Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 501777 razy)

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #4635 dnia: Lipca 03, 2024, 15:46:53 »
Z moim KC3000 mam takie atrakcje, że prędkość odczytu danych z dysku mocno spada gdy pliki poleżą sobie kilka miesięcy. Niby jest to normalne zjawisko dla pamięci flash, ale elektronika dysku powinna odświeżać komórki żeby nie było to widoczne dla użytkownika. Z jakiegoś powodu KC3000 sobie z tym nie radzi i trzeba to wymuszać ręcznie. Z żadnym dyskiem nie mam takich problemów nawet tanimi QLC. Dość powiedzieć, że więcej Kingstona raczej nie kupię :)
O kurka o tym nie wiedziałem, człowiek ciągle o elektronice czegoś się dowiaduje. U mnie na pewno mocno zaważyło na tempie zapchanie dysku a używałem DCS bardzo często. Za to RD2 nie używałem od roku i przeniosło się w przyzwoitym tempie ale na już odetkanym dysku. Fajnie że są już jakieś programy do walki z tym problemem pamięci flash. Szkoda tylko że to użytkownik musi się o to zatroszczyć sam a pewnie 99% użytkowników nie zdaje sobie z tego problemu sprawy.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #4636 dnia: Sierpnia 14, 2024, 10:39:34 »
Zbieram się do zakupów. Z tego co wiem to nVidia planuje wydać nową rodzinę kart w 2024/2025, ale nie jestem w temacie więc czy warto czekać?
Na ten moment upatrzyłem sobie nVidię 4090Ti - niestety najlepszy AMD nie jest w stanie dorównać wydajności tej karty więc raczej chyba odpuszczę tego producenta.
Kompa będę używać głównie do DCS, Worms, czy Heroes 3 więc raczej zapas mocy zostanie na kilka lat, bo silnik DCS raczej nie stanie się nagle Unrealem ;)

Czy używał ktoś tej karty w DCS i może coś powiedzieć o wydajności?

« Odpowiedź #4637 dnia: Sierpnia 14, 2024, 11:56:05 »
Przecież nie ma RTX490Ti.

« Odpowiedź #4638 dnia: Sierpnia 14, 2024, 12:15:47 »
Mój błąd, X-kom na google search tak podał. Faktycznie, w takim razie 4090 bez Ti :D

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4639 dnia: Sierpnia 14, 2024, 12:35:51 »
Jak wyjdzie to dopiero się okaże czy było warto czekać. Specyfikację ma OK, można założyć, że przyrost mocy będzie x2, ale nie wiadomo czy po drodze coś się nie zadzieje i nie będzie jarać gniazdo albo gotować GPU. Poczekać do premiery trzeba i do pierwszych testów.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #4640 dnia: Sierpnia 14, 2024, 15:47:38 »
Hej. A jaki proc byście polecał do 4070ti? Obecnie mam i9 9900k i myślę powoli o zmianie, raz do pracy (renderowanie), dwa do grania. Oczywiście obecnie intele 13 i 14 nie wchodzą w grę. Chyba, że się nie przejmować bo dają 5 lat gwarancji zdaje się.

« Odpowiedź #4641 dnia: Sierpnia 14, 2024, 16:13:26 »
Jak wyjdzie to dopiero się okaże czy było warto czekać. Specyfikację ma OK, można założyć, że przyrost mocy będzie x2, ale nie wiadomo czy po drodze coś się nie zadzieje i nie będzie jarać gniazdo albo gotować GPU. Poczekać do premiery trzeba i do pierwszych testów.

Masz na myśli serię 5xxx?
Chyba, że się nie przejmować bo dają 5 lat gwarancji zdaje się.
Intel jako firma tonie.... owszem dają dłuższą gwarancję, ale czy jest to warte nerwów i niepewności? Po tym co ta firma zrobiła jest dla mnie skreślona jako solidny producent.

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #4642 dnia: Sierpnia 14, 2024, 16:53:55 »
Bez przesady. Intel to gigant, któremu rząd USA nie da zginąć. VW też narobił sobie nie tak dawno bigosu wizerunkowego, i co? Fury idą jak świerze świeże bułeczki.
« Ostatnia zmiana: Września 06, 2024, 21:13:28 wysłana przez some1 »

« Odpowiedź #4643 dnia: Sierpnia 14, 2024, 17:08:49 »

Czy używał ktoś tej karty w DCS i może coś powiedzieć o wydajności?

Odpowiedź zależy od tego, czy grasz na monitorze, czy używając gogli VR? Jeżeli:
1. Do grania 2D karta to jest mega mocna_i wystarczy z zapasem.
2. Do grania w VR jest ok, ale mogłaby być szybsza :). 
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 14, 2024, 19:05:43 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #4644 dnia: Sierpnia 14, 2024, 19:03:38 »
Intel nie utonie, bo jak nie Intel to kto? AMD to malutka firma, a zresztą w przeszłości każdemu zdarzały się podobne ftopy i jakoś dalej są.

@Forsberg
Tak, mam na myśli serię 5xxx. Pożyjemy zobaczymy.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #4645 dnia: Sierpnia 15, 2024, 12:09:57 »
Hej. A jaki proc byście polecał do 4070ti? Obecnie mam i9 9900k i myślę powoli o zmianie, raz do pracy (renderowanie), dwa do grania. Oczywiście obecnie intele 13 i 14 nie wchodzą w grę. Chyba, że się nie przejmować bo dają 5 lat gwarancji zdaje się.
Ponawiam pytanko.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #4646 dnia: Sierpnia 15, 2024, 12:33:19 »
Możesz śmiało brać 13 i 14 generację. Intel poprawił mikrokod w biosach płyt, po drugie możesz zrobić undervolting po zakupie, po trzecie gdzieś były konkretne batche procków i to głownie dotyczyło początku produkcji, po czwarte masz wspomniane 5 lat gwarancji, po szóste to, że paliły się wtyki w RTX 4xxx nie oznacza, że to zła karta i żeby jej nie kupować, po piąte u AMD tez była wtopa z puchnącymi prockami i już temat został ogarnięty.

Co robić? Jak żyć? Kupić 12 gen procków Intela to taka sobie opcja, ewentualnie AMD i Ryśki 7xxx lub 9xxx najlepiej z większym L3 cachem tzn. "X3D" (7800X3D?). Aczkolwiek przy serii 9xxx coś tam marudzą na słabą wydajność i już podnoszą "TDP" z 65W na 105W.

Dodam, że mój kumpel ma i7 z 13 generacji i od początku trzyma ją na niższym napięciu. Kupiona na premierę i do dzisiaj nie ma oznak utleniania się miedzi. Dostał kolejne 2 lata gwarancji i używa dalej. Nie taki diabeł straszny jak go malują. Poza tym lata wstecz zbyt duże OC przy prockach E8400 powodowało utlenianiee się mostków i jakoś przeżyliśmy tę dramę. Największy problem mają serwerownie, bo to one głownie generują zyski Intelowi i tam jest konkret kasa.

« Odpowiedź #4647 dnia: Sierpnia 15, 2024, 22:34:10 »
Ponawiam pytanko.

Ja mogę polecić AMD Ryzen 7 7800X3D (zakładając, że nacisk na granie, a nie renderowanie). Choć widzę, że ostatnio cena poszła w górę. Były już poniżej 1500 zł.

Offline HAV

• *
  • LAST CAT STANDING
« Odpowiedź #4648 dnia: Sierpnia 26, 2024, 20:30:00 »
Koledzy, przedstawiam do weryfikacji...
https://www.mediaexpert.pl/carts/sharing/e11b590a

Procesor AMD Ryzen 9 7900X3D + chłodzenie wodne ENDORFY Navis F280
Karta graficzna XFX Radeon RX 7800 XT Speedster Quick 319 Core 16GB
Płyta główna GIGABYTE X670 GAMING X AX V2
Pamięć RAM KINGSTON Fury Beast 64GB 6000MHz
Zasilacz ENDORFY Supremo FM5 850W 80 Plus Gold
Dysk KINGSTON KC3000 2TB SSD
Obudowa ENDORFY Arx 700 Air
Monitor IIYAMA G-Master GCB3480WQSU-B1 34" 3440x1440px 180Hz 0.4 ms [MPRT] Curved
Klawiatura ENDORFY Omnis Brown Kailh RGB

Zestaw pod modelowanie 3d i gry, może nawet do latania wrócę :056: VR na ten moment bez znaczenia, chociaż jak pociągnie to spoko.
Założyłem budżet 7-8k na jednostkę centralną i powiedzmy, że się zmieściłem. Przesiadam się z zabytkowego lapka, więc potrzebuję wszystkiego... poza mychą. Pewno szybko wymieniać nie będę, więc ma posłużyć n-lat.
Fanboyem AMD nie jestem, ale stosunek cena/parametry wychodzi chyba korzystniej niż Intel/NVIDIA.
Coś warto zmienić, poprawić, może coś przeoczyłem?
Płyta z chipsetem X670 czy może wystarczy B650?
Zasilacz 850W ogarnie z zapasem, czy lepiej dopłacić do 1000W, bo w przypadku tego modelu to "aż" 60 pln...

« Odpowiedź #4649 dnia: Sierpnia 26, 2024, 20:47:17 »
Jeśli nacisk na granie i 3D ogólnie, to 7800X3D jest lepszy. 8 rdzeni ma dostęp do 3D V-Cache, a w przypadku 7900X3D tylko 6.

Jeśli chodzi o zasilacz, to moje rozumowanie byłoby takie, że nie jestem absolutnie zainteresowany podzespołami, na które nie wystarczy 850W, przy tym co się dzieje z cenami energii elektrycznej...

PS. Nie wiem czy jesteś fanbojem AMD, ale ENDORFY na pewno... ;)

PS2. Jeśli potrzebujesz wszystkiego poza mychą, to brakuje głośników.