bo się nie znam) zakupy robię w zasadzie w jednym, porządnym sklepie gdzie jestem tzw. stałym klientem i nie wcisną mi jakiegoś bubla - wolę zapłacić parę groszy więcej za ten komfort.

Co innego przejście małżonki z 7600 na 8800

No to w zasadzie mam dwie opcje, nad którymi się muszę zastanowić:

1. Kupić żonie po prostu kartę GF8800GT 512MB (czy 9800 skoro to tylko nazwa) - bo jest pod nosem i tania. Koszt 500-550 zł

2. Przełożyć jej moją kartę GF8800GTS 512MB, a sobie kupić GTX260 896MB 448BIT - koszt w zaufanym sklepie 1150-1250zł albo w jakimś wysyłkowym za 900-1000 zł

Różnica 400-700 zł - niby w sumie niewiele, ale już powoli skłania do zastanowienia czy warto (skoro zysk faktycznie byłby w FSX niewielki, a za rok i tak całościowa wymiana kompa). No to sobie przemyślę i tak zakupy nie wcześniej niż na najbliższą wypłatę czyli pewnie zaraz po Nowym Roku.

Moim zdaniem póki co na samego FSX szkoda kasy na GTX 260.

No wiesz na tym drugim kompie do gier to w zasadzie mam obecnie w użyciu tylko FSX (z czasem kiepsko - zakres działania w robocie ciągle mi się rozrasta, podległych ludzi mi przybywa to i czasu na granie mniej  :005:) - czyli w zasadzie patrzę faktycznie tylko pod kątem FSX.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #1114 dnia: Grudnia 16, 2008, 10:26:38 »

Te szybsze są przeważnie droższe, ale nie wiem czy warto dopłacać za tę kosmetyczną różnicę nawet 200-300zł.

No to w zasadzie mam dwie opcje, nad którymi się muszę zastanowić:

1. Kupić żonie po prostu kartę GF8800GT 512MB (czy 9800 skoro to tylko nazwa) - bo jest pod nosem i tania. Koszt 500-550 zł

2. Przełożyć jej moją kartę GF8800GTS 512MB, a sobie kupić GTX260 896MB 448BIT - koszt w zaufanym sklepie 1150-1250zł albo w jakimś wysyłkowym za 900-1000 zł

Różnica 400-700 zł - niby w sumie niewiele, ale już powoli skłania do zastanowienia czy warto (skoro zysk faktycznie byłby w FSX niewielki, a za rok i tak całościowa wymiana kompa). No to sobie przemyślę i tak zakupy nie wcześniej niż na najbliższą wypłatę czyli pewnie zaraz po Nowym Roku.

Jest jeszcze jedna opcja - kupić 9800GT 512MB w sklepie internetowym znalezionym przez Skąpca, to wtedy różnica zrobi się jeszcze większa. Byle tylko z dala od modeli Palita i Gainwarda.

Pozdrawiam

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #1115 dnia: Grudnia 16, 2008, 15:13:36 »
Razor, druhu, miejże troszkę litości  :003: Ty wiesz jakie spustoszenie w psychice i kieszeniach Forumowiczów może zrobić konkluzja, że sprzęt, który ma większość, nazwać można "komputerem dla małżonki"?!  :karpik

pozdrawiam,
qrdl

« Odpowiedź #1116 dnia: Grudnia 16, 2008, 18:00:44 »
Witam.

Czy zasilacz Chieftec 500W uciągnie mi Core 2 Duo serii 8xxx i Radka serii 48xx?
Jeżeli nie to ile W by mi się przydało ażeby to stabilnie chodziło?

Ostatnimi czasy dochodziły mnie głosy, że Chieftec trochę pod upadł na jakości czy to prawda?
Czy przy kupnie nowego zasilacza nadal stawiać na Chieftec-a, czy może macie coś innego godnego polecenia w tej cenie?

Offline sanCH0

• *
  • DCS:BS, LO:FC2
« Odpowiedź #1117 dnia: Grudnia 16, 2008, 18:08:41 »
Witam panowie, od niedawna noszę się z zamiarem złożenia blaszaka który to będzie wykorzystywany głównie w simach takich jak Lock On/Black Shark oraz sporadycznie FSX (i pewnie jakieś strzelanki..). Proszę o sugestie na temat nowego piecyka.
Budżet to powiedzmy około 2k z haczykiem.

Za tą kwotę przymierzam się mniej więcej do takiej konfiguracji:

Intel Core 2 Duo E7300 2.66 GHz BOX - 444zł
Asus P5QL PRO - 311zł
Goodram DDR2 Dual Channel 2x2048MB 800MHz CL5.0 BOX - 127zł
Gigabyte GeForce 9800 GT 512MB DDR3 PCI-E BOX - 534zł
Seagate Barracuda ST3500320AS (500GB, 32MB, SATA/300, NCQ) - 203zł
PIONEER DVD+/-RW DVR-216D czarny OEM - 97zł
Pentagram Silent Force CAV-500-A12S 500W - 217zł

Suma: 1933zł

Do tego dojdzie jeszcze obudowa w miarę solidna i później jakiś cichy cooler na procesor. Ogólnie zależy mi na tym aby zestaw pracował jak najciszej i dlatego myślę nad tym GF 9800GT z Zalmanem.
Nie wiem jeszcze czy warto jeszcze dokładać do szybszego procka E8400 - będę kręcił tak czy siak  :021: Jeśli już o kręceniu mowa to płytka Asusa którą mam zamiar kupić myślę, że na to pozwoli i nie będzie jakiś niespodzianek.

EDIT:
Zapomniałem dodać, że ceny pochodzą ze sklepu agito.pl i tam będę składał zamówienie.

Polish Virtual Air Force - LO:FC 1st FIS Sanch0

« Odpowiedź #1118 dnia: Grudnia 16, 2008, 21:00:24 »
... może zrobić konkluzja, że sprzęt, który ma większość, nazwać można "komputerem dla małżonki"?!  :karpik

Może ich żony nie zasłużyły na lepszy. :karpik Moja zasłużyła to nie będę jej żałował!  :021:

Jest jeszcze jedna opcja - kupić 9800GT 512MB w sklepie internetowym znalezionym przez Skąpca, to wtedy różnica zrobi się jeszcze większa.

Jak nadmieniłem - taka opcja odpada. Nie znam się na tym i można mi wkroić wszystko byle miało odpowiednio "mądrą" nalepkę - i tak nie poznam (pewnie nie odróżniłbym karty graficznej, od dźwiękowej, gdybym nie wiedział, która jest która. :003:

Pozostają mi tylko zakupy w zaufanych sklepach. Za brak wiedzy w temacie się płaci - trudno taki los, odbijam się w innych dziedzinach  :118:

Byle tylko z dala od modeli Palita i Gainwarda.

No i właśnie - prosiłem, aby nie "szyfrować". Buble robią, czy jak?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1119 dnia: Grudnia 16, 2008, 21:10:11 »
Jak nadmieniłem - taka opcja odpada. Nie znam się na tym i można mi wkroić wszystko byle miało odpowiednio "mądrą" nalepkę - i tak nie poznam (penie gdyby nie odróżniłbym karty graficznej, od dźwiękowej, gdybym nie wiedział, która jest która.  Pozostają mi tylko zakupy w zaufanych sklepach. Za brak wiedzy w temacie się płaci - trudno taki los, odbijam się w innych dziedzinach

To w takim razie poproś kogoś tutaj o doradztwo i pośrednictwo w zakupie (pomoże się wybrać, znajdzie tanią i sprawdzoną opcję, tak żeby nie było problemów dla ciebie, może nawet trafi się ktoś z twojej okolicy), a następnie przelej na konto "doradcy" różnicę w cenie pomiędzy tym co znajdzie + dostawa, a ceną jaką musiałbyś dać za to samo w lokalnym sklepie. :D

Deal?  :021:
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #1120 dnia: Grudnia 16, 2008, 22:39:50 »
Witam.

Czy zasilacz Chieftec 500W uciągnie mi Core 2 Duo serii 8xxx i Radka serii 48xx?

Powinien spokojnie uciągnąć. Czy to najlepszy wybór w tej cenie, nie umiem powiedzieć.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #1121 dnia: Grudnia 17, 2008, 07:58:41 »
Witam.

Ostatnimi czasy dochodziły mnie głosy, że Chieftec trochę pod upadł na jakości czy to prawda?
Czy przy kupnie nowego zasilacza nadal stawiać na Chieftec-a, czy może macie coś innego godnego polecenia w tej cenie?

Wystarczy nawet porządne 400-450W. Chiefteci tak, jak podejrzewasz, już trochę z czołówki wypadły. Obecnie najciekawszymi propozycjami, na ile się orientuję, są Corsairy, Enermaxy, BeQuiety i Anteci.
Dla Ciebie sugerowałbym wybór jednego z poniższych:
Z czego Enermax powinien być najcichszy, a BeQuiet i Antec nieco głośniejsze, ale i lepiej wentylujące obudowę. Na pewno jednak żaden z nich nie powinien być głośny tak, jak Chieftec. Mają też wyższą sprawność.

Pozdrawiam

hellkitty

• Gość
« Odpowiedź #1122 dnia: Grudnia 26, 2008, 21:16:44 »
Cześć wszystkim

Od pewnego czasu noszę się z pilną potrzebą zakupu używanego 17 calowego monitora LCD. Nie posiadam w tym zakresie właściwie żadnego doświadczenia (od początku świata używam crt Philipsa 107T), a w takiej sytuacji, jak wiadomo, o fatalny interes nie trudno. Dlatego korzystając z okazji, że swego czasu byłem bywalcem tego forum i wiem, że pisuje tu wielu kompetentnych ludzi, chciałbym poprosić o poradę.

Dysponuję kwotą do 250 zł (dla odbioru osobistego w Warszawie) lub 220- 230 zł gdy w grę wchodzi transport. Poszukuję monitora w miarę małego, do głębokości 20 cm, najlepiej tez niezbyt wysokiego i lekkiego (ok. 5 kg), bez żadnych skaz matrycy (obudowa będzie jaka będzie). Trochę pobuszowałem na Allegro i oto co znalazłem:

1) http://www.allegro.pl/item515013248_syncmaster_710n_samsung.html
2) http://www.allegro.pl/item513474616_monitor_lcd_17_philips_170s4_gwar_f_ra.html 
3) http://www.allegro.pl/item512795657_lcd_17_cali_lg_flatron_jak_nowy.html (tu byłbym w stanie dać góra 220 zł, ale nie wiem czy to wystarczy).
4) http://www.allegro.pl/item514584170_monitor_lcd_17_medion_md30917pn_nowy.html

Moja karta graficzna to Radeon 9550, komputer ogólnie starej daty. Będzie mi potrzebny przede wszystkim do aplikacji biurowych, nie mniej miło by było od czasu do czasu uruchomić FS 9 czy WOP.   

Nie ukrywam, że bardzo liczę na uzyskane tu wskazówki. Bez wątpienia będą stanowiły główną przesłankę przy wyborze.

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 26, 2008, 21:26:51 wysłana przez hellkitty »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1123 dnia: Grudnia 26, 2008, 21:31:49 »
LG lub Benq. Sam niedawno się pozbyłem na nastepnego LG, Natomiast Benq smigał przez dwa lata bezawaryjnie, a teraz niedawno klawiatura mu padła. Wymienili w serwisie i dalej bangla. Moim zdaniem LG ciekawsza oferta i prawdziwe fotki.

Przed zakupem wypytaj o matrycę, czy nie ma wad - martwych pixeli, linii itp.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

hellkitty

• Gość
« Odpowiedź #1124 dnia: Grudnia 28, 2008, 20:51:29 »
Dzięki, już kupiłem LG.