Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 503922 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #1950 dnia: Września 01, 2011, 10:20:43 »
Literówka, podałeś mu kartę dwa razy droższą. Swoją drogą, po kie cholerę taka karta dzisiaj, ja mam GTX 460 i niczym nie potrafię jej zadusić, procesor, ram i dyski pierwsze zdychają, a też są raczej konkretne.

Nie widziałem aby Blakhart pisał, że jedzie na TrippleHeadToGo z 3 monitorami 40" i ustawia sobie wszędzie 4X Supersampling.

« Odpowiedź #1951 dnia: Września 01, 2011, 10:27:04 »
Nie dwa razy, tylko droższą o jakieś 150-200 zł. A różnica wydajnościowa pomiędzy tym co mu proponowałeś: bardzo duża.
Oczywiście nie musi być 560, 460 to też nienajgorszy wybór, tylko że to już absolutne minimum.
O ile nie gra w dużych rozdzielczościach, to jeszcze-jeszcze, ale jak będzie chciał zagrać w coś sprzętowo wymagającego, to wtedy nastąpi gorzkie rozczarowanie.

Edit: jak to nie potrafisz jej zadusić? To w jakiej Ty rozdzielczości grasz? Ja niedawno miałem (po wymianie na gwarancji starusieńkiej 9800GX2 która mi się spaliła) GTX 465 i po kupnie monitora 1920x1200 nie było szans na płynną grę np. w Crysisa na ustawieniach VH, o AA już nie wspominając. Inne gry też szału nie robiły. Uwierz mi, 460 można zdusić bez problemu w miarę nowymi grami.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1952 dnia: Września 01, 2011, 10:31:01 »
Radeon HD5770 / HD6770 lub Radeon HD6790 1GB alternatywnie GeForce GTX 460 768MB. Możesz próbować upolować coś z wyższej półki używanego.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1953 dnia: Września 01, 2011, 10:35:03 »
Czy tylko ja widzę problem w kupowaniu na Allegro karty graficznej, za 75% ceny rynkowej. Karty, która na ten rynek trafiła ledwo 4 miesiące temu ? Ktoś na prawdę ma taki przemiał kart graficznych, że je zmienia co kwartał, czy może... trochę przesadził z OC ?  :121:

GTX 460: Crysis 2, HD pack, Dx11, wszystko na full, 8xAA, 1080p i 40 klatek na sekundę... serio, jaka gra wymaga by użyć modelu 560 ? Jaka będzie wymagać przez najbliższe dwa lata takiej ? Swoja drogą jesteśmy na forum symulatorów, tutaj potrzebne są idiotycznie szybkie procesory, karty graficzne to najniższy priorytet.

« Odpowiedź #1954 dnia: Września 01, 2011, 10:38:56 »
Interesujące to co piszesz: nie spodziewałem się, że Crysis 2 po dodaniu tego patcha z DX11 i teselacją + tekstury HD tak znacząco poprawił wydajność kodu. Co prawda na forum PCLab.pl piszą trochę co innego, ale sam jeszcze tej gry nie kupiłem i nie przetestowałem, więc się nie wypowiadam.

Offline Blakhart

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #1955 dnia: Września 01, 2011, 10:46:46 »
Dziękuję za szybkie ( rzekłbym ekspresowe ;) )odpowiedzi.

Sprawdzałem GTX 560, bo rzuciły mi się w oczy po zgooglowaniu testy na http://pclab.pl/art45875.html  http://pccentre.pl/article/show/Nvidia_GeForce_GTX_560/id=17597;page=2
oraz   http://www.chip.pl/artykuly/recenzje/2011/05/geforce-gtx-560 .

Radeony jak wspomniałem nie wchodzą w grę, wolę już nie próbować, czy znowu, nie pojawią się problemy z grafą ;(.

Szczerze powiedziawszy, to muszę szukać czegoś z 1 GB, gdyż gram na monitorze 26 cali z rozdzielczością 1920 x 1200 jak już wspomniałem, GTX 560 sprawdzał by się zapewne bez zastrzeżeń, ale niestety budżet na kartę jest mocno okrojony dlatego też max 400 zł, samochód też czasem trzeba zawieźć do serwisu i coś wymienić, co by nie spotkać się na zakręcie z Ponurym...

Gram w sumie tylko w IŁ-2, więc jedynie pod niego ustawiam sprzęt, co więcej gram jedynie on-line więc config i karta są ustawiane pod jak najlepszą widoczność kontaktów oraz płynność wyświetlania obrazu więc nie używam żadnych bajerów, a GTX 560 byłaby pewnie przy tej grze nie wykorzystywana nawet w 50%.

Coś z GeForce`a z 1 GB ? Ta GTX 460 768 MB pewnie by pasowała, ale nie wiem czy wystarczająca jak na monitor 26 cali z 16:10...

p.s.
Tak jak napisał Mazak, komp jest na symulatory bardzo dobry ( oprócz CloDa ;) ), chodzi tylko o ****** kartę...

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1956 dnia: Września 01, 2011, 10:48:18 »
Solo daj już spokój, bo się nadaktywny zrobiłeś. Blakhart ma takiego kompa, że prędzej cały zapcha się i zatrzyma na tym tytule niż grafika. Wyluzuj albo zorganizuję Ci wakacje. Tak jak Qrdl pisał dorobiłeś się jednego komputera i lansujesz się. Może na PCLabie to działa ale tutaj nie.

@Blakhart

768mb w powinno styknąć, bo GF miał zawsze większą szynę pamięci. Podejrzewam, że powinien dać radę pograć na 26 calach zwłaszcza, że rozdziałka to wciąż 1920x1200. Iłek też nie jest świeży. Natomiast skoro budżet Cię hamuje to wyboru nie masz.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1957 dnia: Września 01, 2011, 11:06:24 »
Szczerze powiedziawszy, to muszę szukać czegoś z 1 GB, gdyż gram na monitorze 26 cali z rozdzielczością 1920 x 1200 jak już wspomniałem, GTX 560 sprawdzał by się zapewne bez zastrzeżeń, ale niestety budżet na kartę jest mocno okrojony dlatego też max 400 zł, samochód też czasem trzeba zawieźć do serwisu i coś wymienić, co by nie spotkać się na zakręcie z Ponurym...

Skoro budżet nieprzekraczalny i musi być 1GB, to chyba tylko coś w okolicach 450, np. to:
http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=71_73&products_id=39150

Musiałbyś tylko poczytać testy tej karty, bo nie mam pojęcia jak bardzo to wydajne jest.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1958 dnia: Września 01, 2011, 11:08:01 »
Szczerze powiedziawszy, to muszę szukać czegoś z 1 GB, gdyż gram na monitorze 26 cali z rozdzielczością 1920 x 1200 jak już wspomniałem

Do takiego zastosowania spokojnie 512MB wzwyż.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Blakhart

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #1959 dnia: Września 01, 2011, 11:09:39 »
Ok, wezmę sobie rady do serca, dzięki jeszcze raz, muszę posprawdzać jak to wszystko wygląda na testach.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #1960 dnia: Września 01, 2011, 15:37:41 »
Odkryłem ciekawą ofertę na sprzęt :-) http://gen.pl/ . Kiedyś tam osobiście kupowałem, więc polecam. heheheheh

« Odpowiedź #1961 dnia: Września 07, 2011, 03:19:38 »
Ostatnie pytanie w związku z modernizacją kompa dzika, Gigabyte P67A-UD5-B3 warto? troche droższa od Asrocka P67 Extreme 6, co lepsze?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1962 dnia: Września 07, 2011, 07:31:04 »
Nie brał bym ani Extreme6 ani Gejobajta. Na tego pierwszego szkoda kasy, bo oferuje dokładnie to samo co Extreme4. A ten drugi nie ma UEFI tylko zwykły BIOS. Dla jednych to plus dla innych minus. Poza tym te płyty będą oferowały podobne możliwości OC i działanie. Reszta to kwestia gustu.

« Odpowiedź #1963 dnia: Września 08, 2011, 06:03:07 »
Sam już nie wiem, chyba wezme tego Gejobajta troche droższy ale zbiera bardzo pozytywne oceny i ma pare ciekawych ficzerów, na UEFI mi specjalnie nie zależy. Kosi że tak zapytam to co byś wzioł?

« Odpowiedź #1964 dnia: Września 08, 2011, 08:19:46 »
Mam Asrocka Extreme4 i złego słowa powiedzieć nie mogę. Płyta kupiona w sumie z przypadku, przez zamieszanie z chipsetem Intela, ale do marki się już przekonałem (jednak nie tylko Asus). Co do UEFI - też się tym jarałem, przez pół roku lub dwa razy może korzystałem... :D