Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502954 razy)

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #4365 dnia: Października 29, 2022, 00:48:58 »
Ryzeny 5 5600 też ostatnio ładnie staniały. Czaiłem się od dawna na tego procka. W końcu wczoraj wyrwałem za 670 zł (+kod do Uncharted).
A czemu nie 5600X ? :D ???

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4366 dnia: Października 29, 2022, 07:43:38 »
Myślicie, że te ceny procków od AMD utrzymają się już na takim niskim poziomie czy to chwilowe ?

Typowy zabieg przy premierze u konkurenta. Chwile sie utrzymaja, ale raczej nie na stale.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #4367 dnia: Października 30, 2022, 11:59:00 »
No dobra, system postawiony na nowo :), wszystko poszło bezboleśnie, ale jeszcze w nic nie latałem, muszę poinstalować wszystko...

Jaki system używasz? Win 10, czy już Win 11? Ja zamówiłem tę płytę z MSI Z790, bo w cenie 1390 zł była. Niestety muszę na całość poczekać, bo zamówiłem jeszcze adapter na LGA1700 do swojego AIO X63 Kraken.
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

« Odpowiedź #4368 dnia: Października 30, 2022, 16:31:02 »
A czemu nie 5600X ? :D ???
Nie ma sensu. Z 5600 mogę za darmo mieć 5600X (tym bardziej, że dostałem rewizję B2 czyli te nowsze serie oraz serię z Texasu, a nie z Chin).
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #4369 dnia: Października 30, 2022, 19:41:54 »
Nie ma sensu. Z 5600 mogę za darmo mieć 5600X (tym bardziej, że dostałem rewizję B2 czyli te nowsze serie oraz serię z Texasu, a nie z Chin).
Dzięki za info, a podpowiesz jak to sprawdzić?
Bo właśnie zastanawiałem się czy nie zmienić platformy na 5600X, a jednak 5600 sporo tańszy....
« Ostatnia zmiana: Października 30, 2022, 20:00:04 wysłana przez KosiMazaki »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4370 dnia: Października 31, 2022, 12:26:32 »
Ktoś wie o co chodzi z taką funkcją dla Intela - Adaptive Boost Technology (ABT). Niby to normalne, że nowe procki dochodzą w testach do 100 stopni C., a throttling jest ustawiony na 105: https://www.tomshardware.com/news/intel-core-i9-12900ks-cpu-review, https://www.tomshardware.com/reviews/intel-core-i9-13900k-i5-13600k-cpu-review/3. Dokładnie mam to co tu napisane:

sam chip pobierał 308 W przy ustawieniach fabrycznych podczas testu Prime95, ustalając wszystkie rdzenie na 100C po około 10 sekundach ( trzeci slajd) . Takie zachowanie wynika z technologii Intel Adaptive Boost Technology , który ma na celu doprowadzenie rdzeni do 100C, wydobywając pełną wydajność dostępną w tolerowanym zakresie temperatur. Ta funkcja jest aktywna tylko na Core i9-13900K/F, więc inne procesory Raptor Lake nie będą zachowywać się tak samo. Funkcja Adaptive Boost Technology (ABT) umożliwia procesorom Core i9 dynamiczne zwiększanie częstotliwości wszystkich rdzeni w oparciu o dostępny zapas termiczny i warunki elektryczne, dzięki czemu częstotliwości szczytowe mogą się różnić. Umożliwia także chipowi działanie w temperaturze 100C podczas normalnej pracy — jeśli chip zauważy, że pracuje poniżej progu 100C, zwiększy wydajność i zużycie energii, aż osiągnie bezpieczny limit 100C, zapewniając w ten sposób większą wydajność. Pomyśl o ABT jak o funkcji dynamicznego automatycznego przetaktowywania. Mimo to, ponieważ chip mieści się w specyfikacji Intela dotyczącej limitu temperatury 100°C, jest to obsługiwana funkcja, która nie podlega tej samej klasyfikacji, co overclocking. Oznacza to, że chip jest w pełni objęty gwarancją.

To by znaczyło, że nawet jak widzi, że ma za niską temperaturę, a potrzebuje więcej mocy jak w stres testach dla CPU, to zwiększy zasilanie by dojść do 100 stopni? :o

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #4371 dnia: Października 31, 2022, 17:33:49 »
Jeżeli procesor wykrywa duże zapotrzebowanie na moc obliczeniową na wielu rdzeniach a ma jeszcze "zapas temperatury", to podbija zegary na rdzeniach aby zwiększyć wydajność aż do limitu temperatury.

Podobnie najnowsze Ryzeny z rodziny 7000 mają limit temperaturowy 95* i się nie bawią w półśrodki typu ograniczenie po TDP. Ogień do pieca aż do 95*.

Tu i tu im masz lepsze chłodzenie, tym więcej wyciśniesz z procesora. Na kiepskim chłodzeniu będzie 95* i "niska" wydajność, ale na dobrym chłodzeniu będzie 95* i "wysoka" wydajność. A na super chłodzeniu zejdziesz do [przyjmijmy] 80* z zachowaniem "wysokiej" wydajności. W przypadku Ryzenów jeszcze dochodzi możliwość undervoltingu, ale to już inna beczka.

W przypadku Intela jest jeszcze Thermal Velocity Boost - podbicie zegarów gdy procesor jest jeszcze relatywnie chłodny (poniżej 70*). Jednak z tego co czytałem, to w przypadku i9 decyduje ABT o wydajności.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #4372 dnia: Października 31, 2022, 19:38:59 »
Dzięki za info, a podpowiesz jak to sprawdzić?
Bo właśnie zastanawiałem się czy nie zmienić platformy na 5600X, a jednak 5600 sporo tańszy....
Nie sprawdzisz. Chyba, że sklep Ci napisze, co ma. Ostatnie promocje ze Sferis/X-Kom ludzie dostawali różnie. Generalnie na procesorze jest podany kod. Są m.in. 3 literki. Jak jest SUT to jest Texas. Jak SUS to Chiny ale te SUS też są dobre, byle był w rewizji B2 (a nie B0) ale tego niestety nie sprawdzisz, dopóki nie zainstalujesz procesora. Tak czy siak, SUT, SUS, B2, B0 jeden pies jeśli nie myślisz o podkręcaniu.
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #4373 dnia: Października 31, 2022, 21:22:45 »
Nie sprawdzisz. Chyba, że sklep Ci napisze, co ma. Ostatnie promocje ze Sferis/X-Kom ludzie dostawali różnie. Generalnie na procesorze jest podany kod. Są m.in. 3 literki. Jak jest SUT to jest Texas. Jak SUS to Chiny ale te SUS też są dobre, byle był w rewizji B2 (a nie B0) ale tego niestety nie sprawdzisz, dopóki nie zainstalujesz procesora. Tak czy siak, SUT, SUS, B2, B0 jeden pies jeśli nie myślisz o podkręcaniu.
Dziękuję

« Odpowiedź #4374 dnia: Listopada 01, 2022, 09:08:50 »
Ja początkowo nastawiłem sie na kupno i7 13700. Ale teraz nie jestem już taki pewien, czy to dobry wybór. Ilość pobieranej mocy i generwoanego ciepła taka jak i9, ale wydajnosciowo (np. w MSFS) jest na poziomie i5.
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

« Odpowiedź #4375 dnia: Listopada 01, 2022, 10:23:47 »
Ilość pobieranej mocy i generwoanego ciepła taka jak i9

Z tą pobieraną mocą to nie jest jeszcze takie pewne, bo wygląda na to, że Raptor Lake dostają więcej prądu niż potrzebują. Pytanie czy aktualizacje BIOS-ów (UEFI) rozwiążą problem czy trzeba zmieniać ustawienia ręcznie. Wydaje się, że obniżenie napięcia zasilania procesora z 1,35V do 1,1V (inna redakcja 1,15V) zmniejsza znacznie zapotrzebowanie na energię nie zmniejszając wydajności (i stabilności).

https://www.purepc.pl/test-procesorow-intel-core-i5-13600k-vs-amd-ryzen-5-7600x-wiecej-rdzeni-i-swietna-wydajnosc-porownanie-w-grach-i-programach?page=0,64

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4376 dnia: Listopada 01, 2022, 12:18:52 »
Z tą pobieraną mocą to nie jest jeszcze takie pewne, bo wygląda na to, że Raptor Lake dostają więcej prądu niż potrzebują. Pytanie czy aktualizacje BIOS-ów (UEFI) rozwiążą problem czy trzeba zmieniać ustawienia ręcznie. Wydaje się, że obniżenie napięcia zasilania procesora z 1,35V do 1,1V (inna redakcja 1,15V) zmniejsza znacznie zapotrzebowanie na energię nie zmniejszając wydajności (i stabilności).

https://www.purepc.pl/test-procesorow-intel-core-i5-13600k-vs-amd-ryzen-5-7600x-wiecej-rdzeni-i-swietna-wydajnosc-porownanie-w-grach-i-programach?page=0,64

Tak, też o tym czytałem, nic nie dotykałem ale kto wie, czy lekko nie obniżę napięć. Ogólnie procek fajny, ale to nie jest tak, że to jakaś rewolucja w stosunku do tego co miałem pod względem wydajności. Dopóki nasze simy nie zaczną obsługiwać wielowątkowości, to znacznego przyrostu tu nie zobaczymy ;).

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4377 dnia: Listopada 01, 2022, 12:57:36 »
Jeżeli procesor wykrywa duże zapotrzebowanie na moc obliczeniową ...

Dzięki, w sumie takie ... gonienie króliczka z tego by wychodziło z tym 13900K, bo on i tak będzie zawsze dążył do maksymalnych obciążeń i temperatur. To nie wiem, czy jest sens zmieniać chłodzenie (mam wodne 280), bo to by nawet wychodziło, że to co zbije chłodzenie, to i tak procek pochłonie jeśli ma jakiś margines. Z tego co już się zorientowałem, to świetnie sobie radzi (co prawda z serią 12th i i9 12900K) ten AIO. Niestety 420 i 45cm długości. Nie wejdzie mi do budy (na styk ale ryzyko, że zabraknie dosłownie paru minimetrów). Co bardziej istotne, oczywiście podczas grania i normalnego korzystana to ja nie widzę, żeby temperatura przekroczyła 93 stopnie na procku, a przeważnie jest w zakresie 75-88 stopni Celcujsza. To, że w jakimś Prime czy innych programach do stress testów to nie wiem czy to jest jakieś mega istotne, by tam na siłę zbijać temperatury ;). Pomyślę i poczytam jeszcze jak to innym wypada. Procki nowe, więc niebawem będzie więcej opinii na ten temat.

Ciekawostka dla 12th i 13th moga byc takie ramki.

Przy teście jednego rdzenia temp maks. 71 stopni C.

Przy teście wielowątkowym dochodzą niektóre rdzenie do 5,8MHz, napięcie dochodzi do 1.435V, a ciągnie do 303W :evil:. Wtedy pojawiają się temp. po 100 st.C.

« Ostatnia zmiana: Listopada 01, 2022, 15:08:34 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #4378 dnia: Listopada 02, 2022, 21:55:32 »
Przy teście wielowątkowym dochodzą niektóre rdzenie do 5,8MHz, napięcie dochodzi do 1.435V, a ciągnie do 303W :evil:. Wtedy pojawiają się temp. po 100 st.C.
Możesz powtórzyć testy, ale tak aby za każdym razem włączyć na nowo HWMonitor celem zresetowania "liczników"?
Na obu przejściach masz te same maksima częstotliwości na rdzeniach P nr 4 i 5. Podobnie jak i pierwsze 4 rdzenie P.
Ciekaw jestem skąd ta zbieżność.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4379 dnia: Listopada 03, 2022, 07:29:02 »
Tak samo, faktycznie ciekawe czemu, BIOS nie dotykalem jescze poza regulacja wentylatorow (no i wgraniem nowego), tutaj gosciu troche tlumaczy by sobie zejsc z ustawien niektorych: https://youtu.be/H4Bm0Wr6OEQ na tych nowych prockach Intela.

www.yoyosims.pl