Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502813 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2460 dnia: Września 16, 2013, 19:10:09 »
OK. Wziąłem 4890. Wielkie dzięki Mazak.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2461 dnia: Września 16, 2013, 20:03:08 »
Nie ma sprawy. Fajna karta i dobre wspomnienia. Niech dobrze służy :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Darth_Worm

• Gość
« Odpowiedź #2462 dnia: Września 21, 2013, 13:10:38 »
Panowie , stoję na rozdrożu, co kupić ?
Nvidia czy Amd ? Chodzi mi o jakość grafiki w grach tj. Dcs czy BoS. Który chip oferuje naładniejszą grafę ?

« Odpowiedź #2463 dnia: Września 21, 2013, 13:52:52 »
Bez różnicy - ważniejsza jest szybkość samej karty i ilość ramu, którą posiada

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2464 dnia: Września 21, 2013, 14:15:43 »
Panowie , stoję na rozdrożu, co kupić ?
Nvidia czy Amd ? Chodzi mi o jakość grafiki w grach tj. Dcs czy BoS. Który chip oferuje naładniejszą grafę ?

To jakbyś pytał które święta są lepsze...

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Darth_Worm

• Gość
« Odpowiedź #2465 dnia: Września 21, 2013, 14:36:14 »
Myślałem, że są którakolwiek z firm ma jakieś ukryte ficzery i obraz wygląda ładniej w w/w tytułach.
W kwestii karty nie mam ograniczeń finansowych, więc pozostają rozterki natury jakościowej - ewentualnie przyszłościowe danej platformy. 

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #2466 dnia: Września 21, 2013, 16:30:23 »
Chcę kupić do desktopa dysk 1TB jako drugi (pierwszy mam SSD na system). Chodzi o to, że będzie to bardziej archiwum, więc nie zależy mi na prędkości - bardziej trwałości i kultury pracy. Jakie modele mam rozważyć?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2467 dnia: Września 21, 2013, 16:43:55 »
Każdy dysk dla Ciebie będzie dobry. Niby WD z serii czerwonej są najlepsze do tego ale jak dysk ma paść to padnie. Wszystkie mają podobną kulturę pracy, gwarancję itd. Do wyboru w sumie masz firmę WD i Seagate. Obie mają serię zieloną także zerknij sobie czy Ci pasuje.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #2468 dnia: Września 21, 2013, 21:04:36 »
Myślałem, że są którakolwiek z firm ma jakieś ukryte ficzery i obraz wygląda ładniej w w/w tytułach.
W kwestii karty nie mam ograniczeń finansowych, więc pozostają rozterki natury jakościowej - ewentualnie przyszłościowe danej platformy.

PlayStation 4 i Xbox One mają w sobie chipy z GPU bazującym na architekturze GCN od AMD. Ptaszki ćwierkają, że w przyszłym tygodniu zadebiutuje nowa generacja Radeonów na kolejnej odmianie tej architektury. GCN lepiej sobie też radzi z obliczeniami poza graficznymi - Direct Compute czy OpenCL, co daje raczej lepszą perspektywę rozwoju np. w sferze obliczeń fizycznych w grach itp. Radeony poza tym generalnie wypadają lepiej w rozdzielczościach wyższych niż Full HD, gdyby Ci się kiedyś zachciało monitora 2K, 4K czy zestawu kilku.

Co do dysku, to warto sobie zadać pewnie też pytanie, jak bardzo zależy nam na ciszy. Jeśli komputer chodzi cicho, to dysk 7200 rpm będzie słychać i lepiej wziąć taki, który kręci się wolniej.

« Odpowiedź #2469 dnia: Września 22, 2013, 23:19:19 »
Ponieważ czas leci, podzespoły się starzeją, pojawiła się możliwość finansowa, więc chcę wymienić flaki w kompie. Planuję zakup i wymianę prawie wszystkiego:

obudowa (1): SilentiumPC Gladius X80 Pure Black - bez zasilacza
płyta główna (2): MSI Z87-G43
procesor (3): Intel Core i5 4670K 3,40 GHz BOX
RAM (4): Kingston HyperX DDR3 2X 4GB 1600MHz XMP CL9
karta graficzna (5): Sapphire Radeon 7850 Dual-X 1GB
zasilacz zostaje (6): Chieftec GPS-450AA-101A
chłodzenie procka zostaje: Thermaltake Contac 29 BP
dyski twarde zostają: 2 x HDD na SATA + 1 x Plextor M5S
karta dźwiękowa zostaje: SB Audigy na PCI

Przeznaczenie kompa:
Przez najbliższy rok będzie służył głównie jako pomoc na studiach, więc Office, AutoCAD, MathCAD, itp. z przerwami na BF3 i jakieś nowe gry. Później do łask powróci FS9 + FSX (wróci miejsce na rozłożenie wolantu, paneli, itd.).
Więc większość czasu komputer będzie działał w 2D. Dobrze by było, gdyby zestaw nie hałasował bardzo, bo będzie sporo czasu pracował w nocy (doba ma tylko 24, więc trzeba niestety ograniczać spanie).
Generalnie wiem czego chcę, klasycznie niemożliwego. Dobre, ciche, wydajne, niedrogie. Łącznikiem jest "AND", nie "XOR". ;)

Moje przemyślenia na temat poszczególnych komponentów:
(1) obudowa
Moje potrzeby: niebrzydka, niemała, zasilacz na spodzie obudowy, funkcjonalna, powiedzmy, że nieprzekraczalna cena 400 zł.

Na początku celowałem w SilentiumPC Gladius M40 Pure Black, jednak poczytałem nieco na jej temat, na możliwości montażu podzespołów, budowę, funkcjonalność. Postanowiłem nie bawić się we wróżkę i nie sprawdzać z kart przeglądarki, czy 159 mm wysokości radiatora na procesorze pomieści się w max 157 mm obudowy.
Przeglądnąłem też Thermaltake Commander MS-III, Zalman Z9 Plus (nie podoba mi się), SilentiumPC Regnum RG-L50 Pure Black (padające klawisze Power i Reset LOL!), Chieftec Libra LF-01B-OP (zaciekawiła mnie, ale cena za duża jak na możliwości), Cooler Master HAF 912 Plus (niemalże mi spasowała, ale utrudniony dostęp lub brak niektórych filtrów).
Suma sumarum wybór padł na Gladius X80. Ciekawe wyposażenie, montaż zasilacza na spodzie obudowy, bardzo dobre możliwości aranżacji kabli, zdejmowalny jeden koszyczek, drugi koszyczek wystarczy na moje 3 dyski, obecność oraz łatwość czyszczenia filtrów, możliwości doposażenia w dodatkowe wentylatory (co też uczynię).
Do obudowy planuję dodać z 2 wentylatory SilentiumPC Sigma EVO 120 mm. Jeden na spodzie obok zasilacza i drugi na szczycie obudowy.

(2) płyta główna
Moje potrzeby: LGA1150 (nie ma sensu się pchać w LGA1155), chipset Intel Z87, jeden lub dwa sloty PCI-X (na chwilę obecną nie przewiduję montażu dwóch kart graficznych), jeden - dwa sloty PCI (dla SB Audigy), dobre możliwości podkręcania procesorów, mile widziana technologia dual BIOS.
Przeglądałem różne testy w serwisach i chyba najkorzystniej wypadł w.w. MSI. Ewentualnie może ASRock Z87 Pro4. Tu nie jestem pewien wyboru.

(3) procesor
W zasadzie nie ma co komentować. W planach podkręcenie do około 4 - 4.2 GHz w zależności od zachowania, możliwości i potrzeb.
Nie, 2500K na 4.5 GHz mnie nie obchodzi, skoro tu będę miał taką samą wydajność na 4.2 GHz. W dodatku nie zamierzam iść w umierający socket.

(4) pamięć
Raczej celuję w "markę", którą znajdę jeszcze za rok - dwa celem dokupienia drugiego zestawu 2 x 4 GB.
Jestem jednak w pełni otwarty na inne propozycje. Mile widziane dobre zwiększanie częstotliwości przy luzowaniu timingów.

(5) karta graficzna
Moje potrzeby: w zasadzie to AMD Radeon 7850 (nie chcę GF), 1 GB VRAM (2 GB w takiej karcie to marketingowa papka), rozdzielczość natywna monitora 1680x1050 (nie zmienię monitora w najbliższym czasie), dobre i ciche chłodzenie.
Myślałem nad Gigabytem z Windforce-em, ale niepokoi mnie natężenie dźwięku w spoczynku (wiatraki sterowanie napięciem, więc minimum to 40% obrotów). W trybie, który będzie u mnie przeważał. XFX DD to nieco przerost formy nad treścią, w dodatku wymaga dodatkowej wtyczki zasilania. ASUS 2GB OC jest idealny, ale ta cena...
Obecnie mam MSI R 5770 Hawk, więc wiem co to ciche i wydajne chłodzenie. :)

(6) zasilacz
Podstawowe pytanie - czy trzeba wymieniać? Wolałbym na razie tego uniknąć ze względów finansowych. Nie zależy mi na stanach C6/C7 procka, pal sześć te kilka kWh więcej.
Jeśli będzie konieczność, to i tak z miesiąc pasowało by mi pociągnąć na Chieftecu i dopiero wymienić.
Moc w okolicach 500 - 550 W powinna raczej wystarczyć, mile widziana modułowość okablowania, certfikat bronze (lub wyżej), ważna dobra kultura pracy.

To chyba tyle, chętnie poznam propozycje zmian konfiguracji.
Podzespoły będę raczej kupował u siebie w "lokalnym" sklepie, bo dzięki temu będę miał możliwość oddania podzespołów w ramach rozliczenia.
Jeśli o czymś zapomniałem, jutro dopiszę.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2470 dnia: Września 23, 2013, 08:24:26 »
Wygląda dobrze. Widać, że przemyślałeś sprawę. W sumie nie ma się do czego przyczepić... no może do zasilacza i chłodzenia CPU. Te dwa elementy są tak na styk ale powinno sobie poradzić jak nie będziesz za bardzo wydziwiał. Te elementy mogą być bardziej obciążone przez co też głośniejsze. Wyjdzie w praktyce i na chwilę obecną bym się nie przejmował. Poza tym nie musisz go podkręcać natychmiast, możesz ustawić funkcje oszczędzania energii i zmniejszy się pobór prądu i hałas.

Z hałasem to jest sprawa bardzo indywidualna. Niestety nikt Ci nie zagwarantuje, że jak kupisz takie i takie graty to będzie cisza. Wszystko wyjdzie dopiero jak poskładasz grata i zostawisz na noc. Poza tym jak zwalczysz z szumem wentylatorów to usłyszysz dyski albo pisk cewek, przetwornicę monitora itd. U siebie pomimo skręcenia wszystkich wentylatorów na minimum to słyszę pisk z regulatora obrotów ale np. żadnego dysku pomimo posiadania ich pięciu w kompie i każdy 7200 obr./min. Natomiast jak zależy Ci na ciszy, to warto zainwestować w regulator obrotów wentylatorów. Tutaj proponuje najzwyklejszy, najprostszy czyli 4-8 zwykłych potencjometrów i tyle. Najlepiej w miejsce stacji dysków, bo to i tak niewykorzystane. W ten sposób możesz szybko skręcić te wentylatory które są najgłośniejsze. Te w obudowach też nadają się aczkolwiek działają różnie i nie masz płynnej regulacji. A najskuteczniejszym sposobem na walkę z hałasem to pozbycie się jego źródła ale wiadomo, że nie zawsze można sobie na to pozwolić. Mniej i dobrych wentylatorów + solidna buda + regulator obrotów = względny sukces :).

« Odpowiedź #2471 dnia: Września 23, 2013, 13:55:44 »
Mazak, Ty nasz guru od sprzętu poradź, bo mnie ostatnio zdrowo nastraszyli! Mam od 4 lat zasilacz CORSAIR serii HX o mocy 520W. Rok temu wymieniałem podzespoły i teraz mam taką oto konfigurację: MoBo -ASRock P67 Pro3 b3, Proc 2550K (OC 4.4), GIGABYTE GTX 560 (OC jak w TITANIUM), Patriot Viper Xtreme 8GB (2 x 4GB) DDR3 1866MHz, HD WD 1TB serii Green, duże chłodzenie Zalmana, 3xfan 120mm.  Pytanie czy zasilacz nie powinien być na tą konfigurację mocniejszy ??? A jeśli tak to co polecasz obecnie w stosunku cena do jakości?
Druga sprawa - składam dla siostrzeńca komputer: I7 950, MoBo Foxconn na 1366 ( jakiś no name z desktopa ale solidnie wykonana), karta Radeon 5570 (taką ma ze starego sprzętu), Ram 2x2 Corsair 1333MHz CL9, dysk Seagate 1TB. chłodzenie na proc to Spire Storm 532, czyli coś jak box. Mam do tego zasilacze 400W Deer i Fortron. Wg mnie oba się nie nadają jakościowo i za mało wat będzie ale chciałbym się upewnić?
Jeśli coś to mogę przełożyć  mojego 520HX do tego składaka na i7 a samemu kupię coś mocniejszego tylko co wybrać w cenie 350-400 zł?
" Na wojnie są trzy rodzaje ataków - udane, nieudane i desant z powietrza..."

Mój hangar: (Iris) T-6A, PC-9, A-10A, F-14, F-15E, F-16 D.  (CS) C130, B-767-300, B-777 200.

« Odpowiedź #2472 dnia: Września 23, 2013, 14:47:04 »
Nie pomogę, ale będzie uwaga techniczna:

(2) płyta główna
Moje potrzeby: LGA1150 (nie ma sensu się pchać w LGA1155), chipset Intel Z87, jeden lub dwa sloty PCI-X (na chwilę obecną nie przewiduję montażu dwóch kart graficznych), ...

Prawdopodobnie w sposób niezamierzony padło hasło PCI-X, a autorowi chodziło o PCIe x16(x8...).
PCI-X jest standardem serwerowym występującym w profesjonalnych płytach serwerowych (do dziś) i nie ma nic wspólnego z PCIe-x... .
Nie czepiałbym się gdyby nie przypadek zamówienia w firmie przez mało kompetentne osoby komputerów do multimediów gdzie napisano, że mają być dwa sloty PCI-X pełnej długości, a po dostarczeniu sprzętu wyszło, że płyta ani nie ma karty dźwiękowej, ani nie da się do niej włożyć standardowych podzespołów bo to serwerówka z budżetowym opteronem :D :D :D
Diabeł tkwi w szczegółach!

« Odpowiedź #2473 dnia: Września 23, 2013, 14:59:29 »
Arkadivs może trochę uprzedzę Mazaka ale parę słów ode mnie w temacie...
Co do Twojego pierwszego pytania to sam posiadam bardzo zbliżoną konfiguracje do Twojej. Płyta na tym samym chipsecie, identyczny procek z  takim samym O/C, do tego cztery dyski talerzowe, dwa SSD, kilka wentylatorów i paneli sterujących w budzie. Aktualna grafika to HD 6850 ale do niedawna był to prądożerca GTX285  :D Wszystko to z powodzeniem ciągnie właśnie Corsair HX520EU. Mój egzemplarz ma około 5-6 lat, nie pamiętam dokładnie ale kupiłem go zaraz po premierze, kosztował wtedy około 400zł. I powiem szczerze że nie widzę absolutnie żadnej potrzeby zmiany na nic innego, ten zasilacz ma wszystko czego aktualnie potrzebuję. Plusem są cienkie kable w postaci taśm i wysoka kultura pracy. Po tylu latach wentylator wciąż pracuje bezgłośnie ;) To były zdaje się pierwsze serie zasilaczy robione dla Corsair przez firmę Seasonic co mówi samo za siebie.
Co do drugiego pytania to zdecydowanie skłaniaj się w kierunku tego Fortrona jeśli tylko ma odpowiednią ilość potrzebnych przewodów. Ten Deer to straszna lipa z tego co pamiętam...
Pozdro ;)

« Odpowiedź #2474 dnia: Września 23, 2013, 17:24:13 »
Poza tym nie musisz go podkręcać natychmiast, możesz ustawić funkcje oszczędzania energii i zmniejszy się pobór prądu i hałas.
Na pewno, na początku, całość będzie działać ze standardowymi zegarami. Najpierw muszę zapoznać się ze sprzętem i charakterystyką pracy. Zobaczyć jak sobie będzie dawał radę z zasilaczem i obecnym chłodzeniem. Dopiero później będę myślał nad podkręcaniem. Przy czym będzie to raczej łagodne podkręcanie, nie do oporu.
Niestety nikt Ci nie zagwarantuje, że jak kupisz takie i takie graty to będzie cisza.
Ciszy absolutnej nie oczekuję. Wystarczy mi powiedzmy obecny poziom - szeptu, cichej rozmowy.
Prawdopodobnie w sposób niezamierzony padło hasło PCI-X, a autorowi chodziło o PCIe x16(x8...).
Oczywiście. PCI-X to przyzwyczajenie z czasów, gdy PCIe dopiero wchodziło do użycia. Wpoiło się to w pamięć i ciężko to teraz wyplenić.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11