Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 278092 razy)

bh91

• Gość
Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #495 dnia: Stycznia 09, 2008, 22:25:53 »
Witam. Dzisiaj zakupiłem kamerke A4tech pk-333mb i testowałem w Lock on 1.02 na jednej diodzie. Po przebiciu się przez ustawienia jako tako poszło aż w koncu piękne 29 klatek niezmiennie pozostało :D. Uruchomiłem locka i rewelacja - skoki niby jakies tam są ale to przy szybkim poruszaniu głową więc nie zwraca się na to uwagi ;) to ot taka rzecz dla tych co chcą się koniecznie przyczepić  :banan nic sie nie wiesza a jak freetrack zgubi diody to bez problemu je znajduje ;] Na razie testy były na diodzie trzymanej razem z baterią 4,5 V trzymaną w ręku (2 sie spaliły). Trzeba też przetestować jak by się miały odblaski bo kamerka ma 6 diód IR. póki co płyta cd sie odbijała :D Ahh już sie nie moge doczekać aż zamontuje to na czapke:D nawet z jednym LEDem "urywa jaja" :D.
Polecam też jak koledzy wcześniej Wspomnianą już kamerkę A4Tech PK-333MB na allegro za 50 zł (ja dałem 80 w sklepie obok) - 6 diód, manualne ustawianie (auto też), rozdzielczość max 1280x960 przy czym 30 klatek ma być już na 600x800, jakie ma filtry i czy ma to nie wiem niestety. Ja osobiście od podłączenia do usb i włączenia locka siedziałem w menu FT 30 minut z czego 20 to było szukanie konkretnych opcji i "gupie" błędy o.

Mam jeszcze pytanie do Kolegów: Mam mało miejsca i kamerka stoi albo bardzo blisko (przed monitorem, jakieś 60cm ode mnie) , albo na monitorze ale za to wysoko i patrzy na mnie "z góry", albo dalej ale patzry na mnie pod kątem. Czy każde z tyczh ustawień bedzie działać prawidłowo? Czy czas szukać nowego miejsca na komputer? ;> Pozdrawiam

« Odpowiedź #496 dnia: Stycznia 10, 2008, 09:01:11 »
Cytat: vowthyn
Jakiego typu jest ta kamera?
Media-tech... dalej nie wiem bo zdarłem naklejkę gdy dobierałem się do wnętrza.  :020:

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #497 dnia: Stycznia 10, 2008, 09:48:08 »
Postanowiłem ukończyć projekt Freetrack i w kulminacyjnym momencie po wybraniu urządzenia VX1000 klikam na start i pojawia się taki komunikat:
oraz: Podejrzewam że freetrack nie komunikuje się z kamerą. Jak temu zaradzić? Proszę o pomoc. :015:
11:05 PM

« Odpowiedź #498 dnia: Stycznia 10, 2008, 14:04:40 »
Toyo masz dwie możliwości aby odznaczyć opcję „Autoexposure” w sterowniku kamery. Pierwsza to siłowe „odptaszkowanie” okienka programem EnableButton, druga to pośrednie, również siłowe wymuszenie ekspozycji poprzez opcję FreeTracka „Force Exposure” (koło przycisku „Camera”). Odznaczasz okienko „Camera control interface” i ustawiasz suwak na zero (lub inną wymaganą wartość ). Powinno zadziałać.

« Odpowiedź #499 dnia: Stycznia 10, 2008, 16:32:45 »
Szelma spróbuj może tego

Ja niedawno miałem taki oto problem.
  Przepiąłem kamerę z jednego portu USB do drugiego, z tyłu obudowy  i FT zgubił kamerę. Jej oprogramowanie ją znalazło ale FT nie mógł. Zacząłem szukać po plikach programu FT i okazało się, że w głównym folderze Free Tracka jest plik "reset", skrypt poleceń windows NT. Wystarczy kliknąć na niego dwa razy i wyskakuje dosowe okienko w którym jesteśmy pytani czy chcemy zresetować ustawienia naszego FT. Po zresetowaniu są zachowywane nasze profile ( :010:). Po uruchomieniu FT wszystko zaczęło działać.

Polbaj

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #500 dnia: Stycznia 10, 2008, 16:49:43 »
Próbowałem tak już Tailor w ten sposób, już reinstalowałem nawet soft kamery i FT. Bezskutecznie. Ja zawsze mam takie osrane szczęście do wszystkiego :015:

DocPL

• Gość
« Odpowiedź #501 dnia: Stycznia 10, 2008, 17:55:18 »
Postanowiłem ukończyć projekt Freetrack i w kulminacyjnym momencie po wybraniu urządzenia VX1000 klikam na start i pojawia się taki komunikat:
Podejrzewam że freetrack nie komunikuje się z kamerą. Jak temu zaradzić? Proszę o pomoc. :015:
Witam
Miałem coś podobnego.
Generalnie okazało się, że chodziło o przepustowość portu USB. W moim przypadku pomogło przełożenie kamerki do portu USB bezpośrednio w kompie bez używania HUBa USB. Zobacz jeszcze w ustawieniach (chyba camera lub stream) jest taki pasek którym regulujesz przepustowość USB, zaznaczenie opcji Auto też pomaga.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #502 dnia: Stycznia 11, 2008, 14:07:51 »
Panowie zobaczcie to

http://www.youtube.com/watch?v=0awjPUkBXOU&feature=related

Zasada działania ta sama co we FT ale ja nie o tym. Zobaczcie jaką on ma "latarnię IR" .Jeśli ktoś nie ma kamery z wbudowanymi diodami to taki projekt wydaje mi się idealny i jaką ma "siłę rażenia"
  :021: :504:  :021:
Polecam obejrzenie większej ilości filmów tego studenta (z tego co zrozumiałem na jego stronie www zajmuje się interakcją między człowiekiem a komputerem) bo niektóre z tych pomysłów można by zastosować w naszym hobby.
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

« Odpowiedź #503 dnia: Stycznia 12, 2008, 11:40:56 »
Widziałem już wcześniej te filmiki. Wygląda super, ale jedną poważną wadę która czyni to urządzenie bez użytecznym dla nas, a przynajmniej jak na razie. Można przechylać się na boki, przybliżać, oddalać, podnosić sie, obniżać ale nie da się popatrzeć w bok. Można patrzeć tylko w przód, tak więc używając tego urządzenia i tak musiałbyś się rozglądać za pomocą HATa. Możliwe że gościu dojdzie jak i z tym sobie poradzić, wtedy to urządzenie naprawdę byłoby super.

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #504 dnia: Stycznia 12, 2008, 12:04:42 »
Koledzy niestety nadal problem mojego FT nie rozwiązany. Zrobiłem tak jak DocPl pisał lecz nie zmieniło to nic. Już nie wiem co mogę jeszcze zrobić żeby to ustrojstwo zadziałało.

Maks

• Gość
« Odpowiedź #505 dnia: Stycznia 12, 2008, 16:16:37 »
Szelma miałem ten sam problem i rozwiązałem go w ten sposób ze wyłączyłem podgląd kamery w czasie uzywania FT poniewaz nie mogą być włączone dwie rzeczy na raz:D

P.S Mógłby ktoś zrobić screena swoich ustawień FT do Ił-2 1946 ?? Jakoś nie moge ustawić sam.

« Odpowiedź #506 dnia: Stycznia 12, 2008, 17:05:18 »
Maks brawo za spostrzegawczość  :010: :010:
Rzeczywiście w takim zestawieniu nie ma prawa działać.

Co do profilu, napisz czego używasz z FreeTrackiem. Profil z czapki nie za bardzo będzie pasował do klipa i odwrotnie.

Maks

• Gość
« Odpowiedź #507 dnia: Stycznia 12, 2008, 17:51:00 »
Kamera PK-333MB i odblaski na czapce. Chciałbym jakieś dynamiczne ustawienia czyli mały ruch głową to duzy ruch w grze.I mam jeszcze takie pytanie jak ustawić martwą strefe bo jak mam FT to jak jestem w kokpicie zawsze lekko głowa mi sie rusza i widok cały lata.

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #508 dnia: Stycznia 12, 2008, 19:41:35 »
Maksiu jak to zadziała to masz u mnie browara

« Odpowiedź #509 dnia: Stycznia 12, 2008, 19:45:58 »
Maks tutaj masz moje profile na próbę:
http://rapidshare.com/files/83272959/Profile.rar.html

Wklej je do katalogu Profiles FreeTracka ewentualnie zmieniając nazwę. I tak musisz wszystko dopasować po siebie i do konfiguracji sprzętowej.

Co do ustawień to te podstawowe były już omawiane nie raz, ale krótko:
-wspomniany przez Ciebie zakres ruchu głową: zakładka Profile, suwaki Sensitivity - im większa  wartość tym krótszy ruch i odwrotnie
-martwa strefa: zakładka Curves, prawoklik  na danej osi, Deadzone Smal/Medium/Large, ewentualnie manualne ustawianie krzywych.

Jeżeli chodzi o bardziej zaawansowane ustawienia poszukaj w postach vowthyna w tym temacie, opisywał je dosyć dokładnie.