Dzisiaj dopiero się rozglądałem po MiGowym gnieździe, więc sobie jeszcze podywaguję.
Rakietami w wariancie UD są raczej te spod Migusia w locie i te spod Su-27, napewno nie te na wózku.
To niemożliwe dlatego, że:
предназначенная для тренировки,технического персонала при работе на наземной аппаратуре контроля
Zatem UD służy wyłącznie do szkolenia naziemnego. Z resztą na Twoim zdjęciu widać zabezpieczenie standardową czerwoną zaślepką na złączu i nie jest to tzw. "gabaryt". Co do obecności silnika opis producenta jest nieprecyzyjny - w rakiecie treningowej na pewno nie ma w obudowie materiału pędnego.
Z kolei opis rakiety RT-UT nie jest na tyle wyczerpujący aby jednoznacznie stwierdzić, że służy ona do szkolenia w zastosowaniu bojowym
Myślę, że wręcz przeciwnie:
Учебно-тренировочная, оборудованная аппаратурным блоком, имитирующим выдачу и прохождения основных команд управления на носитель.
Gdyż jest wystarczająco precyzyjna aby stwierdzić, że nie służy wyłącznie do szkolenia (więc nauki użycia), ale i treningu (zatem doskonalenia zastosowania), oraz podwiesza się ją pod samolot gdyż imituje komendy dla SUW nosiciela.
Chociaz oczywiście jest sporo fotek z latającymi z nią samolotami, tyle tylko że jest też sporo fotek w locie samolotów ze zwykłymi makietami ( np. ten Migacz z mojego poprzedniego postu który ma aż cztery makiety R-73 ) co oznacza że do lotu można podwiesić każdy wariant i nie ma takiego tylko do użytku na ziemii no może poza tą przekrojową..
W przypadku R-27 trudno powiedzieć co jest makietą a co nie, ze względu na to, że rakiety szkolne nie zawsze są malowane w pasy i tak na przykład na tym niemieckim MiGu szkolna R-27 w towarzystwie UZR-73 pasów nie posiada:

A tutaj podobnie ale w towarzystwie nie UZR-73 ale niby - makiet R-73:

W przypadku użytkowników zagranicznych mam wątpliwości czy w ogóle posiadają oni typowe makiety pokazowe. Wszystko to są albo urządzenia do szkolenia personelu naziemnego, albo imitatory pracy systemów jak RT-UT (czy może nawet te dziwne R-73 z pasami) i w końcu typowe UZR. Jeśli chodzi o tą ostatnią pozycję to moim zdaniem jedynym autentycznym zdjęciem zamieszczonym tutaj w przypadku R-27R jest fota MiG-29 n/b
27. Proszę zwrócić uwagę, że w przeciwieństwie do RT-UT wyróżnia się obecnością przednich powierzchni aerodynamicznych, a te są integralnym elementem modułu z PARGS. Na koniec kolejna uwaga do zdjęcia rakiet na ukraińskim Su-27. Poza "bojową" obudową silnika ma jeszcze jedną wyróżniającą cechę świadczącą o tym, że nie jest to typowa rakieta szkolna. Otóż jak można zauważyć wszystkie rakiety z których się realnie nie strzela, a więc "gabaryty", makiety i pociski szkolne (poza uwzględniającym jak najbardziej oryginał przekrojem UR) mają usterzenie z innego tworzywa lub nie posiadają ich wcale (jak w UZR). Na Su-27 widać k.....sko drogie usterzenie tytanowe.
Na razie tyle w temacie.