Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502850 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2775 dnia: Grudnia 10, 2014, 23:58:38 »
Ja patrzyłem na tę tabliczkę :

Ale  może była to jakaś starsza wersja tego zasilacza.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2776 dnia: Grudnia 11, 2014, 08:06:25 »
No to dobrze napisałem. Na tabliczce jest model: CMPSU-500CX V2 czyli już nieprodukowany :). Obecne modele mają numerki:

CX500 - model: 75-001667 / CP-9020047
CX500M - model: 75-002017 / CP-9020059
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2777 dnia: Stycznia 02, 2015, 14:16:51 »
Witam,

Będę składał nowego(połowicznie) kompa. Z obecnego zostaje obudowa,  zasilacz(650W) i grafika GTX560Ti, xonar DX i być może chłodzenie CPU.
Zorientowałem się co nieco w sprawie płyt głównych. Przyszłościowo(za rok - dwa) chciałbym dodać drugą taką sama grafikę w SLI, wobec czego potrzebuję płyty głównej z taką opcją. Procesr I5 4690k i pamięć 2x4GB do podkręcenia, czyli jakąś 1600+.
Lekko licząc, płyta główna z opcją SLI jest droższa o około 200zł od takiej bez SLI, używane GTX560Ti to około 300zł, a ceny pewnie będą tylko maleć. Czyli sumarycznie dodanie i mozliwość dodania drugiej grafiki w SLI to około 500zł.
Alternatywą była by tańsza płyta(bez SLI), i wymiana grafiki na wówczas nową, koszt pewnie około 1000zł.

Czy dwie GTX560Ti w SLI będa zdecydowanie gorszym rozwiązaniem od aktualnej grafiki za około 1k zł?

Komp głównie do gier, raczej procesożernych, Total War'ów i Army3.

Pozdro.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2778 dnia: Stycznia 02, 2015, 14:45:55 »
Z własnego doświadczenia z CFem powiem Ci, że gdybym teraz miał wybierać to poszedł bym w jedną mocniejszą i zarazem nowszą kartę niż korzystał z dwóch spiętych razem. Poniekąd potwierdziło się to co zawsze mówiłem i uważałem. Niemniej chciałem się przekonać czy coś nie zmieniło się w tym temacie od czasu kiedy się tym bawiłem. SLI może jest nieco bardziej popularną metodą i może dlatego więcej gier z tego korzysta ale i tak góra 30% szybciej będzie w stosunku do jednej karty. Druga sprawa, że jeśli zamierzasz grać w gry z tzn. mainstreamu to może to działać lepiej. natomiast jak patrzysz pod kątem symulatorów to możesz się zawieść. Taki DCS ma w głębokim siusiaku twoje dwie karty i o ile na dwóch GTX680/780 to działało super (choć i tak nie mam pewności czy oba GPU działały tak samo równo, a nie tylko jeden był obciążony) tak w przypadku CF jedna karta liczy, a druga jest na wakacjach. Ba! na jednej karcie mam 40 klatek, a dwóch 13-18 klatek w Mig-21. Poza tym widziałem jak gry śmigają na GF970 i spokojnie bym się zamienił. Kultura pracy tych kart wzrosła, bo są hybrydowe, a co za tym idzie ciche i stosunkowo zimne przynajmniej w spoczynku. Oczywiście zakładając, że trafisz na egzemplarz który nie piszczy cewkami. Dwie karty to także problem z przycięciami i zarówno AMD jak i NVIDIA wciąż z tym walczą aby pozbyć się tego efektu. To nie jest wina sterowników tylko technologii i nie da się tego obecnie wyeliminować w pełni.

Druga sprawa taki 560ti do energooszczędnych nie należał, dodając drugą i kręcąc proca może się okazać, że skończysz z zasilaczem na styk. Kolejna sprawa to za dwa lata taki 560ti to już będzie zabytek (teraz już też nie jest za świeża karta) i lepiej będzie wsadzić coś nowszego niż dokładać następną taką samą kartę.

Odpowiadając na twoje pytanie powiem... tak, dwie stare karty w SLI/CF będą gorszym rozwiązaniem niż jedna nowsza.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #2779 dnia: Stycznia 02, 2015, 16:26:13 »
Używam SLI już jakiś czas i nie mam tylu zastrzeżeń co Mazak, w większości wymagających gier działa to przyzwoicie i nie ma problemów z przycięciami, tu SLI wypada lepiej niż CF. W grach mocno obiążających grafikę wzrost wydajności to nawet ponad 80% (np Thief), w symulatorach już nie jest tak różowo. w DCS:MiG-21 stojąc na pasie z 30fps bez SLI robi się 40-45, czyli mniej więcej tak jak Mazak pisze 30%. Generalnie i tak w sytuacjach kiedy są duże spadki FPS, to procesor jest ograniczeniem, więc SLI nie pomaga a nawet przeszkadza, bo dokłada dodatkowy narzut na CPU.

Natomiast zgadzam się z Mazakiem, że w Twojej sytuacji nie warto iść w SLI. To ma sens w przypadku topowych kart, gdy nie jest możliwe kupno jednej karty o podobnej wydajności.

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #2780 dnia: Stycznia 02, 2015, 18:04:47 »
Miałem jakiś czas temu CF (2x6850 czy jakoś tak), a teraz mam SLI (2x780). Byłem i jestem zadowolony. Różnicę w wydajności i - nazwijmy to - kulturze pracy grafiki mogę dostrzec, ponieważ drugą kartę dokładałem po ok. roku od pierwszej. Zgodzę się z samrazem, że gra grze nie jest równa, z tym, że np. RoF (i być może BoS, w którego na razie mało grałem) wyraźnie zyskuje na ilości fpsów. Z drugiej strony nie samym limitem fpsów człowiek żyje i np. dzięki dwóm kartom fpsy w DCSie nigdy mi nie spadają <30, a ma to znaczenie. W DCSie mam na pasie w Su-27 ok. 40-50 fpsów przy wszystkim na maxa. W lataniu on-line nie spada poniżej 40, co niezmiernie cieszy podczas niskiego gunzo  :evil:.
A propos MiGa-21 to niestety nie jest to samolot zoptymalizowany. Jeśli ktoś wchodzi na serwer i wsiada w 21, to wszyscy mają friza ok. 10 sekund i to niezależnie ilu jest klientów na serwerze, więc nie traktowałbym tego produktu jako wyznacznika wydajności DCSa.
Reasumując, ja polecam SLI (CF) z zastrzeżeniem, że karty są w miarę świeże, bo w Total Warach (Roman II etc.) czy też CoH II, też pióro furkocze na maksymalnych ustawieniach, przy fpsach limitowanych synchronizacją pionową. Dodam, że gram tylko w rozdzielczości 2560x1440.
Zgadzam się natomiast z Mazakiem, że robienie 2xStarocie nie ma sensu, lepiej jedną nowszą, bo wnuczek i tak będzie miał więcej werwy niż dwóch jego dziadków.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2781 dnia: Stycznia 02, 2015, 19:57:10 »
Nie ważne czy ołówek jest czy nie jest zoptymalizowany ale działa to tak sobie. Owszem ja pamiętam jak Qrdl miał dwie 6850 (zresztą tym się sugerowałem montując druga kartę u siebie) i to działało ale obstawiam, że pomimo zaznaczonej opcji w CCC o działaniu CF sam DCS śmigał na jednej grafie. Tu by trzeba było odpalić np. MSI Afterburner i patrzeć na użycie obu GPU. Na chwilę obecną CF działa tak, że nawet jak masz CF włączony to DCS odpali się albo na jednej karcie i jest cacy albo próbuje robić to na dwóch i jest kicha. To o tyle może być prawdą gdyż każda karta generuje połowę obrazu i jak nie umie sobie z tym poradzić to mamy klatkozę. Mogę nawet się pokusić o stwierdzenie, że dlatego u mnie jest 18-20 klatek z włączonym CF zamiast 40 z wyłączonym. To się także rozbija o to czy w sterownikach są profile dla danej gry, czy są dobrze zrobione i czy producent gry miał ochotę bawić się w poprawne zaimplementowanie tej technologii w swojej grze. Obstawiam, że Nvidia lepiej się przyłożyła i jakiś profil był do DCS (+ śmiga w DirectX, a NV zawsze lepiej sobie tam radziła - chyba kiedyś szerzej temat rozwinął Lancer).

U Qrdla jest ten plus, że jedna jego obecna grafika wciąga nosem DCS i jeszcze kilka innych gier.

Co do stutteringu na konfiguracjach 2+ to ono jest i będzie, bo jest to wynik generowania obrazu przez dwie karty i trudno to zgrać w czasie (nawet z Vsync włączonym) stąd mądre głowy z AMD i Nvidii cały czas wymyślają jeszcze mądrzejsze softy które mają to zsynchronizować np. u AMD zwie się to Frame Pacing Enhancements.

Więcej m.in i na szybko tutaj:
http://pclab.pl/art56032-3.html

Mikrozacięcia. Mikrozacięcia są nieodłącznym elementem konfiguracji multi-GPU. Mniejsze czy większe – występują w większości gier, czasem w konkretnych miejscach testowych lub w konkretnej konfiguracji. Niemniej jednak, gdy już wybór padnie na multi-GPU...

Prawdą jest natomiast, że jak ma mieć to sens to tylko z zabawkami z górnej półki i na bogato oraz w przypadku ludzi grających na kilku monitorach, bo niestety oni muszą mieć jak najwięcej mocy i inaczej nie da się jej dzisiaj dostarczyć. :).

« Odpowiedź #2782 dnia: Stycznia 02, 2015, 20:46:48 »
Ogromne podziękowania za rozwinięcie tematu.

I tak właśnie zrobię, narazie zostaje przy 560Ti z nową płyta, procem i rammami. A za jakiś czas, jak zbraknie wydajności wymienię grafikę na coś wówczas aktualniejszego.

To, w czym mnie utwierdziliście, że SLI/CF to opcja dla dwóch drogich kart. Mi też nie potrzeba tak dużej wydajności. A spinanie dwóch tańszych kart jest niefektywne w stosunku wydajność/koszt.

Inna sprawa, że płyta głowna ubocznie i tak będzie miała opcję CF/SLI. Wydaje mi się, że najefektywniej wychodzi ten przedział cenowy, czyli 400-500zł.

Pozdro.

« Odpowiedź #2783 dnia: Stycznia 03, 2015, 22:26:19 »
A jak Kolega Mazak orientuje się w kartach dźwiękowych? Mój "płytowy" Realtek 1150 czy jak mu tam, działa dobrze wszędzie oprócz CloDa, w którym generuje zaciachy w czasie wczytywania komunikatów radiowych. Walczyłem z tym na wszelkie sposoby sugerowane na forum ATAGowym (oprócz grzebania w rejestrze, bo aż tak tego symulatora nie kocham), jednak bez rezultatów. Z ciekawości wykopałem ze złomowiska mojego Audigy 2, wsadziłem, zaciachy zniknęły. Jakość dźwięku spadła jednak w innych aplikacjach, poza tym, to stara karta i stare stery, więc tak czy owak planuję nabyć coś bardziej aktualnego. Jestem mocno nie na czasie, z pobieżnej lektury ofert sklepowych dowiedziałem się z bezgranicznym zdumieniem, że od paru lat ASUS robi dźwiękówki (ja jeszcze z tego pokolenia, gdy obowiązywało "Sałndblaster albo nic!") i że raczej teraz kupuje się produkty tejże firmy. Na niektórych kartach nawet są wiatraki i gniazdka na zasilanie 6 pinowe, to już dla mnie totalny kosmos :D

Widzę, że najprostsze modele bez wodotrysków kosztują grosze (mam tylko 2 głośniki i słuchawki, nie planuję tego zmieniać w najbliższej przyszłości). Przypuszczam, że cokolwiek z Xonarów poniżej 2 stów wybiorę, powinno dawać radę. Czy są jednak jakieś znane kwasy i zgrzyty w ASUSowych kartach, na jakie powieniem uważać?

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #2784 dnia: Stycznia 03, 2015, 22:41:04 »
To o tyle może być prawdą gdyż każda karta generuje połowę obrazu i jak nie umie sobie z tym poradzić to mamy klatkozę.

A w DCS CF/SLI działa poprzez Split Frame Rendering, a nie Alternate Frame Rendering? To byłoby w sumie spore novum, bo generalnie to AFR jest stosowane, a przycięcia przy odpowiednio zrobionym SFR powinny być mniejsze. Vide najnowsze Civilization: Beyond Earth, w którym posłużono się SFR na bazie Mantle, i gdzie tych przycięć praktycznie nie ma.

Więcej m.in i na szybko tutaj:
http://pclab.pl/art56032-3.html

Ostrożnie Kosi. Od tamtego czasu AMD sporo zmieniło już w działaniu Frame Pacingu (najnowsze stery Omega to spory krok naprzód), no i jak sama strona tytułowa brzmi to jest oprogramowanie mierzące o nazwie "Nvidia FCAT"... bierzmy na to poprawkę, zwłaszcza że to ta firma dostarczyła FCAT redakcji, a jest to sprzęt za grubo ponad 7K. Swoją drogą, jak się później okazało, sporo tego, co na wykresach jest, nie widać w normalnym gameplayu...

« Odpowiedź #2785 dnia: Stycznia 03, 2015, 22:52:35 »
Śmigam na tej karcie bez żadnych problemów w symulatorach i BF4.  Asus Xonar DX/XD PCI- Express x1, System 7.1. Polecam dobra i niedroga a stery najlepiej te wgrać  http://maxedtech.com/asus-xonar-unified-drivers/

« Odpowiedź #2786 dnia: Stycznia 03, 2015, 23:28:29 »
Labi, najnowsze stery Omega to ta sama rodzina co niegdysiejsze Omegi (jakiś programers chyba je tworzył jako alternatywne)? Te sprzed kilku dobrych lat?

« Odpowiedź #2787 dnia: Stycznia 04, 2015, 19:47:19 »
Panowie,
Zdecydowałem się na zakup zasilacza:
http://www.agito.pl/zasilacz-be-quiet-straight-power-e9-500w-bn192-221-684276.html
Chodzi mi tylko o to czy Ktoś miał może jakieś przykre doświadczenia z firmą tudzież
z tym konkretnym modelem?
Ewentualnie, czy jest w tym modelu coś przez co nie jest on dobrym wyborem?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #2788 dnia: Stycznia 04, 2015, 19:52:48 »
Miałem kiedyś zasilacz bequiet, inny model.
Po kilku miesiącach zaczął hałasować wentylator. Nie chciało mi się odsyłać go na gwarancji, więc zrobiłem fanswap. Po roku się spalił.

Pudełko miał ładne i błyszczące.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #2789 dnia: Stycznia 04, 2015, 21:25:59 »
No to świetnie :( , tyle czasu poświęconego na wybór tego jedynego, a tutaj taki zgrzyt.
Bardzo dziękuję za podpowiedź.