Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 501783 razy)

Offline HAV

• *
  • LAST CAT STANDING
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #4650 dnia: Sierpnia 26, 2024, 21:13:51 »
Endorfy też nie, ale w promce były :056: i powiedzmy, że wizualnie mi leżą.
Ostatniego kompa składałem z 15-20 lat temu, więc trochę z obiegu wypadłem...
Czyli przewaga 7900X3D jest bardziej na papierze a fizycznie w dość "wąskim" zastosowaniu, którego tu zbytnio nie odczuję?

ps. głośniki też się jakieś znajdą w archiwum ;)

« Odpowiedź #4651 dnia: Sierpnia 26, 2024, 21:49:31 »
Koledzy, przedstawiam do weryfikacji...
https://www.mediaexpert.pl/carts/sharing/e11b590a
Czemu akurat w Mediaexpert?

Procesor AMD Ryzen 9 7900X3D + chłodzenie wodne ENDORFY Navis F280 - proponuję jednak Arctic Liquid Freezer III 360 albo 280. Na bloko-pompce ma dodatkowy wentylator chłodzący okoliczne sekcje zasilania na płycie. Mam Arctic Liquid Freezer II 280 do Ryzena 7 7800X3D i sprawia się bardzo dobrze.
Karta graficzna XFX Radeon RX 7800 XT Speedster Quick 319 Core 16GB - słaba, wydajność około RTX 3080/4070. W tej cenie lepiej jakiegoś RTX 4070 Super albo RX 7900 GRE zwłaszcza mając na uwadze rozdzielczość ekranu. Nie wiem jak w zastosowaniach pro, ale pod gaming lepsza nvidia. Z tego co kojarzę, to w 3D nvidia i jej rdzenie CUDA robią przewagę.
Płyta główna GIGABYTE X670 GAMING X AX V2 - dużo zależy ile linii PCIx i w jakiej generacji potrzebujesz. Głównie do dysków NVMe. https://www.velocitymicro.com/blog/x670-vs-b650-which-amd-am5-chipset-is-right-for-you/
Tu ciężko coś więcej powiedzieć, ale sądzę, że i B650 by wystarczył jeżeli nie będziesz potrzebował kilku dysków NVMe. No chyba, że potrzebujesz (bardzo) szybkich i przy okazji drogich dysków NVMe.
Pamięć RAM KINGSTON Fury Beast 64GB 6000MHz - wg strony to "Opóźnienie CAS: 36". Dużo, bo w tej samej cenie jest "Kingston FURY 64GB (2x32GB) 6000MHz CL30 Beast Black XMP" z opóźnieniem CL30. Współczesne płyty główne pod AMD nie mają problemu zarówno z XMP (intelowskie) jak i z EXPO (AMDowskie). Tylko trzeba pamiętać o ręcznym ustawieniu zasilania na 1.4 V. Przerabiałem to w sobotę ;) Ponadto takie 6000 MHz, to taki sweet spot dla AMD na platformie AM5.
Zasilacz ENDORFY Supremo FM5 850W 80 Plus Gold - tu nie oszczędzaj, warto zerknąć na jakieś Seasonic.
Dysk KINGSTON KC3000 2TB SSD - na system i programy. Jakie inne dyski na pracę?
Obudowa ENDORFY Arx 700 Air - Jak kto woli szybki w akwarium. Poza tym im większa, tym łatwiej pomieścić wszystko. Powinna być ok. Na górę zmieścisz AiO 280 i 360 mm wg opisu.
Monitor IIYAMA G-Master GCB3480WQSU-B1 34" 3440x1440px 180Hz 0.4 ms [MPRT] Curved - osobiste preferencje. Jasność mogła by być większa.
Klawiatura ENDORFY Omnis Brown Kailh RGB - kto co lubi, sam sobie musisz sprawdzić i wybrać pod siebie a nie pod to co Ci inni mówią.
VR na ten moment bez znaczenia, chociaż jak pociągnie to spoko.
Karta graficzna za słaba.
Zasilacz 850W ogarnie z zapasem, czy lepiej dopłacić do 1000W, bo w przypadku tego modelu to "aż" 60 pln...
Lepiej dopłacić do markowego zasilacza z dobrymi zabezpieczeniami.

Czyli przewaga 7900X3D jest bardziej na papierze a fizycznie w dość "wąskim" zastosowaniu, którego tu zbytnio nie odczuję?
X3D w grach daje przewagę. W zastosowaniach pro już nie.
Bardzo ostrożnie bym teraz podchodził do intelów 13-gen i 14-gen ze względu na możliwe wady fabryczne i wychodzące problemy po latach użytkowania (zwłaszcza pierwszych generacji 13-gen).
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4652 dnia: Sierpnia 26, 2024, 21:57:48 »
Tylko v-cache to głównie w grach się sprawdza, a to nie jest priorytetem dla kolegi, więc ten podział 6 na 6 może okazać się korzystniejszy do pracy. Nie wiem czy pomimo ostatnich problemów i tak bym nie stawiał na Intela. Przede wszystkim największe problemy miały pierwsze batche puszczone na premierę. PO drugie masz 5 lat gwarancji. Po trzecie delikatny undervolting i nowe biosy mogą załatwić sprawę. O ile właśnie nowy mikro kod w biosach nie załatwi obniżenia napięcia z automatu.

Chłodzenie to raczej brałbym Arctic'a, a zasilacz wedle gustu z delikatnym zapasem. Tak nigdy nie będzie maksymalnie obciążony. A testy ich sprawności to zwykły marketing i specjalnie tym bym się nie sugerował. Zresztą chyba Corsair porzucił już to na korzyść innej certyfikacji.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #4653 dnia: Sierpnia 26, 2024, 22:26:12 »
Przy intelach zmienia się podejście do RAMu i tam warto iść w megaherce.
No i na jesień ~październik mają wyjść nowe intelele Core Ultra.
Klasycznie, nie ma dobrej daty na zakup komputera.
Pytanie czy zakup musi być teraz czy za pół roku, jak Core Ultra albo 14-gen zejdą z ceną.

PS Taki edit, żeby nie tworzyć nowego postu.
Przy zmianie RAMu bądź przy zakupie nowego RAMu do nowego kompa miejcie na uwadze wymagane napięcie zasilające do profilu XMP/EXPO. Może być tak, że się samo nie ustawi pomimo wybrania profilu w EUFI. Trzeba wtedy ustawić ręcznie odpowiednie napięcie zasilające.
Przykład z Kingston Fury Beast 6000 MT, CL30, który wymaga 1.4 V.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 26, 2024, 22:33:03 wysłana przez RzEmYk »
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #4654 dnia: Sierpnia 26, 2024, 22:39:34 »
Intel = wyższe temperatury i zużycie energii wyrąbane w kosmos. W niektórych przypadkach to 3 razy tyle co AMD. Jeśli chodzi o procesor pod gry, to królem jest nadal 7800X3D. Imho.

Nikt mi za reklamę nie płaci. Całe życie na Intelach, od niecałego roku mam pierwszego AMD (7800X3D) i uważam, że to był dobry wybór.

PS. A ta gwarancja 5-letnia to na razie ładnie na papierze wygląda. Zobaczymy jak będzie honorowana. Z ASUSem też teraz jazda była gdzie się migali od napraw gwarancyjnych.

Offline HAV

• *
  • LAST CAT STANDING
« Odpowiedź #4655 dnia: Sierpnia 26, 2024, 23:12:32 »
Zakup raczej na teraz, na czekanie na obniżki i nowe modele chyba nie mam czasu...
Co do procka, bardziej chodziło mi o porównanie 7800 X3D/ 7900 X3D i czy przewaga na papierze 7900 X3D będzie tu odczuwalna. Nie samą pracą człowiek żyje 8)
Grafika powiedzmy do zmiany na RX 7900 GRE. 4070 wypada średnio z +500 do budżetu, no i kwestia czy wydajność z 12 GB jest porównywalna z Radkami z 16 GB? Aż tak tego nie śledzę...
1 dysk SSD 2TB powinien mi spokojnie wystarczyć do programów i pracy. Na backup i magazyn mam zewn. NAS.
Stąd zastanawiam się też nad płytą na B650, bo dodatkowych gratów poza wymienionymi nie przewiduję.
Buda z oknem to niekoniecznie moja bajka, ale i tak nie będzie go widać. Bardziej patrzę na gabaryty grafiki i pomieszczenie reszty gratów.

Nie jestem jakoś przywiązany do mediaexpert, bardziej porównuję oferty i ew. raty + co można ugrać na promo ;)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #4656 dnia: Sierpnia 27, 2024, 08:59:20 »
Każdy ma coś za uszami. Zarówno Intel jak i AMD. Intel zaliczył wtopę z mostkami, a raczej wtopę wizerunkową. AMD miało swoje problemy z puchnącymi prockami, a ostatnio wyszła burza z brakiem chęci załatania dziury "Sinkclose" w starszych prockach z której się raczkiem wycofali. Jeśli chodzi o gwarancję to przeważnie są jakieś problemy, aczkolwiek nie ma co wróżyć z fusów. Póki co Intel przekonał się na własnej skórze, że takie akcje biją po kieszeni i nie warto. Tak jak wspominałem największym ryzykiem obarczone są procki z czasów premiery, nowsze ciut mniej, ale trzeba być czujnym i świadomym. Poza ty powiedzmy sobie szczerze. Za pięć lat to i tak ten procek, czy komp, będzie już staruszkiem i kolega HAV będzie szukał nowej maszyny. Zwłaszcza jeśli zamierza na nim pracować.

Asus to akurat legenda jeśli chodzi o realizację gwarancji, bo po wspomnianej aferze płytowo-prockowej, była afera z ich przenośną konsolką Ally i kasowaniem klientów za niepotrzebne naprawy lub w ogóle odmawiania naprawy. Głównie to dotyczyło rynku w USA i już się za nich wzięła jakaś komisja federalna. To samo dotyczy Samsunga, Toyoty i kilku innych z którymi miałem do czynienia w ostatnim czasie. Ty jako konsument jesteś na samym dole i musisz umieć gryźć :). Renoma to dzisiaj słowo, które spotyka się w słownikach i wnukom opowiada.

Zużycie energii to detal. To się wszystko zmienia z dnia na dzień. Jak wspominałem wyszło trochę aktualizacji biosów, wyszedł nowy mikrokod i specjalnie słupkami bym się nie przejmował. AMD też na szybko podniosło TDP procesorów z serii 9xxx, bo okazały się za wolne. Jeśli kupuje się wydajne procki to muszą się grzać i na nikim to już specjalnie wrażenia nie robi. A w profesjonalnych zastosowaniach już wcale. Do tego dochodzą wydajne chłodzenia. Z doświadczenia, u mnie trochę tych procków 13 i 14 generacji w kompach lata, sporo znajomych od czasu premiery posiada te procki i nikt specjalnie nie narzeka. Dużo z nich za namową "Internetów" zmniejszyło napięcie i kultura pracy się zmieniła. Inni zostawili to na domyślnych ustawieniach i też jest ok. Trzeba czekać na rozwój wydarzeń i zobaczymy jak Intel wybrnie z tematu.

Ogólnie mnie to koło pióra lata. Sam teraz siedzę na AMD i sobie chwalę. Wcześniej Intel i raczej daleko mi do faworyzowania kogokolwiek. Gdybym się tylko sugerował słupkami z "internetów" to bym w życiu nikomu kompa nie poskładał i pewnie do dziś siedział i dumał co wybrać. Trzeba brać co się opłaca i na co kolega HAV ma "smaka". Takie są moje doświadczenia z tymi gratami i na tym się opieram. Póki co takie podejście sprawdzało się. Na wszelkiej maści rewelację, testy, rozpakowywania itp. rzeczy jestem mocno uczulony, bo dzisiaj dużo z tych opinii bywa ustawiona, powtarzana i mało jest serwisów czy osób potrafiących zrobić to dobrze.

Wczoraj widziałem, że jakieś promocje w X-komie się odpaliły, więc można i tam zerknąć.

Na szybko masz zestawienie wydajności obu procków nad którymi się zastanawiasz:

https://www.techspot.com/review/2821-amd-ryzen-7800x3d-7900x3d-7950x3d/
https://www.youtube.com/results?search_query=7800z3d+vs+7900x3d

Tu starszy test, ale z softem renderującym: https://www.pugetsystems.com/labs/articles/amd-ryzen-9-7900x3d-and-7950x3d-content-creation-review/

EDIT>>>

Tak na szybko coś się pobawiłem i takie coś uskładałem: https://www.morele.net/inventory/info/d0bec8a7/
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 27, 2024, 12:38:46 wysłana przez KosiMazaki »

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #4657 dnia: Sierpnia 27, 2024, 10:54:13 »
Mogę polecić X-kom, bo nieco ponad pół roku temu kupiłem u nich nowy zestaw. Ja jakoś jestem wierny intelowi i przez ten czas żadnych problemów (nic nie kombinowałem).
Padło gdzieś w wątku hasło raty, zdaje się że w X-komie można kupić na raty 0%, czyli chyba najlepszy sposób kupowania na raty, bo jest to de facto kwota zakupu rozłożona na kilka miesięcy, bez dodatkowych kosztów.

« Odpowiedź #4658 dnia: Sierpnia 27, 2024, 16:56:23 »
Tak na szybko coś się pobawiłem i takie coś uskładałem: https://www.morele.net/inventory/info/d0bec8a7/
Z ciekawości - skąd pomysł na "Crucial Pro DDR5, 48 GB, 6000MHz, CL48"? Cena? A nie lepiej dołożyć i wsadził "zwykłe" 64 GB?
Bardzo duże opóźnienie zrozumiem w przypadku platformy do pracy, ale ilości pamięci nigdy za mało.
Taaaa...

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #4659 dnia: Sierpnia 27, 2024, 21:08:10 »
Zupełnie się nie upieram. Od czegoś musiałem wyjść. Wpadły mi w oko, cena nie była zabójcza i tak jak mówiłem składałem to nieco na szybko w robocie załatwiając pierdyliard innych spraw. Można śmiało wrzucić 64GB czegoś innego w dobrej cenie np. https://www.morele.net/pamiec-patriot-viper-venom-ddr5-64-gb-6400mhz-cl32-pvv564g640c32k-12997702/. Jeśli chodzi o megaherce czy CL w pamięciach to zupełnie na to nie patrzę, bo większy zysk (według mnie) jest z ilości niż szybkości. A często w podobnej cenie dostaje się większy zestaw, ale ciut wolniejszy. No i bywało tak, że i tak kontroler w procu ograniczał pamięci, więc nie było potrzeby kupowania szybszych modułów i puszczania ich asynchronicznie dla 3-5% większej wydajności. Tak samo zrobiłem z dyskiem. Wrzuciłem coś przyzwoitego na start, co w przyszłości można łatwo podmienić. Płytę główną można zastąpić spokojnie B650, pod warunkiem, że będzie w formacie pełnego ATX. Tylko różnica w cenie była żadna. Z drugiej strony jak pourywać te stówki z kilku gratów to może się na coś uzbiera. Obudowa wzięta na sztukę.

Wszystko tak naprawdę jest przedmiotem dyskusji i ostatecznie rozbija się o budżet.

« Odpowiedź #4660 dnia: Sierpnia 28, 2024, 03:36:13 »
Z ciekawości - skąd pomysł na "Crucial Pro DDR5, 48 GB, 6000MHz, CL48"? Cena? A nie lepiej dołożyć i wsadził "zwykłe" 64 GB?
Bardzo duże opóźnienie zrozumiem w przypadku platformy do pracy, ale ilości pamięci nigdy za mało.

Nie wiem, jak jest w 7800x3D, ale mój 5800x3D ma kompletnie wy*** na opóźnienia i taktowanie pamięci, zapewne x3d v-chache robi robotę. Nie zauważyłem kompletnie żadnej różnicy pomiędzy zacieśnianiem timmingów czy ciągnięciem zegara kostek w górę, tutaj blokadą jest Infinity Fabric, najważniejsze, aby dzielnik trzymać mniej więcej 1:2(szyna proca IF do taktowania kostek). Przy moim poprzednim gruzie i7-4790k + GTX970Ti/RTX2080 zabawa z kostkami potrafiła przynieść wymierne efekty. Ryzenowi kostki kompletnie wiszą, lepiej dołożyć do pojemności.

Z zasilaczem ja osobiście inaczej podchodzę do tematu, mój zestaw bierze około 500W, w kompie mam Thermaltake Toughpower GF3 1000W, który największą sprawność energetyczną osiąga przy 50-60% obciążenia w trybie półpasywnym. Przy pełnym poborze nawet nie odpala wentyli, poprzedni Chieftec A-90 750W był już wyraźnie słyszalny.
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

Offline HAV

• *
  • LAST CAT STANDING
« Odpowiedź #4661 dnia: Sierpnia 29, 2024, 15:16:57 »
Dzięki za pomoc koledzy ;)
Finalnie jeszcze trochę pomodziłem za Waszymi radami - wpadł 7800X3D z Arctic'iem Liquid III, ramki z CL30 Goodram'a i mobo z B650 Gigabyte'a... a za urwane parę stówek udało się praktycznie w tych samych pieniądzach za całość dołożyć Szafirka 7900 XT z 20 GB ramu, więc mam nadzieję że trochę to polata.

Poza tematem i bez kryptoreklamy, wspomniany wyżej sklep najlepiej ogarnął multirabaty i system ratalny 0%, gdzie u konkurencji w tej samej kwocie byłby zestaw z 7900 GRE, więc dla mnie spoko i na plus.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 29, 2024, 20:35:26 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #4662 dnia: Sierpnia 29, 2024, 19:33:52 »
Nie wiem, jak jest w 7800x3D, ale mój 5800x3D ma kompletnie wy*** na opóźnienia i taktowanie pamięci, zapewne x3d v-chache robi robotę. Nie zauważyłem kompletnie żadnej różnicy pomiędzy zacieśnianiem timmingów czy ciągnięciem zegara kostek w górę, tutaj blokadą jest Infinity Fabric, najważniejsze, aby dzielnik trzymać mniej więcej 1:2(szyna proca IF do taktowania kostek).
Ryzeny nie reagują tak wyraźnie na MHz pamięci jak to ma miejsce w przypadków procesorów intela. Jak sam zauważyłeś ważne jest utrzymanie mnożnika IF. Ryzen 7 ma sweet spot na poziomie 6000 MHz a maks 6400 MHz, później następuje przełączenie mnożnika z 1:1 na 1:2, co skutkuje spadkiem wydajności.
Dużo zależy w jaki sposób sprawdzasz te różnice, w jakich programach/grach, w jakich ustawieniach, w jakiej rozdzielczości, w jakich lokalizacjach. Tam gdzie Ci karta zaczyna być wąskim gardłem, tam nie zauważysz różnic.
A i tak ogólnie wyniki będą dość nieduże, nie uświadczysz - nie wiem, z 20 % różnic.

wpadł 7800X3D z Arctic'iem Liquid III, ramki z CL30 Goodram'a i mobo z B650 Gigabyt'a... a za urwane parę stówek udało się praktycznie w tych samych pieniądzach za całość dołożyć Szafirka 7900 XT z 20 GB ramu, więc mam nadzieję że trochę to polata.
Będziesz Pan zadowolony! :)
Do użytków te 20 GB VRAM się przyda, do gier mniej.
Taaaa...

« Odpowiedź #4663 dnia: Sierpnia 29, 2024, 23:04:27 »
wpadł 7800X3D

Warto zrobić undervolting bo też spore ciepełko generuje ten procesor. Jest wątek na forum.

« Odpowiedź #4664 dnia: Września 19, 2024, 20:55:28 »
Proszę o pomoc w skompletowaniu zestawu w granicach 7000 PLN (jednostka + monitor +Windows). Komputera będę używał głównie do gier i może czasami projektowania w SolidWorksie.
Przeglądając testy, przy moim budżecie, celuję połączenie AMD Ryzen 5 7600 + Nvidia Geforce 4070 Super.

Procesor - AMD Ryzen 5 7600 - 849 PLN
https://www.x-kom.pl/p/1105320-procesor-amd-ryzen-5-amd-ryzen-5-7600.html

Karta graficzna - Zotac GeForce RTX 4070 SUPER Twin Edge OC White Edition 12GB GDDR6 - 2599 PLN z kodem rabatowym
https://www.x-kom.pl/p/1242876-karta-graficzna-nvidia-zotac-geforce-rtx-4070-super-twin-edge-oc-white-edition-12gb-gddr6.html
Ewentualnie inna karta wchodząca w promocję z darmowym montażem https://promocje.x-kom.pl/nvidia-geforce-week

Pamięci - Patriot 32GB(2x16GB) 6000MT/s CL30 Venom RGB - 455 PLN
https://www.x-kom.pl/p/1258923-pamiec-ram-ddr5-patriot-32gb2x16gb-6000mt-s-cl30-venom-rgb.html

Płyta główna - Gigabyte B650 EAGLE AX - 649 PLN
https://www.x-kom.pl/p/1226980-plyta-glowna-socket-am5-gigabyte-b650-eagle-ax.html

Dysk - Lexar 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NQ790 - 489 PLN
https://www.x-kom.pl/p/1273617-dysk-ssd-lexar-2tb-m2-pcie-gen4-nvme-nq790.html

... i dalej nie wiem co wybrać z galanterii:
-chłodzenie
-zasilacz
-obudowa
-monitor

Jakie chłodzenie procesora - wystarczy powietrzne czy iść w chłodzenie cieczą? Od wyboru chłodzenia będzie także zależała obudowa. Limituje mnie miejsce pod biurkiem i obudowę muszę mieć max 44 cm wysokości.
Monitor chciałbym w rozmiarze 24"-25" i też nie wiem czy brać pod uwagę np HDR, Free-sync/G-sync, częstotliwość odświeżania itp.
Teraz mam laptopa z i5-7300HQ/GTX1050Ti bez żadnych kosmicznych technologii z ostatnich lat.
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards