Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502535 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

qrdl_logos

• Gość
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2970 dnia: Listopada 27, 2015, 17:44:41 »

Nigdy nie miałem do czynienia z wodnym chłodzeniem.

Ja też nie miałem do czynienia z WC ;-). Kupiłem Liqtecha 240 z dwóch powodów. Po pierwsze, nie mam zamiaru projektować Krakowa od nowa, czyli rozbudowywać chłodzenia poza proca. Jak będę miał na to ochotę, to opcham (albo komuś oddam :-) to co mam i tyle. Po drugie, bardzo proste mocowanie na procu. Pompka z wymiennikiem jest płaska i lekka i pierwszy raz z przyjemnością montowałem chłodzenie, przykręcenie radiatora z wentylami do budy, to jeszcze większy banał. Inna sprawa to odpowiednie umieszczenie radiatora i wentyli, w mojej budzie jest to przewidziane i przykręca się do `sufitu`, a wentyle wypychają powietrze przez radiator do góry, który sam w sobie jest pancerny i nie zachodzi obawa, że pogniemy żeberka. Wracając do sedna, Liqt. przy normalnej pracy jest niesłyszalny, a jak się komp nakręci (>600W rzeczywistego poboru), to i tak mniej słychać niż klasyczne chłodzenie.

Reasumując, chcesz sobie pobrykać bez zobowiązań, to kup sobie taki kompakcik. Jeśli chcesz posadzić drzewo, zbudować dom i założyć rodzinę (rurek i bloków), to słuchaj `tradycjonalistów`. Koledzy zresztą częściowo napisali gdzie obecnie mają te swoje rozbudowane chłodzenia  :evil:.

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #2971 dnia: Listopada 27, 2015, 20:28:40 »
Podwójny wiatrak u mnie nie przejdzie bo na górze mam dziury tylko na jeden wentylator. Muszę znaleźć coś innego. Najważniejsze żeby cholerstwo było ciche. Z wydajnością nie powinno być problemu skoro nawet ten rupieć od Intela daje radę.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2972 dnia: Listopada 27, 2015, 21:45:28 »
@Mekki

Ja nie marudzę tylko stwierdzam, że nie jest tak różowo jak to wygląda. Woda nie zawsze równa się ciszej i nie jeden na tym się przejechał. Gwarantuję Ci, że dzisiejsze procki spokojnie schłodzi solidny cooler jak i takie pseudo WC. Problem się zacznie w momencie kiedy dowalisz do pieca napięciem, wtedy się okazuje kto jest sprite, a kto pragnienie. Poza tym wspomniany był zestaw H55, a to crap jest. Natomiast jeśli chodzi o ciszę to na luzaku można to osiągnąć dobrym klasycznym chłodzeniem CPU i to wiele taniej. Za około 200zł można mieć już bardzo dobre chłodzenie spełniające to kryterium, które bije na głowę Arctic Freezer 7. Zresztą to już jest dziadek wśród chłodzeń, więc po przesiadce choćby na Fortisa powinna być cisza.

A tak a propos jeszcze tych chłodzeń zapomniałem wspomnieć, że nie sam proc się grzeje. Często mosfety itp. stąd lekki powiew powietrza pozwala chłodzić te elementy. Zastosowanie takiego WC może doprowadzić do awarii. Nie pamiętam które teraz chłodzenie ale ostatnio widziałem takie z dodatkowym śmigiełkiem na bloku/pompie co by właśnie schłodzić te elementy.

Nikogo nie zamierzam też przekonywać na siłę. Na chwilę obecną jakbym miał wracać do WC to bym poskładał z osobnych nawet starszych części. Na chwilę obecną nie mam takiej potrzeby, a zamawiając swój radiator miało być cicho i wydajnie. Co nawet przy i7 920 kręconym na 4,2GHz spełniło swoją rolę. Swoją drogą dużo zależy także od przepływu powietrza w obudowie. Jak buda źle wentylowana to najlepsze chłodzenie nie będzie wydajne. Poza tym nie czuję się żadnym tradycjonalistą chcącym sadzić drzewo. Jestem jedynie zdania, że jeden solidny zestaw WC można bez większych przeszkód zmodernizować, przełożyć do innego kompa, nawet do innej podstawki czy też bez większych przeszkód zwiększyć jego wydajność. Wcale nie trzeba topić wszystkiego żeby to miało sens. Przy takich gotowcach bywa różnie niestety zarówno z używaniem jak i wymianą części.

@Freemann13
Moje zdjęcia pana "rurki" i jego turbobulbulizatorów do dziś krążą w sieci. Rozlutowany blok położony na kartce  białej A4 na kamiennych schodach moich dziadków. Wtedy nie pomyślałem żeby to podpisać.

Znalazłem! :D

https://picasaweb.google.com/102105597130574310119/PanRurkaD?authuser=0&feat=directlink

Nigdy nie miałem do czynienia z wodnym chłodzeniem. Od czasów pierwszych Celeronów kręciłem procki, ale nigdy do takich poziomów gdzie wymagana była lodówka przy kompie. Miałem wrażenie, że LC jest prawie niesłyszalne przy porównywalnej wydajności do tradycyjnego chłodzenia.

To była prawda kiedy coolery na CPU składały się wyłącznie z jednej bryły metalu. Od kiedy zaczęto używać ciepłowodów wydajności mocno podskoczyła, a co za tym idzie i kultura pracy też. Przy WC często zdarzało się, że pompa Ci zaczynała terkotać albo buczała i nic z tym nie mogłeś zrobić. Nie każdego było stać na solidne pompy dedykowane do WC (te bardzo wydajne wciąż są drogie) stąd ludzie adaptowali co mięli czyli pompy CO i CWU, bo te były solidne i niezawodne. Dziś pompy dedykowane są bardziej dostępne ale problemy zostały i czesto zdarza się, że zwyczajnie elektronika w nich się lubi sfajczyć.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2973 dnia: Listopada 28, 2015, 12:44:20 »

@Freemann13
Moje zdjęcia pana "rurki" i jego turbobulbulizatorów do dziś krążą w sieci. Rozlutowany blok położony na kartce  białej A4 na kamiennych schodach moich dziadków. Wtedy nie pomyślałem żeby to podpisać.

Znalazłem! :D

https://picasaweb.google.com/102105597130574310119/PanRurkaD?authuser=0&feat=directlink

Ahaha miazga, zawsze się zastanawiałem co tam w środku tak rzegocze ;D Swoją drogą konstruktorowi brawa się należą, wybrnął z tematu w najprostszy możliwy sposób a mimo wszystko jakoś to działało. W dodatku zrobił na tym pewnie nie małą kasiorę  ;)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2974 dnia: Listopada 28, 2015, 14:12:54 »
No jak mi pompka padła to "blok" dzielnie zniósł wzrost temperatury i proc przeżył. Potem w ramach eksperymentu dopadłem nówkę nagrzewnice od BMW E30 i też to połączyłem w całość pomimo groźby korozji elektrolitycznej. Potem się dodało inhibitora i działało to jakiś czas z 20 litrami wody. Dalej to już były bardziej zaawansowane rzeczy.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2975 dnia: Grudnia 01, 2015, 09:38:01 »
Wymieniłem wczoraj starą grafikę na 980ti i niestety Intelowy wiatrak przestał wystarczać :). CPU grzeje się teraz do 80*C, kiedy wcześniej max. to było 60*C. Prawdę mówiąc trochę mnie to zaskoczyło, myślałem że całą robotę za wyświetlanie lepszej grafiki weźmie na klatę nowy GeForce. Dałem już sobie spokój z wodnymi wynalazkami i zamówiłem Cooler Mastera Hyper TX3 Evo plus dwa 120mm wiatraki na obudowę. Mam nadzieję, że się sprawdzi takie rozwiązanie.

PS. 980ti pod obciążeniem też dochodzi do 80*C. Razem z CPU tworzą niezły kaloryfer. Wczoraj jakbym rozbił jajko na obudowie to by się usmażyło.

« Odpowiedź #2976 dnia: Grudnia 01, 2015, 10:00:08 »
Panowie, ja też tak przy okazji dopytam -  mam obecnie na pokładzie http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-hd-7950-3gb-ddr5-384-bit-hdmi-dvi-i-2xminidp-box-gv-r795wf3-3gd-448543/ Karta kupiona chyba dwa lata temu. Wtedy przesiadka z GTX 560ti była bardzo odczuwalna. Czy obecnie jest sens na coś zmienić w przedziale 1000 - 1500 zł? Czy czekać? Też mi zależy na tym, żeby różnica była widoczna. W dalszych planach  mam zakup monitora o wyższej rozdzielczości (przynajmniej 1440p). Aha - i tym razem raczej planuję powrót na GTX. Z góry dzięki za przemyślenia.

« Odpowiedź #2977 dnia: Grudnia 01, 2015, 10:14:01 »
Niedawno przeczytałem, że najlepiej wymieniać na kartę o 2/3 ligi wyżej. Wg tej tabeli http://www.tomshardware.co.uk/gaming-graphics-card-review,review-32899-7.html powinieneś wymienić na coś z kolekcji GTX 780, 780 Ti, 970, Titan | R9 290, 290X, 390X, 390.

Wracając do chłodzenia. Mieliście kiedyś do czynienia z czymś takim? http://www.quietpc.com/nof-icepipe

« Odpowiedź #2978 dnia: Grudnia 01, 2015, 15:01:02 »
Panowie, zamierzam kupić dysk SSD (pod P3D, DCS).
Czy mogę zostawić system na starym dysku SSHD, a na SSD zainstalować tylko wyżej wymienione?
Na szybkim uruchamianiu kompa, itp. mi nie zależy. Chodzi mi tylko o zwiększenie wydajności symulatorów.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2979 dnia: Grudnia 01, 2015, 15:10:50 »
@Jascha

Dopóki nie czujesz dyskomfortu w graniu to bym nie wymieniał. Kartę zawsze zdążysz wymienić i w sumie to najszybsza modyfikacja z możliwych. A w tej kwocie to  sumie z nowych zostaje GTX970. Może się okazać, że przy najbliższej wymianie kompa więcej zyskasz wymieniając proca z płytą niż samą grafę.

@Shaitan
Nie pierwsze i ostatnie tego typu chłodzenie. Ostatnio Cooler Master pokazał chłodzenie kinetyczne. Moim zdaniem wszystkie te rozwiązania dobre są do HTPC, biurowców itp. komputerów. Natomiast schłodzenie choćby i5 2500K czymś takim to raczej mrzonka. Druga sprawa to waga i rozmiar. Założenie tego (np. CR-100A) do kompa, a potem zwykła wymiana pamięci albo odkurzanie to zabawa na pól dnia, nie mówiąc o zamknięciu obudowy.

http://techreport.com/news/27637/cooler-master-kinetic-engine-turns-rotating-heatsink-into-a-fan

Poza tym wydaje mi się, że trochę kombinujesz za bardzo. Z doświadczenia wiem, że nawet jak wyciszysz kompa dość mocno. Zadbasz o detale to zawsze znajdzie się coś co będzie głośniejsze. To zacznie Ci karta piszczeć, to cewki w kompie, to dysk będzie chrobotał, to zacznie coś wpadać w rezonans. Moim zdaniem jeśli chcesz powalczyć o cichego kompa to zacznij od chłodzenia CPU. Zwykłe klasyczne tu proponowane wystarczy, dalej obudowa bez okna  Fractal R4, R5 albo H440. No może nawet Pax M70 jako biedo kopia R5. Do tego porządek w kablach dla zapewnienia dobrego przepływu i mała ilość dobrych wentylatorów. W zależności od ilości wentylatorów jakiś prosty regulator obrotów. Jeśli to Cię nie zadowoli to tylko zalanie kompa betonem. Niektórzy w ten sposób załatwiali dyski twarde. Jeden taki zatopiony przy remoncie w podłodze i masz błogą ciszę ;).

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2980 dnia: Grudnia 01, 2015, 15:14:24 »
Panowie, zamierzam kupić dysk SSD (pod P3D, DCS).
Czy mogę zostawić system na starym dysku SSHD, a na SSD zainstalować tylko wyżej wymienione?
Na szybkim uruchamianiu kompa, itp. mi nie zależy. Chodzi mi tylko o zwiększenie wydajności symulatorów.

Możesz aczkolwiek lepiej by było wrzucić też na to system. U siebie mam tak zrobione, że celowo sobie podzieliłem dysk na dwie partycje. Na jednej siedzi system, na drugiej DCS. Jest szybko, wydajnie i przy backupie partycji nie robisz tylko kopię systemu i nie powiększasz go niepotrzebnymi plikami np. grami. Jakby co to partycję sklonujesz jakimkolwiek programem do partycjonowania np. Gparted lub coś od Acronisa czy Paragona. Nawet Symantecowy Ghost powinien dać radę :).

« Odpowiedź #2981 dnia: Grudnia 01, 2015, 15:43:02 »
Do tego porządek w kablach dla zapewnienia dobrego przepływu i mała ilość dobrych wentylatorów. W zależności od ilości wentylatorów jakiś prosty regulator obrotów.

Też wczoraj o tym pomyślałem jak zobaczyłem jaki burdel mam w skrzynce. Będę musiał wybebeszyć wszystko poza płytą i poukładać na nowo. Wezmę się za to jak tylko przyjdą nowe wiatraki.

« Odpowiedź #2982 dnia: Grudnia 01, 2015, 15:55:38 »
Możesz aczkolwiek lepiej by było wrzucić też na to system. U siebie mam tak zrobione, że celowo sobie podzieliłem dysk na dwie partycje. Na jednej siedzi system, na drugiej DCS. Jest szybko, wydajnie i przy backupie partycji nie robisz tylko kopię systemu i nie powiększasz go niepotrzebnymi plikami np. grami. Jakby co to partycję sklonujesz jakimkolwiek programem do partycjonowania np. Gparted lub coś od Acronisa czy Paragona. Nawet Symantecowy Ghost powinien dać radę :).
Rozumiem. Problem w tym że planowałem kupić ok.250GB (na więcej mnie nie stać) i wrzucić tam P3D i jedną z odsłon DCS World. Jak dołożę tam jeszcze system to z czegoś będę musiał zrezygnować.   :( ehh... życie jest ciężkie  :|

« Odpowiedź #2983 dnia: Grudnia 01, 2015, 16:50:27 »
Ja mam 250GB SSD podzielony na dwie równe partycje. Na jednej mam DCS (+ prawie wszystkie moduły), FSX (+ ORBX England/Scotland) oraz Fallouta 4. Zostało mi jeszcze 30GB wolnego.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #2984 dnia: Grudnia 01, 2015, 17:18:01 »
Dzielenie na partycje dysku SSD nic nie daje a tylko utrudnia gospodarowanie wolnym miejscem (jak będziesz miał10GB wolnego na każdej partycji to już nie zainstalujesz nic co ma 15GB).
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"