Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 505490 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2685 dnia: Maja 06, 2014, 20:19:14 »
Moje doświadczenie wynika z praktyki, nie z forów. Tym zarabiałem na życie i bawiłem się hobbystycznie. Natomiast zamiast "przynajmniej softowo" lepiej iść do Castoramy i kupić miernik za 15zł. Szału nie robi ale mierzyć powinien dobrze. Przynajmniej jak porównywałem z Unitem to wskazania się zgadzały tyle, że brak mu wielu funkcji. Natomiast możesz mieć dwa różne programy i każdy Ci coś innego pokaże, a żeby było zabawniej nic nie będzie prawdą. Poza tym miewałem przypadki, że zasilacz napięcia miał jak dzwon, a sprawny nie był. Sorry ale kiedyś jak ktoś coś takiego napisał, to dostawał po palcach z miejsca. Dlatego proponuję zmienić fora skoro tak takie rzeczy wypisują tudzież nie brać tego na poważnie, bo skończysz jak gość ucinający PCIE albo kabel od klawiatury.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2686 dnia: Maja 07, 2014, 11:09:47 »
Masz rację, nie powinienem się wypowiadać w temacie.

« Odpowiedź #2687 dnia: Czerwca 13, 2014, 19:33:43 »
Cześć,

Muszę wymienić domowy komputer, nie jestem jednak fachowcem od doboru podzespołów, myślę, że wielu z Was
może mi co nieco podpowiedzieć, bo jak na razie poszperałem na kilku stronach www i przyznam mam w głowie
niezły mętlik. Oto czego potrzebuję (proszę się nie podsmiechiwać z niektórych wymagań):

1) ma być cichy (Żona tego wymaga)
2) nie może udawać grzejnika (to też Żona)
3) nie musi być super wydajny, największe wyzwania to czasami Condor, FSX, DCS A-10 i K-52
   (oczywiście detale nie ustawione na max)
4) dysk nie musi być wielki, 500GB wystarczy
5) budżet do 1500zł

Da się to wszystko razem pogodzić?

Rozglądałem się za procesorami, nigdy nie miałem AMD, teraz też jak na nie patrzę, to mam wrażenie,
że generalnie potrzebują więcej mocy i pewno bardziej się grzeją. Jeśli chodzi o kartę graficzną,
to czy istnieje coś bez wiatraka, aby było ciche i pociągnęło DCS-a?
Pytania może trywialne ale im więcej śmigieł w komputerze tym większa szansa, że coś będzie szumieć,
jeśli nie od początku, to za pół roku.

Koniec rozważań laika, będę wdzięczny za pomoc.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2688 dnia: Czerwca 13, 2014, 20:36:41 »
Cały komp od zera za 1500 pln? A co teraz za konfig posiadasz?

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2689 dnia: Czerwca 16, 2014, 14:20:27 »
Niestety komputer muszę złożyć od zera, dotychczasowy to staruszek (Pentium IV) i służył w zasadzie jako
maszyna do pisania i przeglądarka internetowa, ale jak już padł to chciałbym kupić coś na czym mógłbym
też czasem polatać (teraz maszyną do latania jest laptop który ma dwie zalety jest dość wydajny i jest
tylko mój  ;) ).

Mogę wykorzystać (choć nie jestem pewien) obudowę, napęd DVD, może zasilacz no i system Win7,
który kupiłem kiedyś w pudełku.

Miłego dnia,

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2690 dnia: Czerwca 16, 2014, 20:22:15 »
Za tą kwotę szału nie będzie ale zerknij sobie - opcja pierwsza:

http://www.morele.net/inventory/info/AVgU7W/

Wziąłem troszkę droższa płytę, a słabszy proc. Idea była taka abyś miał cztery sloty pamięci na wypadek dołożenia, a słabszy proc zawsze też jesteś w stanie zmienić na tanie i3 lub i5 zablokowane. W cenie zestawu masz obudowę nie najtańszą (niżej z ceną były tylko Zalman i Cheftec). Innych w tych cenach bym nawet nie brał pod uwagę. No chyba, że używka z Allegro. Wracając do proca owego można by było zastąpić rocznicowym G3258 jeśli gdzieś uda Ci się go dostać. Jest odblokowany i jego cena waha się w okolicach 300 pln.

Opcja druga - mocniejszy proc, płyta z mniejszą ilością slotów pamięci:

http://www.morele.net/inventory/info/2Vcnxp/

Między zestawami możesz sobie dowolnie mieszać. Jeśli uznasz, że tani Pentium i tania płyta z dwoma bankami styka, a to wszystko zmieści Ci się w starą obudowę plus wykorzystasz stary napęd oraz zasilacz to jesteś w stanie urwać kilka pln. Nie wiem jaki masz zasilacz stąd taka propozycja w ciemno. Oczywiście możesz też pójść w starsze używane graty ale to twoja decyzja. Czasami na forach komputerowych sprzedają przyzwoite zestawy za niezłą kasę i kupując tam przeważnie lipy nie ma. Z Drugiej strony za 600 pln można kupić starsza ale całkiem mocną kartę graficzną, a nadmiar gotówki przeznaczyć na procka etc.

Za tą kasę nie poszalejesz i rakiety nie poskładasz z nowych gratów. Nie liczył bym na kosmiczną wydajność. Ot takie komputerki do pogrania bez wodotrysków. Dwa rdzenie w grach też tyłka nie urywają, a wymienione przez Ciebie tytuły są w stanie rozłożyć kompy z górnej półki.

Opcja ostatnia - trzecia:

http://www.morele.net/inventory/info/kzgpRo/

Zestaw na AMD, podobnie jak wyżej zadka nie urywa ale to chyba najtańsza opcja na posiadanie fizycznych 4+ jajek. Reszta podobnie jak wyżej. Niemniej pomału zbliżamy się do granicy gdzie już jakieś czterojajkowe zablokowane i5 jest osiągalne.

Cóż jeśli Win7 jest w wersji BOX to wykorzystać możesz. Jeśli OEM to w myśl licencji nie. Niemniej umówmy się, że w naszym kraju podchodzi się do tego dość luźno i jak zachowasz starą część np. obudowę tudzież w nią wsadzisz nowe graty i powiesz, że stare graty się spaliły razem z zasilaczem to nikt się specjalnie nie przyczepi ;). Poza tym jak masz naklejkę naklejoną na bok lub element budy to możesz owy zatrzymać i też powinno być git. Niestety MS nie tworzy przyjaznych licencji i ludzie naginają to jak mogą. Żeby nie było ja do niczego nie namawiam. Każdy ma swój rozum, swoje sumienie i nie mi to oceniać ale specjalnie wyboru nie masz patrząc na budżet.

Miłego :).

PS. Z kartą graficzną dostaniesz też kupon do jakiejś aktualnej gry i jeśli nie gustujesz możesz go odsprzedać na Allegro to Ci się jakiś grosik zwróci w ramach oszczędności.

« Odpowiedź #2691 dnia: Czerwca 17, 2014, 01:39:00 »
Chciałem powiększyć RAM w moim PC tzn podwoić do 16GB bo coś  8GB się czasem nie wyrabia  :cry:
I teraz pytanie czy to prawda ze przy 4-ech kościach RAM mogę zapomnieć o  OC i5-4670K ( teraz do 4,5GHz ) ???

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2692 dnia: Czerwca 17, 2014, 07:57:54 »
Nie ma reguły ale faktycznie już od czasów A64 kontrolery przy obsadzeniu wszystkich banków potrafiły strzelać fochy. Dużo zależy też od samych pamięci czy np. są jedno czy dwustronne. Dopóki nie spróbujesz to się nie dowiesz. Gwarancji nie ma.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 17, 2014, 11:21:31 wysłana przez KosiMazaki »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #2693 dnia: Czerwca 17, 2014, 09:24:57 »
Mam wszystkie sloty obsadzone dwoma różnymi kompletami pamięci i nie zauważyłem negatywnego wpływu na podkręcanie. 

Gwarancji oczywiście nie ma w przypadku oc na nic, może zadziała, może nie :)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #2694 dnia: Czerwca 17, 2014, 11:52:35 »
I teraz pytanie czy to prawda ze przy 4-ech kościach RAM mogę zapomnieć o  OC i5-4670K ( teraz do 4,5GHz ) ???

A jakie znaczenie ma w Twoim przypadku dodanie kolejnych modułów pamięci w stosunku do O/C procesora? Jeżeli masz w miarę "rozgarniętą" płytę to z CPU robisz co chcesz a pamięci trzymasz sztywno na zadanej częstotliwości i napięciu. Obsadzenie dodatkowych banków nie powinno mieć tutaj znaczenia. W razie problemów ze stabilnością która będzie wynikała z niepoprawnej pracy RAM'u możesz spróbować podbić delikatnie napięcie zasilania modułów. Jednak bez szaleństw bo w tej architekturze CPU dobrze jest jak pamięci lecą na napięciu w okolicach 1,5V.  Chyba że dodatkowo kręcisz RAM, to wtedy diametralnie zmienia postać rzeczy :)
Dochodzi jeszcze kwestia ustawień timingów głównych i pobocznych ale dzisiejsze płyty radzą sobie z tym doskonale bez większej ingerencji użytkownika.
Najlepiej oczywiście będzie jeśli dokupisz identyczne moduły pamięci bo wtedy będziesz mógł skorzystać z profili XMP, w przypadku różnych modułów, możliwe że trzeba będzie ustawić niektóre parametry ręcznie.
Tak czy siak, dołożenie RAM'u nie powinno mieć w tej architekturze wpływu na O/C procka. 

« Odpowiedź #2695 dnia: Czerwca 17, 2014, 18:30:17 »
Mazak,
Wielkie dzięki za podpowiedź, każda uwaga Kogoś kto siedzi w sprzęcie i wie jakie podzespoły razem wzięte nie będą się gryźć,
jest bardzo cenna. Oczywiście nie spodziewam się superwydajnej maszyny, ale wystarczy, że w przerwie między kolejnymi pracami
będę mógł czasem polatać po kręgu nad np. EPNL ;)

« Odpowiedź #2696 dnia: Lipca 19, 2014, 17:34:31 »
Kupiłem jakiś czas temu Z77A-G43, ponieważ podobno miała to być dobra płyta dająca możliwość podkręcenia ale już po zakupie okazało się, że nie jest wcale tak różowo i płyta ta nie daje prawie w ogóle kontroli nad napięciami dla procesora. Sama ustawia sobie co uzna za słuszne i mogę jedynie napięcie podnieść wyżej, nie mam możliwości jego zmniejszenia czy samodzielnego ustawienia na zadaną wartość. Czy rzeczywiście takie są jej ograniczenia, czy może coś przegapiłem? A jeśli tak już jest i nic z tym nie da się zrobić, to czy jest jakaś płyta dająca takie możliwości, ale nie kosztująca dużo więcej?

« Odpowiedź #2697 dnia: Lipca 19, 2014, 19:12:20 »
Czy rzeczywiście takie są jej ograniczenia, czy może coś przegapiłem?
Wygląda na to, że to są jej ograniczenia. To raczej budżetowa płyta główna.
http://www.purepc.pl/plyty_glowne/test_msi_z77ag43_tania_i_solidna_plyta_glowna_lga_1155?page=0,3
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #2698 dnia: Sierpnia 04, 2014, 19:01:21 »
Hej. Ja też mam zagwozdkę. Pomyślałem, że warto byłoby zainwestować w nowy komputer. Nie mam zamiaru wydawać setek złotych na sprzęt, ma on zastąpić mi laptopa. Korzystam jedynie z internetu i Microsoft Flight Simulator X, z dodatkiem VFR Poland, An-2, Dash Q-400, darmowe scenerie Drzewieckiego i w przyszłości ewentualnie F-14. Celem jest złożenie całego sprzętu po prostu nie gorszego od obecnego laptopa. Posiadam: Lenovo G560, Intel Core i5 2.53 GHz M460, 4GB, GeForce 310M, Windows 7 Home Premium. Obecnie demon prędkości to nie jest, a w dniu kupna zostawiłem majątek. Planuję złożyć: Intel Pentium G3258 3.20 GHz, MSI B85M-G43, GeForce GT630 4GB, WD Blue 500 GB, Chieftec BD-02B-U3-350S8 z zasilaczem 350W, RAM 4GB. Oczywiście dochodzi do kompletu oryginalny Windows 7 Home Premium. W przyszłości planuję wymienić procesor na Intel Core i5, włożyć dysk SSD i ewentualnie pomyśleć o karcie graficznej - napisałem w kolejności dokonywania potencjalnych zmian. :) I teraz moje pytanie, czy odczuję skok wydajności, dla mnie, laika w tej dziedzinie, podzespoły wydają się lepsze. Proszę o komentarze i pamiętajcie, że nie każdy ma, albo chce wydać na komputer ponad 2500 złotych. Pozdrawiam!

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2699 dnia: Sierpnia 06, 2014, 16:01:32 »
W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Ja zapytam inaczej... jaki masz budżet?