Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 504616 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2535 dnia: Listopada 15, 2013, 19:46:37 »
Jeśli chodzi o Prolimatech to faktycznie fajna sprawa z tymi kolorkami, ale chyba tylko dla ludzi zajmujących się moddingiem pc. Ja właśnie mam zamiar kupić na allegro Megashadow bo akurat jest w dobrej cenie, to w sumie klon Megahalems tylko w czarnym kolorze :)
A z LC to jest dużo racji w tym co piszesz ale mnie to specjalnie nie przeraża bo swój prywatny komputer traktuję jako poligon doświadczalny i sprawia mi to sporą przyjemność. Nie mam zamiaru budować jakiegoś bardzo rozbudowanego układu, na początek będzie chłodnica, pompa, rezerwuar i blok do CPU. Później przyjdzie pewnie czas na zwodowanie grafiki. Z blokami full cover czasem faktycznie są problemy ale można to rozwiązać inaczej, pamięci i sekcję zasilania na karcie można chłodzić pasywnie a na sam GPU dać blok. 
Koolance to faktycznie wypas, ich produkty to jest po prostu top. Ale kasa jaką sobie życzą moje możliwości niestety przekracza :|
Pożyjemy zobaczymy :)

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2536 dnia: Listopada 18, 2013, 15:38:51 »
Zakupiłem Gigabyte GTX770, sprawa załatwiona, dzięki chłopaki za rady, jak zwykle dzięki Wam dokonałem najlepszego zakupu i przekroczyłem sporo  budżet :P :D
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Benek

• Gość
« Odpowiedź #2537 dnia: Listopada 18, 2013, 17:55:15 »
Rutkov offline :) albo mu się karta nie mieści do budy  :evil: albo testuje wszystkie swoje gry na max detali :D

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2538 dnia: Listopada 18, 2013, 18:32:47 »
Spoko, karta do mnie idzie dopiero, w środę może będę testował. Karta się zmieści ma 30 cm, ja mam 42 luzu :)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #2539 dnia: Listopada 24, 2013, 15:36:19 »

Witajcie,
Mam zamiar nabyć nowy dysk zewnętrzny 2,5" o pojemności 2TB, nie chcę zbankrutować, ani też kupić jakiegoś "dziadostwa".
Już byłem prawie zdecydowany na  WD Elements 2TB dostępny np tutaj:
http://www.komputronik.pl/product/192742/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/WD_Elements_Portable_2TB_USB3_0_Black.html
ale napotkałem niepokojące opinie n/t tego dysku:
http://forum.gazeta.pl/forum/w,34,124609119,,Dysk_zewnetrzny_Wester_Digital_2TB.html?v=2
Wobec powyższych opinii rozważam teraz zakup dysku ADATA:
http://bitcomputer.pl/pl/p/ADATA-DASHDRIVE-HV620-2TB-USB-3.0-BLACK/14751

Czy możecie mi podpowiedzieć, czy warto przejmować się opiniami o WD i co sądzicie o dysku ADATA?
Gdzie mogę znaleźć w miarę rzetelne opinie na temat tego typu sprzętu?

Z góry dziękuję za pomoc  :)

Nie rozpoczynałem nowego wątku, aby nie zaśmiecać forum.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2540 dnia: Listopada 24, 2013, 16:11:39 »
Z dyskami to jest ruletka. Nie masz żadnej gwarancji, że WD będzie lepszy od Seagate'a. Zwłaszcza, na chwilę obecną jest dwóch producentów dysków, a reszta siedzi w ich kieszeni. Jak dysk ma paść to i tak padnie bez względu kto jest jego producentem. Każda firma ma tyle samo zwolenników co przeciwników i to też  tyczy się ilości opinii. Ostatnią kwestią jest sposób ich użytkowania. Jeden będzie obchodził się z takim dyskiem ostrożnie, drugi będzie nim rzucał w trakcie pracy, trzeci podpinał tylko do robienia backupów. To wszystko wpływa na kondycje takiego dysku. Oczywiście awarie zdarzają się i tego nie przewidzisz. Dlatego moim zdaniem najlepiej patrzeć na dyski przez pryzmat swoich potrzeb, ceny i gwarancji. Jedyna zasada jaka się sprawdza przy wyborze dysków to ta, która mówi aby brać dysk który ma najmniej mechaniki w środku czyli im mniej talerzy tym lepiej. Niestety nie zawsze jest to podane, a i nie zawsze uda się do tych informacji dokopać. Dużo może podać model dysku (np. ST500DM002) ale taka informacja jest przeważnie podana jak kupujesz goły dysk. W przypadku dysku w kieszeni w środku może być wszystko w zależności co producentowi kieszeni dało się taniej dostać lub co leżało w magazynie dłużej i wtedy nic nie zdziałasz.

Dane co prawda z Wikipedii ale dają pojęcie o sytuacji rynku:

Samsung - Dział dysków twardych został wykupiony przez firmę Seagate w 2011 roku)
Hitachi Global Storage Technologies - Firma Western Digital zakupiła dział dysków twardych tej firmy w marcu 2012 roku
Maxtor - Dział dysków twardych został wykupiony przez firmę Seagate w 2006 roku
IBM - dział dysków twardych przejęty w 2003 roku przez Hitachi Global Storage Technologies
Fujitsu - Dział dysków twardych został przejęty przez firmę Toshiba w 2009 roku
Quantum - Dział dysków przejęty przez Maxtor w 2000 roku

W zasadzie cała zabawa polega na tym, że dwóch największych graczy WD i Seagate bawi się w ciuciubabkę z urzędami antymonopolowymi przekazując sobie raz na jakiś czas wybrany dział odpowiedzialny za produkcję dysków etc.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2541 dnia: Listopada 24, 2013, 18:15:25 »
Wielkie dzięki za odpowiedź,
w świetle tego co napisałeś wybór padnie chyba
na dysk ADATA z uwagi na 3 lata gwarancji.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2542 dnia: Listopada 24, 2013, 20:50:11 »
Mam taki oto dylemat:
mojego kompa zasila sześcioletni Tagan 700W, daje radę oczywiście spokojnie ale..., przy duzym obciażeniu grafiką wydobywa się z niego bzyczenie które czasami moduluje wraz ze zmianą obrazów gry. Sprawa wystepuje np. w Call of Duty najnowszym a nie wystepuje w WoT. Wiadomo gry mają kolosalnie różne potrzeby graficzne więc pada na pobór prądu przez grafę. Przy składaniu obecnego zestawu wymieniłem już wszystko poza dźwiękówką i cdromem a sam zasilacz przeczyściłem z kurzu zdejmując obudowę. Ale teraz mam pewne obawy by jego odgłosy nie był oznaką jakiegoś przesilenia i czy mi nie spali kompa na przykład >:D
Może warto juz go wymienić i kupić coś porządnego w granicach 600W? Poza obawami spalenia ten odgłos z niego mnie wkurza no i podwyższa dB z całości kompa.
Jak myślicie?

« Odpowiedź #2543 dnia: Listopada 24, 2013, 21:02:01 »
Ten dźwięk to są chyba piszczące cewki zasilacza, który pracuje pod dużym obciążeniem. Z tego co kojarzę nie jest to katastrofalny objaw bo niektóre zasilacze już tak mają, ale z drugiej strony 6-letni Tagan to nie jest zasilacz, któremu bym zaufał, więc można się zastanowić nad kupnem czegoś nowego rzędu 600-650W.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2544 dnia: Listopada 24, 2013, 21:36:00 »
Obstawiam na kartę graficzną, włącz V-synch (najlepiej z poziomu sterownika przez NV Panel) i zobacz czy pomoże. Prawdopodobnie osiągasz jakąś abstrakcyjną liczbę klatek np. 1200 FPS w menu gry i jednostka zasilająca na karcie kwiczy jak świnka :P. Oczywiście mogą być to cewki w zasilaczu lub gdzieś indziej ale sugerując sie tym co napisałeś najpierw bym sprawdził grafikę. Poza tym nie przesadzajmy z tym brakiem zaufania ;). Sam mam Tagana BZ600 i jak ostatnio go czyściłem w środku nie było nic co by mogło wskazywać na jakieś zużycie. Podejrzewam, że u Rutkova jest podobnie ;).

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2545 dnia: Listopada 24, 2013, 21:45:25 »
A propo dziwnych dźwięków tego typu, to ja mam podobne problemy. Mój komp ma już ~5 lat i od nowości miał to do siebie, że na przykład jak się przesuwa myszkę, albo używa jej kółka do przewijania wydobywa się z kompa cichutki pisk, który jak osłuchałem dochodzi z MoBo. Ma ktoś jakieś podejrzenia cóż to piska?

« Odpowiedź #2546 dnia: Listopada 24, 2013, 22:32:04 »
Nie widziałem żeby ktoś chwalił Tagana za stabilne napięcia i bezawaryjną pracę, ale wiadomo, że dobry zasilacz to ten, który działa dobrze ;-)
Mogą też piszczeć cewki samej karty graficznej - zdaje się, że niektóre nowsze GXT'y wydają taki dźwięk, gdy osiągają wysoką ilość fps np. w intrach.

@MazuR - sprawdź na innej myszy, np. optycznej jeżeli "piszczy" na laserowej. Pociesz się, że nie jesteś sam z tą dolegliwością ;-)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2547 dnia: Listopada 24, 2013, 23:05:16 »
Nie ma reguły. Wszystko zależy kto ten zasilacz wyprodukował. Mój pomimo nazwy wyklepany został przez firmę Topower zresztą jak wszystkie z pierwszej serii Piperock. W drogich zasilaczach najczęściej pada elektronika... jakiś regulator napięcia, tudzież inny układ który jest nie do znalezienia w zamienniku. Stąd nawet serwisy nie podejmują się ich naprawy. Rzadko padają w nich kondensatory czy inne elementy aczkolwiek nie mówię, że nie. W każdym razie kilka zasilaczy w swoim życiu ubiłem, jeden mi się spalił żywcem na biurku generując sporo efektownego dymu :P. Wśród nich były BeQuiet'y, Anteci, obok mnie leży uszkodzony Chiefrec CFT-1000G-DF (te i Sirteci chyba najłatwiej naprawić), Modecom aka Fortron działa do dziś pomimo wieku. Neotec w drugim kompie również pomimo dychy na karku. Tutaj nie ma reguły. Wystarczy poczytać na forach jak padają inne zasilacze choćby OCZ czy Corsaira. Zgadzam się z tym co mówisz, że najlepszy ten zasilator który działa dobrze ale to akurat nie zależy od marki ;).

@Mazur
To częsta przypadłość, mogą to powodować zakłócenia elektromagnetyczne, brak dobrego uziemienia, cewki na płycie głównej lub zasilaczu. Różnie bywa i nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

« Odpowiedź #2548 dnia: Listopada 25, 2013, 19:37:41 »
Przymierzam się do kupna jakiegoś używanego laptopa. Chcę żeby na nim, bez problemu śmigał Lock On FC2. Jakie tam jeszcze wymagania hmm.. może matryca matowa, ekran 16". Proszę doradźcie od jakiego pułapu szukać.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2549 dnia: Listopada 26, 2013, 07:32:28 »
Lenovo Y580 z i5 i GTX660.