Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502904 razy)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #1140 dnia: Stycznia 14, 2009, 17:29:59 »
Zestaw z PPC:

Procesor : Intel Pentium Dual Core E5200 - 299 zł
Płyta Główna : Gigabyte G31M-S2L - 179 zł
RAM : GoodRam 2GB 800MHZ - 80 zł
Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD4850 512MB - 590 zł
Zasilacz: Pentagram PSF-460-P12S - 169 zł
HDD : WD 320GB 16MB Cache AAKS - 159 zł
Napęd : Pioneer DVR-216 SATA - 99 zł

Razem : 1575 zł

Oczywiście mógłbym sam coś tutaj wymysleć zamiast kopiować, tylko po co? (by Apacz z potrójnym TM TM TM) Tu masz wszystko cacy. Trzymaj się podobnej klasy części a będziesz w domu ;). No i jeszcze zostaje na flaszeczkę, aby pod ten Nowy Roczek i nowy sprzęt dziabnąć :D
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1141 dnia: Stycznia 14, 2009, 17:54:30 »
Dzięki  :001:, przyjrzę sie temu bliżej.

« Odpowiedź #1142 dnia: Stycznia 15, 2009, 13:27:39 »
Muszę kupić zasilacz do komputera "biurowego" rodziców i po opiniach Mazaka zwróciłem uwagę na ofertę firmy Pentagram. Swój komputer stopniowo modernizowałem do: AMD64X2 4200+@5000+ (w zaprzyjaźnionym sklepie był za 100zł  :001:), GF7900GTO, AudigySE+XonarDX, HDD 250GB, DVD-RW no i całość na zasilaczu Chieftec 410W http://sklep.benchmark.pl/pelny_16450.html . Zasilacz kupiłem w 2005, więc trochę już przeszedł. Czy kupić Pentagram 460W a stary wsadzić do "biurowego"? Pytam bo obawiam się czy nowy Pentagram 460W będzie pewniejszy, oby mocniejszy realnie od starego Chiefteca 410W. Jak wcześniej pisałem zakładam gruntowną modernizację, więc zasilacz będzie podstawą do nowego składaka (w SLI nie będę się bawić).

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #1143 dnia: Stycznia 15, 2009, 17:59:09 »
Wiele zależy od tego co zakłada Twoja przyszla gruntowna modernizacja. Jeśli nie jesteś jeszcze pewien jaki dokładnie sprzęt zainstalujesz w swoim nowym komputerze to ja bym sobie odpuścił kupowanie zasilacza teraz pod niego. Może wyjdzie jakaś ciekawa konstrukcja w międzyczasie, może koncepcja Ci się nieco zmieni.

Co to jest ten "biurowy" komputer rodziców? Domyślam się, że to po prostu coś starszego. Istotne jest jak bardzo starego, bo być może to być jeszcze konfiguracja, która np. bardziej obciąża 5V linię, a nie tak jak teraz 12V. Do obu musi być inny zasilacz... choć nominalna moc może być zbliżona.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #1144 dnia: Stycznia 26, 2009, 13:16:00 »
Witam.
Chcę poskładać sobie nowego kompa i nie wiem jaką dobrą kartę zakupić w okolicach 1000-1500zł.
Płyta główna
Procesor
Grafika:
GeForce_9800_GX2
Radeon_4850X2_Sapphire_2GB

Kusi minę też ten potwór
Radeon_4870_X2_Gainward_2GB opłaca się na niego wydać 1800 zł?

Masz przyklejony wątek, po co nowy o tym samym?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 26, 2009, 13:24:33 wysłana przez some1 »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1145 dnia: Stycznia 26, 2009, 13:28:09 »
Odradzałbym dwuprocesorówki.

http://pclab.pl/art33407-25.html

Hasło dla googla: microstuttering.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1146 dnia: Stycznia 26, 2009, 13:33:07 »
Odpowiedz sobie na pytanie czy wykorzystasz tą moc czy Cię tylko pieniążki swędza w portfelu?

Jeśli to drugie to brałbym m.in. z przyzwyczajenia 4850X2 chociaż rozsądek podpowiada mi, żeby brać to tańsze czyli 9800GX2. Wszystkie te grafy miałem możliwość potestowania. Taki 4870X2 tylko, że od Gigabyte'a będę na dniach jeszcze wodował :D. Wszystkie te karty wystarczą do komfortowego grania w wysokiej rozdziałce.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1147 dnia: Stycznia 26, 2009, 13:46:10 »
Cześć.
Pieniążki mnie nie swędzą.
Ten potworek do zlepka dwóch kart ? W kartach które podałem był opis i wynikło że to zlepki , ale ta nie ma opisu. Może w przyszłości poprawią sterowniki żeby nie było zacięć , podejrzewam jednak że to może być spowodowane niechlujnością przy projektowaniu płytki.

To co mi doradzicie w tym przedziale cenowym żeby po jakimś czasie jak pojawi się potrzeba można było lekko kartę podkręcić.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1148 dnia: Stycznia 26, 2009, 14:02:39 »
Generalnie jak jest w nazwie X2 to masz dużą szansę że to karta dwuprocesorowa. ;)

To co mi doradzicie w tym przedziale cenowym żeby po jakimś czasie jak pojawi się potrzeba można było lekko kartę podkręcić.

HD 4870, GF GTX260 core 216, GF GTX 285. Ale raczej którąś z tych dwóch pierwszych żeby zachować resztki rozsądku.

podejrzewam jednak że to może być spowodowane niechlujnością przy projektowaniu płytki.

Noo, niechluje i patałachy. Jeszcze jakieś światłe refleksje?
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1149 dnia: Stycznia 26, 2009, 14:32:44 »
Ciebie to paluchy swędzą :002: Tej karty to pewnie jeszcze dłuuugo nie będziesz musiał podkręcać. No chyba że lubisz z założenia  :004:
Spokój cechuje Mistrza.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #1150 dnia: Stycznia 26, 2009, 19:11:34 »
Jeśli rozważamy tej wysokości kwoty to chyba przede wszystkim skupiłbym się na Core i7 i kartach, które wymienił Some1 (Radeon HD4870, GeForce GTX260 lub 285). W sklepach są już Nehalemy o ładnym potencjalne OC. Phenom II, choć już pracuje na niezłym poziomie, to nadal w grach do Core 2 Duo E8xxx mu trochę brakuje... a co dopiero do Core i7.

Pozdrawiam

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #1152 dnia: Stycznia 27, 2009, 09:06:34 »
Tylko i wyłącznie referencyjną - żadnych Soniców od Palita, żadnych Dark Knightów od Asusa, żadnych Golden Sample od Gainwarda (to samo, co Palit Sonic). Reszta różni się tylko naklejkami i długością gwarancji. W Komputroniki najtańsza karta referencyjna jest od Power Color i Asus.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #1153 dnia: Stycznia 27, 2009, 20:55:30 »
Tylko i wyłącznie referencyjną - żadnych Soniców od Palita, żadnych Dark Knightów od Asusa, żadnych Golden Sample od Gainwarda (to samo, co Palit Sonic). Reszta różni się tylko naklejkami i długością gwarancji. W Komputroniki najtańsza karta referencyjna jest od Power Color i Asus.
Taa a potem 110 stopni w stresie artefakty i zawiecha komputera. Chyba że kupisz referenta i odrazu wymienisz chłodzenie, wtedy to ma sens.

Schmicht

• Gość
« Odpowiedź #1154 dnia: Stycznia 27, 2009, 21:09:25 »
Taa a potem 110 stopni w stresie artefakty i zawiecha komputera. Chyba że kupisz referenta i odrazu wymienisz chłodzenie, wtedy to ma sens.

Od września udało mi się złożyć łącznie 4 komputery z referencyjnym HD4870. W żadnym z nich nie było wymieniane oryginalne chłodzenie i do tej pory żaden z właścicieli tych kompów mi się nie skarżył na złe działanie, o artefaktach już nie wspominając.

Więc nie wiem skąd ta interesująca teza?