Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502847 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2760 dnia: Listopada 27, 2014, 00:05:34 »
Budżet ma spore ograniczenia... Niestety. Chciałem na nową zabawkę przeznaczyć ok 1000 - 1200 zł i to już z instalacją nowego systemu 64 bit... Wiem że to niewiele, ale już i tak rodzina patrzy na mnie jak na idiotę :) Nie wiem czy jest sens instalować nową windę na komputerze z przypisaną już licencją OEM na system 32 bit; jeśli niepotrzebnie wydam kasę na coś, co i tak nie będzie w pełni legalne...

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #2761 dnia: Listopada 27, 2014, 01:26:22 »
O ile wiem, to licencja obowiązuje bez względu na wybraną wersję systemu - tj. zarówno na 32-bitową, jak i 64-bitową, o ile nie jest to Windows XP. Proponuję zatem zaoszczędzić, przeinstalować system na 64-bity i kupić porządną kartę np. Radeona R9 285.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2762 dnia: Listopada 27, 2014, 08:18:21 »
Licencja OEM (przynajmniej kiedyś) przypisana była do płyty głównej i dopóki zostawała ona w kompie nie łamałeś postanowień licencji. Poza tym tak jak Labi mówi możesz sobie zainstalować wersję 64-bit na tym kluczu.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2763 dnia: Listopada 27, 2014, 08:35:08 »
No i to jest dobra wiadomość :) Dziękuję Panowie!! Pozostaje tylko pytanie jak mają się moje pozostałe bebechy (w tym zasilacz) do tych "porządnych" kart typu R9. Zagra to wszystko razem? Ewentualnie jaki zasilacz polecacie do konfiguracji z kartą R9?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2764 dnia: Listopada 27, 2014, 12:26:18 »
Fortron 460-60 HCN za 139 pln,
MSI R9 270X GAMING 2GB 719 pln lub ASUS GTX 760 DirectCU II 2GB 835 pln,

Do tego poszukał bym jakiejś pamięci 4GB do 150 pln najlepiej takiej samej jak masz lub coś zbliżonego. Do tego zerknął bym na jakieś używane proce może by odrobinie spinki i sprzedaniu starego udało by się nieco zwiększyć wydajność. Pamięć też może być używana gdy cena była kusząca. Być może z drugiej ręki byś pozostałe graty tez wyrwał, kwestia szczęścia.

Inną opcją to jakiś Pentium/i3 + płyta na H81.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2765 dnia: Listopada 28, 2014, 08:16:14 »
Dziękuję za pomoc :) Wiem na czym stoję!

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2766 dnia: Listopada 28, 2014, 08:37:00 »
Zapomniałem dopisać, że pamięć sprawdzisz programem CPU-Z w zakładce SPD. Tam masz podane "tajmingi" dla każdej z częstotliwości jakie pamięci obsługują. Częstotliwości pracy odczytasz w zakładce Memory.

Innym skutecznym sposobem jest przeczytanie tego co jest na naklejce pamięci ;).

« Odpowiedź #2767 dnia: Grudnia 09, 2014, 22:33:10 »
Cześć,
Mam kilka pytań czy zasilacz Corsair CX500M
http://www.morele.net/zasilacz-corsair-cx-series-500w-atx-modular-80-plus-bronze-cp-9020059-eu-541726/
jest wystarczający do zestawu: Intel I5, GTX660Ti, a może wystarczyłby zasilacz o mocy 400W?
Czy poza odpinanymi kablami jest jakaś różnica między w/w zasilaczem Corsair CX500:
http://www.morele.net/zasilacz-corsair-cx-series-500w-atx-80-plus-bronze-certified-eu-version-cp-9020047-eu-522538/
Na koniec jeszcze jedno, chciałbym aby zasilacz był możliwie najcichszy więc wybrałem CX500M, może macie
jakieś doświadczenia z tym modelem lub może jest coś lepszego/cichszego?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2768 dnia: Grudnia 09, 2014, 23:47:23 »
Literka "M" jest skrótem od Modular czyli odpinane kabelki i dodatkowo jest hybrydowa. Wystarczyć wystarczy ale...

Jeśli miałbym 250zł na zasilacz zastanowił bym się nad XFX Pro Series TS550W lub Enermax NAXN82+ ADV 550W. Ten pierwszy robiony jest przez Seasonica i to oznacza bdb jakość wykonania + japońskie kondensatory (Nippon), a to równa się żywotność. Dodatkowo masz 5 lat gwarancji. Natomiast Enermax to również dobra jakoś produkcji i również można liczyć na japońskie lub tajwańskie kondensatory (Nippon, Capxon). Natomiast Corsair i seria zasilaczy CX robiona jest przez firmę CWT (ChannelWell) i nie wiem z jakiego powodu ale Corsair walnął sobie nieco w stopę montując chińskie kondensatory (Samxon). Do tego dziś zasilacze są hybrydowe - półpasywne co powoduje, że wewnątrz potrafi być cieplej, więc żywotność wspomnianych kondziorków może drastycznie spaść. Z drugiej strony Corsair daje min 36 miesięcy gwarancji, a w niektórych seriach nawet 60 miesięcy, więc musi być pewien swojego skoro takie montuje. jest jeszcze jedna sprawa. Otóż seria serii kondensatorów nie jest równa. Może się okazać, że akurat te pomimo, że chińskie spokojnie podziałają kilka lat.

Osobiście w tej cenie chyba bym się decydował na Seasonica czyli XFX. Pochlebne opinie zbiera wśród użytkowników. Proponuję poniżej 500W nie schodzić. Warto także się przyjrzeć ile A oferują kandydaci na linii +12V, bo to też jest ważne przy kartach "smokach". Aczkolwiek XFX mam 44A to wystarczy dla jednej karty, a tym bardziej 660ti.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2014, 09:11:42 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #2769 dnia: Grudnia 10, 2014, 02:18:34 »
Mam Corsair'a modularnego i dziś mając wybór unikałbym tego rozwiązania bo po pierwsze : nie mając rozbudowanego zestawu i tak wykorzystałem prawie wszystkie gniazda w zasilaczu. Drugie to wyższa cena a trzecie to dodatkowe złącze na drodze prądu  :| Wentylator w terkocze bo chyba zawadza o folie wewnątrz zasilacza  :x
Zresztą połowa "światła" wiatraka jest zasłonięta przez ww folię która ma kierunkować przepływ powietrza.
Mogli to lepiej zrobić bo wentylator jest tu nieodpowiednio zastosowany....

Wpychając się między wódkę a zakąskę powiem że jeszcze niedawno z zasilaczy to "po pieniądzach" były dostępne różne modele Silentium PC ale widzę że teraz trudno je znaleźć.

A może by tak Thermaltake Smart SE 530W ?
http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-530w-sps-530mpcbeu-549804/

« Odpowiedź #2770 dnia: Grudnia 10, 2014, 08:58:18 »
Panowie dziękuję za czas poświęcony na odpowiedź.
Jeśli chodzi o Corsaira to chyba sobie odpuszczę (Dzięki Jaeger), natomiast pozostaje
pytanie dla mnie kluczowe, który będzie najcichszy?
Z innej beczki, dziwi mnie różnica pomiędzy CX500M i CX500, ten pierwszy waży 2kg drugi 3,2kg?
http://www.morele.net/zasilacz-corsair-cx-series-500w-atx-modular-80-plus-bronze-cp-9020059-eu-541726/
http://www.morele.net/zasilacz-corsair-cx-series-500w-atx-80-plus-bronze-certified-eu-version-cp-9020047-eu-522538/
Czy dodatkowe gniazda na kable tyle ważą, czy pod maską coś innego jest?
Tak po prawdzie to czego to ludzie nie wymyślą by coś sprzedać, kogo interesuje czy wewnątrz komputera mam jeden
lub kilka niewykorzystanych kabli czy też mam je elegancko wypięte (takie luźne przemyślenia laika).

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2771 dnia: Grudnia 10, 2014, 08:59:15 »
Z zasilaczami sprawa nie jest czarna albo biała. Zawsze jest jakieś "ale". Kabelki modularne to dobra rzecz, bo jednak pozwala to zapanować nad bałaganem w kompie. Czasami trzeba sobie jedynie przemyśleć czy warto dla jednego molexa ciągnąc cały kabel czy nie lepiej użyć przejściówki. Ja w ten sposób wyszarpałem ostatnio dwa zbędne kable. Poza tym skoro straty mogą pojawić się na wtykach, tak też jakoś lutowania zasilaczach pozostawia wiele do życzenia i może generować podobne straty. Będąc przy kabelkach warto też nadmienić, że jednemu bardziej pasują płaskie typu "stealth" a innemu okrągłe. To samo z wtykami jeden woli proste drugi kątowe. Trzeba sobie to wszystko jakoś wypośrodkować i nabrać dystansu.

Jeśli chodzi o zaproponowany zasilator firmy Thermaltake to jest produkcji CWT, a w środku można znaleźć kondensatory Teapo i Suscona, więc nie najgorzej. Tajwańskie i japońskie, jak dobrze pamiętam. Co prawda jedni narzekają na Teapo ale u mnie się sprawdziły w Taganie BZ600 który nie dość, że brał na klatę 570-580 Watt to działa od 2008 roku bez problemu. Od dwóch miesięcy na emeryturce w drugim kompie :). Spotkałem się z informacją, że z Thermaltake'a potrafiły wypadać resztki cyny pozostawionej tam przez przypadek pewnie i już z tym zawalczyli ale warto o takich rzeczach pamiętać.

W swojej karierze kilka zasilaczy mi padło i to z różnych półek. Antec 380 wybuchł - padło mu PFC. Chieftec CFT-1000DF padł z dnia na dzień, bo okazało się, że ma (wszystkie mają) wadę fabryczną i pada w nim jakiś regulator/kontroler napięcia który do dostania obecnie jest tylko u Chińczyka po 1000 szt. minimum ale są problemy z realizacją. Nawet Sirtec/Chieftec nie był w stanie szybko naprawić i po roku odebrałem zasilacz z naprawy. Gdzie dla porównania dodam, że zwykły Neotec z 2003 roku działa elegancko do dziś, miałem Modecoma z bebechami FSP też służył bardzo dobrze.

Corsair tak jak wspominałem wcześniej osiadł nieco na laurach i doszedł do wniosku, że ludzie wszystko kupią co  ma nazwę Corsair. Grunt to zalać rynek swoim produktem i zmiażdżyć konkurencję za wszelką cenę nawet kosztem użytkownika. Tego typu niedoróbki jak kolega jeager wyżej napisał są przykładem na to, że coś w tym jest. Od siebie dodam, że w niektórych seriach RM był montowany termistor który powodował późne włączanie się wentylatora co w ostateczności doprowadzało do zadziałania zabezpieczenia termicznego i wyłączeniu kompa. Nie musze dodawać, że temp. w środku i gorszej jakości kondensatory chińskie równa się szybsze ich napuchnięcie i wymianę zasilacza. Potem niby to poprawili ale też jakoś to w 100% nie rozwiązało problemu. Potrafiły także nie podawać przy maks obciążeniu tego co było na tabliczce 12V ale to tylko nie im się zdarzało nawet w grubych modelach. No i oczywiście nie każdy musi obciążać zasilacz na maksa. Serię CX kilka razy polecałem, bo miały dobry stosunek ceny i w danym momencie nie było nic lepszego. Znam przypadki gdzie te korsarze działają bardzo dobrze, są ciche i ludzie są zadowoleni więc znowu wracamy do sedna, że nie ma reguły.

Warto też nie sugerować się standardami 80 Plus. Czasami Gold potrafi wypaść gorzej niż Bronze i np. mój obecny Bequiet ma Bronze, a spokojnie mógłby ubiegać się o Gold ale widocznie z marketingowego punktu widzenia firma nie chciała robić sobie wewnętrznej konkurencji. Lepiej było dać niższą cenę niż pakować kasę w testy i certyfikację.

Na koniec dla porównania powiem, że z ciekawości robiłem testy na kompie kolegi gdzie u mnie siedziała i7 920, a tamtym i5 2500K i na takiej samej konfiguracji z dwoma kartami HD6950 (bo przełożyłem) pobór prądu z gniazdka w 3D był 570/280 Watt na korzyść nowszego kuzyna. Także spokojnie 500-550 Watt pociągnie współczesnego kompa z zapasem mocy.

Ja pozostaję przy XFX dalej.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2772 dnia: Grudnia 10, 2014, 09:04:40 »
Teraz doczytałem, że CX500 a CX500M to w zasadzie te same zasilacze. Jedyna różnica jest taka, że wersja "M" ponoć jest hybrydowa i ma odpinane kabelki. Sam byłem zaskoczony. Różnica w wadze wynika albo z błędnego zapisu albo z pokrętnego ważenia np. z odpiętymi kabelkami :). Tudzież może mieć nieco większe radiatory żeby szybciej oddawać ciepło.  Oba będą podobnie ciche. W pasywnym wentylator załączy się dopiero jak zasilacz osiągnie załóżmy 50C w środku. Może mieć przełacznik zmiany trybu pracy, bo to się zdarza w zasilaczach. Waga zasilacza to też już nie wszystko i tym bym się specjalnie nie sugerował. W moim 1kW są mniejsze radiatory niż w Taganie 600. Wszystko poszło do przodu, zasilacze są sprawniejsze to i nie generują tyle ciepła.

« Odpowiedź #2773 dnia: Grudnia 10, 2014, 13:13:13 »
Ja mam właśnie CX500M i wg tabliczki znamionowej ma on na linii 12V 456W podczas gdy CX500 jest od niego nieco słabszy i ma moc 408W.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2774 dnia: Grudnia 10, 2014, 16:42:28 »
Ja mam właśnie CX500M i wg tabliczki znamionowej ma on na linii 12V 456W podczas gdy CX500 jest od niego nieco słabszy i ma moc 408W.

Na stronie producenta oba CX500 mają 456W max obciążenie na 12V. Sprawdzałem też w kilku innych miejscach i wszędzie podają 456W.

http://www.corsair.com/en/cx500-80-plus-bronze-certified-power-supply

http://www.corsair.com/en/cx-series-cx500m-modular-atx-power-supply-500-watt-80-plus-bronze-certified-modular-psu

Natomiast 408W mógł mieć zasilacz starszy - model CMPSU-500CX lub CMPSU-500CXV2 :).