Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502817 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

qrdl_logos

• Gość
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #3720 dnia: Sierpnia 20, 2018, 12:54:19 »
Founders edition i przedpłata sugeruje, że jest to coś a la wersja pre-order softu, czyli - jak przypuszczam - trochę osób mogło się nabrać, że dostaną coś ekstra, coś czego później nie będzie, a to jest złudne. Wersje FE są zwykłymi wersjami z tym, że "biedna" nvidia dodaje podatek od... (tutaj sami sobie wpiszcie). Ja bym też był ostrożny z nierozróżnianiem jakości i trwałości wentylatorów od inaczej, niż referencyjnie, zaprojektowanego chłodzenia. Gainwarda GF6800 Ultra miałem i pamiętam, że wszystkie moje odkurzacze się zawstydziły  :evil:. Natomiast moim zdaniem warto poczekać z zakupem 2080/Ti do momentu aż liderzy rynku zaproponują swoje autorskie rozwiązania i nie mam tutaj na myśli jakiś dziwolągów, które ważą po 5kg i mają chłodzenie, które samo wymaga chłodzenia. Obecnie mam 1080Ti od MSI, z autorskim rozwiązaniem, w którym to wentyle załączają się przy >50C, a to nie zdarza się przy desktopie, przeglądarce czy ofisie. Jest cicho, nie ma kurzu, nic nie wyje, a w DCSie chłopaki spadają jak słodkie ulęgałki :-).

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3721 dnia: Sierpnia 20, 2018, 13:43:06 »
Founders edition i przedpłata sugeruje, że jest to coś a la wersja pre-order softu, czyli - jak przypuszczam - trochę osób mogło się nabrać, że dostaną coś ekstra, coś czego później nie będzie, a to jest złudne. Wersje FE są zwykłymi wersjami z tym, że "biedna" nvidia dodaje podatek od... (tutaj sami sobie wpiszcie).

To jest jedno z wielu przegięć z jakimi można się spotkać obecnie. Dokładnie taka sama sytuacja jest z dopiskiem "gamer" czy "deluxe edition" czy "edycja kolekcjonerska" w przypadku wydania cyfrowego. Każda okazja do zgolenia kilku dolców z frajerów jest dobra.

Ja bym też był ostrożny z nierozróżnianiem jakości i trwałości wentylatorów od inaczej, niż referencyjnie, zaprojektowanego chłodzenia. Gainwarda GF6800 Ultra miałem i pamiętam, że wszystkie moje odkurzacze się zawstydziły  :evil:.

To doskonale wiesz co miałem na myśli mówiąc o hałasie :P

Natomiast moim zdaniem warto poczekać z zakupem 2080/Ti do momentu aż liderzy rynku zaproponują swoje autorskie rozwiązania i nie mam tutaj na myśli jakiś dziwolągów, które ważą po 5kg i mają chłodzenie, które samo wymaga chłodzenia. Obecnie mam 1080Ti od MSI, z autorskim rozwiązaniem, w którym to wentyle załączają się przy >50C, a to nie zdarza się przy desktopie, przeglądarce czy ofisie. Jest cicho, nie ma kurzu, nic nie wyje, a w DCSie chłopaki spadają jak słodkie ulęgałki :-).

Zawsze warto poczekać co rynek zaproponuje, zwłaszcza przy tych cenach jakie mamy obecnie. Natomiast chłodzonko hybrydowe to od jakiegoś czasu taki trend i spotykany np. w zasilaczach. Zresztą bardzo dobry trend, bo sam uwielbiam ciszę i spokój, a już nie cierpię jak mi blaszak hałasuje. Tym bardziej jestem zdania aby nie czepiać się aż tak referencyjnej kanapki, bo one nie są takie dramatycznie głośne obecnie. Siedzę coś jak Ty, więc gdyby to wyło jak GF6800 to by z buta dostało ode mnie natychmiast :). To tak tytułem wtrącenia.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3722 dnia: Sierpnia 20, 2018, 19:20:35 »
Karty FE były ostatnio rozchwytywane ze względu na to, że w ogóle były dostępne na rynku  przy braku niereferentów - urok kryptowalut.
Jednak dawniej, to FE były dobre dla tych, którzy chcieli zwodować kartę graficzną. Była to najtańsza wersja a cały blok chłodzenia i tak się demontowało.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3723 dnia: Sierpnia 20, 2018, 21:14:37 »
Ceny już się pojawiają: [5]=1&f[categories][345]=1]https://www.x-kom.pl/szukaj?q=2080&f[groups][5]=1&f[categories][345]=1 i raczej nie zachęcają ;>.
Wiadomo, premiera.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #3724 dnia: Sierpnia 20, 2018, 21:41:51 »
PS Powyższy link w wersji klikalnej: https://tinyurl.com/y9mfsp26
Ceny kosmos...

https://www.purepc.pl/karty_graficzne/nvidia_geforce_rtx_2070_rtx_2080_i_rtx_2080_ti_oficjalna_premiera

Ciekawe, że od razu pokazali 2070. Chyba dlatego, że to jeszcze RTX a 2060 i w dół będzie GTX.
Ciekawe, że teraz referenty (FE) mają wyższe zegary boost niż reszta. Czyżby nvidia chciała uszczknąć większy kawałek torta na sprzedaży bez pośredników?

Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #3725 dnia: Sierpnia 20, 2018, 22:46:53 »
Trzeba poczekać na pierwsze testy i zobaczyć czy ta cena ma uzasadnienie. Jeśli 2080ti będzie  2x szybsze w grach niż 1080ti to może warto zakupić jeśli ktoś ma wolne środki. Choć na pewno lepiej zaczekać aż rynek ochłonie i ceny nieco spadną. Szykują się świetne czasy dla VR :) !
Tak sobie też myślę, że zieloni stracili ostatnio na rynku kopaczy, a konkurencja czerwonych przyspała. Zieloni to po prostu wykorzystują i chcą sobie odbić...
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 20, 2018, 22:54:05 wysłana przez gorzasty »
--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #3726 dnia: Sierpnia 20, 2018, 23:29:16 »
Kiedyś średnio co dwa lata zmieniało się całego kompa, dziś za podobne pieniądze wystarczy wymienić kartę grafiki, bo reszta gratów przeważnie daje radę. Wiem upraszczam, ale tak to mniej więcej działa. Sam jestem ciekaw jak nowe karty poradzą sobie np. z DCS'em, i jak do jakiej ceny zejdzie 1080 ti.
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3727 dnia: Sierpnia 21, 2018, 00:25:56 »
Zapewne do VR i DCSa te karty będą przydatne, natomiast czy też do innych konfiguracji? Może z nową kartą, w 4K (60Hz) ustawię sobie MSAA x8 (teraz mam x2), ale czy dla tego warto wydać 5,5k pln? Na razie, przynajmniej mi, trudno sobie wydumać powody do zmiany, ale jestem kreatywny, a do świąt jeszcze trochę czasu  :evil:.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 21, 2018, 01:45:49 wysłana przez =OPS=boski qrdl logos »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3728 dnia: Sierpnia 21, 2018, 07:29:16 »
Zapewne do VR i DCSa te karty będą przydatne, natomiast czy też do innych konfiguracji? Może z nową kartą, w 4K (60Hz) ustawię sobie MSAA x8 (teraz mam x2), ale czy dla tego warto wydać 5,5k pln? Na razie, przynajmniej mi, trudno sobie wydumać powody do zmiany, ale jestem kreatywny, a do świąt jeszcze trochę czasu  :evil:.

Slabe, ze mowia i sprzedaja za 1000$ Ti, czyli 3,8tys, a u nas za 5,5tys ta sama karta. Vat, czy pazernosc ...?

Na Newegg juz wszystkie poszly :D https://www.newegg.com/Product/ProductList.aspx?Submit=ENE&DEPA=0&Order=BESTMATCH&Description=2080ti&ignorear=0&N=-1&isNodeId=1
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 21, 2018, 07:48:01 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #3729 dnia: Sierpnia 21, 2018, 07:58:56 »
Od ostatniej generacji minęło więcej czasu niż zazwyczaj, plus cyrk z cenami w ostatnim roku spowodował, że sporo osób czekało z zakupem. Więc klienci się znajdą w wystarczającej ilości, nawet na preorder w ciemno bez żadnych testów ;)

Tutaj plotki, że i u nas będzie taniej (ekwiwalent 1000$ + VAT).
https://www.purepc.pl/karty_graficzne/nvidia_geforce_rtx_20x0_jak_prezentuja_sie_nowe_uklady
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #3730 dnia: Sierpnia 21, 2018, 08:22:40 »
Ekhmmm... Ciężkie jest życie komputerowego mani... Tfu - entuzjasty :evil:. To taka nowa, świecka tradycja - dorobić ideologię do przyziemnej chęci posiadania i czerpać z tego spore profity. Takich dożyliśmy czasów, że świat jawi się bardziej jako ten wykreowany przez speców od marketingu niż taki jakim jest.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3731 dnia: Sierpnia 21, 2018, 08:34:10 »
Pfffffff taka cena i bez ledów RGB... nie biorę  :032:

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3732 dnia: Sierpnia 21, 2018, 09:17:37 »
Nieźle, kupowanie kart bez sprawdzenia wyników wydajności. Dziwne to, skoro te cudeńka takie wspaniałe, to dlaczego nie pochwalili się osiągami w stosunku do kart poprzedniej generacji.
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3733 dnia: Sierpnia 21, 2018, 12:38:44 »
Nieźle, kupowanie kart bez sprawdzenia wyników wydajności. Dziwne to, skoro te cudeńka takie wspaniałe, to dlaczego nie pochwalili się osiągami w stosunku do kart poprzedniej generacji.

Myślisz staroświecko. Zobacz na ludzi, którzy co roku kupują nowego Szajsunga S coś tam, coś tam. Czym one się w zasadzie różnią od siebie? Mało tego, jest pełno przedpłat na, mający dopiero wyjść, szajs. A skoro są przedpłaty, to widać, byli chętni wcześniej na taką formę. Wracając do rzeczy: dlaczego nie miałoby tak być z kartami graficznymi, które i tak są relatywnie tańsze niż nowy, gówniany telefon z plastiku i szkiełka? Na pewno 20xx nie będą wolniejsze niż 10xx, kosztują też relatywnie mało (relatywnie do telefonów, lol), więc i lolki się znajdą, co chcą ją mieć w dniu pojawienia się w sklepach, żeby sobie walnąć skrina z CPUID. Proste jak drut.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3734 dnia: Sierpnia 21, 2018, 12:51:40 »
Jeżeli ktoś jest zdecydowany na zakup grafy to czy zrobi to w sklepie czy po przedpłacie to mu wszystko jedno. Poza tym dla kogoś zarabiającego w ojrusiach, dolcach czy funtach to to nie są kosmiczne pieniądze. Nie widzę w tym nic złego. Się ma się gra.

Tak działa cała branża IT ze wszystkimi RoGami, Aorusami, ledami, gejmerami itp.