Autor Wątek: Chińskie Siły Powietrzne  (Przeczytany 84835 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

John Cool

• Gość
Odp: Chińskie Siły Powietrzne
« Odpowiedź #60 dnia: Października 19, 2009, 22:28:13 »
J-11B jest nielegalną kopią.

« Odpowiedź #61 dnia: Października 19, 2009, 22:34:17 »
No tak. Ale pewnie składanie J-11 było tylko przykrywką do dokładnego poznania przed kopiowaniem. I tak jak cytowałes Altair boli ich kłopot z kopiowaniem silnika.
W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: Października 19, 2009, 23:03:02 »
Z kolei J-10 jak mówią powstał w oparciu o Lavi. Ale gdy się przyjrzeć to widać radar z MiG-29M, silnik z Su-27, wiele szczegółów aerodynamicznych z MiG LFI (tak, tak Mikojanowcy im pomagali  :002:) i wiele chińszczyzny. Tak, że procentowo to chyba największy udział ma rosyjska technologia  :003:

« Odpowiedź #63 dnia: Października 20, 2009, 02:23:14 »
Moim zdaniem nie. Sami ciężko dochodzą do oryginalnych i własnych koncepcji ale obserwują i kopiują. Jak na tak wielki kraj z ogromnym potencjałam to trochę mało:
J-7 rozwinięcie MIG-21
J-8 silniki na licencji, awionika wzorowana na konstrukcjach rosyjskich
J-10 nie własne tylko kupiona technologia i projekt od Izraela
J-11 Su-27 składane na miejscu potem kopia Su-27 i to chyba nielegalna
Z czasem do czegoś dojdą, ale muszą jeszcze popracować.
O braku nowoczesnego bombowca strategicznego nie wspomnę.

Że tak w obronie skośnookich stanę nie dziwcie się bo:

Mi-2, Limy 5,6, 6 Bis to niby radziecka maszyna a wszyscy obecnie piszą że jednak Polska...
W-3 radziecka maszyna choć my nazywamy ją Sokołem i przywykliśmy mawiać że on nasz
O Kani piszemy nasz polski śmigłowiec choć to tylko modyfikacja Mi-2 i tak można deliberować  długo..

"J-7 rozwinięcie MIG-21". Tak ale jakie ! Różnice między bazą F-13 a Airguardem jest już taka jak miedzy F-16 Block 5 a kombinacja F-16 Block 60 + aerodynamika wersji FSX

Poniżej fotki: Pakistański F-7 PG

Zwróćcie uwagę na nowe skrzydło z podwójnym skosem. Platforma okazała się bardzo podatna na modyfikacje i w tym świetle "Chińska ścieżka Miga-21" jest znacznie bliższa pierwotnej idei jak przyświecała konstrukcji tej maszyny. Lekki naddźwiękowy samolot myśliwski. W wariancie made in China teraz nieco bardziej wielozadaniowy i uniwersalny.

i Birmański F-7 Airguard

Przepraszam miałem pierwotnie na myśli tą maszynę JH-7

"J-8 silniki na licencji, awionika wzorowana na konstrukcjach rosyjskich". Tylko w ogólnym zarysie na E-152 i to wczesna wersja. Ale rosyjskiego odpowiednika nigdy nie posiadała. Silniki to była zawsze pięta achillesowa chińskich maszyn (Patrz Wopen montowany w F-6 pierwotny resurs 200 godzin) więc czemu się dziwić. Kupili to czego nie potrafili zrobić.

J-10 nie własne tylko kupiona technologia i projekt od Izraela Tak Ale jak zmodyfikowana !!! Pamiętajmy że Lavi był wyjątkowo bliskim krewnym wczesnych F-16. A po za tym to oni go produkują a nie Izrael.

J-11 Su-27 składane na miejscu potem kopia Su-27 i to chyba nielegalna
No prawa autorskie w Chinach????????? A kto to widział.....To wielki kraj ....:-)))))) A bombowiec cóż skoro Rosjanie nie sprzedali TU-22 M3 to jak myślicie co zrobią Chińczycy?

« Ostatnia zmiana: Października 20, 2009, 02:31:36 wysłana przez Yabe »
Pozdrawiam
Yabe

"Jestem major Bień i mam stopień majora..."

« Odpowiedź #64 dnia: Października 20, 2009, 12:53:33 »
Co do bombowców- nic nie zrobią i zgrzytają zębami. Rosjanie nie sprzedadzą im TU-22M a
napewno nie Tu-160, może Tu-22, ale raczej będą się z nimi
przekomażać, jak do tej pory. Amerykanie za nic nie dadzą B-1 lub B-2.
Może i by mogli B-52 ale nie chca podbudowywać swoim kosztam
mocarstwowych aspiracji ChRL. Innych państw z ładnymi bombowcami nie widzę.
Skopiować tego z obrazka się nie da.
Ukraść, dolecieć i ukryć raczej też nie. Mogą czekać tylko na
naruszenie swojej przestrzeni powietrzej lub inny pretekst i zmusić do
lądowania, tak jak to było w przypadku samolotu zwiadowczego USA (nie
pamietam nazwy). Ale co innego sprowadzic na ziemie rozpoznawczy a co
innego bombowiec.
W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz

« Odpowiedź #65 dnia: Października 20, 2009, 22:33:55 »
Chiński nosiciel broni jądrowej, konkretnie bomby Q-5A
http://www.sinodefence.com/airforce/groundattack/showimage.asp?imagename=q5_04large
Innym nosicielami są  H-5A i H-6A
« Ostatnia zmiana: Października 20, 2009, 22:42:03 wysłana przez darekQ »

« Odpowiedź #66 dnia: Października 21, 2009, 16:57:24 »
Co do bombowców- nic nie zrobią i zgrzytają zębami....

Albo go zbudują bazując na wykradzionych przez wywiad technologiach rosyjskich sami albo dokooptują do kooperacji Pakistan i Iran. Oba te państwa mają stosunkowo rozwinięty własny przemysł lotniczy (Iran) lub mogą chcieć partycypować w kosztach (Pakistan). Wszystkim trzem taka maszyna by się przydała W tym Pakistan i Chiny mają tego samego przeciwnika - Indie. Natomiast Iran z bombowcami stanowiłby już bardzo niebezpieczny dla USA orzeszek do zgryzienia na Bliskim Wschodzie.
Myślę że reżim syna "wielkiego nauczyciela" z Korei Pn. z pewnością też by w to wszedł. Choć pewnie tylko jako nabywca finalnego produkt.
W tej chwili chwili nawet MiG-31 dostępny jest na złomie tu i ówdzie za symbolicznego rubla :-)))) To czy opchnięcie na boku Tupolewa jest takie nierealne???
Wot znaju maszyna bolszaja cziem MIG31 no w Rasji wsio mozet proizchodit. Wapros tolko skolko eto stoit?
(Jezu bez cyrylicy to wygląda okrutnie :-))))) )

Jest jeszcze jedna możliwość. Głęboka modyfikacja H-6. Ale to moje czyste spekulacje...

Z pewnością JH-7 tez będzie nosicielem...
[gmod]Literówki i błąd ortograficzny - poprawione ;). Proszę o większą staranność w przygotowywaniu tekstu. Lełon[/gmod]
« Ostatnia zmiana: Października 21, 2009, 23:04:16 wysłana przez Leon »
Pozdrawiam
Yabe

« Odpowiedź #67 dnia: Października 23, 2009, 11:12:38 »
Jedni budują lotniskowce inni je kopiują, no :) budują pełnowymiarowe makiety. Oto lotniskowiec na lądzie http://www.altair.com.pl/start-3584 .Nawet lotnictwo pokładowe już mają.

« Odpowiedź #68 dnia: Października 25, 2009, 12:06:58 »
Stosunkowo najnowsze newsy z Chin. Otóż tak jak pisałem Chiny zdecydowały się na głęboką modernizację bombowców H-6.

Co do Chińskich lotniskowców to pewnie one powstaną.  Ale bazowanie Chin na Rosyjskiej technologii w tym zakresie jest dla mnie nieporozumieniem. Jak wszystkim wiadomo Rosji nigdy nie udało się zbudować pełnowartościowego lotniskowca a wszystkie jej konstrukcje były półśrodkami lub zaledwie namiastkami takich jednostek. Innymi słowy, dość mocno  komplikuje to Chinom drogę do zbudowania takiego okrętu.
Pozdrawiam
Yabe

« Odpowiedź #69 dnia: Października 26, 2009, 20:27:03 »

« Odpowiedź #70 dnia: Października 27, 2009, 01:27:40 »
A to zaplecze dla modernizowanych H-6.

Latająca cysterna na jego bazie

Pozdrawiam
Yabe

« Odpowiedź #71 dnia: Listopada 10, 2009, 22:21:25 »
Chiński myśliwiec 5. generacji za 8-10 lat

Zastępca dowódcy chińskich wojsk lotniczych Ho Weirong poinformował, że chiński myśliwiec 5. generacji wejdzie do służby za 8-10 lat.
Ho Weirong udzielił wywiadu największemu z kanałów chińskiej telewizji – CCTV, w przeddzień 60. rocznicy powstania wojsk lotniczych ChRL, która przypada 11 listopada. Powiedział, że trwają intensywne prace nad nowym myśliwcem. Dodał, że nie będzie on podobny do amerykańskich myśliwców 5. generacji, choć będzie miał wiele ich cech, w tym stealth.

Nieoficjalnie wiadomo, że obecnie trwają intensywne próby naziemne chińskiego myśliwca 5. generacji. Niedługo spodziewany jest oblot prototypu. Później realizowany będzie program testów w locie. Plany przewidują, że samolot znajdzie się w linii kilka lat przed 2020.

Konkurs na opracowanie chińskiego myśliwca nowej generacji wygrał Instytut No.611 przy CAC (Chengdu Aircraft Corporation). I tam właśnie on powstaje. Kluczowe dla powodzenia projektu ma być opracowanie zupełnie nowej awioniki, pozwalającej na uzyskanie przewagi informacyjnej nad przeciwnikiem.

Nie wiadomo na ile zapowiedzi chińskich dowódców są wiarygodne. Takie kraje jak ChRL czy FR mają wiele problemów utrudniających im budowanie samolotów nowej generacji nadających się do normalnej eksploatacji. Nawet w USA podobne programy trwają znacznie dłużej niż przewidywały pierwotne plany.
http://www.altair.com.pl/start-3687
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.

« Odpowiedź #72 dnia: Listopada 12, 2009, 03:46:30 »
Hmmm coś mi się tu koliboce pod mózgiem i wnioski mam takie:

"Ho Weirong poinformował, że chiński myśliwiec 5. generacji wejdzie do służby za 8-10 lat".
Pewnie wejdzie bo chyba w którymś z numerów Lotnictwa była nawet publikowana fotka jego makiety. Muszę przyznać, że piękna maszyna

"Powiedział, że trwają intensywne prace nad nowym myśliwcem".

Tu bym się zastanowił na ile intensywne.
Chiny mają całkiem sporą liczbę SU-27 , które intensywnie klonują. Ten samolot starczy im na jakieś 20-30 lat.
Jak na swoją klasę jest prosty i przyjazny dla Chińskiego żołnierza w obsłudze. Tak więc nie pali się...

"Dodał, że nie będzie on podobny do amerykańskich myśliwców 5. generacji choć będzie miał wiele ich cech"  

... Yasne :-)))))) Ciekawe czy buchnęli Northropowi płytkę z dokumentacją produkcji YF-23 bo coś mi to znajoma wygląda   :-). A wtedy "J- coś tam" nie będzie podobny do amerykańskich myśliwców...

"w tym stealth"... czytaj pod..... białasom technologię pokryć do F-117 i B-2.
Tą z Raptora  sklonujemy jak ją Jankesi dopracują i nie trzeba będzie, pokryć naprawiać po każdym locie bo przy naszej technice, odpadały by panele razem z usterzeniem i belkami podwieszeń :-)

A tu trochę spekulacji o nowych Chińskich latadłach

http://www.youtube.com/watch?v=BdiNRzkbKPE&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=OZVSlKKrkhA&NR=1&feature=fvwp

http://www.youtube.com/watch?v=cJgmMhLBDxM&NR=1

Pozdrawiam
Yabe

« Odpowiedź #73 dnia: Listopada 12, 2009, 08:10:39 »

tomek1988

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: Grudnia 30, 2009, 13:14:31 »
J-11B z silnikami WS-10: