Ponieważ czas leci, podzespoły się starzeją, pojawiła się możliwość finansowa, więc chcę wymienić flaki w kompie. Planuję zakup i wymianę prawie wszystkiego:
obudowa (1): SilentiumPC Gladius X80 Pure Black - bez zasilacza
płyta główna (2): MSI Z87-G43
procesor (3): Intel Core i5 4670K 3,40 GHz BOX
RAM (4): Kingston HyperX DDR3 2X 4GB 1600MHz XMP CL9
karta graficzna (5): Sapphire Radeon 7850 Dual-X 1GB
zasilacz zostaje (6): Chieftec GPS-450AA-101A
chłodzenie procka zostaje: Thermaltake Contac 29 BP
dyski twarde zostają: 2 x HDD na SATA + 1 x Plextor M5S
karta dźwiękowa zostaje: SB Audigy na PCI
Przeznaczenie kompa:
Przez najbliższy rok będzie służył głównie jako pomoc na studiach, więc Office, AutoCAD, MathCAD, itp. z przerwami na BF3 i jakieś nowe gry. Później do łask powróci FS9 + FSX (wróci miejsce na rozłożenie wolantu, paneli, itd.).
Więc większość czasu komputer będzie działał w 2D. Dobrze by było, gdyby zestaw nie hałasował bardzo, bo będzie sporo czasu pracował w nocy (doba ma tylko 24, więc trzeba niestety ograniczać spanie).
Generalnie wiem czego chcę, klasycznie niemożliwego. Dobre, ciche, wydajne, niedrogie. Łącznikiem jest "AND", nie "XOR".

Moje przemyślenia na temat poszczególnych komponentów:
(1) obudowa
Moje potrzeby: niebrzydka, niemała, zasilacz na spodzie obudowy, funkcjonalna, powiedzmy, że nieprzekraczalna cena 400 zł.
Na początku celowałem w SilentiumPC Gladius M40 Pure Black, jednak poczytałem nieco na jej temat, na możliwości montażu podzespołów, budowę, funkcjonalność. Postanowiłem nie bawić się we wróżkę i nie sprawdzać z kart przeglądarki, czy 159 mm wysokości radiatora na procesorze pomieści się w max 157 mm obudowy.
Przeglądnąłem też Thermaltake Commander MS-III, Zalman Z9 Plus (nie podoba mi się), SilentiumPC Regnum RG-L50 Pure Black (padające klawisze Power i Reset LOL!), Chieftec Libra LF-01B-OP (zaciekawiła mnie, ale cena za duża jak na możliwości), Cooler Master HAF 912 Plus (niemalże mi spasowała, ale utrudniony dostęp lub brak niektórych filtrów).
Suma sumarum wybór padł na Gladius X80. Ciekawe wyposażenie, montaż zasilacza na spodzie obudowy, bardzo dobre możliwości aranżacji kabli, zdejmowalny jeden koszyczek, drugi koszyczek wystarczy na moje 3 dyski, obecność oraz łatwość czyszczenia filtrów, możliwości doposażenia w dodatkowe wentylatory (co też uczynię).
Do obudowy planuję dodać z 2 wentylatory SilentiumPC Sigma EVO 120 mm. Jeden na spodzie obok zasilacza i drugi na szczycie obudowy.
(2) płyta główna
Moje potrzeby: LGA1150 (nie ma sensu się pchać w LGA1155), chipset Intel Z87, jeden lub dwa sloty PCI-X (na chwilę obecną nie przewiduję montażu dwóch kart graficznych), jeden - dwa sloty PCI (dla SB Audigy), dobre możliwości podkręcania procesorów, mile widziana technologia dual BIOS.
Przeglądałem różne testy w serwisach i chyba najkorzystniej wypadł w.w. MSI. Ewentualnie może ASRock Z87 Pro4. Tu nie jestem pewien wyboru.
(3) procesor
W zasadzie nie ma co komentować. W planach podkręcenie do około 4 - 4.2 GHz w zależności od zachowania, możliwości i potrzeb.
Nie, 2500K na 4.5 GHz mnie nie obchodzi, skoro tu będę miał taką samą wydajność na 4.2 GHz. W dodatku nie zamierzam iść w umierający socket.
(4) pamięć
Raczej celuję w "markę", którą znajdę jeszcze za rok - dwa celem dokupienia drugiego zestawu 2 x 4 GB.
Jestem jednak w pełni otwarty na inne propozycje. Mile widziane dobre zwiększanie częstotliwości przy luzowaniu timingów.
(5) karta graficzna
Moje potrzeby: w zasadzie to AMD Radeon 7850 (nie chcę GF), 1 GB VRAM (2 GB w takiej karcie to marketingowa papka), rozdzielczość natywna monitora 1680x1050 (nie zmienię monitora w najbliższym czasie), dobre i ciche chłodzenie.
Myślałem nad Gigabytem z Windforce-em, ale niepokoi mnie natężenie dźwięku w spoczynku (wiatraki sterowanie napięciem, więc minimum to 40% obrotów). W trybie, który będzie u mnie przeważał. XFX DD to nieco przerost formy nad treścią, w dodatku wymaga dodatkowej wtyczki zasilania. ASUS 2GB OC jest idealny, ale ta cena...
Obecnie mam MSI R 5770 Hawk, więc wiem co to ciche i wydajne chłodzenie.

(6) zasilacz
Podstawowe pytanie - czy trzeba wymieniać? Wolałbym na razie tego uniknąć ze względów finansowych. Nie zależy mi na stanach C6/C7 procka, pal sześć te kilka kWh więcej.
Jeśli będzie konieczność, to i tak z miesiąc pasowało by mi pociągnąć na Chieftecu i dopiero wymienić.
Moc w okolicach 500 - 550 W powinna raczej wystarczyć, mile widziana modułowość okablowania, certfikat bronze (lub wyżej), ważna dobra kultura pracy.
To chyba tyle, chętnie poznam propozycje zmian konfiguracji.
Podzespoły będę raczej kupował u siebie w "lokalnym" sklepie, bo dzięki temu będę miał możliwość oddania podzespołów w ramach rozliczenia.
Jeśli o czymś zapomniałem, jutro dopiszę.