Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 505448 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2490 dnia: Października 05, 2013, 16:33:46 »
Tylko w przypadku SSD nie samym szybkim uruchamianiem człowiek żyje. SSD poprawia ogólny komfort pracy i to jest największa frajda.

@Nutcracker
Możesz też brać tą MSI.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2491 dnia: Października 05, 2013, 21:47:39 »
Krótkie uruchamianie systemu daje swobodę - jeśli trzeba odejść od komputera to można go po prostu wyłączyć, bo ma się świadomość że potem się błyskawicznie uruchomi. Wcześniej miałem płytę Gigabyte'a z tradycyjnym HDD i pulpit pojawiał się po około 45 sekundach. To zniechęcało do wyłączania i zdarzało się, że komputer sobie sam chodził...
Wystarczy komputer uśpić, zamiast wyłączać. Wstawanie trwa 2-3 sekundy.

« Odpowiedź #2492 dnia: Października 07, 2013, 21:02:18 »
Mała pomoc przy dla posiadaczy windows 7 oraz bezprzewodowej karty sieciowej USB TP-LINK TL-WN722N. Te BSOD, to właśnie jej wina. Chip, to Atheros AR9271, a sterowniki znajdują się... nie, nie u producenta karty, ale na: http://www.atheros.cz/atheros-wireless-download.php?chipset=64&system=6
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2493 dnia: Października 07, 2013, 21:45:35 »
Ustaw sobie jeszcze w opcjach zasilania w panelu sterowania aby karta sieciowa miała maksymalną wydajność w każdym planie zasilania. Ustawienia te znajdziesz po kliknięciu kliknięciu w zaawansowane  ustawieni planu. Zmiana tego zapewni stały sygnał.

Sterownikiem się nie przejmuj. W zasadzie to normalne. Ostatnio musiałem u siebie na Win8 x64 zainstalować leciwą kartę Edimax EW-7128G (PCI) na chipsecie RALink RT2500 i jedyne stery jakie mi ruszyły to te od Visty. Może się komuś przyda to mu wkleję nazwę pliku... hyhy :).

IS_AP_STA_6x_D-1.2.3.0_VA-2.1.0.0_2500_D-3.2.0.0_VA-3.2.0.0_RU-2.0.4.0_VA-2.0.4.0_AU-1.2.1.0_VA-1.0.4.0_101707_0.1.0.29.exe

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2494 dnia: Października 07, 2013, 22:36:12 »
O maksymalnej wydajności pamiętam. Sterownikiem przejąłem się o tyle, że bez niego nie działa sieciówka. Bez sieciówki nie mam sieci. Router jest pokój obok i nie chce się mi wiercić dziury w ścianie dla kabla.
Swoją drogą, to Windowsowe narzędzia czasem bywają całkiem sprytne. Debugger potrafi ładnie wyłapać prawdopodobne powody zwisu analizują zrzut pamięci.

PS Może się komuś przyda: http://www.xp.net.pl/art/windows_crash_analysis.html
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #2495 dnia: Października 08, 2013, 03:14:50 »
Problem do rozwiązania:
Kupić laptop i do gier i do pracy biurowej (czasami), aby mama i córka były zadowolone.

Założenia: do 3000,-, i5, 8G RAM, nVidia lub radek z dedykowaną pamięcią, dysk - obojętne, ale jak będzie tandem z SSD lub sam SSD to też super, no i panowie najważniejsze: musi być ładny, najlepiej jasnoróżowy, błękitny lub z pięknymi wzorkami (wiecie: fale, delfinki, kryształy Swarowskiego ;))
Przyzna, że zgłupiałem, bo jest co wybrać w ofercie Sony (design) ale "ładne" modele nie są u nas dostępne. Akceptowalne jest Lenovo i Asus, ale trudno mówić aby były kobiece :(
Może komuś się coś rzuciło w oczy?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2497 dnia: Października 08, 2013, 07:40:57 »
Jak dobrze poszukasz to możesz jeszcze taniej znaleźć:

http://allegro.pl/laptop-lenovo-y580-i5-2x2-6-1tb-gtx660-2gb-fullhd-i3576461336.html

Gdybyś sięgnął głębiej do kieszeni to masz z SSD:

http://allegro.pl/laptop-lenovo-y580a-i5-8gb-120ssd-gtx660m-160zl-i3594212083.html

Do tego okleić gada folią albo naklejkę na klapę z różowym kwiatkiem :P. Tylko pamiętaj, że model wyżej nie ma klasycznego dysku już. Niemniej Y580 z tego co pamiętam ma zwykłe SATAIII I mSATA, więc można każdy dysk SSD włożyć. Można też sięgnąć jeszcze głębiej do kieszonki i kupić z dwoma dyskami.

« Odpowiedź #2498 dnia: Października 11, 2013, 03:14:07 »
Dzięki Panowie!

Pójdę w stronę Lenovo, bo moja córka chce czarny :D więc jeden problem z głowy ;)

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #2499 dnia: Października 12, 2013, 12:05:28 »
Od dłuższego czasu przymierzam się do zmiany sprzętu na coś mocniejszego. Ze względów organizacyjnych celuję w laptopy, a finansowych w używane :\
Najchętniej 17"
Znalazłem na ciekawe aukcje, ale zastanawia mnie rodzaj zastosowanych w sprzętach kart video.
ATI FIRE PRO M8900 oraz Nvidia QUADRO FX 3800M

Czy te karty nadają się także do "zabawy" czy tylko do poważnych zastosowań graficznych?

Ewentualnie pozostaje jeszcze opcja tego typu[\url] -dysk mam z obecnego, pozostało by dokupić RAM. Kompromisem jest matryca 15.6"
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2500 dnia: Października 13, 2013, 20:59:46 »
Wspomniane karty jak napisałeś są dedykowane do pracy i w grach może być różnie... raczej spodziewał bym się gorszej wydajności niż na swoich odpowiednikach czyli HD6970M czy GF GTX 280M.

« Odpowiedź #2501 dnia: Października 14, 2013, 23:46:50 »
I właśnie szybkość uruchamiania była jednym z powodów wybrania przeze mnie konstrukcji ASRocka.

W Twojej mobo jest coś takiego jak "Fast Boot". W innych płytach był "Intel rapid start"
Próbowałeś jak to działa ?? Ja nie bardzo łapię o co w tym chodzi ale Asrock twierdzi że system wstaje w 1,5 sekundy ..... Czy ma to jakieś ograniczenia , jakieś efekty uboczne ???

Czy może mi ktoś objaśnić czym właściwie różnią się chipsety do podstawki 1150 ??
Domyślam się że chodzi o ilość złącz USB ale chyba nie tylko.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2502 dnia: Października 15, 2013, 07:41:14 »
W zasadzie różnią się pierdołami czyli na szybko ilością USB i możliwe, że szybkością PCIE. W każdym razie nie ma tam nie wiadomo jakich zmian. To bardziej kosmetyka i sposób na wyciągnięcie pieniążków z racji wprowadzenia nowego gniazda procesora :).

Co do drugiej części pytania podejrzewam, że Asrock jak i Intel używają tego samego czyli komp przechodzi w stan S3, a na osobnej partycji zapisuje się stan kompa. Podobne jest to do hibernacji ale przez to, że utworzone jest poza Windowsem komp wstaje dwa razy szybciej i bez zbędnych śmieci w pamięci. Jak dodasz do tego dysk SSD to masz przeciąg, bo dostęp do plików jest natychmiastowy :).

« Odpowiedź #2503 dnia: Października 15, 2013, 21:16:37 »
Asrock twierdzi że system wstaje w 1,5 sekundy ..... Czy ma to jakieś ograniczenia , jakieś efekty uboczne ???
Te 1,5 sekundy dotyczą akurat systemu Windows 8 i pewnej sztuczki zwanej rozruchem hybrydowym LINK
Przyspieszenie zaś "zimnego rozruchu" to zasługa zastosowania UEFI w miejsce archaicznego BIOS-u (obecnie chyba standard we wszystkich płytach głównych) oraz połączenia tego z dyskiem SSD. W mojej poprzedniej płycie Gigabyte 790XT-UD4P sam etap POST trwał 17 sekund, zaś pulpit pojawiał się po jakiś 45 sekundach od wciśnięcia przycisku Power.

Pierwotnie chciałem kupić płytę MSI Z87-G43 ale okazało się LINK, że uruchamia się o 8 sekund wolniej od ASRocka, więc przy porównywalnej cenie wybrałem płytę "szybszą" (chociaż brzydszą, bo cała jest brązowa).

Chipsety pod 1150 mają sztuczne ograniczenia np. Z87 od H87 różni się możliwością zmiany mnożnika procesora (w górę, procesory K), a także obsługą pamięci DDR3 szybszych niż 1600 MHz.

Offline Jocker

• JG300
  • *
« Odpowiedź #2504 dnia: Października 17, 2013, 13:16:28 »
Witam. Jakieś 3 lata temu kupiłem komputer za 2700zl a w nim m.in: Procek AMD Phenom II X6 1090T, karta graficzna Radeon 6950. RAM 8GB Corsair, Płyta głowna M4A88TD-M EVO/USB3 no i plus inne rzeczy potrzebne do prawidłowego działania komputera. Otóż mam kupca na ten zestaw, więc pytanie: ile mogę zażądać za ten zestaw? Oczywiście musiałbym kupić nowy zestaw więc co w podobnej cenie było by realnie lepsze od starego kompa? Chciałbym kupić komputer konkretnie pod gry, szczególnie pod BoSa jak już. Myślę tu nad procesorem...może zejść na 4 rdzenie z większym taktowaniem? Czy iść na 6 albo 8 rdzeni? Jestem fanem AMD mimo wszystko. Czekam na propozycje.