jest cichsza i chłodniejsza.
Nie!
Nie można w ten sposób porównywać serii czy generacji kart graficznych. To ogólnik na zasadzie, że każdy WV Passat jest szybszy niż każda Skoda Octavia. No nie jest, bo to zależy od zastosowanego silnika.
Jeżeli wchodzimy na poziom głośności i temperatur, to bardzo dużo zależy od producenta, zastosowanego chłodzenia i jego ustawień.
Jeżeli już chcemy porównywać, to trzeba porównywać konkretne modele. Jeden 4070 może mieć kiepskie, głośne chłodzenie a drugi rozbudowane i ciche. A to ten sam rdzeń a możliwe, że i takie samo PCB.
(...)jakbym chciał spróbować MSFS, to z tego co widziałem testy na yt, 4070 z włączonym dlss bije na głowę amd. Przy VR też pewnie na korzyść nvidii.
Tutaj duża "gwiazdka".
DLSS 2 "dodaje" klatek, ale kosztem ostrości obrazu przede wszystkim glass cockpit. Panele stają się niewyraźne, nieczytelne przy dynamicznej zmianie wartości. W przypadku analogowych zegarów nie odczuwa się tego aż tak bardzo. Testowałem na RTX 3080.
Frame Generator (FG) działający w ramach DLSS 3 generuje klatki pośrednie zwiększając licznik FPS, ale może wrzucać artefakty, "duszki" czy też smugi w tych międzyklatkach. Nie testowałem, opieram się na analizach umieszczanych na YT przez portale technologiczne.
No i w przypadku VR nie działa FG, działa jedynie DLSS 2. Tu jak wyżej, na HP Reverb G2 w natywnej rozdzielczości testowałem przede wszystkim "analogi" i tam się przydawało.