Autor Wątek: Linux ante portas  (Przeczytany 28069 razy)

Offline Leon

• Global Moderator
Odp: Linux ante portas
« Odpowiedź #60 dnia: Listopada 08, 2006, 23:17:56 »
Dzięki, zrobiłem tego Knoppixa Edu DVD i jestem zadziwniony bogactwem opcji i orogramowania (edytor równań nawet :D) jak na dysk ratunkowy. Własnie z niego piszę. Gdy będę zmieniał kompa to z pewnościa zostawię sobie jedną partycje pod linuxa. Miałem problem jednak z odnalezieniem forum - adresu za jasna anielke nie pamietam. Pisząc z USA miałem ten sam problem. Może zrzucilibyśmy się na jakąs domenę?
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

« Odpowiedź #61 dnia: Listopada 08, 2006, 23:25:57 »
Domenę? Przecież jest adres:

http://il2forum.xt.pl
Pozdrawiam.

Offline lt Schmitt

• *
  • von Scheisse - forum CMHQPL
    • Kącik wiedzy o sprzęcie II WŚ ;-)
« Odpowiedź #62 dnia: Listopada 08, 2006, 23:28:51 »
Przez www.il2forum.prv.pl też da się tu wejśc :D :P
Pozdrawiam
Wy macie racje, ale ja mam karabin
"Nigdy jeszcze w dziejach konfliktów międzyludzkich tak wielu nie zawdzięczało tak wiele tak niewielu" - sir Winston Churchill

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #63 dnia: Listopada 08, 2006, 23:36:11 »
http://www.il2forum.pl/index.php - oj ja durnowaty... :002:
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #64 dnia: Stycznia 04, 2007, 12:38:05 »
Acha, pożegnałem Ubuntu i działam obecnie na Fedorze 6 :). A w ogóle to korci mnie Suse.
Zaczynam się powoli przymierzać do Linuxa i czytam sobie to i owo.
Jako, że w sierpniu sam Rutkov zaczynałeś to możesz mnie - kompletnie zielonemu coś polecić? Dwa lata temu pracowałem na dystrybucji Mandrake, ale to było w robocie i niczego tam nie konfigurowałem - jestem więc zupełnie zieloniutki.

Napisz, proszę czy lepiej zaczynać od Ubuntu czy od razu do Fedory czy Suse? I dlaczego. Jako osoba, która niedawno zaczynała jesteś mi dużo bliższa niż wyjadacze pokroju Schmeissa, Do zobaczenia i Dziobasa :P
Wolę, żeby mi ktoś klapki na oczy założył, bym poznał najpierw jedną dystrybucję. Świadomych wyborów w linuxowej materii będę dokonywał później :D

Pytam dlatego, że przeczytawszy większość wątku wszedłem na ubuntu.pl i zacząłem pytać. Ale jak napisałeś w listopadzie, że się na Fedorę przesiadłeś i kombinujesz nad Suse to zbiło mnie to z pantałyku :008:

Pozdrawiam

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #65 dnia: Stycznia 04, 2007, 12:40:15 »
Sprobuj każdego z nich i zostaw tego który bardziej Ci odpowiada.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #66 dnia: Stycznia 04, 2007, 12:43:42 »
Nie denerwuj mnie Kosi! :D
Nie mam czasu i cierpliwości na próbowanie każdego ciastka! To i tak będzie zabawa niejako "o godzinach", więc moje postępy będą bardzo powolne, przynajmniej na początku. A co dopiero próbować wszystkiego. :roll:

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #67 dnia: Stycznia 04, 2007, 12:48:01 »
Przecież to się samo instaluje tak jak Windows...za rączkę i do przodu. Gdzież bym smiał Cię denerwować :D

Łaba generalnie co użytkownik linuksa to będzie Ci polecał co innego, dlatego napisałem żebyś sam się przekonał.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #68 dnia: Stycznia 04, 2007, 12:50:56 »

Ja tak zaczynałem.
Najpierw mandrake 10.1, później aurox od 9 do 11, różnego rodzaju knopixy, jeszcze później SuSE i teraz moje kochane Ubuntu :D

Jakoś dystrybucje oparte na redhat mi nie odpowiadają. Te debianowe (jak np: sam debian, albo ubuntu) są dla mnie zdecydowanie łatwiejsze i milsze w użytkowaniu.

Przecież to się samo instaluje tak jak Windows...za rączkę i do przodu.

Dokładnie i to jest piękne  :002: A po zakończonej instalacji masz już wszystko co dusza zapragnie w systemie, a jak czegoś brakuje to możesz dociągnąć z internetu. Prosta komenda, potwierdzenie a system sam sobie ściagnie, zainstaluje i skonfiguruje. Czysta przyjemność  :001:
Pozdrawiam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #69 dnia: Stycznia 04, 2007, 12:59:05 »
-apt get [;

« Odpowiedź #70 dnia: Stycznia 04, 2007, 13:02:49 »
A dokładniej jak nie jesteś zalogowany jako root to komenda wygląda tak:

sudo apt-get install [i jakas nazwa pakietu]

Są jakieś graficzne instalatory, ale szukanie pakietu kiedy znamy jego nzawe jest zbędne, szybciej zrobimy to dzięki tej komendzie w konsoli ;]
Pozdrawiam.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #71 dnia: Stycznia 04, 2007, 13:03:01 »
Kosi ma rację, Labi. Skup sie na trzech: Suse, Fedora, Ubuntu. Ja trwam obecnie przy Fedorze 6 i tego już chyba nie zmienię. Ubuntu jest chyba najbardziej "user friendly" i ma najbardziej rozbudowane forum (główny atut), a to bardzo ważne dla początkujących, ale mnie jakoś nie podeszło. Pozostawałoby więc Suse lub Fedora. Ja Suse "oglądałem z ciekawości". I tu sobie możesz wylosować. Ja postawiłem na Fedorę i wystarcza mi do wszystkiego. Polecam.

Gdy masz więcej czasu zacząłbym od Ubuntu z tej przyczyny którą wymieniłem wyżej. Mają forum na którym wszystko już było przepytane masz więc wszystkie pytania w jednym miejscu, montuje od razu dyski HD (Suse chyba też?), działa też od razu neostrada (modemy). A problemy musisz mieć i ubuntu oszczędzi ci szukania lub pytania. Instaluj więc Ubuntu potem będziesz "oglądał" resztę. Zasady rządzące dystrybucjami są w miarę podobne, przesiadka nie będzie kłopotliwa.

ps. są to moje oceny dokonane z poziomu laika (nadal) i raczej z nimi nie polemizujcie :)  
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #72 dnia: Stycznia 04, 2007, 13:10:35 »
Ubuntu jest chyba najbardziej "user friendly" i ma najbardziej rozbudowane forum (główny atut)

Gdy masz więcej czasu zacząłbym od Ubuntu z tej przyczyny którą wymieniłem wyżej. Mają forum na którym wszystko już było przepytane masz więc wszystkie pytania w jednym miejscu, :)   

Dokładnie tak jak piszesz: http://forum.ubuntu.pl

montuje od razu dyski HD (Suse chyba też?)

Suse? Z tego co pamiętam właśnie z tego powodu je usunąłem. Mogłem tylko wejść na dysk systemowy a resztę tlyko widziałęm jako ikonę. Powód brak dostępu i to nie ważne co robiłem wynik był ten sam.

Ubuntu montuje od razu. Standardowo masz odczyt z NTFS i odczyt i zapis na FAT32.
Zapis na NTFS możesz włączyć przez zainstalowanie fuse 2.5 i ntfs3g (sterownik w wersji beta ale działa bez problemów, nigdy nie miałem z nim problemów). Zapis na bardzo wysokim poziomie.

ps. są to moje oceny dokonane z poziomu laika (nadal) i raczej z nimi nie polemizujcie :)   

Podobnie jest u mnie. Taką prawdziwą zabawę z linusem zacząłem jakieś dwa tygodnie przed założeniem tematu. Od tego czasu przeczytałem chyba całe forum ubuntu i połowę google :)
Pozdrawiam.

lukasz-h

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: Stycznia 04, 2007, 13:36:49 »
Niedawno zainstalowałem Ubuntu i niestety nie jestem z niego zadowolony. Jak dla mnie jest on z prosty i za bardzo podobny do Windy. Już wole Gentoo w trybie tekstowym z lynx'em i ekg. Miałem też kiedyś Knoppix'a, Aurox'a i Mandrake'a (teraz Mandirva) i ten ostatni mi się najbardziej podobał. Duża możliwość konfiguracji, a jednocześnie zachowana prostota obsługi. Przy instalacji Ubuntu nawet nie mogłem ustawić hasła root'a, nie mówiąc już o wyborze pakietów. Jedyne czego brakuje Mandrivie to brak bardziej zaawansowanego systemu instalacji programów (bardzo ładnie działa w Gentoo portage), ale chyba można go przenieść właśnie z Gentoo. Poza tym na Mandrivie udało mi się włączyć obsługę 3D (w Ubuntu musiałem bawić się w Xorg.conf, żeby w ogóle wystartował tryb graficzny).

« Odpowiedź #74 dnia: Stycznia 04, 2007, 13:48:38 »
Dziwne.

Ubuntu podobne do windowsa? Dla mnie już mandriva jest bardziej podobna.
Z resztą zależy o czym mówimy. O ubuntu, kubuntu, xbuntu czy edubuntu ;) (Ubuntu - GNOME, kubuntu - KDE - to windowsowe troche jest - xbuntu - chyba xface, edubuntu, nie wiem, nie sprawdzałem).

Hasło rota? Z tym problemu nie miałem. Początkowo jest takie samo jak hasło użytkownika, a na rota przełączasz się w skonsoli przez polecenie: sudo
Przykład: sudo apt-get install

Tryb graficzny wystartował od razu bez sterowników, czyli jak we wszystkich dystrybucjach.
W repozytoriach masz sterowniki do nvidia i ati, wystarczy wpisać komendę w konsoli, a cała instalacja i konfuguracja odbędzie się automatycznie.

Nawet udało mi się włączyć na nim XGL, czego się nie udało Hornetowi141 na Suse.

Z resztą każdy lubi coś innego :) Każda osoba ma swoją ulubioną dystrybucję :) Ja zostane przy ubuntu.
Pozdrawiam.