Jeżeli procesor wykrywa duże zapotrzebowanie na moc obliczeniową ...
Dzięki, w sumie takie ... gonienie króliczka z tego by wychodziło z tym 13900K, bo on i tak będzie zawsze dążył do maksymalnych obciążeń i temperatur. To nie wiem, czy jest sens zmieniać chłodzenie (mam wodne 280), bo to by nawet wychodziło, że to co zbije chłodzenie, to i tak procek pochłonie jeśli ma jakiś margines. Z tego co już się zorientowałem, to świetnie sobie radzi (co prawda z serią 12th i i9 12900K)
ten AIO. Niestety 420 i 45cm długości. Nie wejdzie mi do budy (na styk ale ryzyko, że zabraknie dosłownie paru minimetrów). Co bardziej istotne, oczywiście podczas grania i normalnego korzystana to ja nie widzę, żeby temperatura przekroczyła 93 stopnie na procku, a przeważnie jest w zakresie 75-88 stopni Celcujsza. To, że w jakimś Prime czy innych programach do stress testów to nie wiem czy to jest jakieś mega istotne, by tam na siłę zbijać temperatury

. Pomyślę i poczytam jeszcze jak to innym wypada. Procki nowe, więc niebawem będzie więcej opinii na ten temat.
Ciekawostka dla 12th i 13th moga byc takie
ramki.
Przy teście jednego rdzenia temp maks. 71 stopni C.

Przy teście wielowątkowym dochodzą niektóre rdzenie do 5,8MHz, napięcie dochodzi do 1.435V, a ciągnie do 303W

. Wtedy pojawiają się temp. po 100 st.C.