Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277063 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #285 dnia: Października 30, 2007, 07:53:02 »
Vito nie spodziewałbym się cudów w tej kwestii. U mnie VX 1000 daje 0-3% obciążenia procka, skoro u Ciebie na tym modelu jest znacznie wyżej, i to już na drugiej kamerze, to raczej należy się liczyć z tym, że to ograniczenia sprzętu i faktycznie spory procent moc procesora jest zaangażowany w pracę kamery. Nie sądzę aby wymiana na kolejny model dała jakieś super rezultaty.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #286 dnia: Października 30, 2007, 08:16:35 »
Vito nie spodziewałbym się cudów w tej kwestii. U mnie VX 1000 daje 0-3% obciążenia procka, skoro u Ciebie na tym modelu jest znacznie wyżej, i to już na drugiej kamerze, to raczej należy się liczyć z tym, że to ograniczenia sprzętu i faktycznie spory procent moc procesora jest zaangażowany w pracę kamery. Nie sądzę aby wymiana na kolejny model dała jakieś super rezultaty.

Czyli klasyczny wpływ układu. Tutaj Procek, Płyta Główna oraz UsBek. Lepszy komp pomoże, ale to bolesne, nieprawdaż?

Sorbifer.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #287 dnia: Października 30, 2007, 10:43:09 »
Myślę,że macie rację.Robiłem próby na 3 typach kamer i wynik był zawsze powyżej 20% wydajności CPU.Jeżeli chodzi o zachowanie się kamer w FT to najlepiej reagowała kamera Logitech Express.Robiłem z tą kamerą próby na innym nowszym PC (Athlon 64 3000+Venice,1GB Ram)i wynik był podobny.Na forum FT jest informacja o tej kamerze,że mocno obciąża CPU.Zrobię jeszcze parę testów i może dobiorę jakieś ustawienia dla FalconaAF,który ma ograniczenia do 2 płaszczyzn ruchu.
Próbuję ustawić parametry kamery i FT dla jednej płaszczyzny ruchu yaw i mam kłopoty z ruchem głowy w prawo (zacina się,mniejszy zakres widoku w porównaniu do lewej strony).Myślę czy nie robić prób na najprostszym modelu z 1 diodą.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #288 dnia: Października 30, 2007, 11:22:20 »
Vito. Skoro docelowo robisz ft pod Falcona i dwie płaszczyzny, to może po prostu spróbuj z jedną diodą? Wydaje mi się że jak FT będzie miał mniej punktów do policzenia to może będzie mniej zasobożerny.

« Odpowiedź #289 dnia: Października 30, 2007, 11:30:48 »
Myślę,że macie rację.Robiłem próby na 3 typach kamer i wynik był zawsze powyżej 20% wydajności CPU.Jeżeli chodzi o zachowanie się kamer w FT to najlepiej reagowała kamera Logitech Express.Robiłem z tą kamerą próby na innym nowszym PC (Athlon 64 3000+Venice,1GB Ram)i wynik był podobny.Na forum FT jest informacja o tej kamerze,że mocno obciąża CPU.Zrobię jeszcze parę testów i może dobiorę jakieś ustawienia dla FalconaAF,który ma ograniczenia do 2 płaszczyzn ruchu.
Próbuję ustawić parametry kamery i FT dla jednej płaszczyzny ruchu yaw i mam kłopoty z ruchem głowy w prawo (zacina się,mniejszy zakres widoku w porównaniu do lewej strony).Myślę czy nie robić prób na najprostszym modelu z 1 diodą.

Miałem zamiar zmieniać kamerkę - mam właśnie Logitech Express. Ale wykastrowałem ją z filtra IR i wstawiłem filtr z dyskietki. Jest super. Na moim C2D E4400 jak wcześniej pisałem zminimalizowany FT zabiera ok. 4-8%. To raczej nie jest duże obciążenie dla C2D 2.8GHz :004:. Tak więc widać że im nowocześniejszy zestaw tym lepiej. Oczywiście szaleństwem byłoby zmieniać 80% komputera tylko do FT (chociaż :003:).
Zauważyłem że kluczem do poprawnego działania całego zestawu, tj. kamerka+cap+FT jest dobre ustawienie diod na czapie wykastrowanie kamerki i chyba najważniejsze skalibrowanie FT.
Wczoraj przetestowałem swojego FT w GT Legends, FSX, FS9 i ARMA - wszystko działa cudnie - nic nie szarpie, nie spowalnia. Jedyne co mogło być lepsze to kąt kamerki, no ale za te pieniądze TrackIR musi mieć jakieś ograniczenia :001:.
Jeszcze popróbuję tylko z latarą IR i kamerką budżetową z allegro i nową czapą z odblaskami.

P.S. Jak tylko czasu starczy to powrzucam na youtuba filmiki z różnych gier i dam tu linki.

« Odpowiedź #290 dnia: Października 30, 2007, 12:06:39 »
Doszedłem do tego samego wniosku.Robię model z 1 diodą ze względu na obciążenie CPU.Przy okazji przedstawiam zdjęcie mojego stanowiska dowodzenia.Bardzo przydatna jest mała klawiatura (jeszcze nie opisana) umieszczona pomiędzy przepustnicą a kokpitem.Są na niej zaprogramowane między innymi funkcje FT.
[IMG]http://img84.imageshack.us/img84

« Odpowiedź #291 dnia: Października 30, 2007, 12:51:06 »
A resztę F16-tki masz w garażu? :003:
Tak poważnie to stanowisko dowodzenia całkiem, całkiem :001:

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #292 dnia: Października 30, 2007, 13:06:21 »
Doszedłem do tego samego wniosku.Robię model z 1 diodą ze względu na obciążenie CPU.Przy okazji przedstawiam zdjęcie mojego stanowiska dowodzenia.Bardzo przydatna jest mała klawiatura (jeszcze nie opisana) umieszczona pomiędzy przepustnicą a kokpitem.Są na niej zaprogramowane między innymi funkcje FT.
[IMG]http://img84.imageshack.us/img84

Z jedną diodą FT działa bez problemów konfiguracyjnych, szybko i naprawdę niezawodnie. Polecam.

PS: O Jezu - jakbym przytachał żonie coś takiego do domu, to spałbym na słomiance aż do usunięcia gratów z mieszkania....
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #293 dnia: Października 30, 2007, 14:54:38 »
Zrobiłem parę eksperymentów z jedną oraz z 3 diodami i myślę,że znalazłem dla siebie optymalne rozwiązanie tzn.model z 3 diodami.Model z 3 diodami zrobiłem w ten sposób,że zwarłem środkową diodę i wpisałem wymiary do profilu z 3 diodami.Wstępnie dobrałem parametry i widzę poprawę,FT działa w całym zakresie,"żywo" reaguje i nie haczy się.Myślę,że będę ten model stosował,ale muszę zrobić jeszcze eksperymenty z latarką IR.Ponieważ na Allegro jest kilka modeli stosunkowo tanich kamer problem tylko która jest odpowiednia.Z tego co napisał Josiv to może być problem np.z filtrem IR.Może ktoś także  kupił kamerę z oświetleniem na Allegro?
Co do stanowiska dowodzenia to marzy mi się pracujący MFD.Myślę,że w końcu znajdę jakieś realne rozwiązanie.
p.s.
Przestałem się martwić obciążalnością CPU przez kamerę.Będę się martwił jeśli w grze wystąpią problemy.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #294 dnia: Października 30, 2007, 15:35:08 »
Chciałbym zwrócić uwagę na moją soczewkę,w której filtr IR jest z nią w jakiś sposób zintegrowany i nie potrafiłem go usunąć
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,7343.msg149957.html#msg149957
Na Allegro jest obecnie kilka kamer podobnych do tej którą ma Josiv,pytanie którą wybrać?Dla mnie pomysł bib3r jest atrakcyjny i postaram się go zrealizować.Jednak nie mogę uwierzyć,że jego kamera tak mało obciąża CPU??

Oto screeny:

1. FT w oknie i działający

2. FT zminimalizowany:

3. FT zminimalizowany przy odpalonym FalconAF

Dziwi mnie to obciążenie procka u Vito_zm.. Rozumiałbym jeszcze, że tylko na Logitechu, ale na 3 różnych kamerach ?? To raczej nie wina sprzętu, bo przecież ma silniejszy sprzęt od mojego.. Może
to kwestia ustawień, konfiguracji..
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #295 dnia: Października 30, 2007, 16:48:17 »
Ja też nie rozumiem co jest powodem dużego obciążenia CPU.Załączam 2 zdjęcia działającej kamery w pełnym wymiarze i zredukowanej do ikony.Dużych różnic nie ma okolom 15% pochłania kamera i około 18% system.Ja nie znam się na komputerach,może ktoś potrafi zinterpretować te wyniki.Może jest możliwość jakiegoś testu PC.
Pełny obraz

obraz zminimalizowany

« Odpowiedź #296 dnia: Października 30, 2007, 19:04:40 »
Na Twoich screenach widzę trzy procesy tyczące się kamery: MSCamS32.exe (0 %), vVX1000.exe (0 %) i ów nieszczęsny LiveCam.exe (15 %). Czy jest on niezbędny do działania kamery ? Może to jakaś pozosta łość po innej kamerce ? Co się stanie jak wyłączysz ten proces ?
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #297 dnia: Października 30, 2007, 19:36:43 »
Niestety ten proces LiveCam.exe (15 %) jest odpowiedzialny za pracę kamery.Vowthyn ty masz taką samą kamerę,jak u Ciebie wyglądają procesy jeżeli masz tylko włączoną kamerę bez FT.

Gwynbleidd

• Gość
« Odpowiedź #298 dnia: Października 30, 2007, 23:38:16 »
mam mały problem z programem freeTrack w wersji 2.1
Mianowicie posiadam kamerke internetową wbudowaną w laptopa, gdy próbuje uruchomic ją w tym programie, kamerka włącza sie na chwile po czym program się wyłącza i kamerka równiez. Mam taką diodę obok kamery, sygnalizuje ona ze kamera jest wlaczona albo wylaczona, i zawsze program wlaczal kamere. Np gdy uruchamialem skype to gdy klikąłem na kamere to sie wlaczala, tak samo w inncyh programach, tutaj po probie wlaczenia kamery ("start") na chwilke sie włącza i wraz z zamykaniem sie programu kamera sie wyłącza, w czym moze byc problem?

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #299 dnia: Października 31, 2007, 00:13:27 »
Life Cam nie jest odpowiedzialny za pracę kamery. To jest aplikacja, w której mamy podgląd kamery i jej opcje. Nie ma potrzeby uruchamiać tego programu razem z FT i nie powinien on działać jednocześnie, bo i po co? (do opcji mamy dostęp z menu FT, a podgląd w trakcie gry nam niepotrzebny). U mnie wygląda to tak:

FreeTrack wyłączony, kamera cały czas wpięta w USB:

FreeTrack włączony i działający:

Proces lifecam.exe pojawia się w managerze dopiero, jak uruchomię aplikację Microsoft Life Cam, ale ona nie jest do niczego w trakcie gry potrzebna. Zresztą zgłasza connection error, jeśli uruchomię ją równolegle z FT, bo tylko jeden program może mieć dostęp do kamery w tym samym czasie. Mnie life cam posłużył tylko do tego, żeby ustawić odpowiednią ostrość diod i parametry kamery tak, aby reszta obrazu poza diodami była czarna (podgląd w Life Cam jest lepszej jakości niż ten w FT), ale od tamtej pory go nie włączam, bo nie mam potrzeby.

Vito sprawdź, czy nie masz Life Cam dodanego do autostartu, jak masz to go wywal. Albo wcześniej zabij proces Lifecam.exe i zobacz jakie jest obciążenie przy pracy Freetracka bez tego procesu.
Vvx1000 też możesz wywalić.
« Ostatnia zmiana: Października 31, 2007, 00:21:26 wysłana przez vowthyn »