Founders edition i przedpłata sugeruje, że jest to coś a la wersja pre-order softu, czyli - jak przypuszczam - trochę osób mogło się nabrać, że dostaną coś ekstra, coś czego później nie będzie, a to jest złudne. Wersje FE są zwykłymi wersjami z tym, że "biedna" nvidia dodaje podatek od... (tutaj sami sobie wpiszcie). Ja bym też był ostrożny z nierozróżnianiem jakości i trwałości wentylatorów od inaczej, niż referencyjnie, zaprojektowanego chłodzenia. Gainwarda GF6800 Ultra miałem i pamiętam, że wszystkie moje odkurzacze się zawstydziły

. Natomiast moim zdaniem warto poczekać z zakupem 2080/Ti do momentu aż liderzy rynku zaproponują swoje autorskie rozwiązania i nie mam tutaj na myśli jakiś dziwolągów, które ważą po 5kg i mają chłodzenie, które samo wymaga chłodzenia. Obecnie mam 1080Ti od MSI, z autorskim rozwiązaniem, w którym to wentyle załączają się przy >50C, a to nie zdarza się przy desktopie, przeglądarce czy ofisie. Jest cicho, nie ma kurzu, nic nie wyje, a w DCSie chłopaki spadają jak słodkie ulęgałki

.