Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 505206 razy)

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #1935 dnia: Sierpnia 30, 2011, 08:44:35 »
Z OC jest u mnie problem, pewnie z powodu płyty głównej, nawet te artykuły co przytoczyłeś specjalnie nie pomogły, więc się w to nie bawię chwilowo.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1936 dnia: Sierpnia 30, 2011, 09:30:22 »
Swego czasu miałem 2x2 + 2x1GB, różnych producentów i nie było żadnych problemów. Pamięci pracowały normalnie w dual channel. Tylko, że to był Intel P35.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1937 dnia: Sierpnia 30, 2011, 10:20:18 »
Intel to osobna bajka. Ja też latałem na różnych zestawach, timmingach i prędkościach. Tak jak pisałem ten wciągał wszystko i w każdej konfiguracji. Kontroler w Antku był bardziej wybredny w swoim czasie. Ten się lubił gubić w jedno i dwustronnych pamięciach itd. Dlatego proponuję to sprawdzić.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1938 dnia: Sierpnia 30, 2011, 11:01:15 »
Dlatego staram się ograniczyć różnice do minimum - ta sama częstotliwość, ten sam CL, producent i seria. Już złożyłem zamówienie w Esc.pl, zobaczymy zapewne pod koniec tygodnia, jak to będzie działać. Potrzebuję więcej RAMu dla CADa i grafiki 3D/2D... nawet nie wiem, czy jakakolwiek gra skorzysta z takiej ilości pamięci.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #1939 dnia: Sierpnia 30, 2011, 12:15:11 »
Powoli zaczynam mieć niepokojące parcie na graty i tak sobie myślę czy ktoś (oprócz !baczność! Apucza) przerabiał temat CF w RoFie.
Mam Q9550@3.7GHz, 4GB, P5Q Deluxe od Asusa, do tego Gejobajta 6850. Zastanawiam się czy dodanie drugiej takiej samej karty GFX znacząco wpłynie na RoFa. Przerabiał ktoś temat na podobnym wydajnościowo konfigu?

Tako rzecze,
Zaratustra

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #1941 dnia: Sierpnia 30, 2011, 22:51:01 »
Koledzy i żanki.

Mam E5200 na stockowym chłodzeniu. Wiem, że zwierzątko lubi się kręcić, bo nawet kiedyś się bawiłem, ale pewnego dnia zrobił się bios reset to defaults i mój stabilny OC na pi razy drzwi 3.2 znikł, a nie chciało mi się odnawiać. Dla przypomnienia, fabrycznie ma 2.5 GHz na dwóch rdzeniach.

Po zakupie nowego GPU (HD6850) mam wrażenie, że CPU dławi wydajność. Myślę sobie, żeby go bujnąć w okolice 3.5 GHz, ale chciałbym mieć w tym celu jakieś nieco sensowniejsze chłodzenie. Budę mam rozmiarów normalnych, nie przykurcz, ale i nie hangar. Takoż nie wiem, czy taką Ninję albo Mugena, z radiatorami ważącymi pod kilogram, jest sens kupować na taki OC? Jakie chłodzenie możecie polecić?

Zależy mi na ciszy. Nie musi być pasywnie, ale żeby nie wyło pod obciążeniem...

« Odpowiedź #1942 dnia: Sierpnia 30, 2011, 22:52:44 »
http://www.pcgameshardware.com/aid,631668/Video-proof-Micro-stuttering-may-destroy-the-performance-gains-from-current-multi-GPU-technologies/Practice/

Data artykułu: "(Feb 08, 2008)".

Widziałem to już jakieś dwa lata temu. Od tego roku wiele się zmieniło.

"Need for Speed Pro Street, Unreal Tournament 3, Crysis and 3D Mark 06 are prominent examples."

W Need for Speed Pro Street grałem na CF, żadnych mikroprzycieć, podobnie w Crisis (nieważne jaka wersja sterownika, pacza), a 3D Mark 06 też nie sprawiał żadnych problemów.

Jak dla mnie ten artykuł jest już dawno nieaktualny.

Nie upierałbym się tak przy swoim gdybym kiedykolwiek zauważył jakieś mikroprzycięcia, a takich nigdy nie zobaczyłem. No ale to jest tylko moje skromne zdanie.

Zależy mi na ciszy. Nie musi być pasywnie, ale żeby nie wyło pod obciążeniem...

Jeżeli np.: weźmiesz wentylator 12x12cm i puścisz go na 5V lub 7V to na pewno wyć nie będzie, na pewno skutecznie pomoże schłodzić radiator ;) .

Na sam początek polecam lekturę tego (test spory, ale warto poświęcić czas by się z nim zapoznać):
http://pclab.pl/art38203.html
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #1943 dnia: Września 01, 2011, 09:47:19 »
Bierz MUGENA REV II i będziesz mógł spokojnie kręcić nawet do ponad 4 GHz.

« Odpowiedź #1944 dnia: Września 01, 2011, 09:53:09 »
Zgadza się, Scythe Mugen II to dobra rzecz, polecają to na forum PCLab.pl i mogę potwierdzić jego sprawność: standardowo chłodzenie jest niesłyszalne, a do tego wydajne: bez problemu podkręcam na tym chłodzeniu mojego i7 do 5,0GHz.

Offline Blakhart

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #1945 dnia: Września 01, 2011, 10:02:03 »
Zmontowałem jakiś czas temu nowego PC. Bez jakichś tam rewelacji i nastawiania się na CloDa, ale z dużymi możliwościami.
Niestety kolega jako kartę graficzną doradził mi ATI Radeona, który początkowo dawał sobie radę, ale po wprowadzeniu UP 3.0 zaczął się krztusić.

Grafika wysiadała, VPU Recover nie dopuszczał do restartu systemu, gra zwieszała się. Nie było reguły, czasem po godzinie, czasem po 3 minutach.

Testowałem, sprawdzałem. Sprawdziłem działanie na 4 systemach operacyjnych. Monitorowałem temperatury.
Wymieniłem zasilacz na mocniejszy i sprawdzonej firmy ( Tagan 600 W SuperRock ).

Szukałem pomocy na różnego rodzaju forach, aktualizowałem sterowniki, potem próbowałem ze starszymi.
Ogólnie ATI nie sprzyja iłkowi...Podobne do moich problemy miało wielu użytkowników ATI.
Przetestowałem chyba z 20 wariantów conf.ini i doszedłem do jako takich rezultatów, ale problem permanentnej zwiechy nadal się powtarza.

Muszę zdecydować się na nową kartę graficzną, wymagania to:
-nVIDIA GeForce
-wejście HDMI
-obsługa 16:10 ( monitor ma 26 cali i rozdzielczość 1920X1200)
-1024 MB

Co możecie doradzić w granicach do 300 max 400 zł ?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1946 dnia: Września 01, 2011, 10:08:15 »
GTS 450 ? Akurat za 399 można mieć.

« Odpowiedź #1947 dnia: Września 01, 2011, 10:16:20 »
Zachęcałbym raczej kolegę do wyszperania jeszcze paru złotych i kupno przynajmniej GTX 560, nawet używanego.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1948 dnia: Września 01, 2011, 10:18:21 »
Chyba sobie jaja robisz, Blakhart pisze, że ma 400 zł góra, a ty mu proponujesz kartę za 800?

« Odpowiedź #1949 dnia: Września 01, 2011, 10:18:56 »
A umiesz rozróżnić kartę GTX 560 od 590? :)

Edit: Skoro zmieniłeś po cichu kwotę 2500 na 800, to przynajmniej byś to zaznaczył, bo teraz moja odpowiedź nie ma sensu.
Po drugie: żadne 800, tylko od ok. 600 zł, a na Allegro nawet poniżej tej kwoty.
Dlatego też napisałem o wyszperaniu paru złotych więcej - propozycja do rozważenia.