Autor Wątek: MiG-29SMT  (Przeczytany 33822 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: MiG-29SMT
« Odpowiedź #45 dnia: Lipca 23, 2011, 02:46:33 »
Drogi Czesławie obawiam się, że jednak szkolny wariant R-27R istnieje  :021::

Na załączonym obrazku widać wyrażnie kremowy kolor przedniego opływu rakiety, ciemne płaszczyzny kryjące anteny zapalnika zbliżeniowego.

Nieco lepszej jakości zdjęcia tychże pocisków pod Su-27. Zewnętrznie od bojowych różnią się właściwie tylko czarnymi pasami, charakterystycznym oznaczeniem odmian szkolnych. Wersja szkolna T/ET wygląda tak samo tylko z przodu ma TGS. Osobiście nie widziałem aby jakikolwiek radziecki/rosyjski szkolny pocisk służący do szkolenia w zastosowaniu bojowym był bezsensorowy.

Zdjęcie które zamieściłeś przedstawia tzw. makietę gabarytowo-masową, która też jest odmianą szkolną tyle tylko że dla obsługi naziemnej. Jest to pusty korpus z wypełnieniem w środku prawdopodobnie cementowym. Dla przykładu cały wózek takich makiet w tym także R-73. Charakterystyczny jest brak jakichkolwiek oznak zabudowy sensorów:

Zgodzę się z Tobą, że wiele rzeczy można imitować. Tyle tylko że wydaje mi się, iż trening z pociskiem z TGS polega na tym, że głowica fizycznie występuje na samolocie i pilot uczy się jej używać ponieważ ma wiele charakterystycznych ograniczeń. Imitator nie będzie "wiedział" że na przykład pilot wykonuje przycelowanie pod słońce, czy np. treningowy cel odpala flary co ma duży wpływ na parametry przechwycenia. Co do radiolokatora to jeżeli imitator symuluje wszystko to ćwiczebny pocisk jest jedynie balastem ponieważ w żaden sposób w procesie szkolenia nie uczestniczy.
Oczywiście to są jedynie dywagacje i jest wiele niejasności dlatego mam nadzieję, że będziesz miał okazję solidnie tą sprawę wyjaśnić od poniedziałku. Mimo wszystko coś jest na rzeczy bo znalazłem kolejną fotkę:

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Lipca 23, 2011, 20:19:08 »
Drogi Foxbacie sprawa ulega komplikacji ale poradzimy sobie z tym, a na razie kilka uwag.
Osobiście nie widziałem aby jakikolwiek radziecki/rosyjski szkolny pocisk służący do szkolenia w zastosowaniu bojowym był bezsensorowy.
Rosyjskie rakiety szkolne z funkcjonalnym układem naprowadzania nie mają powierzchni sterowych oraz części silnikowej. Jest to jednolity biały korpus. Na zdjęciach ukraińskiego Su-27 wyglądają jak zwykłe rakiety bojowe podobnie jak na przedstawionym przez Ciebie zdjęciu należącego do biura MiG-29. W przypadku Su-27 są to raczej rakiety pozbawione części niebezpiecznych (pozostały obudowy dyszy w charakterystycznym kolorze, czego na pociskach szkolnych nigdy nie ma!) z funkcjonującą elektroniką natomiast u MiGa to raczej puste korpusy wykorzystywane jako makiety do pokazów w locie, dzięki czemu nie trzeba zachowywać skomplikowanych procedur bezpieczeństwa oraz technologii przechowywania, co znając procedury eksploatacji jest raczej oczywiste. Myślę tak dlatego, że producenci nie wykazują na listach produkcyjnych takich pozycji. Natomiast przyznam rację, że coś jest na rzeczy gdyż istnieją R-27 spełniające wszystkie cechy pocisku szkolnego:

Zdjęcie które zamieściłeś przedstawia tzw. makietę gabarytowo-masową, która też jest odmianą szkolną tyle tylko że dla obsługi naziemnej. Jest to pusty korpus z wypełnieniem w środku prawdopodobnie cementowym. Dla przykładu cały wózek takich makiet w tym także R-73. Charakterystyczny jest brak jakichkolwiek oznak zabudowy sensorów:
Nie - R-27RT - UT nie jest odpowiednikiem gabarytowo masowym lecz jest przeznaczona do szkolenia pilotów w powietrzu. Natomiast rakieta na wózku z Twojego zdjęcie przedstawia R-27R1 UD. Typowe makiety też są produkowane i charakteryzują się uproszczoną konstrukcją stożka. Poniżej zdjęcie przedstawiające makietę R-27 w wersji E:

Poniżej dwa zdjęcia R-27RT - UT* - na wystawie i pod 9.12:

Wykaz rakiet szkolnych:
Rakiety UD (УД od учебно-действующая) - funkcjonalna z blokami aparatury i bojową częścią naprowadzania przeznaczone do szkolenia personelu naziemnego z aparaturą kontroli:
Р-27Р1 УД
Р-27Т1 УД
Р-27ЭР1 УД
Р-27ЭТ1 УД
Rakiety UR (УР od  Учебно-разрезная) przeznaczona do nauki budowy.
Р-27ЭР1 УР
Р-27Р1 УР
P-27T1 УР
Р-27ЭТ1 УР   
Poniżej R-27R1 UR:

Rakieta Р-27УТ-РТ. UT (УТ od Учебно-тренировочная) dla rakiet R i T, szkolno - treningowa wyposażona w bloki aparatury imitującej wypracowywanie i przekazywanie podstawowych komend na nosiciel i jej kolejne zdjęcie:

W konkluzji można by dodać, że zamieszanie może wynikać z dwóch producentów. Koncern KRTW nie wykazuje rakiet szkolnych w ofercie. Natomiast w jednym fajnym papierku napisano, że oprócz rakiet bojowych w zestaw uzbrojenia wchodzi... R-27RT - UT.

*Czasami można spotkać oznaczenie odwrotne tzn. UT - RT.

« Odpowiedź #47 dnia: Lipca 25, 2011, 19:53:03 »
Rakietami w wariancie UD są raczej te spod Migusia w locie i te spod Su-27, napewno nie te na wózku. Z opisu Twojego i tego ze strony producenta wynika że wariant ten ma silnik, głowice bojową i naprowadzania ( cytat: "учебно-действующая, состоящая из аппаратурного блока, инертных боевой части и двигателя, предназначенная для тренировки,технического персонала при работе на наземной аппаратуре контроля" ).
   Z kolei opis rakiety RT-UT nie jest na tyle wyczerpujący aby jednoznacznie stwierdzić, że służy ona do szkolenia w zastosowaniu bojowym (cytat: "Учебно-тренировочная, оборудованная аппаратурным блоком, имитирующим выдачу и прохождения основных команд управления на носитель"). Chociaz oczywiście jest sporo fotek z latającymi z nią samolotami, tyle tylko że jest też sporo fotek w locie samolotów ze zwykłymi makietami ( np. ten Migacz z mojego poprzedniego postu który ma aż cztery makiety R-73 ) co oznacza że do lotu można podwiesić każdy wariant i nie ma takiego tylko do użytku na ziemii no może poza tą przekrojową..
   Dlatego też w mojej opinii wersją pocisku o którą nam chodzi jest ta z Twojego zdjęcia pod Migusiem czerwona 27, ale nie pokuszę się o podanie jej prawidłowej nazwy. Widziałem gdzieś w takiej samej formie rakietę z TGS. Postaram się znależć to zdjęcie.
   Mam nadzieję że uda się Tobie wyjaśnić to w wiarygodnych "kwitach", bo mój model dwustera wyglądały bajecznie z mixem UZR-73 i jakimś szkolnym R-27.

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Lipca 25, 2011, 22:56:03 »
Dzisiaj dopiero się rozglądałem po MiGowym gnieździe, więc sobie jeszcze podywaguję.
Rakietami w wariancie UD są raczej te spod Migusia w locie i te spod Su-27, napewno nie te na wózku.
To niemożliwe dlatego, że:
предназначенная для тренировки,технического персонала при работе на наземной аппаратуре контроля
Zatem UD służy wyłącznie do szkolenia naziemnego. Z resztą na Twoim zdjęciu widać zabezpieczenie standardową czerwoną zaślepką na złączu i nie jest to tzw. "gabaryt". Co do obecności silnika opis producenta jest nieprecyzyjny - w rakiecie treningowej na pewno nie ma w obudowie materiału pędnego.
Z kolei opis rakiety RT-UT nie jest na tyle wyczerpujący aby jednoznacznie stwierdzić, że służy ona do szkolenia w zastosowaniu bojowym
Myślę, że wręcz przeciwnie:
Учебно-тренировочная, оборудованная аппаратурным блоком, имитирующим выдачу и прохождения основных команд управления на носитель.
Gdyż jest wystarczająco precyzyjna aby stwierdzić, że nie służy wyłącznie do szkolenia (więc nauki użycia), ale i treningu (zatem doskonalenia zastosowania), oraz podwiesza się ją pod samolot gdyż imituje komendy dla SUW nosiciela.
Chociaz oczywiście jest sporo fotek z latającymi z nią samolotami, tyle tylko że jest też sporo fotek w locie samolotów ze zwykłymi makietami ( np. ten Migacz z mojego poprzedniego postu który ma aż cztery makiety R-73 ) co oznacza że do lotu można podwiesić każdy wariant i nie ma takiego tylko do użytku na ziemii no może poza tą przekrojową..
W przypadku R-27 trudno powiedzieć co jest makietą a co nie, ze względu na to, że rakiety szkolne nie zawsze są malowane w pasy i tak na przykład na tym niemieckim MiGu szkolna R-27 w towarzystwie UZR-73 pasów nie posiada:

A tutaj podobnie ale w towarzystwie nie UZR-73 ale niby - makiet R-73:

W przypadku użytkowników zagranicznych mam wątpliwości czy w ogóle posiadają oni typowe makiety pokazowe. Wszystko to są albo urządzenia do szkolenia personelu naziemnego, albo imitatory pracy systemów jak RT-UT (czy może nawet te dziwne R-73 z pasami) i w końcu typowe UZR. Jeśli chodzi o tą ostatnią pozycję to moim zdaniem jedynym autentycznym zdjęciem zamieszczonym tutaj w przypadku R-27R jest fota MiG-29 n/b 27. Proszę zwrócić uwagę, że w przeciwieństwie do RT-UT wyróżnia się obecnością przednich powierzchni aerodynamicznych, a te są integralnym elementem modułu z PARGS. Na koniec kolejna uwaga do zdjęcia rakiet na ukraińskim Su-27. Poza "bojową" obudową silnika ma jeszcze jedną wyróżniającą cechę świadczącą o tym, że nie jest to typowa rakieta szkolna. Otóż jak można zauważyć wszystkie rakiety z których się realnie nie strzela, a więc "gabaryty", makiety i pociski szkolne (poza uwzględniającym jak najbardziej oryginał przekrojem UR) mają usterzenie z innego tworzywa lub nie posiadają ich wcale (jak w UZR). Na Su-27 widać k.....sko drogie usterzenie tytanowe. 
Na razie tyle w temacie.

« Odpowiedź #49 dnia: Lipca 28, 2011, 19:43:22 »
Co do obecności silnika opis producenta jest nieprecyzyjny - w rakiecie treningowej na pewno nie ma w obudowie materiału pędnego.

Niezależnie od tego czy paliwo jest czy go nie ma na pewno jest silnik i dzięki temu rakiety ze zdjęć pasują jak ulał do opisu ze strony producenta. Ponadto weż pod uwagę że pociski na wózku nie mają zadnych sensorów przez co szczególnie nie można ich uznać za UD.

Otóż jak można zauważyć wszystkie rakiety z których się realnie nie strzela, a więc "gabaryty", makiety i pociski szkolne (poza uwzględniającym jak najbardziej oryginał przekrojem UR) mają usterzenie z innego tworzywa lub nie posiadają ich wcale (jak w UZR). Na Su-27 widać k.....sko drogie usterzenie tytanowe. 
Na razie tyle w temacie.

Myślę, że w realiach w których powstawały czyli ZSRR na przełomie lat 70/80-tych nikt się tym specjalnie nie przejmował. W końcu "Mateczka Rossija" jest bezcenna.

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: Lipca 28, 2011, 21:42:53 »
Niezależnie od tego czy paliwo jest czy go nie ma na pewno jest silnik i dzięki temu rakiety ze zdjęć pasują jak ulał do opisu ze strony producenta. Ponadto weż pod uwagę że pociski na wózku nie mają zadnych sensorów przez co szczególnie nie można ich uznać za UD.
Taaa w takie sensory jak i w CATM/DATM-120 hehe. Foxbacie nie idź tą drogą!

« Odpowiedź #51 dnia: Lipca 28, 2011, 23:56:00 »
Czesławie ja już nigdzie nie idę. Czekam tylko cierpliwie na "kwity" które wyniesiesz z Fulcrumowa.

« Odpowiedź #52 dnia: Sierpnia 06, 2011, 01:19:24 »

Pomalowany UPG oraz wyremontowany UB indyjski:

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: Sierpnia 08, 2011, 09:31:31 »
W trakcie prac modernizacyjnych w MAPO (ŁMZ) w Łuchowicach:

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: Stycznia 30, 2012, 19:19:39 »
Jedyna zmodernizowana 29tka WWS do standardu MiG-29SMT izd. 9.17 o której dyskutowaliśmy wcześniej - zdjęcie z sierpnia 2001 roku:

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #55 dnia: Listopada 06, 2012, 18:07:41 »
Jemeński SM z podwieszonym Ch-31:

"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #56 dnia: Grudnia 11, 2012, 09:38:40 »

« Odpowiedź #57 dnia: Lutego 03, 2013, 16:28:30 »
Trwają prace nad nowy radarem AESA, który podobno ma wejść na wyposażenie MiG-29SMT dla WWS. A tymszasem takie "cuś"...

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #58 dnia: Lutego 03, 2013, 22:55:23 »
A co on ma pomiędzy gądolami silników podwieszone ?
Fat Boya ?
11:05 PM

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #59 dnia: Lutego 03, 2013, 23:02:08 »
Znając życie jakiś wielki zbiornik paliwa :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"