Moim zdaniem nie. Sami ciężko dochodzą do oryginalnych i własnych koncepcji ale obserwują i kopiują. Jak na tak wielki kraj z ogromnym potencjałam to trochę mało:
J-7 rozwinięcie MIG-21
J-8 silniki na licencji, awionika wzorowana na konstrukcjach rosyjskich
J-10 nie własne tylko kupiona technologia i projekt od Izraela
J-11 Su-27 składane na miejscu potem kopia Su-27 i to chyba nielegalna
Z czasem do czegoś dojdą, ale muszą jeszcze popracować.
O braku nowoczesnego bombowca strategicznego nie wspomnę.
Że tak w obronie skośnookich stanę nie dziwcie się bo:
Mi-2, Limy 5,6, 6 Bis to niby radziecka maszyna a wszyscy obecnie piszą że jednak Polska...
W-3 radziecka maszyna choć my nazywamy ją Sokołem i przywykliśmy mawiać że on nasz
O Kani piszemy nasz polski śmigłowiec choć to tylko modyfikacja Mi-2 i tak można deliberować długo..
"J-7 rozwinięcie MIG-21". Tak ale jakie ! Różnice między bazą F-13 a Airguardem jest już taka jak miedzy F-16 Block 5 a kombinacja F-16 Block 60 + aerodynamika wersji FSX
Poniżej fotki: Pakistański F-7 PG

Zwróćcie uwagę na nowe skrzydło z podwójnym skosem. Platforma okazała się bardzo podatna na modyfikacje i w tym świetle "Chińska ścieżka Miga-21" jest znacznie bliższa pierwotnej idei jak przyświecała konstrukcji tej maszyny. Lekki naddźwiękowy samolot myśliwski. W wariancie made in China teraz nieco bardziej wielozadaniowy i uniwersalny.
i Birmański F-7 Airguard

Przepraszam miałem pierwotnie na myśli tą maszynę JH-7

"J-8 silniki na licencji, awionika wzorowana na konstrukcjach rosyjskich". Tylko w ogólnym zarysie na E-152 i to wczesna wersja. Ale rosyjskiego odpowiednika nigdy nie posiadała. Silniki to była zawsze pięta achillesowa chińskich maszyn (Patrz Wopen montowany w F-6 pierwotny resurs 200 godzin) więc czemu się dziwić. Kupili to czego nie potrafili zrobić.
J-10 nie własne tylko kupiona technologia i projekt od Izraela Tak Ale jak zmodyfikowana !!! Pamiętajmy że Lavi był wyjątkowo bliskim krewnym wczesnych F-16. A po za tym to oni go produkują a nie Izrael.
J-11 Su-27 składane na miejscu potem kopia Su-27 i to chyba nielegalna
No prawa autorskie w Chinach?

?? A kto to widział.....To wielki kraj ....

))))) A bombowiec cóż skoro Rosjanie nie sprzedali TU-22 M3 to jak myślicie co zrobią Chińczycy?