Autor Wątek: Temat na Oscara. Wirtualni piloci w filmie Jacka Bławuta  (Przeczytany 74474 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
Odp: Temat na Oscara. Wirtualni piloci w filmie Jacka Bławuta
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 29, 2006, 12:39:55 »
I Bogu dzięki, EI jako farmerski dywizjon w Polsce będzie miało spokój, nikt mi tutaj z kamerą nad głową nie będzie siedział gdy z Labim będziemy omawiali szczegóły naszego następnego "shore-leave" prując jednocześnie do Raidenów nad wulkanicznymi wysepkami  :020:
Aye Aye :D

Nie chcę robić burzy znowu - uważam, że to świetna inicjatywa. Z niecierpliwością wypatruję finału. Mam tylko jedną wątpliwość - pamiętam dyskusję na pewnym forum o tym jak sobie pewien polski dywizjon wyobraża kultywowanie polskiej tradycji w symulatorze. I wyszło na to, że poza statystykami ci konkretni polscy Polacy nie pragną kultywować jakiejkolwiek tradycji - sami to przyznali. Poza bardzo nielicznymi jednostkami w tym dywizjonie, co by oddać im sprawiedliwość. Ciekaw więc jestem efektu końcowego tym bardziej :roll:

Ale, wiecie, to wszystko z zazdrości... :D

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 29, 2006, 13:04:45 »
Zapomniałem dodać - co by nie było wątpliwości i niedomówień :)

Zdecydowanie jestem za tym, żeby film był właśnie o tych reprezentujących wirtualnie historyczne, narodowe dywizjony. Bo gdyby ujawniło się, ile Polaków lata tylko po niemieckie stronie, to obawiam się, że wyszłoby jak z "Kodem Leonarda..." - byłoby nudno i skandalicznie do tego :D A wobec umiejętności "naszych przedstawicieli" nie mam najmniejszych wątpliwości :roll:
No i ta prestiżowa szkoła Dziadka Kosa - świetnie, że o tym też będzie. Brakuje mi w tym wszystkim tylko Roli jeszcze, który się zasłużył przecież ogromnie :)

Pozdrawiam

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 30, 2006, 07:30:38 »
Pchi .. film bez YoYa, Szmaissera i jeszcze kilku zasłużonych dla wirtualnego świata (a latających po wiadomej stronie) to jakieś nieporozumienie....
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 30, 2006, 08:35:31 »
Zapomnieliście o jednym, uważam najważniejszym temacie który powinien być uchwycony w tym filmie. Nauka. Nie mówię tutaj o nauce w sensie wiedzy o parametrach poszczególnych maszyn. Lecz o nauce w sensie szacunku dla historii. Nie zapomnijmy o inicjatywach dbania o groby pilotów, zloty, spotkania, temat szabelka ;-), osoby które załapały „bakcyla” latania, nie tylko dla „szczelania”.
Wirtualny światek nie kręci się tylko na Il-e, lecz jest centrum od którego wybiegają inne rewelacyjne inicjatywy i gdyby pociągnąć ten temat (bez patrzenia po której stronie lata) to byłby dopiero temat.
A tak ?? równie dobrze można kręcić film o Q, i o grupie deb.. z dziwnymi czapkami, którzy siedzą po nocach nad monitorami i marzą o jeszcze jednym kill’u.

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 30, 2006, 09:51:51 »
Ger0nim0 ---> jesteś skarbnicą mądrości.
Film o miłości do latania, do historii do techniki wojskowej, o szacunku dla bohaterów wojennych.
Film o pogłębianiu swojej wiedzy, wymianie ciekawych faktów i danych, gorących dyskusjach: "co by było gdyby", "które było lepsze", "czy można było inaczej" itp.. Wspomnienie o delegacji składającej wieniec na grobie polskiego wielkiego lotnika, a gdzieś w tle wspomnienie o nieprzespanych nocach z kolegami lecącymi skrzydło w skrzydło i loty które choć trochę pozwalają poczuć grozę i tragedię tamtych dni (co nie ujmuje sensu zabawie) TAK TAKI FILM ROZUMIEM.

Obawiam się jednak, że to będzie właśnie o dziwakach krzyczących do mikrofonu, w dziwnych czapeczkach a całość z posmakiem kolejnej ciekawej sekty vel subkultury. :012:
GG 4834952

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 30, 2006, 11:12:41 »
Gero, Traun, tyle, że to nie jest film o światku polskiego IŁa-2, tylko film o dywizjonach i ich członkach latających w narodowych barwach (nie tylko polskich - wg. tego co napisał Szpaq). A ich świat IŁa kręci się właśnie w okół samego latania, a nie debatowania i inicjatyw na forum. Co ma swoje za i przeciw oczywiście.

Choć z drugiej strony skoro jest i o Dziadku Kosie, czego można mu serdecznie pogratulować, to może chciałoby się, aby było coś jeszcze...
No ale to już nie od nas zależy, więc nie ma co od razu pouczać reżysera co w tym filmie być powinno, skoro to nie jest nasz film tylko jego :roll:

Ja też nieco się obawiam efektu końcowego... co nie znaczy, że z miejsca ten film uznam za gniot zanim go obejrzę.

Pozdrawiam

slawek1971

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 30, 2006, 11:22:35 »
Nie zapomnijmy o inicjatywach dbania o groby pilotów

Zawsze można przecież skrobnąć gostkowi maila, bo on może nawet nie wiedzieć, że wielu już wyszło poza wirtualny świat lotnictwa i nastawiło się na bardziej realny. Np. ten usłany grobami wspaniałych lotników...

Pozdrawiam

303_Shpacoo

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 30, 2006, 12:05:42 »
Panowie - samo Forum jest materiałem na film najmniej dwugodzinny. Dla polskich pilotów przypada 12 (słownie: dwanaście) minut filmu, wersja b. optymistyczna to (aż!) 15 - nie więcej. USA, Rosja, UK i Niemcy jako główne strony konfliktu będą ujęte też materiałem około 12-minutowym. Inne narodowości będą miały jeszcze mniej, niektóre pojawią się tylko w przebitkach.

Z polskiej sceny iła jako dywizjony bedą: 303, 304 i PAT. Do tego Szkółka Dziadka Kosa i Turniej + piloci biorący w nim udział (nie wszyscy) + 2, 3 pilotów ze sceny. To i tak BARDZO DUŻO do zmieszczenia w przyznanym nam czasie.

Do tego dochodzi jeszcze problem opowiadania i narracji w filmie - Wy sobie wyobrażacie, że jak się wrzuci max. materiału, to będzie lepiej? Sorry, ale film musi mieć ręce i nogi. Poza tym mam silne podejrzenie, że wielokrotnie nagradzany na festwialach polskich i zagranicznych reżyser raczej wie lepiej, jak się kręci filmy. To, co tutaj piszę o filmie, to tylko i wyłącznie  cytowanie go (wierniejsze lub mniej). I to on kształtuje ten film, ja jestem tylko od brudnej roboty i wyszukiwania squadów.

Odnośnie umieszczania innych, ciekawych i wartych zobrazowania, inicjatyw w filmie:

Szpak: Jest jeszcze Rola, mówiłem Ci już wcześniej o 9/1939 (po czym 10 minut mojego monologu)
Jacek: A gdzie lata?
Szpak: Nie lat, bo... (znowu opowieść)
Jacek: Szkoda.

Odnoszę wrażenie, że niektórzy chcą sprowadzić dyskusję do poziomu "a 303 kręci sobie film", o czym zresztą już wcześniej pisałem.

Nie wykluczam, że coś jeszcze wejdzie do filmu, ale to przecież nie ode mnie zależy. I niech  v-piloci zajmą się lataniem, a reżyserzy reżyserowaniem - o to chyba w tym wszystkim chodzi.

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 30, 2006, 12:15:06 »
Amen. Tylko zeby nie wyszedł film jak o Amwey-u. Pozatym Ty jako bedący blisko powinieneś wiedzieć co autor chce pokazać -- pasję, miłość itp czy dziwactwo zblazowanych 30 latków
GG 4834952

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 30, 2006, 15:14:34 »
Tylko żeby nie było skandalu, że 303 i 304 latają z ruskimi gwiazdami:)))
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #25 dnia: Maja 30, 2006, 19:56:34 »
Kto nie wiedział to nie wiedział. 303 wie o wszystkim od dłuższego czasu jednak sprawa miała być zachowana w tajemnicy.

P.S. Jak się orientuje to Shmeisser nie ma tam swoich 5 minut w filmie.
Jednak po tej wypowiedzi oceniam,że 303 robi film o sobie
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

Kamyk

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Maja 30, 2006, 20:15:15 »
"Jednak po tej wypowiedzi oceniam,że 303 robi film o sobie"

W tym momencie wygrales i chyba podsumowales caly ten watek oraz film (ktory de facto nie ujrzal swiatla dziennego).

Offline Zodiak

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: Maja 30, 2006, 20:23:58 »
Jednak po tej wypowiedzi oceniam,że 303 robi film o sobie

303 nic nie robi bo nie finansuje przedsięwzięcia ani nie jest jego inicjatorem. Nie ma też wpływu na kształt dokumentu (może poza pewnymi sugestiami Szpaka które wcale nie musza być aprobowane)

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #28 dnia: Maja 30, 2006, 22:39:32 »
Witam,

Nie chcę krakać, ale widzę kolejne ognisko niezdrowego fermentu 

Ja też to tak widzę.
"Jednak po tej wypowiedzi oceniam,że 303 robi film o sobie"

W tym momencie wygrales i chyba podsumowales caly ten watek oraz film (ktory de facto nie ujrzal swiatla dziennego).

Co wygrałem?Panowie,nie kochamy się i każdy ma swoje powody.Ja w każdym bądź razie mogę wam tylko powiedzieć jedno:S!
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

Bladerunner

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Maja 31, 2006, 12:49:04 »
Ciekawe, ciekawe... Zobaczymy co wyjdzie... Cierpliwości i dystansu :)