Temat kolorów jest niesamowity

Szukając IJN Dark Green (Nakajima) znalazłem mnóstwo różnych kolorów różnych firm. Czy to mój monitor to sprawia, czy kiepska jakość próbek, ale to czasami zupełnie różne kolory - ja wiem, że facet nie powinien rozpoznawać kolorów, ale bez przesady. Sporo tabel przeliczeniowych, prowadzących do kolorów różnych producentów ew. mieszanek typu n porcji tego, m tamtego - głównie na bazie farb Humbrol (*). Masakra

Dobrze, że są kolory Federal Standard... Nie dziwota, że maniacy mogą kupić takie kółka do przeliczania kolorów...
Ponieważ mieszanie barw może okazać się za trudne, to prawdopodobnie pójdę po bandzie, zrobię screenshot'a z Ił'a i znajdę najbardziej odpowiedni. A kolorów zielonych jest cała masa, jak pokazuje ta niesamowita strona:
http://www.j-aircraft.com/research/amacryl.htmJak na razie Tamiya X52 Dark Green 2 wygrywa zawody - i to by było tyle, jeśli chodzi o temat akryle czy olejna, firma A czy firma B: wybieram kolor po wyglądzie, ale lamerstwo

Dzięki wielkie za pomoc!
(*) W moim rankingu wygrywa opis (Kawasaki) Gray-Green = H1 - 89 % + H2 - 5 % + H6 - 3 % + H4 - 2 % + H7 - 1 %