Life Cam nie jest odpowiedzialny za pracę kamery. To jest aplikacja, w której mamy podgląd kamery i jej opcje. Nie ma potrzeby uruchamiać tego programu razem z FT i nie powinien on działać jednocześnie, bo i po co? (do opcji mamy dostęp z menu FT, a podgląd w trakcie gry nam niepotrzebny). U mnie wygląda to tak:
FreeTrack wyłączony, kamera cały czas wpięta w USB:

FreeTrack włączony i działający:

Proces lifecam.exe pojawia się w managerze dopiero, jak uruchomię aplikację Microsoft Life Cam, ale ona nie jest do niczego w trakcie gry potrzebna. Zresztą zgłasza connection error, jeśli uruchomię ją równolegle z FT, bo tylko jeden program może mieć dostęp do kamery w tym samym czasie. Mnie life cam posłużył tylko do tego, żeby ustawić odpowiednią ostrość diod i parametry kamery tak, aby reszta obrazu poza diodami była czarna (podgląd w Life Cam jest lepszej jakości niż ten w FT), ale od tamtej pory go nie włączam, bo nie mam potrzeby.
Vito sprawdź, czy nie masz Life Cam dodanego do autostartu, jak masz to go wywal. Albo wcześniej zabij proces Lifecam.exe i zobacz jakie jest obciążenie przy pracy Freetracka bez tego procesu.
Vvx1000 też możesz wywalić.