Autor Wątek: x52 PRO  (Przeczytany 21077 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: x52 PRO
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 19, 2006, 15:31:54 »
No niestety force feedback=dużo mniejsza precyzja :005:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 19, 2006, 15:34:22 »
A poco komu w PF precyzja ? I tak wszyscy tam latają dla grafy  :020:

« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 24, 2006, 13:50:46 »
Render:

Well, funnily enough, that's why we're not going with a "spacey look" for the Pro concept. Space combat games haven't been made for a long time now (and no, I don't include the X series as a space combat game - space empire management sim, maybe, but not a combat game) and realistic sims are due a resurgence in the next year or so.

The materials on this Pro concept that we're thinking of are going to be improved too so that this stick, should it ever get made, will really be another level on from the current X52 - in cost as well as the overall feel. There will be metal used on the hats, rotaries and the centering disc under the spring, as is hopefully evident in the full picture that SuperKungFu has resurrected and the close up of the render that I'm attaching here.

We've had the guys from Hexus.net here today looking at various products and they were certainly impressed with the idea of the X52 Pro. They did see another stick here tobsługiwany skręhough that we are definitely releasing soon and this again continues the theme of moving away from the spacey theme - in a big way. The picture for that was also leaked so I wonder if any of you can find that? If you can't, then I'm sure they'll be mentioning it on their site at some point...
Nowa jakość, bla, bla, bla.
Haty, pokrętła i dysk centrujący pod sprężyną też mają być metalowe.

Na renderze jest rudder lock, czyli rudder będzie pewnie jak w x52.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #18 dnia: Października 08, 2006, 00:10:46 »
http://www.saitek.com/uk/prod/x52pro.htm

Powiem, ze specjalnie się nie wysilili. Żeby tak jeszcze można było zmodować MFD w standardowym x52 na pr0 :) No ale teraz to nawet podstawa przepustnicy będzie się świecić.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #19 dnia: Października 08, 2006, 10:51:53 »
A ja miałem nadzieję, że saitek zacznie odchodzić od ich badziewnej sprężyny centrującej. Chociaż kto wie? Może jak krążek jest metalowy, mechanizm działa znośnie?
PFS_milo

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #20 dnia: Października 08, 2006, 13:37:50 »
Nie zapowiada się by Saitek odszedł od tego pomysłu, na swoim forum, pracownicy twierdza ze jest to najlepsze rozwiązanie, bo zapewnia stały jednostajny opór gdy porusza się wajchą po przekątnej (CH podobno ma z tym problemy). Jak dla mnie jest to bullshit, bo dobrze zaprojektowana klasyczna kołyska może być równie dobra w tym jednym ruchu i o wiele lepsza ogólnie.

Offline krmichal

• *
  • gg: 3008541
« Odpowiedź #21 dnia: Października 08, 2006, 15:01:12 »
No ale teraz to nawet podstawa przepustnicy będzie się świecić.

Ech, te ich światełka - w x52 pod Windows mogę je sobie w opcjach sterownika wyłączyć, a co mam zrobić pod Linuksem, jak mi wieczorem dają po oczach? Joystick nakrywam Track-czapką, przepustnicę odwracam, albo w ogóle wyjmuję kabelek, ale średnio to eleganckie :)
"Każdy głupi umie latać z silnikiem."

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #22 dnia: Października 08, 2006, 18:23:06 »
MFD displays data directly from games, including Radio Stack info
from Microsoft Flight Simulator 9 and 10

#  Software Development Kit included for creating game-specific programs to interact with the MFD

To jest ciekawe.

MFD (wyświetlacz), wyświetla dane z gry, np. ustawienia radia w MS9&10

SDK pozwala na stworzenie oprogramowania dla każdej gry, by współpracowało z MFD
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...

« Odpowiedź #23 dnia: Października 08, 2006, 18:27:38 »
Tak, zapowiada się nieźle. Pojawiają się oczywiste pytania: kiedy, czy w Polsce i za ile...

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #24 dnia: Października 08, 2006, 20:10:06 »
Taa, ciekawe, tylko, że do takich rzeczy to i "zwykły" x52 byłby zdolny, gdyby zaopatrzyć go w odpowiedni soft. Oczywiście w mniejszym zakresie, bo wyświetlacz ma mniej linii i nie ma pokręteł w pobliżu. Niestety nawet na to małe szanse, bo byłaby to konkurencja dla nowego modelu.

Zresztą MFD jest w niezbyt funkcjonalnym miejscu, żeby to miało jakieś bardziej praktyczne znaczenie. Ot, bajer.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #25 dnia: Października 09, 2006, 16:34:08 »
Czy ktoś z szanownego grona wie kiedy X52 Pro ma się w Niemczech pojawić?

Zakup tam na pewno pod względem cenowym (a i jakościowym być może) na pewno bardziej się opłaca.

« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 23, 2006, 02:04:32 »
W Reichu już można zamawiać.

TECPOINT24

Premiera - 13.12.2006, cena 160 ojro, czyli 30 ojro więcej niż zwykły x52 (u nich w każdym razie).

Nie jest źle. Dodatkowo cena powinna pójść w dół po świętach, a do tego w normalnym sklepie (MediaMarkt etc.) kosztować to chyba będzie trochę mniej (bo jeśli się nie mylę, to x52 za 115,00 euro gdzieś widziałem).

Więc jak ktoś ma blisko do Niemiec, to zawsze tam można kupić.  ;D

PS. Przepraszam za drugi post z rzędu i odpowiedź na własne pytanie.  :razz:

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #27 dnia: Lutego 01, 2007, 11:16:48 »
Tutaj porównanie Pro z zwykłym X-52:

http://www.simhq.com/_technology2/technology_104a.html

To jest dobre :D

"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #28 dnia: Lutego 01, 2007, 13:22:34 »
Niestety, cena tego cuda w Polsce zabija - jedyne oficjalne źródło - www.saitek.pl sprzedaje toto za 899zł!!! Zdzierstwo w biały dzień. Dla porównania:

fspilotshop.com - 200 USD + 52USD za przesyłkę do Polski
sklepy europejskie - 160 - 200 EUR, niestety bez przesyłki

Z hAmeryką chyba nie warto ryzykować, bo pewnie zadziała Urząd Celny...

Najśmieszniejsze jest to, że w tej sytuacji tańszy (sic!) okazuje się Cougar, którego można kupić za niecałe 800zł z przesyłką... Pytanie tylko ile wart jest Cougar bez modyfikacji... ;-)

Ja w każdym razie wciąż nie jestem zdecydowany, zwłaszcza że w przypadku Cougara brakuje wieści o sterownikach do Visty... Dla Saiteka są, ale wciąż czekam na software.

pozdrawiam

misha

« Odpowiedź #29 dnia: Lutego 14, 2007, 14:38:22 »
Cześć!

Odświeżam temat, bo:

1. Wczoraj dostałem przesyłkę z x-52 pro
2. Zestaw pojawił się w normalnym sklepie w Polsce: http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=37100
Myślę, że taniej nie będzie... Zainteresowanym mogę podać namiary na sklep w Niemczech - ja z przesyłką zapłaciłem równowartość 730 PLN

Co do wrażeń - na razie tylko wizualno-dotykowe, gdyż wciąż czekam na SST dla Visty. W porównaniu do x-45 zestaw jest na pewno bardziej ergonomiczny. Przepustnica z wyczuwalnymi skokami dla "idle" i "afterburner" ma regulowny stopień oporu, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Pokrętła na przepustnicy, moim zdanie gorsze od tych w x-45, ale może to kwestia przyzwyczajenia. Do tego badziewne, plastikowe przyciski w otoczeniu metalowych pokręteł...
Sam joy zdecydowanie wygodniejszy, przyciski lepiej rozmieszczone i bardziej logiczne. Nie rozumiem tylko czemu nie zdecydowano się na wszystkie przyciski metalowe...

Tyle na razie, jak tylko uruchomię zestaw napiszę coś o MFD i nowym oprogramowaniu.

pozdrawiam

misha