Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 505994 razy)

mmaruda

• Gość
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2400 dnia: Lipca 17, 2013, 01:44:24 »
Ja bym Lite-Ona zamienił na LG - pewniejsza firma. Darowałbym sobie też SSD, a zaoszczędzoną kaskę wrzucił przede wszystkim w mocniejszy zasilacz - coś 600-650W np Corsaira i lepszy procek i5 3570K. Finansowo powinno wyjść tak samo +/- 100 ziko.

Opinie są różne, ale SSD to raczej taki bajer - skraca czas ładowania i może usunąć mikroprzycięcia, kiedy gra coś tam sobie lubi doczytać. Z osobistych doświadczeń powiem, że to może pomóc tylko w simach, przede wszystkim DCS, w normalnych grach tego typu kwestie raczej nie występują, przynajmniej przy 8Gb RAM, więc jedyna przewaga, to krótsze wczytywanie i ładowanie systemu. SSD to dość nowa technologia, drogie to, mała pojemność i mała żywotność, jeśli mocno zapełnimy, to ta żywotność spada. Sam planuję kupić, ale póki co, nie widzę zasadności. Wiele osób, które ma, zapewne nie mogłoby już bez SSD żyć, ale myślę, że jednak lepiej sobie póki co opuścić i zainwestować z lepszy zasilacz przede wszystkim, bo to jednak coś, co będzie z Tobą przez ładne kilka lat i aprgrejdów.

« Odpowiedź #2401 dnia: Lipca 17, 2013, 09:53:36 »
Ja bym Lite-Ona zamienił na LG - pewniejsza firma.

Możesz rozwinąć to uzasadnić?  Jakoś trudno się z tym zgodzić, tym bardziej że to ten sam poziom cenowy i absolutnie nie doszukiwał bym się tutaj żadnych różnic jakościowych ;) Oczywiście zdarzają się wyjątki że któraś z firm wypuści bardziej dopracowany model. Jednak przez ostatnie lata zareklamowałem pewnie koło setki napędów optycznych i z mojego doświadczenia największe padaki to kolejno:

- LG
- SAMSUNG
- LITE-ON

Zaraz po nich w stawce plasują się ASUS i PLEXTOR, choć ten ostatni to dla mnie i tak mimo wszystko synonim jakiej kolwiek jakości w tego typu sprzęcie i osobiście w swoich komputerach stosuję napędy tylko tego producenta. Jedyna przewaga LG nad LITE-ON to jak dla mnie to sprawniejszy serwis gwarancyjny, nic więcej...

Nie widzę sensu inwestować pieniędzy w zasilacz o większej mocy, jeśli vowthyn nie zamierza w tej konfiguracji stosować drugiej karty graficznej to dobra 500-550 spokojnie sobie poradzi. Co najwyżej pomyślał bym nad innym modelem i niekoniecznie tego producenta. Dobry zasilacz to nie tylko parametr "W" podawany na obudowie, często nie ma to wiele wspólnego z rzeczywistą wydajnością prądową poszczególnych linii. Sam posiadam od jakiś 6-7lat Corsair HX520EU który ciągnął bez problemu konfiguracje prawie dwa razy bardziej prądożerne niż ta którą chce złożyć vowthyn. Od jakiegoś roku noszę się z zamiarem jego wymiany tylko zawsze sobie zadaję pytanie "po co ?" skoro każda modernizacja komputera to praktycznie coraz niższy pobór prądu przy większej wydajności...

Jeśli zaś chodzi o SSD to zupełnie się tutaj nie zgodzę że to tylko "taki bajer", jak dla mnie to największy odczuwalny postęp w komputerach od wielu lat. Zupełnie nie chodzi tutaj żadne mikro przycięcia związane z doczytywaniem składników gier itp. Przy 8GB RAM i co najmniej 2GB pamięci na karcie coś takiego praktycznie nie występuje. Owszem jest kilka tytułów które ma tego typu bolączki ale to też nie jest powód żeby decydować się lub nie na dysk SSD. To co daje nam SSD to przede wszystkim  krótki czas dostępu do danych, co bezpośrednio przekłada się na ogromny wzrost szybkości wykonywanych operacji. Ogólnie widać gołym okiem że po zainstalowaniu systemu i całego innego softu na SSD komputer dostaje niesamowitego kopa, wszystko uruchamia się szybciej i sprawniej. Działanie systemu, ładowanie gier, operacje na plikach graficznych czy  obróbka video stają się zauważalnie szybsze. Nie wspominając już o braku irytującego (jak dla mnie) zgrzytania dysku talerzowego w tle... ;) A na te wszystkie bajki o skróconej żywotności i awaryjności też brał bym poprawkę, używam tej technologii praktycznie od momentu wypuszczenia na rynek. Miałem dyski oparte na kościach SLC i MLC i nigdy nie było żadnych problemów z ich kondycją. Zresztą i tak pewnie większość użytkowników wymienia taki dysk na większy przed upływem przewidywanego czasu zużycia komórek.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #2402 dnia: Lipca 17, 2013, 10:51:51 »
W kwestii SSD jak, już mówiłem, jeśli ktoś ma, to na pewno jest zadowolony, ale to coś z czym można się wstrzymać. Kwestia opinii, zależy co się z kompem robi. Z żywotnością jednak to jest problem, bo np na Tom's Hardware czytałem opinie ludzi, którzy szybko zabili SSD zwyczajnie je zapełniając. Te 120Gb to tak naprawdę dużo mniej, jeśli chcemy dbać o dysk. Ja np mogę przeżyć z długimi czasami odczytu - kwestia subiektywna i nie będę swojej opinii forsował.

Lite-On vs LG - dla mnie przede wszystkim żywotność. Przejechałem 5 Lite-Onów w ciągu 2 lat. Za każdym razem dostawałem na gwarancji nowszy model, który żył krócej niż poprzedni. Z LG zero problemów (mam 2) no i nie żadnej ma degradacji w prędkości odczytu, co było zauważalne już po 4 miesiącach na Lite-Onie. Może to oczywiście być moje szczęście, ale wiadomo, jak się sparzysz, to pewnych producentów unikasz.

Zasilacze... Też się zużywają i ich moc nieco spada z czasem, zależnie od jakości, a Silentium raczej z zasilaczy nie słynie. Ten konkretny model kosztuje jakoś 2 stówy, więc podchodzę sceptycznie. Lepiej mieć zapas na wypadek przyszłej rozbudowy, wymiany karty na mocniejszą, czy ewentualnego OC.

« Odpowiedź #2403 dnia: Lipca 17, 2013, 11:05:52 »
Jak dla mnie to napęd optyczny może być pierwszy lepszy z brzegu. Używam go max. 2x razy w roku. Raz do instalacji Windowsa i drugi raz do LockOn'a :).

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2404 dnia: Lipca 17, 2013, 11:19:01 »
Przy cenie 80 pln za sztukę nie ma co się spodziewać cudów. Wszystko to taki sam chłam. Raz na jakiś czas zdarzają się perełki pokroju SH-182M. Druga sprawa do firmware. Masówka, masówka i jeszcze raz masówka. U mnie nagrywarki miały ciężki żywot i paliły duuuże ilości płyt (lekko 50-100 dziennie). Dlatego cała ta dyskusją jest bezsensu i przypomina spór o wyższości świąt Bożego Narodzenia od Wielkanocy.

@Vibo
Zestawik całkiem OK, choć ja bym sobie bardziej dla focha sprawił pełny chipset (P67/Z77 itd.) byle by budżetu nie zrujnował :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2405 dnia: Lipca 17, 2013, 13:54:48 »
Właśnie miałem Kosi napisać, że mój Samsung SH-182M chodzi już 6 rok bezawaryjnie. Nie powiem żeby był intensywnie katowany, bo wypala najwyżej 200 płyt w roku ale rzadko kto robi to dziś w większej ilości.
Chciałem jeszcze dodać uzupełnienie do mojego przejścia na nowy sprzęt. Otóż napisałem wcześniej, że przerzuciłem mego SSD tak jak jest do nowego procka i płyty i cieszyłem, że nie muszę przeinstalowywać całego tabunu aplikacji. Bo właściwie chodziło przez miesiąc ok ale niedawno zaczęły się problemy ze wstawaniem po uśpieniu i widzeniem pendrajwów i wolny odczyt z obu dysków 1TB. Jakoś ze dwa tygodnie z tym żyłem i żyłbym jeszcze być może długo ale postanowiłem przeinstalować windę od nowa. Wszystkie dolegliwości odeszły, system chodzi lekko szybciej, przede wszystkim ruch z magazynów 1TB jest zauważalnie szybszy, zwłaszcza odczyt. Stwierdzam więc, że przerzucenie na takiej zasadzie dysku jest możliwe ale mocno zalecam postawienie systemu od nowa. 

ORT. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Lipca 18, 2013, 17:09:07 wysłana przez KosiMazaki »
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #2406 dnia: Lipca 17, 2013, 17:19:58 »
Panowie przyszedł czas na zmiany, czy za tą kasę i w tej konfiguracji warto brać ten zestaw:

http://allegro.pl/terminator-i5-3570-z77-8gb-1tb-gtx660-oc-usb3-0-i3374684080.html

ewentualnie ten:

http://allegro.pl/scorpion-msi-i5-3570-z77-8gb-1000gb-gtx660-2gb-oc-i3401041791.html

Sprzęt ma być pod FSX, DCS, TOH. Będę wdzięczny za każda poradę!
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #2407 dnia: Lipca 17, 2013, 18:20:43 »
Panowie dzięki za wszystkie porady. Doprecyzuję, że komp nie jest dla mnie i proponowaną konfigurację również nie ja wymyślałem, bo ostatnio jestem mocno nie w temacie (od dłuższego czasu jakoś w żadną grę się nie wciągnąłem i obecnie perspektywa wydania trzech kafli na coś, co nie ma po parze kół i pedałów i przynajmniej jednego amortyzatora wydaje się mało rozsądna ;-) ). BTW, maksymalny nieprzekraczalny budżet na hardware to 3200PLN.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #2408 dnia: Lipca 17, 2013, 20:55:41 »
Szczerze powiem, że żaden procesor czy karta graficzna nie zwiększy tak komfortu z używania komputera, jak SSD. Responsywność komputera rośnie dramatycznie. 120-128 GB SSD są teraz w bardzo rozsądnych cenach i warto je sobie sprawić.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2409 dnia: Lipca 18, 2013, 17:11:52 »
Właśnie miałem Kosi napisać, że mój Samsung SH-182M chodzi już 6 rok bezawaryjnie. Nie powiem żeby był intensywnie katowany, bo wypala najwyżej 200 płyt w roku ale rzadko kto robi to dziś w większej ilości.

To nawet nie kwestia tego ile ma lat. Akurat ten napęd cechował się dobrymi parametrami zapisu i odczytu nawet na słabej jakości nośnikach. Nie było to idealne ale i tak super. Poza tym było też sporo robionych firmware'ów. W każdym razie dobry palnik tylko, że na PATA :).

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2410 dnia: Lipca 28, 2013, 22:00:35 »
W końcu po paru latach zmieniłem barwy i zawitałem znowu u niebieskich, czyli Intela. Jakie było moje zdziwienie kiedy po uruchomieniu własnoręcznie złożonego sprzętu (poza zdziwieniem, że się uruchomił) usłyszałem, że boxowy wentylator Intela poza cichym szumem emituje wyraźny warkot przypominający elektryczną szczoteczkę do zębów. W związku z tym mam pytanie czy wszystkie boxowe wentylatory Intela tak mają czy trafiłem na jakąś wadliwą sztukę? Przy AMD szum był większy (Phenom II), ale za to nie było słychać warkotu silniczka. Nawet Zephyr z obudowy pracuje bez tego brzęczenia. Czy z tym boxowym wentylatorem jest coś nie tak?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2411 dnia: Lipca 28, 2013, 22:04:25 »
Przyznam się, że nie spotkałem się z wadliwym boxowym wentylatorem od Intela zaraz po wyjęciu z pudełka. Zerknij przypadkiem czy któryś z kabeków nie zahacza o niego. Czasami je się za bardzo napnie i wtedy terkocze o łopatki.

« Odpowiedź #2412 dnia: Lipca 28, 2013, 23:13:07 »
Kabelki mam co parę centymetrów okręcone taśmą izolacyjną i puszczone wokół tego plastikowego pierścienia nad radiatorem, tak że nie dotykają wirnika. Próbowałem dociskać palcami mocowanie wentylatora do płyty, ale zmieniała się tylko częstotliwość dźwięku (przy okazji odkryłem, że uderzenie przez łopatkę jest dosyć bolesne).
Ten warkot nie jest jakiś strasznie głośny, ale szczególnie w nocy jest uciążliwy, bo przebija się przez szum powietrza. Tym bardziej, że przyzwyczaiłem się do chłodzenia Phenoma, a tam czegoś takiego nie było (był ciut większy szum). Karta graficzna bez obciążenia też jest praktycznie niesłyszalna, a tu jest takie ciągłe bzzz... silniczka elektrycznego. Jest szansa, że się to uspokoi jak się łożysko dotrze czy coś takiego?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2413 dnia: Lipca 29, 2013, 11:21:58 »
Trudno coś powiedzieć nie mając tego przed oczami. To może być uszkodzenie wentylatora (trafiła się Ci słabsza sztuka) albo możesz jeszcze pogrzebać w zakładce "Health Status" w każdym razie tam gdzie temperatury i ustawienia obrotów wentylatora. W każdym razie wymusić na nim większa prędkość, bo być może to nie tyle on trzeszczy co jakiś rezystor w okolicy chłodzenia albo podobny układ ograniczający obroty przez napięcie.

Natomiast jeżeli faktycznie on jest wadliwy możesz kupić inny wentylator boxowy i go podmienić tudzież poszukać czegoś ciekawszego używanego na Allegro. Podejrzewam, że nawet ze starszego boxa pasuje. Warto by było przekopać się przez Allegro i zerknąć czy tam ktoś czegoś lepszego w rozsądnej cenie nie sprzedaje albo skusić się na coś z oferty SilentiumPC. Jeszcze go nie wyrzucaj żeby gwarancji nie stracić. Możesz tez skontaktować się ze sklepem, może mają jakiś na zbyciu albo znajda inne wyjście z sytuacji.

Ps. Spróbuj podpiąć sam wentylator do innego gniazda i zobacz czy będzie też tykał.

Ps2. teraz sobie pomyśl jak musiałem się czuć kiedy o godz. 3.00 w nocy wsadziłem palucha w metalowego Papsta 172 puszczonego na pół gwizdka. Takie coś miałem kiedyś na chłodnicy... moja mina i ilość wypowiedzianych niecenzuralnych słów... bezcenna.

Zefirro

• Gość
« Odpowiedź #2414 dnia: Lipca 29, 2013, 20:50:34 »
Jakby co, to mam do oddania boxowy wentylator od mojego i5 (ja tam się nie znam na tym, czy będzie pasował). Od początku leży w pudełku i się nie przydaje.