Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502183 razy)

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #4515 dnia: Kwietnia 30, 2023, 14:03:21 »

Prorok jakiś czy co... :angel:

Tego Ryzena już wiem, że wezmę, dziś padła decyzja o zakupie 4090. Jednak zasilacz będzie raczej 850 . I też (prawie) wiedziałem, że tak się to skończy.

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #4516 dnia: Kwietnia 30, 2023, 14:24:40 »
Zasilacz minimum 1000W moim zdaniem. Nvidia podaje co prawda rekomendowaną (minimalną) moc jako 850W, ale niektóre modele mają podane 1000W lub nawet 1200W.

https://www.tomshardware.com/news/1200w-power-requirement-rtx-4090

Zawsze lepiej mieć spory zapas, niż robić na styk - z takiego założenia wychodzę. Szczególnie, jak niektóre CPU potrafią nabić 250W. Przy takim zestawie oszczędzanie paru stów na tym elemencie jest nieco komiczne. ;)

« Odpowiedź #4517 dnia: Maja 06, 2023, 13:55:57 »
Tak z ciekawości: na ile ma sens teraz dopłacanie do płyty z PCI Express 5.0? Pytam pod kątem GPU, a nie SSD.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4518 dnia: Maja 06, 2023, 14:21:48 »
Nie ma na rynku żadnych kart graficznych PCIe 5.0 i nie będzie jeszcze przez co najmniej rok, więc to wróżenie z fusów. Ale nawet taki RTX4090 traci po przełączeniu PCI z 4.0 na 3.0 w granicach błędu pomiarowego. Historycznie przepustowość PCIe nigdy nie była jakimś znaczącym ograniczeniem dla GPU.

Więc możliwe, że jeśli posiedzisz na tej płycie 6-10 lat i będziesz ciągle inwestował w topowe GPU, to pod koniec zobaczysz różnice rzędu 5%... a może nawet nie.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #4519 dnia: Maja 06, 2023, 19:08:10 »
Ok, dzięki. Dziś faktycznie nie ma takiej karty, tylko zastawiałem się właśnie czy np. już za 2 lata brak tego PCIe 5.0 nie będzie problematyczny (lub też inaczej - czy posiadanie PCIe 5.0 nie będzie atutem). Ale faktycznie gra raczej  niewarta świeczki na ten moment.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #4520 dnia: Maja 13, 2023, 12:56:52 »
Ok. Jasna sprawa.
Mam problem z wyborem obudowy. Po pierwsze ogranicza mnie trochę wymiar na wysokość (max 50cm), trochę, bo nie chce mi się za bardzo zmieniać w konstrukcji biurka nic, ale jak będę musiał to to zrobię. Zależy mi na dwóch zewnętrznych zatokach 5.25. Wiem, DVD to przeżytek itd, ale mam sporo rzeczy na płytach i mam już odtwarzaczi nie chce mi się kupować zewnętrznego. Mam również sporo dysków HDD i chce je podłączać z zewnątrz poprzez kieszeń, sytuacja podobna, nie chce mi się nic zewnętrznego kupować. Wybrałem sobie be quiet! pure base 600 która jest idealna pod tymi względami dla mnie. Niestety okazało się, że montaż Endorfy Navis z przodu obudowy i chyba również od góry, pozbawia mnie tych zatok (niestety nie potrafię stwierdzić ani się dowiedzieć, czy obydwóch, czy tylko jednej co byłoby akceptowalne w pełni przeze mnie. No trochę mnie to wkurzyło. Wybór obudów z zatokami 5.25 jest minimalny i chyba zmusi mnie do rezygnacji z zabudowania moich rzeczy. Chyba, że znacie jakieś rozwiązanie dla mnie.

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4521 dnia: Maja 13, 2023, 13:23:37 »
Obawiam się, że będzie Ci bardzo trudno pogodzić te trzy rzeczy (dużo miejsca na dyski, montaż chłodzenia AIO z przodu i wymiarów). Może czas pomyśleć o NAS?
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #4522 dnia: Maja 15, 2023, 15:33:53 »
Z wyborem obudowy mam chyba największy problem i najmniej przeze mnie oczekiwany. Trza będzie kompromisów lub zmiany moich przyzwyczajeń.
Teraz drugi temat, płyty Asusa. Poczytałem trochę, ale to są takie opowieści o sytuacjach (starych już nie co) których ja szary użytkownik nie rozumiem i z tego powodu też ich sobie (świadomie) nie sprokuruję i myślę, że większość zdecydowana ludzi posiadających ta płytę też nie. Sprawa jest oczywiście, ale nieznacząca moim zdaniem nawet w małym stopniu. Pomijam już fakt, że pewności co do tego, co powoduje przegrzanie nie ma na 100% nikt na razie, nawet chyba Asus. Nie znaczy to że kupię Asusa ;) ale raczej większych obaw bym nie miał gdybym już ją miał. I mam tylko problem teraz jaką kupić w zamian.

« Odpowiedź #4523 dnia: Maja 15, 2023, 16:13:44 »
Obawiam się, że będzie Ci bardzo trudno pogodzić te trzy rzeczy (dużo miejsca na dyski, montaż chłodzenia AIO z przodu i wymiarów). Może czas pomyśleć o NAS?

Apropos j.w.: https://allegro.pl/oferta/nas-asustor-as6102t-2gb-raid-cloud-2-x-lan-chmura-13111382675  - trzeba mu tylko dorzucić więcej RAM, ale to po taniości i śmiga, nawet ma hdmi ;) Demon prędkości to to nie jest, ale na archiwum w zupełności wystarczy.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4524 dnia: Maja 15, 2023, 16:52:13 »
Jeśli jedyne co chcesz robić to odpalać raz na jakiś czas kolekcję dysków trzymanych w szafie, to za około 100 PLN znajdziesz zewnętrzne obudowy USB z funkcją hot-swap. Na upartego nawet aktualny CD-ROM wyprowadzisz na zewnątrz, wystarczy adapter SATA-USB.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #4525 dnia: Maja 15, 2023, 20:50:23 »
I taki jest pomysł. Tylko wolne transfery będą ale jakoś przeżyję.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4526 dnia: Maja 16, 2023, 08:39:33 »
Transfery nie spadną. Nawet Usb 3.0 (niebieskie - 5Gb/s) jest szybsze niż jakikolwiek dysk talerzowy sata. Czerwone Usb (10Gb) jest już szybsze niż kabel sata, więc nawet dyski ssd ogarnie bez strat.

Ba, sporo tańszych dysków nvme nie jest w stanie utrzymać ciągłego transferu na poziomie 10 Gbps.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #4527 dnia: Maja 22, 2023, 16:54:12 »
Ponieważ graty już do mnie jadą, pozostała jeszcze sprawa monitora, bo głupio było pozostać przy 2K, skoro mam sprzęt na 4K ;-). Upatrzyłem sobie monitor Gigabyte M32U HDR KVM HDMI 2.1. Z różnych powodów nie może być większy (droższy raczej też nie ;-P), mniejszego bym też nie chciał. Wybór jest dość ograniczony, a ten Gejobajt ma przyzwoitą cenę. Ocenilibyście wybór jako akceptowalne minimum, czy może nawet więcej? W co gram, wiecie raczej, symulotnictwo będzie na Reverbie G2. Karta będzie 4090 i Ryzen 9. Człowiek ma coraz mniej z wiekiem rzeczy które go cieszą (w ubraniu ;-)), więc trzeba sobie robić małe przyjemności.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4528 dnia: Maja 23, 2023, 10:12:33 »
Na żywo nie widziałem, ale na papierze ten monitor wygląda dobrze :) Tryb HDR kiepski, ale w tym segmencie i tak nie ma nic lepszego, dopiero droższe OLEDy albo FALDy robią efekt.

« Odpowiedź #4529 dnia: Czerwca 06, 2023, 22:29:04 »
Witam
Mam pytanie o warunki modernizacji mojego PC-eta. To stary klamot, ale jeszcze daje radę. A chodzi mi o zwiększenie FPS-ów w DCS-e, o kilka procent. Moje graty to  i5 2500, GTX1050 4GB i płyta GA0P67A-D3-B3 z 16GB RAM oraz Win 10. Czy zamiana 16GB na 32GB da efekt zwiększenia klatek?
Pozdrawiam.
zn
« Ostatnia zmiana: Czerwca 07, 2023, 07:42:12 wysłana przez KosiMazaki »
Pozdrawiam.