Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 505429 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2670 dnia: Kwietnia 10, 2014, 23:34:07 »
Jedynie po zwodowaniu karty można cieszyć się ciszą. Reszta to subiektywne odczucie. A do tego dochodzi tyle zmiennych... bo jeden ma kompa pod biurkiem, drugi na biurku, z oknem i bez okna, z cieńszej i grubszej blachy, etc. Producenci kart robią wszystko aby poziom hałasu był akceptowalny dla wszystkich a jedynym miarodajnym sposobem zmierzenia tego było by wsadzanie do swojego kompa każdej z tych kart i przetestowanie na własnej skórze. Przy takim wyborze trzeba iść trochę na intuicję.

Kosi dotarłeś do sedna tematu i trudno się tutaj z Tobą nie zgodzić ;) Ja stoję murem za kartami Asus z DCU 2 bo miałem z nimi najwięcej do czynienia i sprawiały najmniej problemów.
Minamir przeczytaj sobie test tych kart na pclab, według ich metodyki MSI faktycznie wypada troszkę lepiej od Asusa pod względem kultury pracy ale różnice są naprawdę marginalne.

http://pclab.pl/art53817.html

« Odpowiedź #2671 dnia: Kwietnia 10, 2014, 23:57:12 »
Zapytam w tym wątku. Jestem zmuszony do zakupu lapka. Czy kupno mocnego 17" laptopa będzie duzo bardziej bić po kieszeni niz analogicznego pcta? Czasem będzie podłączany do tv fullhd.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #2672 dnia: Kwietnia 12, 2014, 07:50:03 »
Jak dla mnie moja 770 jest cicha. Wkurzające jest co innego, pisk przy wysokich FPS w grach, to jest już wkurzające.
Jak dla mnie moja 770 jest cicha. Wkurzające jest co innego, pisk przy wysokich FPS w grach, to jest już wkurzające.

Włącz vsync, przy 60 fps piszczeć nie powinno. Przy okazji karta będzie się mniej nagrzewać. 

Zapytam w tym wątku. Jestem zmuszony do zakupu lapka. Czy kupno mocnego 17" laptopa będzie duzo bardziej bić po kieszeni niz analogicznego pcta? Czasem będzie podłączany do tv fullhd.

Zależy co znaczy mocny (ssd?, sli?). Droższy będzie na pewno, karty graficzne w laptopach są wolniejsze i tradycyjnie mają mylące oznaczenia nie odpowiadające desktopowym modelom. Wybór procesorów też jest ograniczony. Co nie znaczy, że nie da się kupić w miarę wydajnego laptopa w rozsądnej cenie.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #2673 dnia: Kwietnia 12, 2014, 10:49:13 »
Tak też myślałem. Ogranicza mnie budżet do 3tys. Rozejrzę się w Lenovo.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #2674 dnia: Kwietnia 12, 2014, 11:08:38 »
W budżecie do 3tys, raczej nie znajdziesz silnego laptopa z 17" matrycą, a ~15" są trochę maławe, mimo iż już FullHD w takim Lenovo Y580 i do gier lepiej podpiąć osobny, większy ekran. w tym budżecie blaszak będzie znacznie wydajniejszy - kwestia raczej sposobu wykorzystania.

« Odpowiedź #2675 dnia: Maja 06, 2014, 10:37:28 »
Czołem Panie i Panowie. Mazur znów ma problem którego nie może rozwiązać i prosi o małe wsparcie w temacie. ;)

Otóż jakieś fatum mnie prześladuje w temacie GPU, bo jakiś czas temu mój GTX 460 zapłonął żywym ogniem i teraz może służyć jedynie za przycisk do papieru.
Mam zagwostkę co wsadzić na jego miejsce.
Zastanawiałem się nad kolejnym GTX460, ale potem wpadło mi do głowy, że za niewiele więcej można się uzbroić w GTX560 lub 560Ti, jednak nie wiem czy taki zabieg nie spowoduje, że wysłużona elektrownia powie mi "ja wysiadam". Drugą łamigłówką jest sens wsadzania tak silnej grafy do wysłużonego blaszaka tj. czy reszta komponentów nie będzie wąskim gardłem.
Konfiguracja kompa:
Elektrownia: Tagan 2Force II model TG500-U33
CPU: Intel Core2 Quad Q9300 2.5GHz (nie kręcony nigdy)
MoBo: Asus P5K SE
RAM: Patriot 2x2GB 800MHz CL4
2x HDD

Co można włożyć do tego kompa, żeby to miało sens i nie zarżnęło zasilacza?
Dzięki za wszystkie sugestie i odpowiedzi.
MazuR.

« Odpowiedź #2676 dnia: Maja 06, 2014, 11:15:11 »
Trudno powiedzieć w jakim stanie technicznym jest ten twój zasilacz, ale on ma bodajże 430W na dwóch liniach 12V, więc przynajmniej teoretycznie powinien pociągnąć karty, które planowałeś kupić.
2.5 MHz w procesorze to trochę mało jak na obecne generacje kart graficznych, więc powyżej GTX 560/Ti bym raczej nie wychodził, bo i tak wąskim gardłem będzie procesor. Chyba najlepiej będzie kupić coś używanego.

« Odpowiedź #2677 dnia: Maja 06, 2014, 11:50:13 »
Nakręciłem się na tego GTX560Ti, tylko zasilacz nie wiem czy wydoli z podawaniem papu. To prawdopodobnie będzie ostatnia modernizacja tego kompa, potem kupuję kompletnie nowy zestaw, który znowu będzie na ~5 lat służył. Na chwilę obecną większość gier jakie odpalałem kiedy jeszcze GTX460 działał, chodziła mi na max ewentualnie średnio-wysokie detale; nawet Crysis 3 chodził prawie na maxa, co prawda bez wszystkich uber wygładzań, ale tekstury, HDR i inne pierdoły miałem przeważnie ustawione na max, co mnie zszokowało biorąc pod uwagę wiek zestawu.

« Odpowiedź #2678 dnia: Maja 06, 2014, 11:59:48 »
Miałem kiedyś Q9550 wykręconego na 3.8GHz i po zmianie na i5-2500k okazało się, że karta AMD 5870 (odpowiednik GF560Ti) dostała skrzydeł. Twój procesor ustawiony na 2.5GHz będzie ograniczał GTX560/Ti. Jeśli GTX460 spełniał Twoje potrzeby, to pomyśl o AMD HD7770, który będzie mniej prądożerny: http://anandtech.com/bench/product/859?vs=777

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2679 dnia: Maja 06, 2014, 12:40:35 »
Spokojnie ten zasilacz pociągnie ten zestaw. Poza tym nie ma co nakręcać mitu o starzeniu się zasilaczy. Jak jest zrobiony z dobrych komponentów to nic mu nie będzie nawet po 10 latach i dalej. Natomiast jak spuchną kondensatory czy ma wadę konstrukcyjną to padnie. Wtedy się go wymienia ale nie działa na zapas. Wszak nowe zasilacze też padają. Nie ma reguły. Dopóki nie dzieją się jakieś cuda z komputerem to nie ma się czym stresować.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2680 dnia: Maja 06, 2014, 13:27:48 »
Miałem kiedyś Q9550 wykręconego na 3.8GHz i po zmianie na i5-2500k okazało się, że karta AMD 5870 (odpowiednik GF560Ti) dostała skrzydeł. Twój procesor ustawiony na 2.5GHz będzie ograniczał GTX560/Ti. Jeśli GTX460 spełniał Twoje potrzeby, to pomyśl o AMD HD7770, który będzie mniej prądożerny: http://anandtech.com/bench/product/859?vs=777

To ciekawe, bo ja miałem dokładnie ten sam procesor, też wykręcony na 3.8GHz i po zmianie na i7@4.5GHz praktycznie jedyny zysk jaki otrzymałem pochodził z szybszego procesora. To tak na marginesie.

@KosiMazaki
Zasilacze, podobnie jak reszta sprzętu komputerowego, przecież się starzeją i tracą jakąś tam część wydajności z upływem lat. To jest fakt, a nie mit. Inna sprawa, że ma to znaczenie przy ekstremalnym wykorzystaniu mocy zasilacza, a i wtedy może się okazać, że dany sprzęt oferuje najlepszą sprawność przy np. 85% wykorzystaniu linii. Kolega MazuR żeby być faktycznie pewnym kondycji zasilacza powinien sprawdzić sobie jego wskazania przy mocnym obciążeniu - przynajmniej softwarowo.

« Odpowiedź #2681 dnia: Maja 06, 2014, 13:35:19 »
Zapomniałem napisać najważniejszego - z tego co widziałem GTX 560Ti pobiera "aż" o 10W więcej niż GTX 460...w sumie od tego powinno się zacząć dyskusję ;-)

« Odpowiedź #2682 dnia: Maja 06, 2014, 14:10:17 »
Sam zasilacz był niedawno w serwisie razem z cały komputerem i pan serwisant nie stwierdził jakiegoś nadmiernego zużycia czy awarii zasiłki, więc chyba elektrownia podoła napędzeniu 560Ti. Przetrzepię jeszcze alledrogo i zobaczę czy któryś z trójki (560Ti, 460, HD7770) trafi się w fajnych cenach i chyba na tej podstawie dokonam wyboru. :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2683 dnia: Maja 06, 2014, 17:34:44 »
To ciekawe, bo ja miałem dokładnie ten sam procesor, też wykręcony na 3.8GHz i po zmianie na i7@4.5GHz praktycznie jedyny zysk jaki otrzymałem pochodził z szybszego procesora. To tak na marginesie.

@KosiMazaki
Zasilacze, podobnie jak reszta sprzętu komputerowego, przecież się starzeją i tracą jakąś tam część wydajności z upływem lat. To jest fakt, a nie mit. Inna sprawa, że ma to znaczenie przy ekstremalnym wykorzystaniu mocy zasilacza, a i wtedy może się okazać, że dany sprzęt oferuje najlepszą sprawność przy np. 85% wykorzystaniu linii. Kolega MazuR żeby być faktycznie pewnym kondycji zasilacza powinien sprawdzić sobie jego wskazania przy mocnym obciążeniu - przynajmniej softwarowo.

Owszem elektronika się starzeje (jak wszystko) w sensie zużywania ale bardzo powoli. Jeśli elementy są dobrej jakości to praktycznie wcale. Jeśli ktoś celowo w zasilaczu użyje marnej jakości kondensatorów to siłą rzeczy napuchną/wyschną i szlag je trafi ale po wymianie wszystko wraca do normy. Na tabliczce znamionowej zasilacza masz maksymalne dopuszczalne odchylenia wartości i tego on się musi trzymać aby mógł otrzymać konkretny standard ATX. Żaden producent nie podaje na ile (lat) ma starczyć zasilacz. Dopóki jest sprawny i wystarcza prądu to może działać 5, 10 i 15 lat. W zasadzie tak jak z każdym innym sprzętem elektronicznym. Czy ktoś wymienia w 5 letnim TV/laptopie dobrze działający zasilacz w myśl "bo na pewno jest zużyty"?. Dlatego jest to mit. W myśl tego co piszesz, mojego Tagana BZ600 powinienem już wymienić co najmniej trzy razy, a 10 letni Neotec w drugim kompie zaprzecza swojemu istnieniu. Tymczasem ten pierwszy spokojnie ciągnie podkręcony dość znacznie i rozbudowany zestaw na s1366, a wspomniana czterysetka Xeona 5310. A tymczasem szybciej padł mi 1kW Chieftec, nowszy i pracujący na pół gwizdka niż wspomniane... tylko, że te zasilacze mają wadę fabryczną w postaci padającego układu. Gdyby nie to pewnie by dalej żył.

Jeśli chodzi o pomiar to żadnym softowym narzędziem tego nie sprawdzisz. No chyba, że będziesz mógł zweryfikować poprawność jego odczytów. Nie spotkałem jeszcze takiego programu na swojej drodze i ufam jedynie odczytom z miernika poboru mocy z gniazdka. Natomiast jak chce sprawdzić zasilacz to mierzę napięcia multimetrem. Patrząc na wskazania z obu tych urządzeń mój komp w stresie nie pobiera więcej prądu z monitorem niż 350 watt, a napięcia ma jak dzwon.

Na tej podstawie mogę śmiało stwierdzić, że u Mazura wszystko zagra po zmianie karty.

EDIT>>>
Jeszcze takie małe wtrącenie, obok mnie leży reszta kompa (Athlon XP i Soltek 75FRN-RL) który do dziś działa dobrze. Żeby było zabawniej ten zasilacz Neoteca był kupiony właśnie do niego. Gdzieś w gratach wala mi się płyta pod Pentium II która wciąż działa dobrze ale z racji wieku jest zbyt słaba i pierwszy lepszy smartfon ma dziś większa moc obliczeniową. Niemniej chce przez to powiedzieć, że pomimo wieku te zabawki się nie zużyły, bo komputery są na tyle skomplikowane i precyzyjne, że nie można dopuścić aby zużywały się jak olej w samochodzie. Inną sprawą jest świadome działanie i mam tu na myśli zbyt agresywne kręcenie. Dzisiejszy sprzęt ma wpisany w siebie zapas mocy, bo moda na OC nie przemija i jest to dodatkowy zarobek producentów. Natomiast nie od dziś wiadomo, że jak przedobrzy się z napięciem to po jakimś czasie mogą mostki miedziowe nie wytrzymać i procesor straci na swojej "puszczalskości". Tak bywało z C2D np. E8400, podobnie może się uszkodzić kontroler pamięci Sandy/Ivy bridge jak dasz zbyt wysokie napięcie i pozwolisz mu przez dłuższy czas tak pracować. Tylko, że to są działania z premedytacją i gdybyś zostawił te kompy na standardowych fabrycznych ustawieniach działały by dobrze jak większość innych komputerów.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2684 dnia: Maja 06, 2014, 18:31:52 »
Ładny wywód tylko, że niepotrzebnie napisany. Przecież nie stwierdziłem, że po 5 latach MazurR ma wymieniać zasilacz, tylko, że powinien również wziać pod uwagę starzenie się elektroniki. Odnośnie testowania napięć napisałem "przynajmniej softwarowo" - to juź daje jakieś pojęcie o kondycji zasilacza, a jeżeli ktoś ma dostęp do miernika sprzętowego to tym lepiej.
U siebie mam już ponad 5-letni zasilacz, a że chciałem wymienić kartę graficzną na nowszą przekopałem się prze kilka forum i górę postów - nie jest tak różowo jak piszesz, ale skoro masz takie, a nie inne doświadczenia to tylko pozazdrościć.