Autor Wątek: Malowania (nasze) do serii Flight Simulator  (Przeczytany 48205 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Malowania (nasze) do serii Flight Simulator
« Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 24, 2006, 17:49:06 »
Ale gafę strzeliłem, wybaczcie na święta :033:

« Odpowiedź #31 dnia: Października 19, 2008, 14:25:05 »
Widzę że temat chyba jest w uśpieniu. Więc trochę go spróbuje obudzić. Mam zmodowanego FS'a do GW3 i poszukuję polskich malowań do przedwojennych samolotów używanych w naszym lotnictwie zarówno cywilnym jak i wojskowym. Szukałem już w sieci, ale jakoś nie mam za dużo szczęścia. W znacznej większości są repainty do współczesnej floty powietrznej. Na Avsimie znalazłem zaledwie dwa malowania. Tak więc jak ktoś zna strony z takimi repaintami to prosze o linki.

« Odpowiedź #32 dnia: Października 19, 2008, 20:03:53 »
Więc trochę go spróbuje obudzić. Mam zmodowanego FS'a do GW3 i poszukuję polskich malowań do przedwojennych samolotów używanych w naszym lotnictwie zarówno cywilnym jak i wojskowym. Szukałem już w sieci, ale jakoś nie mam za dużo szczęścia.

Problem polega na tym, że po prostu nie ma (nie było - bo od ponad roku nie bawię się już FS9) za bardzo przyzwoitych darmowych czy odpłatnych dodatków samolotów, które faktycznie latały w IIRP (tak aby pasowało to do FSGW)

Do aktualnej wersji gry czyli FSX powstały wysokiej jakości dodatki polskich maszyn z tamtego okresu:

- Lublin (jest też starsza wersja pod FS9) - http://www.il2forum.pl/index.php?topic=7431.0
- RWD-8 - http://www.il2forum.pl/index.php?topic=10356.0
- RWD-14 Czapla - http://www.il2forum.pl/index.php?topic=10641.0

W czasie gdy bawiłem się FS9 i FSGW w zasadzie nie było takich dodatków, stąd przy tworzeniu samolotów do GW brało się dobre darmowe dodatki samolotów trochę podobnych do samolotów używanych w IIRP np.:

- Stearman Kaydet jako PWS-26
- Waco CTO i ATO jako samolot myśliwski PWS-A (Avia BH-33)

Tutaj masz kilka skinów, które mi zostały (cześć moja, a cześć Kolegów z tego Forum) z czasów zabawy FS9 i FSGW3: http://rapidshare.com/files/155573265/Skiny.zip.html

Zerknij na stronkę: http://www.sim-outhouse.com/ - tam jak pamiętam był polski Albatros i chyba SPAD XIII

« Odpowiedź #33 dnia: Października 19, 2008, 21:42:31 »
Dzięki Razorblade1967 za odpowiedź. Latam właśnie miedzy innymi na Lublinie pod FS9 jest super. Poza tym mam też te RWD-ziaki pod FSX ale cierpię że nie mogę na nich latać. FSX na laptopie tnie jak diabli nawet na niskich ustawieniach. Dopadłem jeszcze skina PLL LOT do ciotki JU, no i kilka skinów razem z dodatkiem Polska'30.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #34 dnia: Października 19, 2008, 23:35:33 »
Do darmowej Electry od FS Berlin jest malowanie LOT, niestety z błędem:

http://hem.bredband.net/b143057/L104LOT.ZIP

PS: Mogę Wam powiedzieć w sekrecie, że przygotowywany jest D.H. 60 Moth w wersji pod FS2004. Będzie też pracował nieźle w FSX dx9. Przygotuję do niego kilka polskich skinów.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #35 dnia: Października 20, 2008, 07:04:12 »
No i znalazła się zguba. Widziałem tą Electre już gdzieś na forum i nie moglem jej namierzyć. Dzięki.
 Jeszcze jedno pytanie. Myślałem o samodzielnym robieniu malowań tylko nie wiem jak się do tego zabrać. Jakich narzędzi lub programów mam użyć?   

« Odpowiedź #36 dnia: Października 20, 2008, 21:01:53 »
Jakich narzędzi lub programów mam użyć?   

1. Adobe Photoshop (do tworzenia skinów - warstwy itd.) - może być inny podobny program (nie znam się - osobiście korzystam w PS6).
2. DXTBmp (do rozpakowanie i pakowanie plików graficznych skinów do gier FS9 i FSX).
3. MS Paint (to akurat część "windy" - więc trudno pisać o osobnym programie) - przydatny przy korzystaniu z DXTBmp.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #37 dnia: Października 20, 2008, 21:29:55 »
może być inny podobny program

Darmowy Gimp albo płatny ale (10x tańszy od nowego Photoshopa) Corel Paint Shop którego ja używam.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #38 dnia: Października 20, 2008, 21:55:53 »
... ale (10x tańszy od nowego Photoshopa)

Dlatego jeszcze długo będę używał starego PS6 (jak dla mnie wystarczy)  :icon_redface:

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #39 dnia: Października 20, 2008, 22:07:34 »
Nie ma się czego wstydzić. Chociaż czytając wypowiedzi różnych ludzi i oglądając właściwości nawet podstawowych grafik w internecie można niemal odnieść wrażenie że bez Photoshopa nie da się robić obróbki amatorskich zdjęć (typu redukcja czerwonych oczu, kadrowanie i poprawa kontrastu), screenów z gier, czy szlaczków na stronie www. Normalnie aż dziw bierze jakie mamy (i nie tylko my) bogate społeczeństwo że stać je na oprogramowanie za 3000zł.  :005:
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #40 dnia: Października 21, 2008, 20:43:17 »
No i znalazłem kilka skórek na http://www.sim-outhouse.com/ . Teraz to już mam małą "stajnie"  :004: polskich przedwojennych maszyn.
Na początek też będę musiał pomyśleć o jakiejś darmówce. Zobaczę najpierw na co mnie stać i czy poradzę sobie z tematem. Mam ochotę zrobić malowania Eskadry im. Kościuszki z 1919 roku. Mam nadzieję że mi się to uda ;)

« Odpowiedź #41 dnia: Października 22, 2008, 21:19:11 »
Jeszcze jedna prośba i mam nadzieje że ostatnia. Skąd mogę ściągnąć templates? Oczywiście najlepiej ze "złotej epoki".

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Października 28, 2008, 10:59:07 »
Mam prośbę i zarazem pytanie. Czy zrobił by ktoś z Was parę numerów bocznych do F-16 :011: Chodzi oczywiście o polskie malowania. Dostępne jest tylko jedno 4040, a do lotów online przydało by się jeszcze parę innych

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #43 dnia: Października 29, 2008, 17:24:00 »
Normalnie aż dziw bierze jakie mamy (i nie tylko my) bogate społeczeństwo że stać je na oprogramowanie za 3000zł.  :005:
Niekoniecznie, studenci mogą pozyskać Photoshopa na uczelniach, reszta może korzystać z wersji trialowych i problemu nie ma. Sam np od dłuższego czasu jadę na trialowych wersjach antywirusa NOD32 ;) niby tylko 100-coś zł, a jakoś zawsze są inne wydatki ;)

« Odpowiedź #44 dnia: Listopada 07, 2008, 12:20:17 »
Zająłem się robieniem malowania naszego Mi24. Używam do tego PS. Wszystko pięknie do momentu kiedy chcę malowanie wrzucić do gry. W PS skórki są ostre i wyraźne, po prze konwertowaniu do gry rozmazują się. Są nie ostre. Jak mam zapisać moje malowanie żeby w FS było tak samo ostre jak w PS?